Idealnie nadaje się na obiad,kolację czy spotkania w gronie przyjaciół. Składniki: 5-7 części większych różyczek brokuł 2 szt. małych czerwonych cebul 250g makaronu Lubella typu kolanka 300g wędzonego łososia pół szklanki śmietany 150g sera mozzarelli 2 ząbki czosnku pieprz kolorowy garść kaparów sól do smaku łyżka oleju Makaron ugotowałam al dente.Powinien być lekko twardy. Żaroodporne naczynie wysmarowałam oliwą(...)miseczce rozmieszałam śmietanę i pozostałą część startej mozzarelli. Posmarowałam sosem wierzch zapiekanki. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni. Wstawiłam zapiekankę na około 15 minut i zapiekałam aż ser i miejscami makaron się zarumienią. Smacznego
potrawyregionalneobiedzie, ponieważ można ją przygotować wcześniej, co nie zmienia jej wolorów smakowych. Zupę krem podgrzewam i wlewam gorącą na talerze, na których już czeka makaron z żółtym serem. Niesamowicie smacznie ciągnie się ciepły ser żółty, co zawsze zaskakuje gości. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy(...)solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut. • Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać śmietanę i natkę pietruszki. • Zupę podawać z ugotowanym makaronem posypanym startym serem
To co kochamsię tak chyba za sprawa długiego, ciągnącego się makaronu. Z racji tego, że bardzo lubię mozzarellę stwierdziłam, że warto zjeść spaghetti zapieczone w dużej ilości ciągnącego się sera. Spróbujcie :) Składniki: 30 dag makaronu spaghetti 50 dag mięsa ( u mnie z łopatki) + łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego duża cebula szklanka passaty pomidorowej lub puszka pomidorów bez skórki zioła (bazylia, zioła prowansalskie(...)mięsa. Cebulkę kroimy w piórka i dodajemy do mięsa. Dolewamy passatę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Łączymy mięso z makaronem i startym serem. Wykładamy do formy żaroodpornej. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na powierzchni makaronu. Wstawiamy zapiekankę na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Smacznego
ChilliJemySpaghetti to klasyka dań z makaronem, wszyscy je znają i przeważnie uwielbiają. Tym razem podaję przepis na sos mięsno - pieczarkowy który wręcz uwielbiam. Do tego ser i danie z makaronem gotowe(...)następnie dodajemy mięso, pomidory, przecier, kostkę i poszatkowane pieczarki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Kiedy płyny odparują doprawiamy sos do smaku. wsypujemy ser i mieszamy. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikomponowało się z pozostałymi składnikami. Ryż ten dostałyśmy do testowania od formy CZANIECKI za co bardzo dziękujemy :) Chłopska sałatka makaronowa SKŁADNIKI: 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu CZANIECKI 2 kiełbaski śląskie 10 dag sera w plastrach 1 puszka sałatki meksykańskiej (kukurydza groszek papryka) 2 jajka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju 1 łyżka oliwy(...)łyżce oleju. Jajka gotujemy na twardo, obieramy z lupek i kroimy w kosteczkę wraz z żółtym serem. Puszkę sałatki meksykańskiej odcedzamy z zalewy. Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojony ser żółty, jajka, kiełbasę oraz warzywa z puszki, całość mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Sałatkę podajemy dekorując szczypiorkiem. Słów kilka o samym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSmak dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama robiła mi i mojemu bratu makaron ze śmietaną serem i owocami,albo nawet bez owoców. Zawsze nam to bardzo smakowało. Teraz z sentymentem robię to swoim dzieciom. Składniki: 400 g makaronu dowolnego 200 ml śmietany 1 szklanka borówek(...)twarogu cukier do smaku Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sicie. Ułożyć na talerzach, dodać pokruszony twaróg, polać śmietaną, posypać borówkami. Posłodzić do smaku. makaron z serem i borówkami
O kuchni z uczuciemmakaron wg wskazań na opakowaniu czosnek, orzechy włoskie, olej i sól umieścić w mini rozdrabniaczu i zmiksować na pastę. Gdyby masa stawiała opór, dolać oleju zetrzeć na tarce ser odcedzić makaron, odlewając około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu makaron wymieszać z pesto czosnkowym, częścią startego sera i wodą z gotowania makaronu. Podawać natychmiast po przygotowaniu posypując resztą startego grana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szybki, lekki i kolorowy obiad lub kolację. W sklepach Lidl możecie zakupić włoskie produkty z którymi przygotujecie pyszne włoskie specjały. W ofercie możecie znaleźć makarony, szynki, sery, oliwy z oliwek i wiele innych produktów. Zachęcam do zakupów, tydzień włoski trwa jeszcze do niedzieli! Post Makaron z warzywami i serem gorgonzola pojawił się
Marta Gotujełososia 200 gr boczku 1-2 łyżki masła 500 gr makaronu 5 jaj 200 ml śmietany 30 gr startego parmezanu 50 gr startego żółtego sera sól, pieprz, papryka natka pietruszki * na 100 gr makaronu przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Myjemy łososia(...)osuszamy ręcznikami- doprawiamy solą, pieprzem , papryką. Nastawić piekarnik na 220 C i piec łososia 10 min. Rozbijamy jajko, dodajemy do niego stary parmesan. W miseczce przygotowujemy starty ser. Odcedzamy makaron, dodajemy śmietanę, boczek i starty ser. Kładziemy z powrotem na mały gaz - mieszamy. Dodajemy jajko z parmezanem- mieszamy szybko by jajko sie nie zcięło. Około 2-3 min. Dajemy
Smaki EdytyPolecam pyszny szpinakowo serowo-śmietanowy sos do makaronu. Połączenie świeżego szpinaku, sera pleśniowego, suszonych pomidorów i czosnku jest rewelacyjne! Składniki: około 0,5 kg świeżego szpinaku 6-8 szt. suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku 1 duża lub 2 małe cebule kawałek sera lazur lub innego ulubionego oliwa z oliwek lub oliwa z suszonych pomidorów(...)trochę kaparów, które idealnie pasowały do dania . Posoliłam i chwilę podsmażyłam. Dodałam szpinak. Liście szpinaku stopniowo zmniejszały swoją objętość. Wkruszyłam ser lazur. Ser stopniowo cudownie się rozpuszczał. Wlałam śmietanę. Doprawiłam pieprzem i solą. Wsypałam do sosu ugotowany makaron. Wymieszałam i posypałam parmezanem. Gdy uznacie, że sos jest za gęsty, można dodać jeszcze śmietany i/lub wody z ugotowanego makaronu. Smacznego
potrawyregionalneDzisiaj przepis na pyszne danie bezmięsne. Makaron z brokułem w sosie z sera pleśniowego to łatwy, szybki a przede wszystkim smaczny i syty sposób na obiad. Ja użyłam makaronu spaghetti ale każdy inny świetnie się sprawdzi, polecam. Składniki: 400 g makaronu spaghetti 1 brokuł 1 małą cebula 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany(...)Makaron ugotować al dente, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać śmietanę, zagotować. Następnie dodać ser, dokładnie wymieszać. Gdy ser się rozpuści dodać makaron, wymiesza. Zdjąć z ognia, całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiniczego praktycznie w lodówce. A makaron w szafce jest zawsze. Składniki: 2 duże garście świeżego szpinaku 1/2 puszki pomidorów 1 łyżeczka masła 1/2 opakowania ugotowanego makaronu 2 łyżeczki sera parmezanu Przygotowanie: w garnku na łyżeczce masła podsmażamy szpinak dodajemy pomidory z puszki i redukujemy sok po zredukowaniu soku z pomidorów dodajemy ugotowany makaron i podsypujemy serem dokładnie mieszamy
Gotowanie z pasjąktóry świetnie się wkomponował w danie :) Spaghetti z bobem Składniki: 300-350 g bobu 1 młoda mała pora - jasna część 3 ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej 180 g makaronu spaghetti ser żółty Aldamer MOŃKI oliwa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Czosnek obieramy i siekamy w plasterki, porę kroimy w cieniutkie talarki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy całość i podsmażamy chwile(...)wodzie bób obieramy, wrzucamy na patelni i całość przesmażamy kolejne 2-3 minuty. Następnie do bobu dodajemy ugotowany al dente makaron spaghetti, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i mieszamy. Podajemy oprószając startym serem Aldamer MOŃKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijakiegoś mięsa. Tym razem wybrałam salami i dodałam również pieczarki, paprykę i kukurydzę, a to wszystko skąpane w sosie śmietanowym z ziołami i zapieczone z żółtym serem. Składniki: 300 g makaronu penne (rurki) ok. 150 g pikantnego salami pół puszki kukurydzy 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką(...)suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti) 1,5 szklanki mleka 2/3 szklanki słodkiej śmietanki olej do smażenia 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki ok. 200 g sera żółtego Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Salami, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę zaszklić na oleju, dodać pieczarki i usmażyć. Pod koniec smażenia
Czerwień i błękit