makaron z serem - 5662 przepisów (strona:25/378)

Roladki makaronowe z farszem 145

Roladki makaronowe ze szpinakiem i serem feta Bardzo lubię szpinak, lubię też makaron, ale żeby nie było nudnie na talerzu, postanowiłam, że zrobię oto takie roladki z makaronu lasagne.  Przepis:  Składniki: (16 roladek) 450 g mrożonego szpinaku 400 g sera feta 2 ząbki czosnku 16 płatów makaronu lasagne  1 puszka pomidorów 30 g żółtego sera(...)czym rozkładamy je na talerzu, lub desce każdy osobno.  5. Na makaron nakładamy farsz i zawijamy w roladkę i delikatnie przekrajmy na pół  Ustawiamy roladki pionowo w naczyniu żaroodpornym.  6. Na koniec wierzch roladki posypujemy odrobiną startego żółtego sera.  7. Zapiekamy 25 min w 180 stopniach.  Sos: 1. Puszkę pomidorów wlewamy do rondelka

Mój pomysł na
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem 105

dobrze można użyć piersi z kurczaka albo kiełbaski. Celowo nie podaję ilości składników, gdyż to zależy od indywidualnych upodobań każdego z nas. Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem makaron wędzony łosoś śmietanka 18% ser żółty cheddar kolendra pieprz, sól Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Wędzonego łososia pokroić na drobne paseczki. Ser potarkować na grubych(...)oczkach i połączyć ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć część makaronu a na wierzchu poukładać łososia i listki kolendry. Doprawić pieprzem. Przykryć resztą makaronu i mieszanką sera ze śmietanką. Zapiekać w 180 stopniach około 10-15 minut.   Artykuł Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
ZAPIEKANKA GRECKA PASTICIO 194

oliwek przesmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę. Kiedy się zrumieni dokładamy  mięso mielone. Doprawiamy solą,pieprzem oraz dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki i  oregano oraz wkruszamy ser feta. *Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. *W rondelku zagotowujemy mleko, w drugim garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę,  energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki, dolewamy mleko, mieszamy. Studzimy.Kiedy  przestygnie(...)dodajemy 1 jajko, rozbełtamy je. Doprawiamy solą,pieprze, i szczyptą mielonej gałki  muszkatołowej. * W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, na to wykładamy starkowany ser, następnie  mięso mielone. Na wierzch wylewamy beszamel. Wykładamy pokrojone w plastry mozzarellę. Zapiekamy 15 minut w 170 st. Żeby zapiekanka nie rozpadała się podczas krojenia, zostawiamy  do delikatnego przestygnięcia przed podaniem. Z mojego przepisu

Z Majeczką w kuchni
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą 184

określiła to koleżanka z pracy - Asia - jeszcze kieliszek wina i jestem w raju. Danie to jest maksymalnie proste i maksymalnie pyszne. Szczerze polecam! MAKARON ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM FETA łatwe 20 minut dla 2-3 osób Składniki pół opakowania dowolnego makaronu szpinak(...)mrożony (lub świeży) ok 6 suszonych pomidorów w zalewnie z oliwy kilka kostek sera feta cebula 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo łyżka śmietany  łyżka sera żółtego Do dzieła Makaron gotujemy. Na patelni szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem (czosnek musi być wyraźnie wyczuwalny w szpinaku). Dodajemy szpinak i smażymy aż woda z niego odparuje. W tym momencie możemy

sierotka maRysia w kuchni
Dlaczego lubimy Jamie'go? 148

się od blatu do piecyka i przeskakuję nad tym zwierzakiem, który akurat leży na środku podłogi. Przygotowując tą potrawę osiągnęłam zen. A sam makaron? Pyszności!   MAKARON Z ZAPIEKANYM CAMEMBERT'EM 1 opakowanie sera camembert (250g, najlepiej w drewnianej foremce) 2 ząbki czosnku 100g Parmezanu 250g makaronu rurki (rigatoni) 100g świeżego szpinaku kilka gałązek świeżego rozmarynu sól morska i świeżo(...)kładąc na stole, do maczania. Można też polać makaron stopionym serkiem. Trzykolorowy makaron pasuje jak ulał:) Czyż to nie piękne?  Zestaw zapachów i smaków jest zabójczy, tąkanie makaronu w serze daje dużo radości. Niestety nasz szpinak okazał się porażką- wypuścił kwiaty zanim wyrosły mu jakiekolwiek liście i musieliśmy się go pozbyć:( Dlatego użyliśmy mrożonego szpinaku, którego wielki wiecheć jakiś

les mirabelles
Cannelloni z mięsem mielonym 177

Dziś zapraszam Was na kolejne danie z makaronem w roli głównej. Będzie to zapiekanka zdecydowanie dla miłośników mięsa, makaronu i sera. Jest to świetne danie zarówno na obiad jak kolację czy na spotkanie z przyjaciółmi. Jakiś czas temu robiłam go z farszem szpinakowym. I powiem Wam, że obie wersje są pyszne i ja nie umiem się zdecydować, która wersja jest(...)przecieru pomidorowego, sól, pieprz, Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 0,5 l mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,   Dodatkowo:   makaron cannelloni, 150 g żółtego sera   Wykonie: Na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.   Doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi. Jak cebulka się zeszkli dodaję mięso . Przyprawiam solą

Passion of Cooking
Spaghetti alla Carbonara 242

naprawdę jest włoska potrawa? Wiele osób myśli, że Carbonara została „wynaleziona” we włoskiej Umbrii, gdzie tamtejsi węglarze (tzw. carbonari) żywili się potrawą na bazie makaronu z jajkiem, serem i boczkiem. Jeżeli jednak zagłębimy się bardziej w historię tego dania, to okazuje się, że jego powstanie zawdzięczamy… amerykańskim żołnierzom. To właśnie oni tuż po wyzwoleniu Rzymu przez Aliantów(...)posiadali w swoich zapasach żywieniowych proszek jajeczny i bekon. Rzymskie piwnice bogate zaś były w suchy makaron i domowy ser Pecorino. I tak, po wymieszaniu tych wszystkich składników powstało coś, co dzisiaj znane jest jako Carbonara. Amerykanom, jako wynalazcom Carbonary sprzyja jeszcze fakt. Kiedy po wojnie nie była ona jeszcze tak znana we Włoszech, już serwowano ją w amerykańskich restauracjach

Jacob Tastes
Spaghetti ze szpinakiem i serem pleśniowym 102

rzecz posiłków lekkich, nieskomplikowanych, w których korzystamy z dobrodziejstwa świeżych warzyw i owoców. I dlatego dziś polecam Wam bardzo szybki i bardzo prosty w wykonaniu makaron spaghetti ze świeżym szpinakiem i serem pleśniowym. Wystarczą tylko 3 główne składniki i w ciągu maksymalnie 30 minut pyszny posiłek gotowy (licząc od wstawienia wody na makaron)! :) Uduszony na patelni z dodatkiem masła(...)czosnku szpinak oraz roztopiony pleśniowy ser pasują do siebie idealne, a oblepiający nitki makaronu „sos” powstały z ich połączenia to po prostu poezja… Składniki (na ok. 4 porcje): 300 g świeżego szpinaku (szpinak baby zostawiamy w całości, duże liście warto pokroić) 100 g sera pleśniowego (Waszego ulubionego z niebieską pleśnią np. Lazur) 250-300 g makaronu spaghetti 2-3 ząbki

MyCookBook.pl
Zapiekanka z paluszkami surimi i zielonym pesto 189

makaronu (kokardki), 250 g paluszków surimi, 1 mały słoiczek zielonego pesto, 10 łyżek śmietanki 18%, 2 łyżki koperku (mam zamrożony i już posiekany :), 30 dag sera żółtego. Makaron gotujemy według przepisu. Pesto mieszamy ze śmietanką, koperkiem oraz dodajemy połowę startego sera. Paluszki surimi kroimy w mniejsze kawałki. Makaron przekładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy mieszankę z pesto i paluszki surimi

Delicious Titbits
Makaronowa Zapiekanka z Bakłażanem 177

mielonego mięsa 1 papryka 1 puszka pomidorów 1 papryczka chilli 1 bakłażan sól pieprz kurkuma kolendra w liściach suszone oregano suszona bazylia słodka papryka w proszku opakowanie makaronu pene ser żółty do posypania zapiekanki Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć w prasce, paprykę i bakłażan pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek i paprykę. Smażyć przez(...)zmięknie. Na koniec wyciągnąć papryczkę chilli. Makaron ugotować al dente według opisu na opakowaniu. Odcedzić. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cienką warstwę sosu. Następnie wyłożyć makaron i resztę sosu. Wierzch zapiekanki posypać startym serem, oregano, bazylią i słodką papryką. Zapiekać w temperaturze 180 o C przez około 40 minut

Mama Gotuje
Włoski klasyk - Lasagne - Boczek & Wino & Mleko 147

bulion warzywny - 300 ml Sos Beszamelowy Masło -25 g Mąka - 40 g Mleko - 500 ml Gałka muszkatołowa - do smaku Sól i pieprz - do smaku  Ser gouda - wg uznania Ser mozarella - wg uznania Do dzieła Etap I – Warzywa Na oliwię podsmaż w kolejności cebulę pokrojoną w kostkę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Seler naciowy drobno pokrojony oraz marchewkę startą(...)sosu surowe jajko całkowicie je rozmierzając w ciepłym sosie. Etap V - Składanie dania  Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Układamy makaron następnie warstwa farszu, cienka warstwa sosu beszamelowego oraz żółty ser i znowu makaron farsz i ser i tak aż do wysokości naczynia żaroodpornego. Całość polewamy sosem beszamelowym oraz układamy kawałki mozzarelli. Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy

Wylizany Rondel
Makaron z Tuńczykiem i Pomidorowym Pesto 190

obiad dla osób zapracowanych. Dziś zaproponuję Makaron z Tuńczykiem. Znakomity i bardzo sycący. Smacznego  SKŁADNIKI: 1 PUSZKA TUŃCZYKA Z WODY 100 g DOWOLNEGO MAKARONU 1 SŁOIK CZERWONEGO PESTO  2 PLASTRY SERA ŻÓŁTEGO (DOWOLNEGO(...)SÓL I PIEPRZ DO SMAKU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    MAKARON GOTUJĘ AL DENTE  UGOTOWANY MAKARON NAKŁADAM DO MISECZKI NA MAKARON NAKŁADAM ODCEDZONY TUŃCZYK NASTĘPNIE NAKŁADAM PESTO SER KROJĘ W PLASTRY MAKARON MIESZAM DOKŁADNIE NA WIERZ NAKŁADAM SER PODAJĘ CIEPŁY ALBO ZIMNY W FORMIE "SAŁATKI".   SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Zupa kalafiorowa z farfalle, pieczarkami i camembert 178

spowodował i oryginalny smak wyczarował. Wygląda jak pieczarkowa z kokardkami i serka kawałkami, ale to zupa kalafiorowa całkiem nowa. Składniki: 200 g makaronu farfalle, 1 szt. świeżego kalafiora, 200 g pieczarek średniej wielkości, 1 krążek sera camembert, 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)dodajemy do zupy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Ser camembert kroimy w bardzo małą kosteczkę. Zupę podajemy bardzo gorącą, ponieważ będziemy dodawać do niej makaron i ser camembert. Doprawiamy pieprzem do smaku i dodajemy listki kolendry. Smacznego Rada: Jeśli zupa ma zbyt gęstą konsystencję, dolewamy podczas miksowania gorącej przegotowanej wody. Makaron można dodać do zupy razem

Moniki Smakołyki
Zapiekanka z makaronem i szpinakiem 400

Jeśli lubicie szpinak to polecam Wam tą zapiekankę, jest banalnie prosta... a do tego przepyszna :) Składniki: 1 opakowanie makaronu kokardki, 400 ml kremówki, 250 g świeżych liści szpinaku. 50 g sera camambert, 2 pomidory, 100 g startego żółtego sera, 2 łyżki masła, sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Przygotowanie:       Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)Dodajemy pokrojone w kostkę pomidorki (bez skórki). Dusimy ok. 3 minutki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy kremówką i dodajemy pokrojony ser camembert i ok. 30 g żółtego sera. Dodajemy makaron i mieszamy. Przelewamy do przezroczystych naczyń, posypujemy startym serem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Mac and cheese z sadzonymi jajkami 156

cheese czyli makaron z serem to moje ulubione danie. Mogłabym je jeść codziennie gdyby nie świadomość tego jaka to kaloryczna bomba. Typowo amerykańska potrawa. Mnóstwa sera, najlepiej mozzarella i cheddar, beszamel i makaron …Na ogół mac and cheese to zapiekanka , która wędruje na kilka minut do piekarnika. Ale można również przyrządzić ją na patelni. Równie kaloryczna i niesamowicie pyszna(...)Dopraw solą, pieprzem, dodaj pokruszony boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek i makaron. Jeśli sos jest za gęsty dodaj trochę wody od gotowania makaronu. Wymieszaj i zagotuj. Zrób łyżką cztery wgłębienia i napełnij je jajkami. Posyp resztą sera i wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj przez 10 minut. Jeśli lubisz jajka bardziej przypieczone to trochę dłużej. Wyjmij mac and cheese

codojedzenia