Bardzo dobry obiadek z tego wyszedł. Można serwować taki kalafior na imprezy, przyjęcia itp. Ja zrobiłam go na obiad i podałam z pieczonymi ziemniakami, a na drugi dzień z makaronem. Było pycha. Możecie też podać z ryżem lub ziemniakami ugotowanymi. Było rewelacyjne. Odciąć od kalafiora tą najgrubszą część łodygi oraz liście. Umyć i osuszyć kalafior. Do dużego garnka wlać wodę
Kuchnia Pokoleńznów czekamy aż zgęstnieje. No i jak można się domyślić – dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;) TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania
Jak gotować i nie zwariowaćbardzo nie przepadam, to wybrałam pierwszą wersję. Zrobiłam ten sos, bo doskonale smakuje z pulpetami, które znudziły mi się już z sosem pomidorowym. Równocześnie można go podawać z makaronem, bez pulpetów, bez mięsa. Smakuje rewelacyjnie. Składniki: 1 duża biała cebula ok. 20 dag mrożonych lub suszonych podgrzybków 3-4 łyżki serka mascarpone łyżeczka suszonego tymianku sól
pieprzny smaczekswój niepowtarzalny smak zawdzięcza specjalnie opracowanej kompozycji ziół i warzyw. C harakterystyczne dla sosu są kawałki papryki i cebuli. I de al nie komponuje się do potraw mięsnych, makaronów, ryżu. Polecam!!!! SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetądanie które dość często gości na moim stole. Jestem kaszowa i makaronowa, w związku z tym kasze na zmianę z makaronem , to podstawa moich dań obiadowych. Jak same wiecie z obiadu zawsze coś zostanie. Ponieważ nie mam zwyczaju wyrzucać dobrej żywności , nawet jeśli są to resztki. Tak było również w tym przypadku. Z obiadu została szklanka ugotowanej kaszy kukurydzianej. Pomyślałam
Eli Gotowaniełyżek śmietany. Jeśli w początkowej fazie ciasto nie chce się zlepić – jeszcze 7 i 8 łyżka śmietany. Zagniatamy elastyczne, twarde ciasto – konsystencją i wyglądem będzie przypominało to na makaron. Zagniatamy ciasto w kulę. Ciasto możecie zrobić też w malakserze. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do misy malaksera. Dodajemy pokrojone zimne masło. Całość kilkoma obrotami noży łączymy, żeby masło bardzo drobno
Karo in the Kitchenpieczarkowy można podawać z makaronem, kluskami śląskimi, kopytkami, plackami ziemniaczanymi, ... Smakuje zawsze i pasuje do wielu dań. Dzisiaj zapraszam na prosty, pyszny sos pieczarkowy, który podałam z kopytkami :) Do sosów grzybowych zawsze dodaję natkę pietruszki, ponieważ podkreśla smak grzybów. Składniki: 500 g małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 2 cebule 4 łyżki oliwy pół szklanki bulionu
Smak mojego domuPesto to wspaniały włoski sos, który doskonale komponuje się z rybami, mięsem, makaronem, ryżem… i nie tylko. Składniki na przygotowywane tradycyjnie pesto rozgniata się drewnianym tłuczkiem w marmurowych moździerzach – stąd nazwa pesto, gdyż „pestare” znaczy „rozgniatać”. Moje pesto nie będzie tradycyjne, bo przygotowane w blenderze, a składniki użyłam takie, jakie akurat miałam. Pesto pietruszkowo bazyliowe
mojewypiekiinietylkoDawno temu taką kluski z kaszy przygotowywała moja Mama. Bez panierowania "robiły" za makaron do rosołu. Lubiłam je zajadać, ale z czasem zupełnie o nich zapomniałam. Przypomniałam sobie dopiero przeglądając ostatnio książkę Siostry Marii, którą otrzymałam w prezencie. Olusiowi jednak nie przypadły do gustu takie "bez niczego", więc według wskazówek zamieszczonych w przepisie obtoczyłam w jajku, bułce i usmażyłam
Kuchnia w czekoladzieJakiś czas temu pokazałam Wam przepis na pesto z rukoli . Dzisiaj zachęcam do przygotowania domowego pesto z jarmużu. Taka pasta będzie idealna na kanapki lub jako dodatek do ugotowanego makaronu. Oliwę z oliwek należy dolewać stopniowo, aby cała masa nie była zbyt tłusta. Składniki: 100 g jarmużu 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, np. gruboziarnista 1 garść orzechów
Ugotowaćgodziny. Wlewamy dwie szklanki bardzo zimnej wody, zagotowujemy, zimna woda sprawi że rosół nie będzie mętny tylko krystaliczny. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Rosół podajemy z makaronem
Bajeczna Kuchniajest to, że nawet jeśli nie wyjdą makaroniki to wyjdzie coś innego i to też będzie pyszne :) i jeszcze dla wyjaśnienie jeśli komuś makaroniki kojarzą się tylko z małym makaronem – to francuskie ciasteczka bezowe z mąką migdałową przełożone dowolnym kremem. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastkami dlatego starałam się wybierać przepisy, gdzie cukru jest jak najmniej – okazało się
Ciastkozercyrosołu", tylko ciężko zabrać się do pisania. Są tam nieśmiertelne krokiety - w końcu doszłam do perfekcjonizmu w proporcjach w farszu, bo pierwszych nikt nie chciał jeść ;) Są zapiekanki z makaronem, ryżem itp. Pora chyba więc wziąć się w garść i przysiąść nad tym na dłuższą chwilę. Na pierwszy ogień - Chicken Pie wg Jamiego. W oryginalnym przepisie autor przygotowuje wszystko
bistro mamakażdego dnia; trzecie miejsce zajmują produkty zbożowe - jeśli nie jemy węglowodanów to nie mamy siły i energii na inne czynności życiowe, produkty zbożowe powinny stanowić: pełnoziarniste pieczywo i makarony, kasze i ryż; pozostałe pozycje to nabiał, mięso i ryby, tłuszcze roślinne i zwierzęce; w nowych zasadach zmianą jest przemiana tłuszczów zwierzęcych na roślinne. Przede wszystkim najważniejszą rolą w posiłkach
Truskawkowa Fiesta