coś mi się takiego stało akurat jak za oknem pojawiła się cudowna wiosenna pogoda >.< Składniki: ok.35-40g płatków owsianych + ok.60ml wrzątku 20g mąki razowej jajko marchewka starta na drobnych oczkach (ok.90-100g) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej cynamon coś do posłodzenia ew. kapka Płatki zalewam wrzątkiem, odrobinę solę. Odstawiam, pod przykryciem. (zrobiłam to wieczorem
More food, love and dreamsnajwartościowsze, w tym smaku także. Bardzo polecam moją grochówkę. Jest bez dodatku cebuli, czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku. Składniki : 250 g całego grochu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera, pora 3 średnie ziemniaki 2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku (mam zamrożone) 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki suszonego majeranku lub tymianku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli 300 ml roślinnej „maślanki” (roślinne mleko-ja użyłam ryżowego o smaku wanilii- +2 łyżki soku z cytryny) 3 duże łyżki puree z dyni , batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub ¾ szkl. pasty daktylowej 250 g wegańskiej granoli Rozgrzej piekarnik
Roślinna - blog wegańskichronić organizm przed wieloma chorobami. Dostarcza też witamin B, E, K, kwasu foliowego oraz błonnika . Spożywane z innymi produktami, ułatwia wchłanianie niektórych ich składników np. beta-karotenu zawartego w marchwi . Mogłabym tak jeszcze długo wymieniać, ale żeby działało, musi posmakować, tak więc przejdźmy do konkretów. Cała porcja pasty (150g- to, co jest na zdjęciach) to 234kcal
peanutbuttermonsterkości 1 łyżka żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru 400 g marchewki 400 g cukinii 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 1 pęczek kolendry 40 g miodu 1 papryczka chili pieprz i sól Dodatki: ryż bosmati 1 limonka 1 papryczka chili Przygotowanie
Smakowity Blog Kulinarny./skórka powinna być chrupiąca, a ziemniak wewnątrz upieczony/. W międzyczasie: -Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę , wsypać pokrojoną cebulę, delikatnie zeszklić. -Dodać drobno pokrojoną marchewkę ,seler i listki szałwii. -Całość podsmażyć kilka minut, wlać wino , a po odparowaniu alkoholu wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. -Wymieszać i dusić na małym ogniu ok.30 minut
Zakamarki mojej kuchnijeden rodzaj, dodając do tego jeszcze np. kukurydzę, żeby było kolorowo. SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1 papryka 15 dag małych pieczarek 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu 10 dag drobno startego żółtego sera 1 łyżeczka soli
Kto ugości moich gości?duża cebula 2 marchewki pietruszka 2 większe ziemniaki 2 łyżki masła śmietana sól, pieprz Marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Do lekko gotującego się bulionu dodać podsmażoną marchew i pokrojoną w kostkę pietruszkę. W tym samym czasie podsmażyć na maśle cebulę i kurki. Dodać do bulionu cebulę z kurkami oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i podgotować na małym ogniu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!próbuję w tym temacie z nim konkurować ;) Obecnie leżę przeziębiona i wracam myślami do tego obiadu - pysznej, idealnie wypieczonego kawałka mięsa wołowego z pieczonymi ziemniakami i warzywami, glazurowaną marchewką i sosem ze zredukowanego czerwonego wina. Niebo w gębie, po prostu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!oleju. Cebulę zdjąć z patelni, wrzucić na nią pokrojoną w kostkę wołowinę i zrumienić z każdej strony. Dodać podsmażoną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w krążki marchew po czym przykryć i dusić pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, przez 5-10 minut aż papryka się lekko zrumieni. Dodać bulion, przecier pomidorowy, liście laurowe, obie papryki i gotujemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wiele innych przypraw ze sklepu Rafex [ polecam - duży wybór różnych przypraw ] i musiałam ją od razu wykorzystać.W skład tej przyprawy wchodzą :imbir, cytryna grys, majeranek, curry, marchewka, czosnek granulowany, kminek, kozieradka, sól, pietruszka, gorczyca oraz kolendra .U mnie akurat jest to wątróbka wieprzowa,ale może być i drobiowa .. wątróbka wieprzowa mąka cebula przyprawa do wątróbki
Moje domowe kucharzenieWyciągamy roladki z pieca i okrywamy folią aluminiową. Zostawiamy przykryte, aby odpoczęły min. 5 minut. Kroimy w plastry i przekładamy na talerze. Podajemy np. z ziemniakami puree i gotowaną marchewką lub z Salsą z mango i chilli. The post Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaśredni burak (najlepsze do soków są podłużne) 2 marchewki 3 jabłka odrobina świeżo wyciśniętego soku z cytryny pół łyżeczki dobrej oliwy extra virgin lub oleju (opcjonalnie) Przygotowanie: Marchew i buraka obrać, umyć. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, umyć i pokroić w ćwiartki. Przy użyciu sokowirówki lub wolnoobrotowej wyciskarki wycisnąć sok, przelać do szklanki. Dodać sok z cytryny, oliwę, wymieszać
Moja Delicjałatwo i szybko. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w sokowirówkę. Jeśli dodacie do takiego soku odrobinę oleju dobrej jakości (np. oleju lnianego), przyswoicie więcej witamin. Składniki: (2 porcje) 0.5 kg marchwi 1 kg jabłek sok z połowy cytryny 1 łyżeczka oleju dobrej jakości (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłka i marchewki umyć, obrać. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne. Przy pomocy sokowirówki wycisnąć
Moja Delicja