marchewka - 20163 przepisów (strona:826/1345)

Tortilla de patatas 158

kolejne danie, które robi się samo. Do przygotowania tortilla de patatas potrzebujemy: 6 ziemniaków 2 czerwone papryki (ale możecie je pominąć, wykorzystać to co aktualnie macie w lodówce np marchewki) 1 cebule 400 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 7 jajek 3 małe ząbki czosnku łyżka oliwy sól, pieprz płatki chili garść kaparów Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę

Szybko Tanio Smacznie
Zupa pomidorowo-kokosowa z grillowanym kurczakiem i salsą z gruszek. 158

wielu składników pozwoliło mi uzyskać ciekawy, złożony smak. Przede wszystkim dominują tu aromaty pomidorowo-kokosowe. Papryczka chili nadaje zupie ostrości, a mięta i sok z limonki świeżości. Za to marchewka i odrobina cukru równoważą te smaki, nadając daniu nieco słodkości. Maślany smak stanowi puentę. Bardzo lubię zupy o kremowej konsystencji, ale zawsze dodaję do nich jakiś chrupiący składnik. Tym razem

zadanie-gotowanie
Kotlety drobiowe z soczewicą 239

Można zrezygnować z dodatku kurczaka i przygotować danie warzywne Składniki 1 filet z kurczaka 1 marchewka 1/4 selera 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 pęczek koperku 1 jajko sól, pieprz bułka … Czytaj dalej Kotlety drobiowe z soczewicą

czarrna od kuchni
Solić? Nie solić? 155

będzie z czosnkiem, cebulą, pieprzem i oregano. Do drobiu pasuje imbir, majeranek, oregano, papryka, rozmaryn, szałwia, tymianek i estragon. Ryba z curry, koperkiem, gorczycą, cytryną, majerankiem, pieprzem i papryką, Marchewka lubi cynamon, goździki, majeranek, gałkę muszkatołową, rozmaryn i szałwię. Ziemniaki wolą imbir, cebulę, natkę pietruszki, paprykę, a także majeranek i szałwię. Cukinia dobrze komponuje się z goździkami, curry, majerankiem, gałką

Kucharzyca
Niedziela w kuchni 169

masy jajecznej. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Na deser buraczane brownie z malinami w formie babeczek Sok wycisnęłam z dwóch średnich buraków i dwóch dużych marchewek wykorzystując wiórki do wykonania babeczek. W/w wiórki 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki erytrolu 3-4 łyżki kakao 3 łyżki mąki ryżowej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 27 malin

Kucharzyca
Zupa z ciecierzycą (z ryżem) 173

minerałów, więc z powodzeniem może zastępować nawet mięso. Dla przypomnienia, przepis na humus - klik oraz ciasteczka - klik . mięso drobiowe na wywar 250g ciecierzycy + 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera     kawałek pora   2 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku (płaska)  1 łyżeczka tymianku (płaska

Di gotuje
Sałatka jarzynowa 175

Klasyczna sałatka jarzynowa ma wiele odsłon. Każda gospodyni domowa przygotowuje ją wg swojej receptury. Moja jest z dodatkiem zielonego groszku i kiszonego ogórka. Składniki: 5-6 ziemniaków 2-3 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera por 5-6 jajek 2 słodkie jabłka 2-3 ogórki kiszonego szklanką mrożonego groszku pęczek natki pietruszki majonez łyżka musztardy sarepskiej sól, czarny pieprz Sposób

Pyry na Gaz
Ciasto "Kubuś" 201

Bardzo lubię soki przecierowe. Marchewkowe, owocowe. Może dlatego, że kojarzą mi się z dawnym, dawnym dzieciństwem, kiedy na wiekowej sokowirówce Mama wyciskała nam sok z marchewki i jabłek. Kilkakrotnie robiłam słynne już ciasto "Szrek", a kiedy kupiłam Malwinie soczek o pomarańczowym kolorze, który jakoś jej nie posmakował, postanowiłam troszkę pokombinować i zamiast zielonych warstw, zrobić je właśnie pomarańczowe. Wyszło całkiem

Cakes By Kejt
Gulasz z szynki 178

chociaż raz :-) Możecie go podawać z kaszą, ziemniakami albo pieczywem. Pyszny, aromatyczny, mmm... SKŁADNIKI ok. 500 g mięsa z szynki ok. 200 g pieczarek 1 - 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka pasty pomidorowej 5 łyżek oleju 1 łyżka mąki 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/2 łyżki suszonego

Czary - gary w kuchni
Zielona soczewica z fasolką szparagową i pomidorami 190

obiadu zamiast ziemniaków. Składniki 0,5 szklanki zielonej soczewicy 0,5 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej ciętej 0,5 opakowania mrożonej żółtej fasolki szparagowej ciętej 0,5 opakowania mrożonej marchewki baby carrots 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 papryczka chilli drobno posiekana 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala

Piekielna Kuchnia Pati
Barszcz wigilijny 160

już wszystko przygotowaliście? Jeśli nie i lubicie działać na ostatnią chwilę, to mam dla Was przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny... SKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody 1 łyżka majeranku sól, pieprz, cukier Warzywa myjemy, obieramy i zalewamy zimną

Czary - gary w kuchni
Galareta drobiowa z warzywami 146

wykonaniu, jedynie wymaga trochę czasu, bo najpierw jest gotowanie potem krojenie, a jeszcze później zastyganie... ale efekt końcowy jest bardzo zadowalający :-)  SKŁADNIKI 2 duże udka z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli natka pietruszki zielony groszek (ewentualnie 1 - 2 jajka ugotowane na twardo) sól, pieprz 4 - 5 łyżeczek żelatyny woda Obrane warzywa (oprócz cebuli

Czary - gary w kuchni
Barszcz czerwony (bez zakwasu) 169

smak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-)  SKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra wody Wywar:  5 - 6 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 gałązki natki selera 2 liście pora duży ząbek czosnku 2 listki laurowe 2 ziela angielskie ok. 1,5 litra wody Dodatkowo: sól pieprz ocet cukier

Czary - gary w kuchni
Zupa fasolowa 179

oknem bardziej jesiennie niż wiosennie jest idealna na rozgrzewkę :-) a robi się ją tak... SKŁADNIKI 1 szklanka fasoli wędzona wędlina (dowolnie boczek, szynka kiełbasa; im więcej, tym lepiej) 1 marchewka 2 - 3 ziemniaki kawałek selera (nieduży, tak "do smaku") listek pora woda 1 - 2 liście laurowe suszony majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc - wciągnie wodę

Czary - gary w kuchni
Flaki "na niby" 167

zrobić zarówno na gotowym rosole, jak i gotując je "od ręki". Myślę, że przepis Wam się przyda :-)  SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa wołowego 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki  2 pietruszki kawałek selera 1 cebula liście pora sproszkowany imbir suszony majeranek gałka muszkatołowa (polecam taką świeżo startą) sól, pieprz woda Wersja I: Mięso myjemy, zalewamy wodą i doprowadzamy

Czary - gary w kuchni