makaron - 33544 przepisów (strona:1701/2237)

Placuszki z cukinii i marchewki ze słonecznikiem 200

ciepło i na zimno. Nadają się na śniadanie, obiad, kolację lub przekąskę. Bardzo fajnie sprawdzają się jako zamiennik ziemniaków, frytek lub makaronu. Smacznego! Składniki (15 placuszków): 2 cukinie 1 ziemniak 1 marchewka 5 czubatych łyżek słonecznika 2 jajka 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej mała cebula sól do smaku oliwa z oliwek do smażenia

Pora na pora i pomidora
"Pyszne do pudełka" Grażyna Bober-Bruijn - recenzja 227

została na dziewięć rozdziałów. Część wydaje się dość oczywista, jak jajka, zupy, sałatki, dodatki, czy wypieki słodkie i słone. Mniej spodziewałam się past do chleba, klopsów oraz „curry, ryże, makarony, placki”, co tylko udowadnia, że patrzę na pudełka z drugim śniadaniem nie dość szeroko. Dodatkowo Grażyna Bober-Bruijn podpowiada, które z jej przepisów najlepiej sprawdzą się na pikniku

Życie zamknięte w smaku
zupa ze świeżych pomidorów 226

jeszcze kilka minut, na koniec dodając do garnka posiekaną natkę pietruszki, i  doprawiając do smaku solą, pieprzem  oraz  maggi. Nakładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem i posypując posiekaną świeżą bazylią

Kuchnia Babci Basi
Owsianka a'la tiramisu. 195

kakao)  mascarpone i bananem Idealne na taką mgłę za oknem ^^ Dziwne jak człowiek może przyzwyczaić się do kogoś innego. Ps.Macie jakieś dobre proporcje, sposób na zamarynowanie tofu (do makaronu chińskiego) bo nie chce się zrazić jak już się przekonuję

More food, love and dreams
Włoska przyprawa do mięs – własnego wyrobu 514

wykonaniu , trwała w przechowywaniu i doskonała jeśli chodzi o sporządzanie marynat do mięs lub warzyw . Roztarta z oliwą , tworzy świetne pesto , które w zupełności zastąpi sos na świeżym makaronie . Polecam , naprawdę warto poświęcić odrobinę czasu na własne produkty . Kierując się hasłem wiesz , co jesz Składniki : 4 duże papryki grubościenne – najlepiej dwie czerwone , dwie zielona 1 marchewka 2 papryczki chilli

Ogrodnik w podróży
Amlou – pasta z migdałów i oleju arganowego 172

zapachowi zostawia nam szerokie pole co popisu – można maczać w nim chleb, wykorzystać do sałatek jako dressing (zarówno tych warzywnych jak i na bazie wszelkich kasz, ryżu czy makaronów). Możemy polać nim również rybę. W Maroku przygotowuje się pastę amlou właśnie na bazie oleju arganowego. Olej arganowy to skarbnica zdrowia i często nazywa się go eliksirem życia. To stwierdzenie

Szybko Tanio Smacznie
Mielone a’la strgonow 195

dlatego też postanowiliśmy zrobić coś a’la strogonow, ale z mięsa mielonego i wykorzystać to danie jako sos z mięsem do ziemniaków. Oczywiście można jeść je z chlebem, makaronem, czy ryżem, ale polane nim ziemniaczki są na prawdę pyszne. Przepis Składniki: 1 biała i czerwona cebula (oczywiście można użyć dwie białe) 750 g pieczarek 600 g mielonego mięsa, najlepiej

KasiaiKrzysiu.pl
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. 229

pomidory i podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Wywar odcedzamy i przecieramy do niego na sitku o drobnych oczkach pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy śmietanę. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego

Symfonia smakowa
MULE W BIAŁYM WINIE 181

gotowanie spowoduje,że mule stwardnieją. Jak tylko zaczną się otwierać wiadomo, że są gotowe. Oczywiście można je przyrządzać na wiele sposobów  dusić, marynować, zapiekać. Pyszne są z pomidorami,makaronem,chilli. Ten przepis  jest szybki, prosty i pyszny. W sosie można maczać grzanki! Pychota! Smacznego!  Polecam również ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM

potrawyregionalne
PULPETY W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM 200

śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam i potrzebną ilość dodałam do pulpetów. Pogotowałam jeszcze chwilę i gotowe. Pulpety można podawać z różnymi kaszami np.gryczaną,jęczmienną, bądź wedle uznania z makaronem. Smacznego

potrawyregionalne
SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM 210

nazwą Rokietta Siewna. Rukola ma bardzo mało kalorii (20 g rukoli to tylko 5 kcal) Ma przyjemny lekko orzechowy smak, można używać jej do  sałatek,zup,twarogów,sosów,makaronów. Idealnie komponuje się z innymi sałatami,mozzarellą i oliwą z oliwek. Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom. Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów

potrawyregionalne
ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI 215

plasterek sera. Zawijałam i spinałam wykałaczkami. Smażyłam roladki z obu stron na złoty kolor. Smaczne i zdrowe!   dla lubiących   j a r m u ż  polecam MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU 201

bardzo łatwo przyrządzić. Bułkę pokroiłam na małe kawałeczki. Podpiekłam na suchej patelni. Posypałam ziołami prowansalskimi,granulowanym czosnkiem z odrobiną soli. Polałam niewielką ilością oliwy z oliwek. Smacznego! Zapraszam na MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO SEROWYM

potrawyregionalne
KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 192

Danie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem. Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym. Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam

potrawyregionalne
PIZZA Z ANCHOIS 190

europejskiej.  Przez intensywność smaku i słoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw. Nadają smaku każdej potrawie, doskonale komponują się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech — świeża, na Dalekim Wschodzie — suszona. W Hiszpanii filet z sardeli podaje się na kromce

potrawyregionalne