nadziane szpinakiem i słonym serem feta. Smak potrawy wzbogacają dwa sosy. Jeden pomidorowy z czosnkiem i odrobiną masła, drugi balsamiczny z oliwą i nutą miodową. LISTA ZAKUPÓW: makaron conchiglioni szpinak 250 gram ser feta puszka krojonych pomidorów 5 ząbków czosnku 1 łyżka masła 82 % 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyzki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu sól, pieprz, oregano, bazylia(...)gałka muszkatołowa, pieprz cayenne PRZEPIS: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 2. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy pokrojone 3 ząbki czosnku. Następnie pokrojony w kostkę ser feta. Zostawiamy odrobinę sera do przystrojenia. Pieprzymy, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, oregano. W razie potrzeby solimy, ale pamiętajmy, że ser jest już słony. 3.W rondelku gotujemy puszkę pomidorów, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Solimy
Mój Smak na Życiezabrać ją do pojemnika w plener jak i świetnie się sprawdzi podczas imprez czy bankietów w domu. Użyjemy świeżej bazylii, suszonych pomidorów i 2 typów sera: z dziurami i wędzonego. Zamiast zwykłego makaronu polecam użyć 5 jajecznego - jego smak nie jest jałowy i nie pozbawia smaku sałatki. Polecam zapisać sobie przepis do ulubionych ponieważ uniwersalność tej sałatki pozwala wykorzystać(...)łyżki majonezu Sól himalajska Cukier Pieprz czarny mielony Przygotowanie: 1/ Pomidory suszone drobno kroimy i przekładamy do miski, dodajemy posiekany w drobne kosteczki ser żółty, kukurydzę, drobno posiekany czosnek o raz makaron. Mieszamy 2/ Dodajemy paprykę, koncentrat pomidorowy, śmietanę, majonez, sól, szczyptę cukru oraz majonez. Bardzo dokładnie mieszamy 3/ Na koniec dodajemy porwane drobno w rękach listki bazylii i delikatnie
Kuchnia PROzdrowotnaWspomnienie Hiszpanii. Chorizo przywiezione z Barcelony zagrało pierwsze skrzypce. Przepyszny hiszpański ser owczy Idiazabal, który dostaliśmy od przyjaciół dopełnił dzieła. Reszta to pyszna improwizacja. SKŁADNIKI (składniki na 3 porcje) 300 gram makaronu Fusilli al torchio (lub inny makaron – do tego dania polecam pappardelle, spaghetti, linguine) ok. 8 cm chorizo 6 plastrów długodojrzewającej szynki np. serrano, parmeńskiej 2 duże garście(...)każdy talerz kładziemy rukolę. Na oliwie smażymy chorizo pokrojoną w kostkę, na koniec smażenia dodając czosnek. W małej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy starty ser Idiazabal (zostawiając trochę do posypania makaronu). Dodajemy trochę soli i sporo pieprzu. Odcedzamy ugotowany al dente makaron. Do garnka z gorącym makaronem wlewamy roztrzepane jajka i energicznie mieszamy by nie doprowadzić do ścięcia jajek. Po chwili
OstryKęssosie pomidorowym. Składniki: ok 300 g makaronu świderki 250 g ulubionej kiełbasy puszka pomidorów duża cebula 5-6 pieczarek puszka groszku 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka i ostra pęczek szczypiorku Przygotowanie Makaron gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Składniki podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone(...)plasterki. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, całość zalewamy pomidorami z puszki. Dusimy ok 10 minut, następnie dodajemy groszek i przyprawy. Taki sos mieszamy z makaronem i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy serem żółtym. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 15-20 min, do roztopienia się sera. Po wyjęciu można posypać szczypiorkiem
e-PrzepisyKulinarneProsta zapiekanka makaronowa z jabłkami, białym serem, żurawiną i cynamonem, posypana płatkami migdałowymi. Jesienne danie na słodko. Dość łatwe i szybkie w przygotowaniu (nie licząc pieczenia). W czasie gotowania makaronu nagrzewamy piekarnik, ścieramy jabłka i roztapiamy masło. Następnie mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do naczynia. Zapiekamy w piecu pod przykryciem. Po niecałej godzinie mamy pyszny i sycący obiad na słodko(...)mielonego (najpierw wsypcie pół łyżeczki, wymieszajcie i spróbujcie – jeśli makaron będzie mało cynamonowy, dajcie więcej). Pamiętać należy, że do makaronu dojdzie cała micha innych składników, które „rozrzedzą” smak cynamonu. The post Zapiekanka makaronowa z jabłkami, serem i cynamonem appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjagazety GoodFood Polska numer 2. Potrawa wolna od glutenu. * Czas przygotowania: 15 minut + czas na pieczenie papryki Ilość porcji: 4 Składniki: 400g wybranego makaronu 50g serka mascarpone 70g orzechów włoskich 25g żółtego sera 2 czerwone papryki 1 mały ząbek czosnku Kilkanaście listków bazylii 2 łyżki oliwy *Osoby na diecie bezglutenowej muszą użyć makaronu bez zawartości glutenu. Papryki myjemy, przecinamy(...)zgodnie z instrukcją. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie przez kilka minut. Do wysokiej miski wsypujemy obrane upieczone papryki, listki bazylii, żółty ser, 3/4 orzechów włoskich, czosnek oraz dolewamy oliwę. Całość blenderujemy dodając odrobiny wody z makarony jeśli wyjdzie za suche. Na patelni umieszczamy makaron, pesto oraz dorzucamy mascarpone. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia serka
Kolizje Smakówkurczakiem. Jeżeli chcesz zaskoczyć gości wyglądem Twojego dania...czas zacząć gotować! Składniki na 4 porcje obiadowe: 250g makaronu - u mnie czarne wstążki :) 1 mała, podwójna pierś z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych 15 dag sera mozarella (w kawałku) 1 mała cebula 1/3 papryczki chilli 1 ząbek czosnku kilka listków świeżej bazylii oliwa z oliwek (koniecznie(...)łyżki). W tym czasie kroimy ser mozarella w małą kostkę a pomidorki kroimy na 2 części. Na rozgrzaną patelnię dodajemy wszystkie przygotowane wyżej produkty i mieszamy (makaron, mięso, cebula, czosnek, chilli, ser). Na koniec dodajemy pomidorki, kilka listków świeżej bazylii i mieszamy do momentu roztopienia sera
Alutka-Gotujesię zarówno na kolację, jak i na lekki obiad. Śmiało możecie ją też zabrać do swojego lunch boxa. PRZEPIS NA SAŁATKĘ MAKARONOWĄ "PO GRECKU" Składniki: 100 g makaronu świdry Lubella 100 g sera feta 1 długi ogórek 2 pomidory 1/2 cebuli kilka oliwek Dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól(...)ostygnięty makaron. Wszystkie warzywa umyć. Ogórka, bez obierania ze skórki, pokroić w półplastry. Pomidora pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Połowę warzyw wymieszać z makaronem, resztę ułożyć na wierzchu sałatki. Dodać pokruszony ser i pokrojone oliwki. Oliwę wymieszać z miodem i octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodać szczyptę soli oraz trochę ziół prowansalskich. Sałatkę polać sosem tuż przed
kolorowotorcikowoWystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na czas krojenia ryby. Łososia kromy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Doprawiamy solą, kurkumą i mieloną kolendrą. Dodajemy makaron i podsmażamy całość. Na koniec dodajemy ser. Najlepszy jest serek wiejski, który po podgrzaniu bardzo fajnie się topi. Dziś użyłam sera feta, który sprawdził się dobrze i bardzo pasował do tego misz-maszu(...)Makaron polecam z zieloną herbatą, który swoim cytrusowym aromatem sprawi niebo na talerzu. Składniki na 3 porcje: 250 g makaronu ryżowego 200 g łososia 50 g sera feta (100 g wiejskiego
Kucharzycaskładniki: 600-700 g ugotowanego makaronu nitki, użyłam Czaniecki 2 jajka 5 dużych plastrów salami 4-6 pomidorków cherry przyprawa do pizzy 100 g startego żółtego sera (dałam goudę i cheddara) Ugotowany makaron wymieszać z jajkami i garścią startego sera, doprawić przyprawą do pizzy. Przełożyć do formy na tartę natłuszczonej masłem. Masę makaronową wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w paseczki
Monia miesza i gotujezmiksować, następnie dodać pieczarki z cebulą, zmiksować. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć. Z masy pieczarkowej lepić niewielkie paszteciki, obtaczać w serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju. Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek. Przepis bierze udział
królestwo garówBardzo szybka w przygotowaniu zapiekanka z kurczakiem i serami. Fajnego posmaku dają zapieczone pomidorki koktajlowe i chrupiąca papryka. 300 g filetu z piersi kurczaka 250 g makaronu świderki pełnoziarnistego Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka 1 czerwona papryka 7 pomidorków koktajlowych Sos: 1 szklanka mleka 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka mąki pszennej 3 ząbki czosnku 50 g sera gorgonzola(...)śmietaną oraz mąką. Dodajemy pokrojony serek topiony oraz ser gorgonzola. Czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujmy do momentu rozpuszczenia serów i zgęstnienia sosu. Gotowy sos mieszamy z makaronem i kurczakiem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze
VioletoweKucharzeniesmakują całej rodzinie. Polecam Wam ten zestaw łatwych przepisów! Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami Sałatka z kurczakiem i awokado Sałatka z makaronem i figami! Sałatka z makaronem, gruszką i serem pleśniowym Sałatka z serem feta i szynką Sałatka na lunch do pracy! Sałatka z wędzonym łososiem Sałatka z paluszkami krabowymi i tuńczykiem! Sałatka z orzechami i pieczoną dynią Azjatycka
SMYKWKUCHNIszybkiego, ale zarazem smacznego i sycącego. Sałatka z makaronem tortellini, wędzoną piersią kurczaka oraz kolorową fasolą. Kilka minut, zaledwie kilka składników i pyszna sałatka gotowa:) Składniki: 250g makaronu tortellini z serem, wędzona pierś z kurczaka, szkl. białej fasoli Jaś, 1/2 szkl. czerwonej fasoli, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry indyjskiego. Przygotowanie Obie fasole namoczyć
Z miłości do słodkościzimne mleko i doprowadzić do wrzenia. Gęsty sos doprawić do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić z palnika, dodać garść startego sera, wymieszać. NASTĘPNIE: Na dno formy wylać troszkę beszamelu, rozłożyć płaty makaronu, na nich rozłożyć 1/3 kurczaka, 1/3 kapusty, 1/3 plastrów pomidora, posypać(...)bazylią, polać 1/4 beszamelu i posypać 1/4 sera. W ten sposób ułożyć jeszcze dwie warstwy. Na wierzchu rozłożyć ostatnią porcję makaronu, wszystko lekko docisnąć dłonią. Makaron dokładnie posmarować resztą beszamelu i posypać pozostałym serem. Piec 40-45 minut w temperaturze około 180-190 stopni (160-170 z termo obiegiem) Podawać na gorąco
Kuchenne zapiski Edyty