makaron z serem - 5662 przepisów (strona:69/378)

Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami w pieczonych koktajlowych pomidorkach 190

mniam!:) Składniki: 500 g mięsa mielonego indyczego opakowanie płatów makaronu lasagne - użyłam bezglutenowego Lasagne gluten free "Le Veneziane" 250 g 50 g świeżego szpinaku baby 2 szklanki passaty pomidorowej 1 duża cebula 4-5 większych pieczarek 200 g śmietany 12% (mały kubełek) 2 ząbki czosnku dowolny twardy ser do starcia na wierz lasagne, ja użyłam bursztyna olej(...)tylko, aby każdy z nich leżał oddzielnie, tj. aby nie dotykały się, nie nakładaj też jednego na drugi, bo skleją się. W naczyniu żaroodpornym układaj: płaty makaronu, sos mięsny, sos pomidorowy, trochę startego sera, na to kilka plasterków pomidorków, potem znowu płaty makaronu, sos mięsny, sos pomidorowy, trochę startego sera, na to kilka plasterków pomidorków, itp. Na końcu posyp wierzch

Zasmakuj Kuchni
Makaron z sosem pomidorowym 172

czym zalewamy passatą. Dodajemy bazylię i chwilę dusimy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy posypany natką pietruszki oraz płatkami sera. Smacznego :) Artykuł Makaron z sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Góralska zapiekanka 162

Dziś mam dla Was pomysł na szybką zapiekankę z makaronem, powstała pod wpływem chwili podczas sprzątania lodówki, miałam dużo sera oscypka po powrocie z gór, musiałam coś z nim zdziałać, jak sami wiecie takie zapiekanki są najlepsze i za każdym razem powstaje coś innego. Oczywiście oscypek można zastąpić dowolnym serem ale smak już nie ten.Do takich zapiekanek polecam foremki(...)wędlinę, cukinię w pół plasterki, przesmażam wszystko na rozgrzanej oliwie na patelni około 10 minut, dodaję do makaronu, wlewam śmietankę, doprawiam solą i pieprzem do smaku, dodaję połowę startego oscypka, mieszam, rozkładam do dwóch foremek aluminiowych do zapiekanek, posypuję resztą startego sera.  Zapiekam 15-20 minut w nagrzanym do 180*c piekarnika. Przed podaniem posypuję natką. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Makaron Końca Lata 135

Inspiracja instagramowa od Pawła Bieganowskiego. Jak wychodzi porównanie? Składniki: 4 gniazda makaronu wstążki garść kurek 1/2 cebuli garść zielonego groszku sól, pieprz 10 dag startego żółtego sera 4 plastry boczku   Wykonanie:   Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie(...)patelni podsmażyć pokrojony boczek, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone kurki oraz zielony groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wszystko wymieszać z makaronem, dodać jeżyny i posypać żółtym serem. Smacznego

Pasja Smaku
Zapiekanka makaronowa z szynką 287

szybkie, lecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio :) Zapiekanki na bazie makaronu są chyba najszybsze, bo wystarczy ugotować makaron, dołożyć do niego garść dodatków, zalać czymś i do pieca. Obiad(...)zagotować na wolnym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty - dolać trochę wody i zagotować ponownie. Odstawić z ognia i doprawić. Sos wlać do makaronu, wsypać 2/3 startego sera i wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu posypać reszta startego sera. Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Zdjąć przykrycie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i groszkiem. 187

Zaczynamy od pokrojenia bakłażana i podsmażenia go na suchej patelni  W garnku, na maśle podsmażamy cebulkę i czosnek. W międzyczasie gotujemy makaron, oczywiście al dente Gdy cebulka się zeszkli dodajemy śmietankę (18% - 36%) i dodajemy sery Na koniec dodajemy groszek Doprawiamy obficie kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli Sos łączymy z makaronem i przekładamy do formy. Następnie układamy(...)piekarnika na 180-200st  na 30-40min, żeby beszamel się zapiekł. Gotowe! :) Do zapiekanki potrzebujemy: 1/2 paczki makaronu kokardki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 szkl śmietany 30% 1/2 szkl śmietany 18% 1/2 szklanki tartego żółtego sera mały kawałek sera lazur 1 puszka groszku 1 bakłażan szczypta soli pieprz kolorowy Przepis na beszamel znajdziecie

Olikowa kuchnia
Jarskie cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem 102

jajka 10 dag żółtego sera Sól Pieprz Tłuszcz do formy Na sos beszamelowy: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 szklanki mleka 10 dag startego sera Sól liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Szpinak ugotować przez parę minut w osolonym wrzątku,  odcedzić, odsączyć z wody, posiekać i przestudzić. Wymieszać z roztartym twarogiem(...)ciągle mieszając (uważać aby mąka się nie zarumieniła jak na zasmażkę). Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić solą. Sosem polać faszerowany makaron i posypać startym serem. Zapiec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia sera

Tradycyjna Kuchnia
Lasagne 203

Składniki / Ingredients: makaron / pasta 500 g mięsa mielonego / 500 g minced meat 1 szklanka koncentratu pomidorowego / 1 cup of tomato paste 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine 50 g sera żółtego startego (Gouda) /  50 g grated cheese (Gouda) 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan szczypta soli / pinch of salt  szczypta pieprzu(...)przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania składników (2 warstwy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i dalej pieczemy. Gotowe

Projekty ze smakiem
Zapiekane muszle makaronowe z mięsnym farszem 156

pomidorowy i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć chwilkę, pieczarki tylko muszą puścić wodę. Nadzienie nie powinno być suche. Przygotowanie makaronu – do każdej muszelki makaronowej nałożyć farsz za pomocą łyżeczki. Rozłożyć muszelki na dnie dużego żaroodpornego naczynia. Odstawić na bok. Sos pomidorowy – na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulkę(...)doprawić chilli, ale to jak lubicie. Zagotować i zdjąć z ognia. Zmielić na jednolitą masę za pomocą blendera lub malaksera. Dodać ser, wymieszać. Zostawić trochę sera do posypania na górze. Wylać sos na makaron. Pieczenie – włożyć zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 200 C. Naczynie z zapiekanką musi być przykryte. Piec godzinę, 10 minut przed końcem odkryć naczynie i posypać

Kuchnia Pokoleń
Greckie inspiracje: Makaron z bakłażanem, oliwkami, sosem pomidorowym i smażonym serem halloumi 160

stół.  Składniki:  - 1/2 opakowania makaronu spaghetti - 1 mały bakłażan - garść oliwek - 3 średnie, mocno dojrzałe pomidory - średnia cebula - 4 ząbki czosnku - ser halloumi - oregano, bazylia, tymianek, sól morska, pieprz - oliwa z oliwek Makaron gotujemy al'dente.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego(...)cała woda odparuje.  W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy pokrojony w plastry ser na złoty kolor.  Gdy sos uzyska pożądaną gęstość, dodajemy oliwki, zioła, pieprz i sól.  Na patelnie dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy z sosem. Wykładamy do głębokich telerzy, na wierzchu układamy halloumi. Smacznego

Cook&Love
Spaghetti z sosem serowym i chrupiącym pangrattato 179

Makaron niskobiałkowy który tu użyłam wystarczy wrzucić na wrzącą osoloną wodę na 2 - 3 minuty i jest gotowy. Sos serowy robi się tyle aż rozpuści się ser czyli dość szybko. Polecam serdecznie pyszny makaron we włoskim stylu. Spaghetti z sosem serowym i chrupiącym pangrattato. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Spaghetti Carbonara 155

kuchni włoskiej. Składniki: 350 g makaronu spaghetti 200 g boczku 3 jajka 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 30% 50 g ser parmezan oliwa/olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z rozgrzanym tłuszczem, podsmażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, pokroić w kostkę(...)dodać do boczku, chwilę razem podsmażyć. Śmietanę przelać do miski, wbić jajka, dodać starty ser, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Do garnka z boczkiem dodać gorący makaron, wymieszać. Następnie wlewamy powoli masę jajeczną  cały czas mieszając, aż wszystkie składniki razem się połączą. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia

magiczna kuchnia Kasi
Makaron z kiełbasą, sosem serowym i serem korycińskim 115

kiełbasy 1 cebula sól, pieprz olej   Sos: 300 ml śmietanki 12-18% 100g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, biały pieprz Dodatkowo:   100g sera korycińskiego (polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ) makaron (ilość wg uznania)   Opcjonalnie:   natka pietruszki  Makaron ugotować w osolonej wodzie.  Przygotować sos. Do rondelka wlać śmietankę i wymieszać z startym(...)gałką muszkatołową. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie dodać uprzednio posiekaną cebulę.   Gdy cebula będzie zarumieniona - połączyć z makaronem, a następnie zalać sosem i wymieszać. Na końcu wmieszać pokruszony ser koryciński (powinien lekko się roztopić). Każdą porcję dania opcjonalnie posypać natką pietruszki

Di gotuje
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i serem feta. 295

domu ostatnio numer jeden w kategorii szybki i super smaczny obiad. Polecam :) Składniki ( dla 3 osób ) - 2 filety z kurczaka - 200 gram szpinaku mrozonego - 200 gram sera feta - 250 gram dowolnego makaronu ( najlepiej grubszego lub spaghetti ) - ząbek czosnku - czosnek mielony - papryka czerwona mielona - sól, pieprz do smaku - olej Wykonanie Szpinak rozmrażam na małym rondelku z odrobina gorącej wody, dodaje(...)smaku. Chwilkę duszę do odparowania. Odstawiam. Piersi z kurczaka kroję w większą kostkę doprawiam czosnkiem mielonym, solą i czerwona papryką, smażę na odrobinie oleju do zrumienienia. Ser feta kroję w kostkę. Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzam, ale nie do końca na dnie garnka zostawiam troszkę wody z gotowania. Do makaronu dodaję szpinak, mięso

Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron z pesto i mozzarellą 139

pesto ze szczypioru czosnkowego 1 opakowanie małych kulek mozzarelli 1 opakowanie makaronu (u mnie kolanka karbowane chifferi rigati) oliwa  z oliwek EV listki świeżego oregano świeżo starty ser pecorino Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. U mnie makaron zawsze jest gotowany al  dente, czyli na pół twardo. taki nam smakuje najbardziej, a poza tym tak przygotowany makaron(...)jest mniej kaloryczny. Ugotowany makaron odcedzamy zostawiając odrobinę wody, przekładamy go do miski, dodajemy pesto, pokrojone na ćwiartki kulki mozzarelli i świeże listki oregano. Wszystko dokładnie mieszamy, skrapiamy oliwą  z oliwek, posypujemy tartym serem i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity