tego przyrumieniona kiełbasa oraz warzywa, takie jak: papryki, cukinie i cebula tworzą razem pyszną kombinację. Naprawdę polecam. op. makaronu (np świderki) 400 g kiełbasy krakowskiej 2 czerwone papryki 2 cukinie 1 cebula 1 szkl. śmietanki 30% 100 g startego żółtego sera (u mnie tarta mozzarella) zioła prowansalskie 3 żółtka sól, pieprz czosnek granulowany Cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryki pozbawione(...)ugotowany, odcedzony makaron i ponownie mieszamy całość. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Do śmietanki wbijamy 3 żółtka, doprawiamy solą oraz pieprzem i roztrzepujemy rózgą kuchenną. Przygotowaną śmietanką zalewamy makaron. Posypujemy startym serem. Zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. inspiracja
Smaki Na TalerzuMakaron to produkt z którego bardzo szybko można wyczarować pyszny obiad. Dziś polecam z pesto, pachnącymi pomidorami i włoskim serem. Ważne jest aby makaronu nie rozgotować a ugotować go al'dente czyli taki na ząb. Ulubione dodatki i obiad gotowy. Makaron z pesto, suszonymi pomidorami i grana padano. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDodatkowe warianty: Dodać możemy również czosnku. Ja dziś dodałam serka koziego, ale można zastąpić go serem żółtym, lazurem lub parmezanem. Czasami dodaję też sera twarogowego lub fety. Ja lubię wymieszać śmietanę 18% z 36% A makaron to już według uznania: ja dałam małe penne, ale spaghetti, tagliatelle, kokardki czy muszelki będą jak najbardziej ok. A więc zaczynamy: Cebulę podsmażamy
Olikowa kuchniaPolecam, gdyż czasem tak proste dania nie zalegają w jelitach, a dodają zdrowej i pysznej energii. Składniki makaron dowolny kształt pomidory z puszki (czytajcie skład,maja być pomidory w zalewie ... i tyle) bazylia świeża Pecorino Romano DOP jeśli lubicie ten rodzaj sera, jeśli nie to parmezan, ale uwaga parmezan to ser krowi, pecorino to owczy piersi z kurczaka lub indyka(...)czosnku. Wlej pomidory i dodaj bazylię. Posól. Wrzuć pokrojone na kotlety piersi kurczaka i przykryj. Duś mięso w pomidorach, aż zmięknie. Międzyczasie ugotuj makaron i odcedź. Wymieszaj makaron z pomidorami podawaj z serem. Piersi z kurczaka albo wykorzystaj do tegoż makaronu, albo do chleba na zimno . Bardzo lubię takie proste dania, które można zjeść na dwa razy . Dodatkowo
Z Kuchni Do KuchniBardzo lubimy makarony i często się u Nas pojawiają w różnych postaciach. Dziś ponownie muszle makaronowe z farszem mięsnym na pikantną nutę i zapieczone z żółtym serem. Takie danie może nie wygląda zbyt elegancko na talerzu ale jest pyszne. Muszle z mięsnym nadzieniem SKŁADNIKI: 20 sztuk dużych muszli makaronowych 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżeczka suszonej(...)bazylii 400 g mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka pikantnej pasty paprykowej kawałek sera żółtego Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy zimną wodą i układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimięsa Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa Ja dodałam do całości odrobinę cukru, tak by uzyskać słodko- kwaśny smak sosu. Podajemy z ulubionym makaronem, posypujemy startym serem. Smacznego ! Ten prosty przepis pochodzi z książki "Kuchnia kawalerska", autor Hans W.A. Schoeller Składniki obliczone na jedną osobę
Proste PotrawyMakaron w pomidorowym sosie z serem Gorgonzola to szybki przepis na pyszny obiad. Gorgonzola to podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch. Danie jest bardzo aromatyczne, dla miłośników tego sera taki obiad to strzał w 10! Składniki na 3-4 porcje: 400 g makaronu rurki 500 g mięsa mielonego (u mnie chude z szynki) słoiczek sosu(...)pomidorowego z gorgonzolą (Barilla 400g) 1/4 szklanki sera typu parmezan (np. Grana Padano) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz olej do smażenia listki bazylii do dekoracji Przygotowanie: Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu (al`dente). Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć mięso, drobno posiekaną cebulę, przyprawy i przesmaż dodając 5 łyżek
Alutka-Gotujetakie dania są najlepsze:). Kilka prostych składników, 15 minut pracy i gotowe! Makaron z sosem gorgonzola jest intensywny w smaku, polecam amatorom serowych smaków:). 300g makaronu, u mnie rurki 150g sera gorgonzola 1 duża cukinia 2 cebule 150 ml śmietanki 18% olej sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Za pomocą obieraczki(...)rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i cukinię. Dusimy do odparowania wody z warzyw. Dolewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną gorgonzolę, sól i przyprawy. Dusimy do momentu aż ser się rozpuści a sos zgęstnieje. Mieszamy z ugotowanym makaronem
Szefowa kuchniSKŁADNIKI: 1 Puszka Tuńczyka w Sosie Własnym 20 dag dowolnego makaronu 1 słoiczek pesto pomidorowego ok 10 zielonych oliwek 10 dag sera żółtego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron gotuję tak jak na instrukcji na opakowaniu Tuńczyka odcedzam z wody dodaję do miski Do tuńczyka dodaję pesto Oliwki kroję w talarki Ser żółty trę na tarcę o grubych oczkach
Gotowanie Patkiktórym się bardziej pochylamy ;-) Składniki; 1 mała cukinia 3 pomidory 1 łyżka masła 2 ząbki czosbku 1 mała cebula só, pieprz, 2 łyżki śmietany 20 dag makaronu ( ja użyłam swiderki) ser do posypania ( ja użyłam oscypka ) natka pietruszki do posypania Cukinie myjemy i kroimy w drobną kostke. Moja cukinia była już bardzo dojrzała więc miała też twardą skórke dlatego(...)końcu dodajemy śmietanę energicznie mieszając aby się idealnie rozprowadziła. Makaron wcześniej gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy do sosu. Delikatnie mieszamy aby cały makaron ładnie nam się obkleił sosem. Podajemy posypany serem i zieloną pietruszką. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.grama nie dodałam, bo w przyprawach i serze solankowym wystarczająco ją miałam. Czyli obiad był, szybki, zdrowy i kolorowy . Składniki: 3 00 g makaronu Mini rurki Lubella, 200 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu, 1 duże dojrzałe awokado, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszone chili do smaku, świeży tymianek, listki bazylii. Przygotowanie: Awokado(...)przekrawamy po długości na połowę, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ. Makaron gotujemy (bez soli !) na al dente i odcedzamy (5 min.). W tym czasie przygotowujemy pastę. Ser mieszamy z awokado i za pomocą blendera miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i chili, dodajemy 1 łyżkę igiełek tymianki i mieszamy. Ma być ostry, wyrazisty smak. Pastę mieszamy
Moniki Smakołykimakaronu Mini świderki z czekoladą Lubella 100 g chudego sera twarogowego 150 g serka homogenizowanego waniliowego 2 brzoskwinie garść orzechów laskowych kilka listków mięty do dekoracji Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser rozgniatamy i mieszamy z serkiem homogenizowanym. Brzoskwinie myjemy i kroimy w kostkę. Ugotowany makaron polewamy serkiem, dodajemy brzoskwinie, a całość po wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi
Cynamonowe szczęścierosły gdzieś w pobliżu i mogłabym sama nazbierać, a tak... trzeba iść na ryneczek i zapłacić :) Jako że zapas makaronu Barilla już do mnie dotarł, to postanowiłam wykorzystać go na słodko. Właśnie z sosem jagodowym i białym serem. Przyznaję(...)bicia, że do odrobinki, która została podchodziłam non stop... dopóki nie zobaczyłam dna :) Składniki: 200g makaronu np. kokardki 100g jagód leśnych 100ml jogurtu naturalnego 50g białego sera 2 łyżeczki cukru kryształu Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Jagody miksujemy z dodatkiem jogurtu naturalnego i łączymy z odcedzonymi kokardkami. Nakładamy porcję na talerz, posypujemy rozkruszonym białym serem
Kuchnia w czekoladziegotujemy al dente w dużej ilości mocno osolonej wody. Odcedzamy. Wrzucamy do wielkiej michy, posypujemy startym serem parmezanem, grana padano lub dowolnym ulubionym. Mieszamy na tyle długo, by ser dokładnie obkleił makaron. Wylewamy na to sos. Dokładnie mieszamy. Całość powinna nam zająć max 40 minut. Smacznego
Z butelką mleczka w tlezwyczajnej) pokrojona w kostkę 300g pieczarek pokrojonych w dużą kostkę 200ml śmietany 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka starty żółty ser tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, po chwili dodać kiełbasę, gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa ładnie przyrumieni, dodać pieczarki(...)pomidorowy i garść startego żółtego sera, doprawić solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem. Przesmażoną kiełbasę i pieczarki wymieszać z makaronem, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem, poprószyć słodką papryką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. A teraz niespodzianka Przygotowanie tej zapiekanki możecie obejrzeć
Codzienne Gotowanie