makaron smażony - 5576 przepisów (strona:77/372)

Makaron z boczkiem i z kapustą włoską 150

kapustą. Zapraszam Makaron z boczkiem i włoską kapustą Składniki : pół główki kapusty włoskiej ok. 500g makaronu ok. 200g boczku (najlepiej wędzonego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 papryczki chili 6 łyżek startego świeżego parmezanu plus odrobinę do dekoracji 2-3 łyżki oliwy do smażenia sól, pieprz   Kroję boczek w kostkę i podsmażam(...)oliwie ok. 2-3 min, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w plasterki oraz chili pozbawione nasion i pokrojone w paseczki i smażę dalszych 5 min aż cebula zmięknie. W międzyczasie gotuję makaron w osolonej wodzie żeby był al dente i 5 min przed końcem dorzucam do makaronu pokrojoną w paski kapustę. Odcedzam makaron i kapustę i dodaję

UgotujmyTo.pl
MAKARON Z BROKUŁAMI W AKSAMITNYM SOSIE 131

makaronu brokuły 200 g mascarpone 50 g gorgonzoli 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej mięty sól, pieprz masło klarowane do smażenia Przygotowanie Brokuły umyjcie, podzielcie na różyczki. Ugotujcie, najlepiej na parze. Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ( ja gotuję z dodatkiem wody z gotowania brokułów). W czasie gotowania makaronu przygotujcie sos: Na maśle zeszklijcie drobno posiekaną

OliveandThyme
Zapiekanka z szynką. 290

koktajlowych 1/2 ogórka zielonego 1 łyżka masła klarowanego 1/2 szkl. mleka 1 jajko 10 dag. sera żółtego sól, pieprz, vegeta, zioła prowansalskie WYKONANIE: makaron gotujemy aldente,  szynkę, cebulę, kiełbasę, pomidory koktajlowe  i zielony ogórek smażymy z przyprawami na klarowanym maśle, ser ścieramy na dużych oczkach , łączymy z jajkiem i mlekiem, naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwy: makaron

Kuchnia Beaty
Makaron z brokułami i sosem serowym 167

małe lub 1 większy brokuł 1 cebula 120 g jogurtu greckiego ( lub śmietanko 30 % ) 150 g sera pleśniowego brie olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 200 g ulubionego makaronu Wykonanie: Z brokuła oddzielić różyczki. Pozostałości brokuła obrać ze łykowatej skóry. W lekko osolonej wrzącej wodzie ugotować łodygi brokuła. Różyczki ugotować osobno. Cebulę drobno(...)drobną kosteczkę, dodać do cebuli, smażyć razem przez 2-3 minuty. Z sera pleśniowego odkroić skórkę i pokroić w nieduże kawałki. Dodać ser do warzyw, wlać jogurt/kremówkę i powoli rozpuszczać. W razie potrzeby dolać niewielka ilość wody. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Makaron ugotować według zaleceń z opakowania. Ugotowany

kolorowotorcikowo
Makaron z łososiem - bardzo prosty i szybki przepis 152

Pokrój go w paseczki, a następnie w kostkę. Przypraw, polej oliwą  i odstaw do lodówki na czas gotowania makaronu.  Makaron gotujemy do czasu aż będzie al dente, odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łososia, smażymy. W miseczce mieszamy śmietankę z jogurtem i doprawiamy solą i pieprzem. Do usmażonego łososia wrzucamy makaron polewamy śmietanką. Przekładamy do miseczek i gotowe! SMACZNEGO

Cukier&Puder
Rigatoni z mozzarellą, ziemią oliwkową i chipsami z mięty 208

danie naprawdę wyszło niebanalne. Składniki na 4 porcje: ok. 100 g zielonych oliwek bez pestek, całych lub   w plasterkach, ok. 200 g makaronu rigatoni, świeże listki mięty, świeże listki mięty pieprzowej, olej rzepakowy do smażenia, ząbek czosnku, pieprz czarny mielony, 125 g mozzarelli. Przygotowanie: Ziemia oliwkowa: Oliwki przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy(...)wykorzystać do innych dań. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy (solimy mniej niż zwykle). W tym samym czasie przygotowujemy chipsy z mięty. Listki mięty płuczemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Do rondelka o szeroki dnie, wlewamy olej, ok. 2-3 cm wysokości.   Na rozgrzany olej wrzucamy po kilka listków mięty, smażymy je bardzo krótko

Moniki Smakołyki
Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 257

kotlety i podgrzewaj na małym ogniu przez kolejne 5 minut, po czym utrzymuj w cieple. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odstaw. Umieść kolejną dużą patelnię na dużym ogniu, wlej oliwę i rozłóż na niej równomiernie grzyby. Smaż bez mieszania, przez około 2 minuty, do zarumienienia(...)czym dopraw je solą i pieprzem, odwróć je na drugą stronę i smaż bez mieszania kolejne 5 minut. Wmieszaj czosnek, smaż przez 1 minutę, po czym dodaj dwie łyżki masła wraz z chilli cayenne. Następnie dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z grzybami, parmezanem, mozzarellą i śmietaną, podgrzewaj do otrzymania kremowego sosu, po czym wmieszaj pietruszkę i zdejmij z ognia. Wyłóż makaron

karmelowy
MAKARON ZE SMAŻONĄ CUKINIĄ 276

oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię ( jeśli jest młoda, z delikatną skórką to nie musimy obierać ) , smażymy kilka minut cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku, dodajemy makaron, podgrzewamy i zajadamy. Smacznego

Ostra na Słodko
Makaron w sosie śmietanowym z pesto, indykiem i orzechami 148

gram pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu garść orzechów włoskich świeża bazylia starty parmezan Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu al dente. Na patelni smażę posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pokrojone w kostkę mięso i smażę całość 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażę

Mango Papaja
Carbonara trochę inaczej- a'la Edyta 267

makaronu przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle. Nacieramy piersi z kurczaka przyprawami( sól, pieprz, paprika, czosnek I bazylią ) I smażymy z obu stron na oleju. Podsmażone piersi kroimy w kostkę. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Rozbijamy jajko, dodajemy do niego stary parmesan. Ugotowany I odcedzony makaron przekładamy do garnka. Dodajemy podsmażony boczek , ser żółty

Smaki Edyty
Stir-fry z indykiem, warzywami i makaronem na ostrrrroooo 191

orzeszki ziemne- oto 'chińszczyzna' na ostro w wydaniu stir-fry. Niezwykle aromatyczne i zaskakujące smakiem danie, które przygotujesz w 20 minut! 🤗 2-3 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron wonton- 100 g * papryka- 3 małe szt. (czerwona, żółta i zielona) * ostra papryczka- 1/2 szt. * marchewka- 1 mała * czosnek- 2 duże ząbki * sos sojowy ciemny- 6 łyżek * imbir w zalewie(...)pokroić w krążki. Na głębokiej patelni rozgrzać olej ryżowy, przełożyć mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia, a następnie dodać pokrojone warzywa wraz z czosnkiem i smażyć 5 minut- często mieszając. W międzyczasie przygotować makaron, odcedzić i przełożyć na patelnię z mięsem i warzywami, podlać 4 łyżkami sosu sojowego, dodać orzeszki ziemne oraz imbir i całość ponownie podsmażyć jeszcze

Kraina Miodem Płynąca
Makaron z sosem pieczarkowym i suszonymi pomidorami 184

zalewie) 1 cebula 200 g mleka kokosowego z puszki łyżeczka gałki muszkatołowej pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju do smażenia i jeżeli macie to kilka kropel oliwy truflowej lub borowikowej na sam koniec do skropienia potrawy Przygotowanie: taki patriotyczny makaron kupiłam w Biedronce Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na 2 łyżkach oleju na dużej patelni. Pieczarki w zależności(...)części, a pomidory w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli dodaj pieczarki i smaż razem około 5 minut, po czy dodaj pomidory, gałkę, czosnek i ciut pieprzu. Po wymieszaniu dodaj mleko kokosowe i zagotuj. Niech razem to wszystko bulgocze 5 minut i gotowe! Wymieszaj z ugotowanym makaronem, skrop oliwą truflową jeżeli masz i się delektuj!     Artykuł Makaron z sosem

greenscarf
Zapiekanka makaronowa 1052

makaron według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni- na oleju podsmażamy około 2-3 min pieczarki przepołowione na pół. Dodajemy mielone- doprawiamy przyprawami i smażymy aż mięso przestanie być różowe. Doprawmy mocniej, bo gdy dojdzie makaron , może nasza zapiekanka stać się jałowa :) Zciągamy z gazu. Ugotowany makaron odcedzamy.  Do mięsa dodajemy makaron, pokrojoną paprykę i natkę pietruszki- dużo pietruszki

Smaki Edyty
Mini zapiekanki z mięsem, cukinią i makaronem 404

również zrobić w jednym dużym naczyniu. składniki: 350 g mięsa mielonego 350 g ugotowanego makaronu, użyłam kolanka z falbanka Czaniecki 1 nieduża młoda cukinia (ok 500 g) 1 cebula sol,pieprz 1 kulka mozzarelli ser żółty starty do posypania masło do posmarowania foremek olej do smażenia Małe naczynka do zapiekania wysmarować masłem, u mnie wyszło 6 szt. Cukinię umyć(...)plasterki na jedno naczynko. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone, użyłam mięska z łopatki wieprzowej, chwilę wszystko smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać ugotowany makaron, u mnie kolanko z falbanką. Wszystko wymieszać a następnie mięsno-makaronową masą napełnić naczynka. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z plasterków cukinii. Posypać startym serem

Monia miesza i gotuje
Kurczak po syczuańsku 1072

świetna pod tym względem! Prawdziwy fast food w dobrym tego słowa znaczeniu. Wystarczy zamarynować mięso wieczorem lub rano, przed smażeniem przygotować kilka składników, a potem smażyć jakieś 10 minut, jednocześnie gotując ryż lub makaron i gotowe. Dla mnie bomba. Kurczak po syczuańsku to danie ostre za sprawą tytułowego pieprzu i papryczki chilli. Kuchnia syczuańska słynie ze swojej pikantności. Charakterystyczna(...)minut. Polecam! Składniki 0,5kg piersi kurczaka pokrojonego w kawałki na jeden kęs marynata 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka sake 2 łyżki jasnego sosu sojowego olej roślinny do smażenia 1 mała suszona papryczka chilli 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 2 ząbki czosnku posiekane 2-3 cebulki od dymki pokrojone w paseczki 1 łyżka oleju sezamowego 75g orzeszków ziemnych niesolonych (choć

W kuchni wieczorem