bałagan" na talerzu stanowi pyszną potrawę składającą się z delikatnej, wyjątkowo smacznej ryby, bogatego w składniki odżywcze szpinaku oraz charakterystycznego w smaku sera Blue. Całość świetnie się ze sobą komponuje tworząc pożywne, ciekawe i smakowite danie. Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki: ok. 350 g makaronu ok. 300 g świeżego łososia sól, pieprz, koperek w proszku masło
Słodka Stronasycące i co najważniejsze bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym: makaron spaghetti - jedno opakowanie czosnek - 2 ząbki cebula - jedna sztuka 0,5 kg mięsa mielonego cukinia - normalnych rozmiarów to ok 2 sztuki - ja zużyłam pół mojej :) ser żółty - 150 g przecier pomidorowy - 4 łyżki 3 jajka śmietana słodka - 250 ml sól, pieprz(...)smażymy. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce do warzyw o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy na nie kolejno - makaron, mięso mielone, cukinia, ser. Ja zrobiłam dwie takie warstwy. W misce przygotowujemy sos - trzepaczką mieszamy ze sobą jajka, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Sosem polewamy całość i posypujemy serem żółtym. Zapiekankę pieczemy
Pani domowaPodaje się je z sosem pomidorowym - wtedy możemy rozsmakować się w prawdziwie włoskich smakach, bo w ten sposób podaje się je tradycyjnie. :-) Całość można posypać startym żółtym serem, co ja pominęłam. 250g makaronu tortellini (u mnie z serem) 500g mięsa mielonego 2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka
Szefowa kuchniłyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 2 płaskie łyżki mąki, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, oregano, majeranek. Ponadto: 9 gniazd makaronowych lub podobnych, garść natki pietruszki. kilka plasterków sera żółtego. Przygotowanie: Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z resztą składników na kulki mięsne. Uformować 9 pulpecików i położyć po jednej na każdy makaron. Wszystkie składniki(...)śmietanowy wymieszać i zalać makaron. Gdyby makaron był mocno nie przykryty sosem, można dolać jeszcze troszkę wody. Na górę położyć plastry sera żółtego lub starty ser żółty. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Piec 50minut lecz 15minut przed końcem piec bez przykrycia. Gdyby wcześniej sos mocno zaczął bulgotać, odkryć wcześniej naczynie by nie wykipiał
W kuchni u Monikisuszonych pomidorów w oleju 3 młode małe cukinie 2 jajka 2 cebule pół puszki czerwonej fasoli curry pieprz sól opcjonalnie ser żółty PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Cebule obrać i pokroić w kostkę, cukinie umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na małe kawałki(...)czasu mieszając. Po tym czasie warzywa wymieszać z makaronem i przełożyć do naczyń żaroodpornych. Na wierzch wyłożyć czerwoną fasolę z puszki. Jajka roztrzepać z dodatkiem szczypty soli i zalać nimi całą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie otwieramy, na wierzch nakładamy plasterki sera i zapiekamy aż do jego roztopienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipowinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy lub ciasta kroimy w kwadraty, prostokąty tak, aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka. Makaron gotujemy z wodzie na al dente. Zamiast sera bursztyn, można użyć(...)parmezanu. Sos: Sparzoną cytrynę, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo startym serem i pieprzem. Smacznego
Moniki Smakołykipoj.250ml.) 1-2 łyżeczki soli do smaku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki musztardy w proszku 3/4 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki suszonych płatków papryki około 400 g sera startego 450-500g makaronu rurki ,lub innego dodatkowo 1/4 szkl.roztopionego masla 2 szkl.panko-bułki tartej 3/4 szkl.startego sera cheddar,lub ser mozzarella 3/4 szkl.startego sera parmezanu ps sera można mniej(...)mnie wszyscy kochaja ser ….wiec dużo go Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.Masło rozpuścic w rondelku ,dodac mąke i energicznie mieszac ,aby nie powstały grudki.Dodac mleko,sól do smaku,pieprz i reszte skladników.Powstały sos odstawiamy pod przykryciem.Ugotowany makaron al dente,polączyc z gotowym cieplym sosem.Wszystko przełożyc do naczynia żaroodpornego.W rondelku roztopic maslo,dodac panko i sery.Wszystko
w mojej kuchnikomponuje się z sosem serowym, który jak wiadomo nie do końca jest korzystny dla nas, dlatego proponuję lżejszą i równie smaczną alternatywę! Składniki: -> 100 gram makaronu penne pełnoziarnistego -> 100g sera Mozzarella -> 1/2 opakowania jogurtu greckiego -> sól,pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, chilli Wykonanie: Makaron i brokuł gotujemy w osobnych garnkach w osolonej(...)osobiście dodaję dość sporo]. Gdy nasz makaron i brokuł są gotowe, rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni i wsypujemy makaron oraz brokuł. Smażymy przez kilka chwil często mieszając. Kolejny dodajemy pokrojony w kostkę ser Mozzarella. Ciągle trzymamy na ogniu do czasu, aż ser się nie rozpuści i połączy wszystko w jedność. Wtedy dodajemy jogurt grecki
Jedz zdrowo żyj zdrowo!łyżka soku z limonki pieprz i sól do smaku 15 - 20 sztuk pistacji Dodatkowo: 50 - 100 g parmezanu lub innego długodojrzewającego twardego sera np. jantar (do makaronu) Jak zrobić pesto z pietruszki? Natkę pietruszki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze części, następnie włożyć do misy blendera, dodać oliwę, obrany czosnek(...)pistacji. Dopilnować, aby łodygi pietruszki były dobrze posiekane. Pesto z pietruszki wspaniale smakuje dodane do ugotowanego al'dente makaronu. Ugotowany i odcedzony gorący jeszcze makaron wymieszać z tartym na drobnych oczkach tarki serem, po czym połączyć z pesto. Po wyłożeniu na talerze posypać odrobiną sera i możemy się już zajadać pysznym obiadem. Zobacz również: pesto z awokado
Kuchcik gotujeSkładniki: pół opakowania makaronu gwiazdki 20 dag sera żółtego w kostce pół małej kapusty pekińskiej 4-5 ogórków konserwowych 20 dag szynki 1 puszka kukurydzy 1 cebula 4-5 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Pokroić w kostkę: ser, szynkę, ogórki, cebulę. Kapustę pekińską cieniutko pokroić. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać kukurydzę i majonez. Doprawić
Olga Piecze i Gotujeżeby nie było, że nudnie zwijane na widelcu, to zapraszam na ciasto makaronowe. I przy okazji spełniam prośbę mięsnych niejadków ;) Wege Spaghetti Pie makaron spaghetti 1-1,5 szklanki żółtego startego sera 2 jajka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 mała puszka kukurydzy 1 mała(...)osolonym wrzątku. Odcedziłam. Makaron ugotowałam nieco krócej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu. Odcedziłam, ale nie przelewałam zimną wodą. Masło, ser i jajka połączyłam i wymieszałam z ciepłym makaronem. Odstawiłam na 5-7min., aby makaron rozpuścił i wchłonął masło. Na oliwie podsmażyłam starty ząbek czosnku i pieczarki. Po chwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania
bastalenakonieczność wykorzystania warzyw, które lada moment mogą zacząć się psuć. Dziś wydanie jesienne, które będzie idealne do lunch boxa na jutrzejszy obiad w pracy. Składniki : 200 g makaronu typu kokardki 120 g sera z niebieską pleśnią 80 g kiełbasy jałowcowej mozzarella 200 g obranej dyni 5 liści jarmużu (u mnie odmiana fioletowa) pół kalafiora (u mnie odmiana fioletowa) pół papryki(...)Kalafior podzielić na różyczki. Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. Odcedzić, zbierając wodę z gotowania. Ta woda jeszcze się przyda. Kiełbasę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszać ze sobą, z makaronem i z rozmarynem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać wodą z gotowania makaronu. Wody powinno być na wysokość 1-2 cm. Mozzarellę pokroić na plastry
Weekendy w domu i ogrodzielazanii, 500 g świeżego szpinaku, 5 łyżek kwaśnej śmietany, 1 ząbek czosnku, sól morska, pieprz czarny, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 50 g żółtego sera. Przygotowanie: Płaty makaronu do lazanii gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie na maśle podsmażamy liście szpinaku z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dwa płaty lazanii układamy w naczyniu
Aga w kuchniSałatka z tortellini i serem – pyszna sałatka z makaronem tortellini. Świetnie się sprawdzi jako sałatka na imprezę oraz jako zwykła kolacja, czy drugie śniadanie do pudełka do pracy :) Jeśli wolicie mniej kaloryczne sałatki, to śmiało można część majonezu zastąpić gęstym jogurtem naturalnym :) Przepis podpatrzyłam na blogu: Fabryka Kulinarnych Inspiracji. Sałatka z tortellini i […] The post Sałatka z tortellini
Kulinarne Przebojesera- u mnie francuski Comte łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 10 czarnych oliwek 6 suszonych pomidorów dwie łyżki startego żółtego sera kilka listków bazylii kilka pestek słonecznika W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Cukinię kroimy w plastry i grillujemy na patelni grillowej z łyżką oliwy z oliwek, doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Ser ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. W kielichu blendera umieszczamy grillowaną cukinię, liście bazylii, garść pestek słonecznika i starty ser oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość blenderujemy na gładką masę. Makaron odcedzamy, wkładamy ponownie do garnka, wlewamy pesto i całość dokładnie mieszamy. Gotowy makaron z pesto przekładamy na talerze, dodajemy pokrojone na pół oliwki oraz suszone pomidory. Całość posypujemy pestkami słonecznika, startym
Mango Papaja