nikt głodny nie odejdzie od stołu. Uwielbiamy takie kremowe zapiekanki z makaronem, kurczakiem i kolorowymi warzywami. 250 g makaronu kolanka 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 300 g mieszanki warzyw (brokuł, kalafior, mini marchewki) 250 g żółtego sera Sos: 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 100 g serka topionego(...)tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, połowę kurczaka oraz 1/3 sera. Następnie rozkładamy warzywa, ponownie obsypujemy serem. Na warzywach rozkładamy resztę makaronu, kurczaka i sera. Sos: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania jasnej zasmażki. Wlewamy mleko i cały czas mieszamy aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Gotujemy
VioletoweKucharzeniedelikatnych i aksamitnych smaków. Składniki: brokuł, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, pierś z kurczaka, mały jogurt naturalny, 2 łyżki śmietany, zioła prowansalskie, oregano, gyros, pieprz, ser żołty, 250 g makaronu, np. Rurki. Przygotowanie: Na wrzącą wodę wrzucamy makaron. Dodajemy łyżeczkę soli oraz dużą łyżkę oliwy. Makaron gotujemy al dente. Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę(...)roztopić kostkę rosołową w połowie szklanki wody oraz dodać do pozostałych składników. Włączamy piekarnik. Rozgrzewamy go do temperatury ok 200*. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą. Wykładamy makaron, sos, następnie starty ser żółty, układamy kolejną warstwę makaronu i reszty składników. Na koniec posypujemy obficie serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut. Danie to możemy przygotować także jako "zwykły
Kuchnia Pełna Pasjiskórki 4 – 5 łyżek natki selera lub pietruszki 3 – 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz ok. 300 g makaronu Spaghetti Lubella 70 g sera Grana Padano lub dowolnie inny, ulubiony wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieram, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na tą samą patelnię co były smażone klopsiki. Podsmażamy, aż cebula będzie(...)jeszcze ok. 3-4 min. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy. Przekładamy go do garnka, dodajemy 2 łyżki oleju lub oliwy, mieszamy. Dodajemy ok. 40 g startego sera i mieszamy. Makaron wykładamy na talerze, nakładamy po 4-5 pulpecików, polewamy sosem, posypujemy startym serem i posiekana natką. Możemy również cały makaron wymieszać z sosem, nakładać na talerze i podawać
Domowy Smak JedzeniaWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną sałatkę z brokułem, makaronem i serem feta, która idealnie nadaje się do podania na lekki obiad, kolację lub do wzięcia do pracy na drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki makaronowej będziemy potrzebować: 300 g makaronu kokardki 1 brokuł kostka sera feta (około 270 g) 1/2 pęczka natki pietruszki 1 pęczek(...)dostawiam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie sałatki: Zimny makaron przekładam do miski, zimny brokuł kroję na mniejsze kawałki i dodaję do makaronu. Umytą natkę pietruszki i szczypiorek, drobno kroję i dodaję do sałatki. Ser feta możemy pokruszyć lub pokroić w drobna kostkę i dodać do sałatki. Do majonezu dodaję jogurt, ocet, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam
Uwaga Babcia Gotujesosem pomidorowym, mielonym mięsem, czerwon ą fasolk ą , papryk ą , pieczarkami, kukurydz ą i cebulk ą ... a to wszystko przyprawione chili. Wierzch zapiekanki posypałam obficie serem żółtym. Makaron w zapiekance możemy zastąpić ryżem. Zapraszam 😊 Składniki (forma o średnicy 26 cm): makaron 250 g, pomidory z puszki 1 opakowanie, pieczarki 300 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe(...)przez praskę czosnek, usmażone mięso i przyprawiamy do smaku. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, Następnie odcedzamy i wykładamy na wysmarowan ą olejem blaszkę. Na makaron wylewamy sos. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch sałatki. Pieczemy w 170 stopniach, do momentu aż wierzch zapiekanki będzie złocisty (ok 30 min). Smacznego
kulinarne odsłony patiKochamy zapiekanki:). W dzisiejszej znajdziemy makaron, szpinak, sery i śmietanowy sos. Takiego połączenia smaków nie trzeba specjalnie zachwalać - trzeba spróbować:). 300g makaronu 500g mrożonego szpinaku 2 cebule 500g mięsa mielonego 100g sera camembert 100g sera cheddar 100g sera gouda 200ml śmietany 12% 3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę(...)wody. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz do smaku i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. 2. Camembert kroimy w kostkę, cheddar i goudę ścieramy na dużych oczkach tarki. Makaron mieszamy z mięsem ze szpinakiem oraz serami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut
Szefowa kuchniopakowanie czarnego makaronu 200 ml śmietanki 30% szynka a'la parmeńska (kilka plasterków) 1/2 puszki kukurydzy 2 garści rukoli parmezan (do posypania) gałka muszkatołowa sól, pierz opcjonalnie ser brie do sosu Czarny makaron w sosie śmietanowym Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie(...)patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy kukurydzę, porwaną na kawałki szynkę i rukolę. Podgrzewamy chwilkę i wlewamy śmietankę. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy wrzucić pokrojony w kosteczkę ser brie. Gdy makaron jest ugotowany wrzucamy go do sosu na patelnię lub podajemy na talerzach nakładając sos na środek. Na całość ścieramy trochę parmezanu (lub innego twardego sera długodojrzewającego). Smacznego :) Czarny
Pyza i Surówkabrokułem i kalafiorem w sosie serowym... Dwie warstwy makaronu penne. Między nimi różyczki brokuła i kalafiora. Całość zalana gęstym, serowym sos. A wierzch oprószony stratym, żółtym serem. Zapraszam! Składniki: 300 g makaronu penne; 300 g różyczek brokuła; 300 g różyczek kalafiora; 100 g żółtego sera (na wierzch zapiekanki); Sos serowy: 2 łyżki masła; 3 łyżki mąki pszennej; 400 ml mleka(...)żółtego sera; 1 ząbek czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Różyczki brokuła i kalafiora gotować w lekko osolonej wodzie tak, aby pozostały jeszcze lekko twarde. Odcedzić. W międzyczasie przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając podsmażać, aż mąka stanie się lekko złocista. Następnie, stale mieszając powoli wlewać
Gospodyni Miejskacontext":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Bardzo lubi\u0119 po\u0142\u0105czenie makaronu i zapiekanego sera. Zw\u0142aszcza kiedy w gr\u0119 wchodzi aromatyczny sos i sporo zi\u00f3\u0142. W tym przepisie znajdziecie r\u00f3wnie\u017c mi\u0119so mielone i warzywa, a ca\u0142o\u015b\u0107 tworzy smaczny i po\u017cywny posi\u0142ek. W sam raz na rodzinny obiad(...)u0105 mozzarelli i tartego sera. Czynno\u015b\u0107 powtarzamy, nast\u0119pnie wk\u0142adamy form\u0119 do nagrzanego do 180\u00b0C piekarnika na 30 minut. Gotowe! "]} Bardzo lubię połączenie makaronu i zapiekanego sera. Zwłaszcza kiedy w grę wchodzi aromatyczny sos i sporo ziół. W tym przepisie znajdziecie również mięso mielone i warzywa, a całość tworzy smaczny i pożywny posiłek
Mostek w kuchnizapiekanka i pojechałam po zakupy, bo w mojej lodówce zostało tylko światło :) i już wieczór. Jednak ostatkiem sił wstawiam przepis na szybką zapiekankę. Składniki: 400 g makaronu dowolnego (ja miałam kokardki) 100 g sera gorgonzola 100 g sera gouda 100 g sera mozzarella(...)śmietany sól pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Sery mozzarella i gouda zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gorgonzolę pokruszyć na mniejsze kawałki i wymieszać z serem gouda oraz makaronem. Polać śmietaną wymieszaną z solą i pieprzem i posypać serem mozzarella. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Podawać
O kuchni z uczuciemIdealnie nadaje się na obiad,kolację czy spotkania w gronie przyjaciół. Składniki: 5-7 części większych różyczek brokuł 2 szt. małych czerwonych cebul 250g makaronu Lubella typu kolanka 300g wędzonego łososia pół szklanki śmietany 150g sera mozzarelli 2 ząbki czosnku pieprz kolorowy garść kaparów sól do smaku łyżka oleju Makaron ugotowałam al dente.Powinien być lekko twardy. Żaroodporne naczynie wysmarowałam oliwą(...)miseczce rozmieszałam śmietanę i pozostałą część startej mozzarelli. Posmarowałam sosem wierzch zapiekanki. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni. Wstawiłam zapiekankę na około 15 minut i zapiekałam aż ser i miejscami makaron się zarumienią. Smacznego
potrawyregionalneobiedzie, ponieważ można ją przygotować wcześniej, co nie zmienia jej wolorów smakowych. Zupę krem podgrzewam i wlewam gorącą na talerze, na których już czeka makaron z żółtym serem. Niesamowicie smacznie ciągnie się ciepły ser żółty, co zawsze zaskakuje gości. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy(...)solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut. • Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać śmietanę i natkę pietruszki. • Zupę podawać z ugotowanym makaronem posypanym startym serem
To co kochamsię tak chyba za sprawa długiego, ciągnącego się makaronu. Z racji tego, że bardzo lubię mozzarellę stwierdziłam, że warto zjeść spaghetti zapieczone w dużej ilości ciągnącego się sera. Spróbujcie :) Składniki: 30 dag makaronu spaghetti 50 dag mięsa ( u mnie z łopatki) + łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego duża cebula szklanka passaty pomidorowej lub puszka pomidorów bez skórki zioła (bazylia, zioła prowansalskie(...)mięsa. Cebulkę kroimy w piórka i dodajemy do mięsa. Dolewamy passatę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Łączymy mięso z makaronem i startym serem. Wykładamy do formy żaroodpornej. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na powierzchni makaronu. Wstawiamy zapiekankę na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Smacznego
ChilliJemySpaghetti to klasyka dań z makaronem, wszyscy je znają i przeważnie uwielbiają. Tym razem podaję przepis na sos mięsno - pieczarkowy który wręcz uwielbiam. Do tego ser i danie z makaronem gotowe(...)następnie dodajemy mięso, pomidory, przecier, kostkę i poszatkowane pieczarki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Kiedy płyny odparują doprawiamy sos do smaku. wsypujemy ser i mieszamy. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli