Makaron z „białym serem” Gdy jeszcze byłem małym brzdącem, od czasu do czasu lubiłem zjeść makaron z białym serem , natomiast po przejściu na weganizm stało się to niemożliwe z wiadomych powodów. Na długi czas zapomniałem o tym dyskomforcie, aż wczoraj nagle na mnie spłynęła ochota zjedzenia go w towarzystwie czekoladowego makaronu i malin. Co prawda(...)się oszukiwać, że jest to 1:1 makaron z białym serem , który pamiętam. Bardziej makaron z masą sernikową. Mi jednak to zupełnie nie przeszkadzało w zjedzeniu go ze smakiem Tofu do zastąpienia? Tak! Jeśli nie chcesz lub nie możesz jeść tofu, to nie odpuszczaj tego przepisu. Zrób po prostu wszystko według poniższej instrukcji, tylko tofu zastąp ugotowaną kaszą jaglaną. Również
BlendmanDietetyczny makaron z sosem bolońskim to dużo zdrowsza wersja tradycyjnego spaghetti. Myślę, że tak przygotowany makaron będzie także pokusą dla wszystkich chcących zdrowo się odżywiać i będących na diecie. Przygotowanie jest bardzo proste, a jeśli zamiast tradycyjnego makaronu spaghetti użyjecie np. makaronu rurki, albo świderki to dużo łatwiej będzie Wam zabrać to danie do pracy :) Dietetyczny makaron z sosem bolońskim(...)składniki: marchew (2 sztuki) pietruszka (2 sztuki) passata pomidorowa (400ml) cebula (1 sztuka) mięso mielone (400g) seler (1/3 sztuki) olej sól pieprz bazylia oregano parmezan (20g) Dietetyczny makaron z sosem bolońskim - jak przygotować: Na odrobinie oleju (najlepiej na oleju kokosowym) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Jak już będzie szklista dodajemy pokrojoną w półplasterki marchew , pietruszkę i pokrojonego w kostkę selera . Dusimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na makaron z cukinią i kulkami mozzarelli, makaron jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Idealnie nadaje się do podania na obiad lub na wczesną kolację. Tak przygotowany makaron najlepiej podawać na ciepło od razu po przygotowaniu, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makaronu z cukinią będziemy potrzebować: 500 g makaronu rurki lub innego grubego(...)listków bazylii 250 g mini kulek mozzarelli 2 małe cukinie (około 500 g) 50 ml oliwy lub oleju sól do smaku olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Makaron z cukinią i mozzarellą Przygotowanie: Umytą i osuszoną cukinię kroję razem ze skórką w nie za cienkie plasterki o grubości około 3 - 4 milimetrów. Umyte pomidorki przekrawam na pół, wycinam
Uwaga Babcia GotujeZapiekany makaron z szynką i groszkiem to bardzo proste w przygotowaniu i pożywne danie. Przepis jak zwykle ostatnio, zaczerpnięty z książki Dieta Fit - Natalia Gacka, jednak z drobną modyfikacją. Do jego przygotowania zamiast makarony razowego użyliśmy zwykłego makaronu. Prawdę powiedziawszy, danie jest tak pyszne, że nawet nie trzeba go zapiekać, a możemy podać takie przygotowane prosto z patelni :) Zapiekany makaron(...)szynką i groszkiem - przepis: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente . Cebulę drobno kroimy w kostkę, a następnie szklimy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i całość razem przesmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek i całość smażymy dosłownie przez chwilę. Następnie dodajemy jogurt naturalny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!objaśnione prosto i dokładnie – poradzi sobie z nim zarówno zaawansowany kucharz jak i osoba, która dopiero nauczyła się rozróżniać łyżkę od widelca. Dzisiaj przepis na prawdziwie świeży makaron – pasta fresca. Prosto z włoskiej biblii smaków. Wydawnictwo Phaidon wydało również osobną książkę „The Silver Spoon- PASTA”, tylko i wyłącznie o przeróżnych typach makaronu, o jego doborze do poszczególnych sosów(...)przepisami na jego wariacje Odważcie potrzebną ilość mąki (pszennej lub pszennej pomieszanej z semoliną, ciasto z samej semoliny sprawi, że makaron będzie dużo twardszy i trochę bardziej chropowaty). Przesiejcie ją na blat/stolnicę, formując wysoki kopczyk. Szczyt kopca rozgarnijcie tworząc duże wgłębienie i wlejcie tam lekko roztrzepane całe jajka wraz z żółtkiem i solą. Stopniowo wgarniajcie dłonią mąkę do jajek
Karo in the KitchenMakarony często kupuję i dania z nich przygotowuję. Za każdym razem inaczej smakują, bo z różnymi składnikami się komponują. Makarony dzieci moje uwielbiają i swoje smaki mają. Ja staram się łączyć je z warzywami, z delikatnym mięsem i lekkimi sosami. Składniki: na 4 porcje 20 szt. makaronu Czaniecki Muszla z pomidorem, szpinakiem i kurkumą, 1/2 polędwiczki wieprzowej, 30 g serka(...)formułujemy malutkie kuleczki. Folię natłuszczamy olejem i układamy na niej kuleczki, które w nią zwijamy. Między kulkami skręcamy folię. Mięso gotujemy na parze ok. 15-20 min. Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie na al dente i odcedzamy. Makaron układamy na pesto, do środka każdej muszli wkładamy kuleczki przekrojone na połowę lub w całości. Dodajemy pomidory suszone pokrojone
Moniki SmakołykiWspaniałą Pastę Fantastica przygotowałem z tuńczykiem i okrasą.Żona ,która płacze przy siekaniu cebuli podsunęła mi pomysł ze smalczykiem roślinnym. I tym pozytywnie zaskoczyła mnie Smakowita
Kulinarny karnet Christopherakolagenu (ok. 12-15%) – im więcej jest ostatniego tym mniej prawdziwego mięsa. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. WODA NA MAKARON: wstawiamy na gaz wodę w dużym garnku, 1l na 100 g makaronu. Zanim się zagotuje, my będziemy już w połowie pracy nad sosem. UWAGA: W żadnym wypadku nie dodajemy oleju do wody(...)Skąd wziął się ten pomysł? Nie wiadomo, może z tytułu marnej jakości polskich makaronów, które strasznie się kleją. Natomiast prawdziwi kucharze włoscy nigdy tego nie praktykują! 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek
Nerds KitchenCzyli makaron z bogatym wnętrzem :) Cannelloni zawdzięcza swoją nazwę włoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę" . Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też(...)głaszcze z zadowolenia, gdy na stole ta wersja cannelloni ląduje. Wiecznie suszy mi głowę aby rury jak najszybciej powtórzyć :) Składniki na 4 porcje (po 3-4 rury każda): MAKARON: 12-16 rurek makaronu cannelloni 2 łyżki oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie
Grunt to przepis!pół godziny na odpoczynek dla ciasta) Poziom trudności: średni Szacowana cena dla 2 osób (30 ravioli): ok. 11-12 zł Czy uwierzycie, że w kupowanym w sklepie makaronie może w ogóle nie być jajek? Nawet jeśli na opakowaniu czytamy: makaron czterojajeczny lub sześciojajeczny, to tak naprawdę ciasto jajka na oczy nie widziało, a sklepowy produkt co najwyżej zawiera w sobie(...)sproszkowane żółtko. Taka to już generalna cecha makaronów suszonych, które inaczej nie dałaby rady tak długo wysiedzieć na sklepowej półce. Generalnie „kupny” makaron nie ma szans z pakowanym makaronem świeżym, który jest za to znacznie droższy oraz makaronem domowej roboty – lepszym i tańszym od obydwu przemysłowych wersji. Ile jajek w cieście? My bardzo często kręcimy makaron – bez maszynki
Niedzielny kucharzOpis Makaron z pomidorkami oliwkami i bazylią: Makaron z pomidorkami oliwkami i bazylią – to idealne danie dla zwolenników włoskich smaków. To tzw. danie jednogarnkowe, które możemy przygotować już w kilka minut. Szybkość i łatwość przygotowania są ogromnymi atutami tego dania. Makaron ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem podsmażonym na odrobinie oliwy z oliwek i świeżą bazylią przypadnie do gustu całej rodzinie(...)się tak szybko. Danie idealnie nadaje się zarówno na obiad, kolację czy przyjęcie w gronie najbliższych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na makarony . Składniki: 350 g makaronu spaghetti 300 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 150 g pieczarek 16 sztuk czarnych oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka listków świeżej bazylii Sól, pieprz
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne