makaron z serem - 5662 przepisów (strona:18/378)

Jak zatrzymać zakwaszanie organizmu? 168

diety produkty, które działają zasadotwórczo. Równocześnie ważne jest, aby w codziennej diecie ograniczyć produkty powodujące zakwaszenie organizmu. Jakie produkty wywołują zakwaszenie organizmu? duże ilości mięsa i wędlin słodycze pieczywo makarony sery żółte alkohol napoje gazowane „śmieciowe jedzenie” Produkty odkwaszające, to m.in.: kasza jaglana, gryczana, oliwa z oliwek orzechy świeże warzywa i owoce Do diety odkwaszającej warto włączyć zielone

Słodkie okruszki
Papryka, właściwości i zastosowanie 128

dziczyzna: drób pieczony i duszony, potrawka, dania z dzikiego drobiu i dziczyzny Warzywa: papryka, por, ogórki, kapusta kiszona Inne potrawy: potrawy z ryżu, makaronu, sera i twarogu Desery, wypieki: wypieki z serem, pizza       Artykuł Papryka, właściwości i zastosowanie pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Makaron z bazylią, pomidorkami i parmezanem 162

Różnego rodzaju makarony to jedno z najprostszych i chyba najbardziej klasycznych dań do przygotowania. Możemy przygotować niezwykle ciekawe i smaczne propozycje z wykorzystaniem dosłownie kilku składników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryż z brzoskwiniami 119

Czasami, ale mimo wszsytko bardzo żadko nachodzi nas ochota na obiad na słodko. Wcześniej jedyną opcją, dla mnie, były pyszne naleśniki z serem, lub makaron z serem i cukrem. Tym razem miałam kilka brzoskwiń i stwierdziłam, a może z ryżem ;-) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Makaron z serem 140

Macaroni and cheese, czyli makaron z serem, to potrawa, która chyba największą karierę zrobiła z Stanach Zjednoczonych, gdzie jest jednym z najbardziej popularnych posiłków zaliczanych do dań comfort foods- czyli tych, które się zjada dla poprawy nastroju, wywołania miłych skojarzeń i wspomnień. Być może wszystkiemu "winny" jest jeden z większych producentów żywności, który w pierwszej połowie ubiegłego wieku

Pichceniomania
Makaron z fasolką szparagową w sosie pomidorowym - danie bez mięsa 198

odcedzonego i gorącego makaronu dodaję ugotowaną fasolkę, dodaję sos i całość dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem. Na talerzu makaron posypuję pokruszonym serem feta. Makaron z fasolką szparagową jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa lasagne 155

smaczna, danie sycące jednogarnkowe i na pewno mniej z nim roboty niż z klasyczną lasagne. Poza tym w tym daniu świetnie można zagospodarować nadwyżki jedzenia, np zalegający w szafce makaron, ser który lekko wysechł i nie nadaje się na kanapki, czy kupienie zbyt dużej ilości mięsa. A zrobienie dania w jednym garnku to oszczędność energii. Wszystko to w dzisiejszych czasach

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Deser kawowy z serkiem ricotta 122

Należę do miłośników włoskich smaków. Uwielbiam włoskie desery, dobrą kawę i wino. Makarony, sery i oliwki staram się zawsze mieć w domowej szafce. Dzisiejszy deser to połączenie dwóch prodktów: przepyszna ricotta i pachnąca, rozpuszczalna kawa. To zdecydowanie jeden z najlepszych i najprostszych deserów, jakie kiedykolwiek przygotowałam! I dealny na każdą porę roku, gdy tylko zatęsknimy za słoneczną Italią, zróbmy taki

Moja smaczna kuchnia
Torcik z kaszy kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem, groszkiem i pesto 196

ponownie miksujemy, kawałeczki ziaren powinny być wyczuwalne w pesto. Rada: pesto jest więcej niż potrzeba, pozostałą część schowajcie  do lodówki. Idealnie smakuje z pieczywem lub jako dodatek do makaronu + ser żółty.    Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z szczyptą soli. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Groszek z dodatkiem soli i cukru gotujemy

Moniki Smakołyki
PESTO PISTACJOWE 228

Pesto pistacjowe jest typowym produktem prosto z Sycylii. Pasuje jako dodatek do kanapek, makaronów, serów, przekąsek, zapiekanek i kotletów. Jest po prostu pyszne! Jeśli raz spróbujesz to na pewno się uzależnisz, a przynajmniej tak było w moim przypadku . Moje domowe pesto jest oparte na przepisie babci mojego męża. Jest łatwe w przygotowaniu i nie jest zbyt czasochłonne. SKŁADNIKI : pistacje

kuchniabellissima.wordpress.com
Włoskie smaki (kulinarna fotorelacja podróży poślubnej) 109

stało się zadość w każdym z miast staraliśmy się zasmakować charakterystycznych dla danego regionu potraw, a w miarę możliwości przywieźć coś do domu. Ja kocham włoską kuchnię od lat. Makarony, sery, pesta, lasagne to dla mnie raj. Wyjątek stanowi dla nas włoska pizza, ponieważ zbyt bardzo utrwalił nam się wizerunek przeładowanej "polskiej" wersji pizzy. W pamięć zapadły nam między innymi

Karola gotuje
Sos pomidorowy z cukinią do słoików na zimę 167

pomidorowy przygotowuje każdego roku, dzięki temu zaoszczędzam sporo czasu. Jak mam dzień tzw. "lenia" wówczas otwieram słoik, dodaje makaron,ser i gotowe :) Składniki:  2 ½  kg pomidorów 4 żółte papryki 2 młode cukinie 1 pęczek świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru ½ łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki soli 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać

Tradycyjna Kuchnia
Lekka sałatka z granatem. 148

Same warzywa to dla większości trochę za mało, trzeba więc je wzbogacić o makaron, ser czy mięsko. Sałatka, którą proponuję to dobra propozycja na kolację, ale również na obiad. Szybka i pyszna. SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa gyros lub inne wg.smaku 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki masła klarowanego ulubiony mix sałat 1/2 granata  sos: 1/2 łyżeczki primerby

Kuchnia Beaty
Marynowana dynia 219

jadłam, ani nie robiłam. Nawet nie wiecie, jak żałuję; z pewnością jest to jedna z niezbędnych rzeczy w spiżarce - nadaje się do sosów, wędlin, serów, wspaniale łączy się z serami, makaronem i zapiekankami. Znajdziecie na pewno dla niej zastosowanie w kuchni, a jeżeli nie, to prawdopodobnie zjecie wszystkie marynowane kostki dyni prosto ze słoika. Tak jak ja... :)   Przepis

Kuchnia Prezydentowej
Pesto z rukoli 139

dziś przepis na pesto z rukoli. Dla niewtajemniczonych pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia, orzeszki piniowe i oliwa. Podawany jest do makaronu, sera lub chleba. Czytaj więcej

Wiem co jem
SZPINAK Z CZOSNKIEM I SZYNKĄ 164

jest najprzyjemniejszy, stąd też pewnie  wiele osób na samą myśl o nim myśli bleee, ale jest rzesza, która kocha go miłością bezgraniczną.  Podajemy go najczęściej z makaronem, serem pleśniowym, w naleśnikach lub pierogach - a ja jeśli już go przygotowuję to bardzo klasycznie:  podsmażając z czosnkiem, szynką i odrobiną śmietany :)) i podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce

Walijskie Pichcenie
Serowa tarta z brzoskwiniami 195

moich ulubionych wypieków i ma tyle możliwości smakowych. Oprócz tart mam jeszcze parę kulinarnych zboczeń. Do nich należą m.in. szybkie dania obiadowe w roli głównej z kurczakiem, makarony, sery, owoce, dania zapiekane. Każdy ma swoją ulubioną działkę kulinarną i często po blogach to widać, a na pewno po moim. Nie stronię od nowości, jednak lubię wracać do swoich ulubionych pozycji

Fabryka pomysłów
Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim 129

bardziej wymyślnego i wyszło pysznie :) Posmakowała mi dynia w takim wydaniu jeszcze bardziej niż ta pieczona. Spróbujcie sami :) Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim Składniki: pół opakowania makaronu tagliatelle mały kawałek dyni kilka plasterków szynki długo dojrzewającej typu parmeńska, szwardzwaldzka lub serrano  kilka plasterków sera koziego cebula szklanka mleka 2 łyżki masła 2 łyżki(...)oliwy gałka muszkatołowa bazylia sól, pieprz Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim Wykonanie: Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle i oliwie w garnku lub na szerokiej patelni (do której docelowo zmieści się całe danie). Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebulki. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Dolewamy do tego stopniowo

Pyza i Surówka
Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami 249

Czas gotowania: 20 minut Składniki średnia cukinia 100 g boczku parzonego 2 ząbki czosnku 200 g śmietanki 30 % 80 g sera cheddar (możecie użyć dowolnego, ostrzejszego sera) + ser do posypania makaronu kilkanaście kaparów pieprz i sól Przepis 1 Cukinię myjemy i robimy z niej makaron za pomocą nożyka/spiralizera. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy cukinię na 2-3 minuty(...)zalewamy śmietanką. Następnie dodajemy ser i czekamy, aż się rozpuści i sos zgęstnieje. 3 Dodajemy do sosu cukinię i dokładnie mieszamy na patelni, aby pokryła się sosem. 4 Makaron podajemy posypany serem, kaparami i pieprzem. Według mnie boczek jest na tyle słony, że nie należy doprawiać dania solą. Artykuł Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Pesto z sałaty z dodatkiem bazylii, czosnku i orzechów 150

oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu ( pesto alla genovese ) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory  ( pesto alla siciliana ). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana działaniu wysokiej temperatury zmienia lekko smak na gorzkawy.  Tyle klasyka :) W Polsce pesto staje coraz bardziej popularne(...)blenderem aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Takie pesto można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez kilka dni - oczywiście w lodówce.  Podawać do makaronu, pieczywa, serów i...do czego jeszcze nam podpowie wyobraźnia i smak :) Moje pesto wykorzystałam do makaronu oraz do kanapki z miękkim serem Valbon. Smakowało wyśmienicie :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Keks makaronowy z bazyliowym pesto , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi 161

włoskiej. Połączenie makaronu … z niezwykle aromatycznym sosem pesto , delikatną mozzarellą i soczystymi pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników! Typowe składniki – nietypowy sposób podania! SKŁADNIKI: - makaron świderki – 300 g - ser mozzarella – 150 g - pomidory koktajlowe – 150 g - bułka tarta – 2 łyżki PESTO: - świeża bazylia – 3 garście - czosnek – 1 ząbek - prażone pestki dyni(...)przygotowanym pesto zwracając uwagę,by sos dokładnie obtoczył makaron. Formę keksową delikatnie natłuszczamy i obsypujemy odrobiną bułki tartej. Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki. Do formy wkładamy warstwę makaronu. Przykrywamy plasterkami sera i pomidorów. Na to kolejna warstwa makaronu i kolejna warstwa sera i pomidorów. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wkładamy do gorącego (170 C ) piekarnika na ok.35-40 minut. Podajemy

Ostra na Słodko
Makaron z serem taleggio i suszonymi pomidorami 240

oleju; 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml   Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ser taleggio obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki.  Suszone pomidory odsączyć z zalewy (niezbyt dokładnie) i drobno posiekać. Na patelni, na małym ogniu(...)owocowa. Skórka sera jest miękka i sucha, ale się jej nie jada. Jego skórka łatwo pokrywa się pleśnią." - źródło Seromaniacy.pl Tak przygotowany makaron ma intensywny, specyficzny smak sera Taleggio. Makaron należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem sosu. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Pasta Amore

Gospodyni Miejska
Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami 252

niczego, tak na sucho, ale jednak jakiś sos się do niego czasami przyda :-). Dziś prosty i szybki dodatek z cukinii i suszonych pomidorów z odrobiną pokrojonego sera brie. Do tej pory makaron podawałam ze smażoną cukinię z dodatkiem czosnku i oliwy, ale tym razem z okazji premiery nowego makaronu Malmy postanowiłam ten przepis trochę urozmaicić. Z efektu jestem bardzo zadowolona(...)dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i smażymy jeszcze około 5- 6 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do dużej miski wkładamy 2 łyżki pesto i pokrojony w kostkę ser brie. Makaron szybko odcedzamy, wrzucamy do miski z pesto i serem, dodajemy do niego podsmażoną cukinię i parę kropel oliwy. Wszystko szybko i dokładnie mieszamy, nakładamy na talerze i posypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z serem gorgonzola i szynką parmeńską 154

Pyszne danie z makaronu z dodatkiem sera gorgonzola i szynki parmeńskiej. To moje ulubione danie, które szybko się robi! Spróbujcie ! Dajcie znać w komentarzu czy lubicie takie połączenia smakowe?   #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam   Składniki: 200 g makaronu pióra Lubella 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku sól morska Prymat czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżka sera gorgonzola(...)odstawiamy w ciepłe miejsce. Garnek po makaronie myjemy, a następnie wlewamy oliwę, dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz oraz ser gorgonzola. Mieszamy do roztopienia się sera. Wkładamy z powrotem makaron i mieszamy z roztopionym serem, oliwą i czosnkiem. Wykładamy na talerz, na wierzch posypujemy kukurydzę, wykładamy bazylią oraz szynkę parmeńską. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Smacznego

Gotuj z Mąką
Zapiekany makaron z białym serem i boczkiem 198

Kiedy nie macie czasu  na gotowanie, a na obiad trzeba coś przygotować to polecam właśnie takie błyskawiczne danie. Zapiekany makaron z białym serem i boczkiem  Składniki: 250 g makaronu np tagliatelle kostkę białego sera (koniecznie tłustego)  25 dkg surowego boczku  cebula  sól, pieprz  Makaron gotujemy al dente , zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie(...)suchej patelni podsmażamy boczek, gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę i dalej smażymy aż do zrumienienia cebuli. Makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego ,następnie układamy usmażony boczek wraz z cebulką , całość posypujemy rozkruszonym białym serem. Wszystko przyprawiamy solą i dość obficie pieprzem , ewentualnie ulubionymi ziołami.  Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i danie

Aromatyczne Podróże
KOLOROWY MAKARON 3-SKŁADNIKOWY 254

spróbowałam i zakochałam się w tym daniu – teraz średnio raz w tygodniu gości w naszym domu. SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) makaron penne 3 kolory – 200 g pesto pistacjowe lub z bazylii – 2 – 3 łyżki ser parmezan – 50g sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE : Zagotować wodę. Posolić 2 łyżeczki. Wsypać makaron penne i gotować(...)7minut, mieszając co jakiś czas. Najlepiej jeśli będzie al dente. Odcedzić z wody. Na patelnię dać pesto i podgrzać dwie minuty. Dodłożyć ugotowany makaron i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Zetrzeć ser parmezan. Obiad gotowy. Smacznego

kuchniabellissima.wordpress.com
Makaron ze szpinakiem i mozzarellą 214

kostkę pomidory i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy bazylię i oregano, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę  i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy z makaronem

Moje Kuchenne Rewelacje
Śmietankowy makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem 122

osób: 2 szkl makaronu świderki Sos: 1/2 słoiczka pomidorów suszonych 1-2 ząbki czosnku 3 spore garści świeżego szpinaku 250 ml śmietanki 30% 150 g startego sera żółtego sól świeżo zmielony pieprz Makaron ugotować al dente. Odcedzić. W międzyczasie w rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy z zalewy z pomidorków. Dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidorki i opłukane wcześniej liście szpinaku. Smażyć(...)zwiędnie. Doprawić do smaku. Wlać śmietankę i gotować ok 10 minut. Wsypać starty ser (trochę zostawić do posypania) i ugotowany makaron. Podgrzewać jeszcze ok 5 minut aż ser całkiem się rozpuści. Makaron podawać posypany startym żółtym serem

Smakołyki Asi
Zapiekanka spagetti 369

składniki * 1/2 paczki makaronu spagetti * 40 dag siekanego mięsa wieprzowego (może być mielone) * 25 dag pieczarek * natka pietruszki * 20 dag żółtego sera * sól, pieprz ** 1 mała marchewka     ** 1/2 pietruszki ** kawałek nieduży selera ** mała cebulka ** koncentrat pomidorowy ** ketchup ** łyżeczka cukru ** zamiast produktów oznaczonych 2 gwiazdkami można użyć sosu bolońskiego    ze słoika Sposób wykonania Makaron ugotować według przepisu(...)jeszcze ok. 5 min, w tym czasie zetrzeć ser. Do gorącego sosu dodać 4 łyżki startego sera, natkę pietruszki i wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z 1/2 makaronu,, posypać 1/4 sera, wylać 1/2 sosu, posypać 1/4 sera. Następnie ułożyć resztę makaronu, polać pozostałym sosem i posypać resztą sera.  Przykryć naczynie pokrywą i zapiekać w piekarniku

Mix smaku
Spaghetti Carbonara 243

boczku 100 ml śmietanki 30% 2 żółtka 50 ml białego, wytrawnego wina 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 mała cebula, drobno pokrojona 1 łyżka tartego sera grana padano świeża bazylia czarny pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, makaron ma być sprężysty, czyli al dente. Odcedzamy makaron, zostawiając 100 ml wody z gotowania makaronu. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy(...)dodajemy posiekany czosnek, chwilkę dusimy. Wlewamy 50 ml białego wina. Całość dusimy około 5 minut. W miseczce mieszamy 2 żółtka, 100 ml śmietany oraz starty ser. Wlewamy na patelnię 100 ml wody z gotowania makaronu, dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy ogień, wlewamy jajka ze śmietaną i serem (nie dodajemy już soli, gdyż woda od gotowania makaronu była osolona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię