antrykot wołowy z rosołu, podany z sosem musztardowym i warzywami Składniki na dwie porcje: Ok. 500 g antrykotu z kością 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mięso umyłam, zalałam 1,5 l zimnej wody, posoliłam i wstawiłam
Kuchnia u Krysiwymieszać z małą ilością gorącej zupy i dopiero wtedy wlać całość do garnka. Doprawiłam solą i pieprzem. Na koniec wsypałam pozostały koperek. Zupa gotowa Do zupy można dodać marchewkę z rosołu i mięso z kurczaka, jeśli na nim gotowaliście rosół. Ja tak właśnie zrobiłam. Na koniec jeszcze wsypałam koperek, bo to przecież zupa koperkowa... Zupa
Kuchnia u Krysikupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy ją z z masłem i bułką tartą , tak tradycyjnie, albo na ciepło - z groszkiem i marchewką . Dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbasą i koperkiem. Zachęcam do zrobienia! :) Prosto, szybko i smacznie :) Potrzebujemy: 1kg fasolki szparagowej 2 kiełbasy toruńskie lub śląskie koperek
Walijskie Pichcenieprzepadamy za zupami kremowymi, ale ta stanowi wyjątek, ponieważ smakuje bardzo dobrze, szczególnie z grzankami. Składniki: -średni brokuł -30 dkg pieczarek -marchew -cebula -pietruszka -kawałek selera -kawałek pora -100 ml słodkiej śmietanki 30% -sól, pieprz 2 l wody Warzywa i pieczarki obieramy, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Powstały po gotowaniu bulion warzywny
Maminek kulinarnyogórków -1 kg papryki -1 kg białej kapusty -1 kg fasolki szparagowej -duży kalafior -6 szt. dużej marchwi -3-4 duże cebule Cebulę kroimy w grube pióra. Marchewkę w plasterki. Kapustę i paprykę w grubą kostkę. Ogórki w grube plastry. Sparzonego przez ok. 3 minuty kalafiora dzielimy na różyczki. Sparzoną przez ok. 5 minut fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki
Maminek kulinarnyPotrzebujemy: 4 słoiki litrowe 1,5 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1,5 litra wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 250 g cukru Dodatki: 2 marchewki 1,5 papryki czerwonej 1 papryczka chili pokrojona na plasterki korzeń chrzanu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki gorczyca w ziarnkach koper ogrodowy ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny
Marder&Marder Manufacturemielony 1 łyżeczka, gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek fasolkę żółtą pokroić na kawałki, brokuły różyczki odciąć od głąba, opłukać i w garnku zalać wodą wsypać pokrojone marchewki, seler, pietruszki, por, cukinię, ziemniaki, paprykę i zagotować wsypać kucharka, masło i gotować z 25-30 minut na średnim ogniu wsypać posiekany koperek, mielony pieprz, jeśli trzeba to dolać trochę
W Mojej Kuchni Lubięoliwą i suszonymi pomidorami oraz cebulę i drobno pokrojony ogórek bez gniazd nasiennych. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na talerz układamy porcję tatara, posypujemy chipsami z marchewki, skrapiamy oliwą, sokiem z limonki i podajemy
Kulinarne Fantazje MarioliZielonych Pomidorów Sałatka z Zielonych Pomidorów z Ogórkiem Kilka sałatek na zimę do obiadu z buraczkami w roli głównej oraz botwinka w słoikach. Buraczki z Marchwią i Jabłkami na Zimę Buraczki z Papryką Buraczki z Cukinią Botwinka No to teraz przyszedł czas na kilka propozycji przetworów z pomidorów
Uwaga Babcia Gotujetrochę sałatkę,którą robiła często mama,ale tutaj wzbogacona jest o czosnek co tylko polepsza jej smak. Składniki: 4 kg zielonych ogórków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg marchewki 1/2 kg cebuli 2 małe główki czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu najlepiej świeżo zmielonego
Niespełnione zdolności kulinarnesłoików daje plaster ( jak duży to połowę) cebuli, Łyżeczkę gorczycy, liść laurowy i z 3- 5 kulek ziela angielskiego. Następnie wkładam pieczarki. Są ludzie, którzy dodają jeszcze marchewkę, ja jednak jej nie daje. W garnku zagotowuje wszystkie składniki do zalewy, napełniam nią słoiczki i pasteryzuje je przez 15 minut
W Moim Magicznym Domujako jarzynka do obiadu i w sam raz do bułki na śniadanie czy kolację. Bardzo polecam. Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (u mnie mieszana zielona i żółta) 1 kg marchewki 1 kg cebuli 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego (najlepiej Pudliszki) Zalewa: 1/2 szklanki wody 1 i 1/3 szklanki oleju 3 łyżki cukru 2 łyżki octu 2 płaskie łyżki soli
Kuchnia domowa Anizupę 1 litr rosołu 1 dynia hokkaido 2 ziemniaki 1 marchewka pół cebuli sól pieprz imbir słodka papryka szczypta chili 200 ml śmietany 22% pierożki z bundzem 200-250 g bundzu 1-2 ząbki czosnku sól pieprz ciasto pierogowe ok 200 g (ja użyłam ciasta mrożonego) Rosół nastawiamy na ogień, dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, ziemniaki
Gotowanie jest łatweStrzał w dziesiątkę, będziemy mieli świetny dodatek do obiadu ;) Składniki: 1 Kg pomidorków u mnie śliwkowe 1 szklanka octu 3 szklanki wody 9 łyżek cukru 2 łyżeczki soli 2 marchewki 5 ząbków czosnku do każdego słoiczka: 2 liście laurowe 2 ziarna ziela ang 2 ziarna pieprzu łyżeczka gorczycy Wykonanie: Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Pomidorki poukładać w słoiki
Z Majeczką w kuchniDoskonała sałatka jako dodatek do zimowego obiadu. Jest prosta w przygotowaniu, wymaga tylko trochę więcej czasu. Składniki 5 kg ogórków 1 kg cebuli 3-4 marchewki 4 łyżki soli 1 szkl octu 1 szkl cukru 1 szkl oleju ziele angielskie … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty