makaron smażony - 5576 przepisów (strona:85/372)

Sakiewki z omleta z warzywami - Sylwestrowe menu bez mąki 270

porcje: 2 marchewki cukinia dymka papryka grzyby mung cięte w paseczki namoczone opakowanie szpinaku liście olej do smażenia 2 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" ząbek czosnku 8 jaj kilka łyżek sosu sojowego makaron ryżowy chiński kiełki pora do dekoracji kilka kropel oleju sezamowego sezam wykałaczki Rozmroź szpinak. Jaja rozkłóć dokładnie widelcem,dodaj(...)mung). Na rozgrzany olej (ok.1 łyżka) wrzuć warzywa, mieszaj, dodaj łyżkę sosu sojowego, ocet i cukier. Na koniec przyprawę i makaron. Mieszaj kilka minut. Na drugiej patelni na rozgrzany olej wrzuć ząbek czosnku , dodaj szpinak i bardzo krótko smaż, dodaj kilka krople oleju sezamowego i 1 łyżkę sosu sojowego. Odstaw. Teraz komponuj danie. Na środek omletu ułóż ok 2 łyżek

AZgotuj!
LUBELLOWA PIZZA Z PIECZARKAMI 227

rozgrzaną patelnię dodaję masło a następnie pieczarki. Solę i pieprzę do smaku, smażę na rumiano na małym ogniu. Dodaję umyty szpinak .Mieszam i smażę razem z pieczarkami jeszcze kilka sekund. Dodaję czosnek. Mieszam całośc.  ✔Makaron odcedzam dodaję tarty ser ale zostawiam ok 1 łyżkę oraz przecier pomidorowy.Mieszam.  ✔Foremkę ( ja użyłam silikonową) smaruję masłem a następnie przekładam makaron. Całość

Gotowanie Patki
Tagliatelle alla puttanesca 241

skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większe kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek, sardele   i peperoncini. Następnie dodajemy oliwki, kapary i pomidory. Smażymy ok. 10 min do lekkiego zgęstnienia. Do sosu dodajemy odcedzony makaron i posiekaną natkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z melonem i wątróbką w sosie własnym. 228

Cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, Po chwili dorzucamy melona. Podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy octu balsamicznego, redukujemy i wrzucamy wątróbkę, dodajemy tymianku. Smażymy na wysokim ogniu 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia. Dorzucamy makaron, mieszamy, opcjonalnie dodajemy 2-3 łyżki śmietanki 18% oraz posypujemy świeżo startym serem długo-dojrzewającym (również opcjonalnie). Smaczności

BaRepas
Purchawki w śmietanie z makaronem 99

ugotowanego domowego Purchawki umyć i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni przyrumienić cebulę na maśle, dodać grzyby i przyprawy do smaku, mieszać i smażyć aż będą ładnie przyrumienione. Dodać śmietanę, gotować kilka minut po czym dodać makaron i dobrze zagrzać potrawę. Posypać natką pietruszki

Gotowanie jest łatwe
TAGLIATELLE W SOSIE PIECZARKOWYM Z KURCZAKIEM 186

szklanki kostka rosołowa 1/2 sztuki pieczarki duże 5-6 sztuk cebula 1 sztuka olej rzepakowy do smażenia śmietana 12 % do sosów i zup 2 łyżki kwaśna gęsta śmietana 3 łyżki natka pietruszki  mąka 2 łyżki + woda do zagęszczenia ~~METODA~~ Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Filety myjemy i czyścimy. Przyprawiamy solą. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy(...)plasterki. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy pieczarki. Następnie układamy całe filety i smażymy, co jakiś czas mieszając, aby pieczarki nie spaliły się. Dolewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy tak długo, aż mięso zmięknie. Po tym czasie dodajemy resztę wody oraz kostkę rosołową.  Gdy bulion zacznie

Kuchnia Paulettes
Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino 179

lubimy ostrych potraw możemy usunąć nasiona, ale ja siekam chilli w całości z nasionami), a czosnek przeciskamy przez praskę. Ugotowany makaron odcedzamy. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy czosnek i papryczkę chilli. Smażymy dosłownie kilka sekund, mieszając aby czosnek się nie przypalił, bo będzie wtedy gorzki. Do oliwy dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem dokładnie mieszamy, podgrzewając

PatiGotuje
Lekka carbonara z groszkiem i migdalami 199

soli, listki bazylii, parmezan i sok z cytryny. Miksujemy aż składniki się połączą a następnie dorzucamy groszek. Krótko miksujemy tak by groszek pozostał grudkowaty. Makaron gotujemy wg wskazówek na opanowaniu. Boczek kroimy drobniutko i powoli smażymy na łyżeczce oliwy. Powinien stać się rumiany i chrupiący. Zdejmujemy go z patelni tak by tłuszcz po boczku pozostał na patelni. Na patelnię przekładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zielone curry z kurczaka 146

czerwoną czy zieloną pastą curry. To moje zimowe comfort food. Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie nadrobi !   Składniki (2 porcje): makaron lub ryż basmati 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 szalotka – pokrojona w kostkę 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej pasty(...)kurczaka z każdej strony. Wymieszaj dokładnie, by mięso było obtoczone pastą curry. Dodaj mleko kokosowe, cukier, liście bazylii oraz liście kaffiru, smaż na małym ogniu około 5 minut. Wyłóż do miseczek wraz z ugotowanym wcześniej ryżem basmati (lub makaronem). Udekoruj świeżą kolendrą. Smacznego

Moja pasja smaku
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 512

Kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz czarny Składniki na niecodzienny ryż: Bulion warzywno-drobiowy 1 szkl Mleko kokosowe 1 szkl Ryż 1 szkl Cebula 1 szt Makaron rosołowy 80 gr Rodzynki 100 gr Olej do smażenia Sól, pieprz, cynamon mielony CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z nóżek kurczaka ściągamy skórę prawie do końca. Luzujemy z kości, oddzielamy(...)przez ok pół godziny. 2. W między czasie przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy razem z bulionem, cebulę drobno siekamy, przesmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy drobno połamany surowy makaron, wsypujemy ryż i całość przesmażamy na patelni. Przyprawiamy do smaku  solą, pieprzem i cynamonem, wsypujemy rodzynki. Wszystko zalewamy mlekiem połączonym z bulionem, zagotowujemy, przelewamy na blaszkę

My Culinary Art
Wołowina z woka z papryką na ostro 217

smażyć je mieszając, aż się zetnie, nie rumienić. Dodać usmażone warzywa, pozostały sos sojowy wymieszany z alkoholem, starty imbir i ostrą paprykę. Mięso z warzywami smażyć na dużym ogniu jeszcze chwilę i podawać z makaronem chińskim

Kulinarny karnet Christophera
Makaron zapiekany ze szpinakiem i smażonym łososiem 341

dolewam mleko. Całość zagotowuję przez chwilę do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie doprawiam sporą ilością świeżej gałki muszkatołowej, sola oraz pieprzem. Zamarynowanego łososia smażę na teflonowej patelni około 5  minut z każdej strony.  Makaron przekładam do miski o zalewam 2/3 sosu beszamelowego i dokładnie mieszam. Połowę tak przygotowanego makaronu przekładam do naczynia żaroodpornego. Na makaron wykładam szpinak

Magiczna kuchnia Darii
Spaghetti z krewetkami i pomidorkami 199

woku rozgrzewamy oliwę i dodajemy obrany i posiekany w plasterki czosnek. Lekko zarumieniamy. Dodajemy masło, krewetki, podsmażamy pół minuty i dorzucamy przekrojone pomidorki. Solimy. Smażymy na większym ogniu, aż pomidorki puszczą sok. Dodajemy posiekaną bazylię. Makaron wyciągamy z garnka (bez odcedzania) i przekładamy do sosu. Mieszamy i potrząsamy kilkukrotnie patelnią by napowietrzyć makaron. Na koniec doprawiamy pieprzem. Podajemy i przystrajamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron ze szpinakiem 168

smażyć. Dodać sól i pieprz do smaku. Na końcu dodać ser, cały czas mieszając (ja kupuję ser w Biedronce biały twarogowy). Chwileczkę wszystko razem smażyć )2-3 minuty). Zdjąć z ognia. Na koniec dodać ugotowany makaron i dokładnie wszystko razem wymieszać. Podawać

In my kitchen
Makaron z brokułami 163

innego makaronu 800 g brokułów 2-3 pomidory bez skórki pół szklanki oleju 2 ząbki czosnku 3 filety anchois 1 pęczek świeżej bazylii sól, pieprz tarty parmezan Wykonanie: Brokuły podgotować i odcedzić.( Do tej potrawy używamy jedynie górnych części warzywa). Na dużej patelni rozgrzać połowę oleju, dodać lekko zgnieciony nożem czosnek i rozgniecione anchois oraz brokuły. Smażyć na małym(...)ogniu, brokuły dokładnie obracać. W drugim garnku podgrzać roztarte pomidory, drobno posiekaną bazylię, sól, pieprz (nie doprowadzać do wrzenia). Ugotowany makaron ,,al dente"i dobrze odcedzony dodać do brokułów, usuwając przy tym ząbki czosnku. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Polać to mieszanką bazylii, pomidorów i resztą oleju. Posypać tartym parmezanem. Dodaj do listy blokowanych

Pysznie & Pięknie