makaron smażony - 5576 przepisów (strona:84/372)

Spaghetti z kurczakiem 189

trochę oliwy od pomidorów, podsmażamy i dodajemy mięso, smażymy mieszając ok 10 min, następnie dodajemy pomidory z oliwy i resztę oliwy ze słoiczka. Smażymy kolejne 10 min, na koniec dodajemy pesto i mieszamy sos z makaronem podgrzewając, lub makaron gotujemy później by nie wystygł i podajemy w inny sposób, np układając gniazdka z makaronu na sosie

Gotowanie jest łatwe
Spaghetti z kurczakiem i szpiankiem 257

patelnię i podgrzewamy około 15 minut, tak, by się ładnie rozmroził.  Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy masło i zmieloną sól. Całość smażymy kilka minut. Na drugiej patelni obsmażamy małe kawałeczki kurczaka w przyprawach.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie z kilkoma kropelkami oleju.  Na talerz wykładamy makaron, przygotowany szpinak i kawałki kurczaka. Posypujemy startym parmezanem

Lawendowe Niebo
Makaron z jarmużem i pieczonym bakłażanem 188

Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy małą ilością soli z bazylią i grilujemy lub opiekamy na suchej patelni do czasu aż ładnie zbrązowieje. 2. Makaron gotujemy wg. przepisu. 3. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, gdy się zarumienią dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, chwilę razem smażymy, a następnie zalewamy bulionem i wodą. Dodajemy paprykę

Apetyczna babeczka
Fusilli z pieczarkami, cukinią i bakłażanem 205

duże pomidory 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g makaronu fusilli przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, chilli WYKONANIE Na patelni rozpuścić masło, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone wedle uznania (u mnie w paski). Posypać pieprzem i solą, smażyć około 7 minut mieszając od czasu do czasu. Do brytfanny wlać nieco oliwy, dodać(...)kostkę, mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Bakłażan i cukinię umyć i pokroić w kostkę, dodać do mięsa, smażyć na małym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu (dodając do wody nieco soli i oleju). Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, umieścić w misie blendera, dodać

Passions hobbies life
Noodle curry z kurczakiem i warzywami 413

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 3 porcje: 250 – 300g makaronu chińskiego typu noodle 40-45 dag piersi z kurczaka Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex (saszetki z ziołami nie używamy) + kilka różyczek mrożonego kalafiora i brokuła(...)dość duże. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pierś z kurczaka, podsmażyć chwilę. Następnie doprawić ok. ¾ łyżki curry i opcjonalnie pieprzem oraz dodać warzywa. Smażyć do miękkości kilka minut. W między czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut pod przykryciem. Makaron dodać do warzyw i wymieszać. Doprawić resztą sosu sojowego i curry

Fabryka pomysłów
TEL ŞEHRİYELİ PİLAV, czyli ryż z makaronem 153

Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1 łyżka masła 2 łyżki makaronu nitki 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody sól Przygotowanie Roztopić masło, wsypać makaron i zrumienić go. Wypłukać ryż i dodać do garnka. Smażyć 2 min., mieszając. Wlać wodę. Dodać sól. Przykryć. Kiedy zagotuje się, zmniejszyć ogień do minimum. Dusić do wchłonięcia wody. W tym czasie nie zdejmować przykrywki

Tureckie Przepisy
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym. 241

pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki wody olej 1/3 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżeczka świeżej, drobno pokrojonej sól pieprz cukier       Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na sporej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojone cebulki. Gdy będą już szkliste dodajemy drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażymy (nie dłużej niż 60 sekund). Następnie dodajemy(...)odsączonego tuńczyka i smażymy około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy rozpuszczony w wodzie i zagotowujemy. Dodajemy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (1 płaska łyżeczka), mieszamy. Gotujemy do chwili, aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy ugotowany makaron i pyszny obiad gotowy :). Polecam

Rozpustne gotowanie
MAKARON ORKISZOWY Z ŁOSOSIEM 238

większym "obżarstwie" naszła nas ochota na coś lżeszego. Dziś makaron orkiszowy (odkąd go odkryłam mam mniejsze wyrzuty sumienia, że karmię rodzinkę niezdrową pszenicą, bowiem makarony to u nas podstawa, przynajmniej u moich dzieci...) z łososiem smażonym bez tłuszczu, z sosem na bazie mascarpone. U nas wszyscy go uwielbiają, może zasmakuje również i Wam... :-) Składniki: - kawałek łososia (u mnie filet

Smaczne Zdrowe
Chili con carne w muszelkach 215

opakowanie Fix Chili con carne suszone oregano - 1 łyżeczka pieprz lub chilli przyprawa do mięsa mielonego - 3 łyżki 4-5 łyżek oliwy z oliwek Rama "smaż jak szef kuchni" 2 łyżki startego parmezanu Przygotowanie: Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu (al'dante). Na patelni rozgrzej oliwę - dodaj mięso, oregano, przyprawę do mielonego i delikatnie podsmaż. Gdy mięso

Alutka-Gotuje
Makaron z sosem pieczarkowo - pomidorowym 318

Zdjęcia gościnnie by Seraph vel Luby i żeby nie było, że nie doceniam - pokroił też cebulę i ugotował makaron ;) Składniki: - opakowanie dowolnego makaronu - 5 pieczarek - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pół szklanki wody - puszka pomidorów - olej do smażenia - starty żółty ser do posypania - jarzynka albo inna vegeta - sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka Na początek gotujemy makaron, u mnie spaghetti

Kulinarne zapędy Kokosa
Lasagne bolognese krok po kroku 361

oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Makaron do lasagne podgotowuję przez 2-3 minuty w dużym garnku, uważając aby płaty się nie skleiły (można dodać do wody łyżkę oliwy). Moim(...)zdaniem warto lekko pogotować makaron, gdyż nie ryzykujemy wtedy, że będzie chrupiący. Na końcu przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego mąkę i smażymy przez około 2 minuty na małym ogniu. Kiedy powstanie gładka zasmażka dolewamy partiami mleko, czekamy aż sos zgęstnieje i dodajemy kolejna porcję. Cały czas mieszamy i kontrolujemy gęstość sosu. Sos ma być gęstości

Mania Gotowania
Makaron z kurczakiem i warzywami 165

małe cebule mała cukinia Strąk czerwonej papryki Kolba kukurydzy (zamiennie ½ puszki) 2-3 ząbki czosnku sól, biały pieprz, tymianek łyżka masła + łyżka oliwy do smażenia 2 szklanki bulionu Duża łyżka maki pszennej 500g razowego makaronu Sposób wykonania: Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem (1:1) do miękkości. Odcedzamy. Odcinamy ziarna kukurydzy. Makaron gotujemy al dente wg. czasu na opakowaniu

Pyry na Gaz
Makaron z suszonymi pomidorami i rukolą 187

natki pietruszki (drobno posiekany) 100 g suszonych pomidorów (pokrojone w cienkie paseczki) 2-3 ząbki czosnku (utarte) 100 g rukoli sól, pieprz Ugotuj makaron. Na maśle podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę.  Dodaj suszone pomidory i smaż przez około minutę, cały czas mieszając. Następnie wlej śmietanę i dodaj pokruszony ser. Kiedy po 2 minutach sos zacznie gęstnieć, dodaj natkę pietruszki

Cukier&Puder
Sakiewki z omleta z warzywami - Sylwestrowe menu bez mąki 293

porcje: 2 marchewki cukinia dymka papryka grzyby mung cięte w paseczki namoczone opakowanie szpinaku liście olej do smażenia 2 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" ząbek czosnku 8 jaj kilka łyżek sosu sojowego makaron ryżowy chiński kiełki pora do dekoracji kilka kropel oleju sezamowego sezam wykałaczki Rozmroź szpinak. Jaja rozkłóć dokładnie widelcem,dodaj(...)mung). Na rozgrzany olej (ok.1 łyżka) wrzuć warzywa, mieszaj, dodaj łyżkę sosu sojowego, ocet i cukier. Na koniec przyprawę i makaron. Mieszaj kilka minut. Na drugiej patelni na rozgrzany olej wrzuć ząbek czosnku , dodaj szpinak i bardzo krótko smaż, dodaj kilka krople oleju sezamowego i 1 łyżkę sosu sojowego. Odstaw. Teraz komponuj danie. Na środek omletu ułóż ok 2 łyżek

AZgotuj!
LUBELLOWA PIZZA Z PIECZARKAMI 246

rozgrzaną patelnię dodaję masło a następnie pieczarki. Solę i pieprzę do smaku, smażę na rumiano na małym ogniu. Dodaję umyty szpinak .Mieszam i smażę razem z pieczarkami jeszcze kilka sekund. Dodaję czosnek. Mieszam całośc.  ✔Makaron odcedzam dodaję tarty ser ale zostawiam ok 1 łyżkę oraz przecier pomidorowy.Mieszam.  ✔Foremkę ( ja użyłam silikonową) smaruję masłem a następnie przekładam makaron. Całość

Gotowanie Patki
Tagliatelle alla puttanesca 259

skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większe kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek, sardele   i peperoncini. Następnie dodajemy oliwki, kapary i pomidory. Smażymy ok. 10 min do lekkiego zgęstnienia. Do sosu dodajemy odcedzony makaron i posiekaną natkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z melonem i wątróbką w sosie własnym. 245

Cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, Po chwili dorzucamy melona. Podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy octu balsamicznego, redukujemy i wrzucamy wątróbkę, dodajemy tymianku. Smażymy na wysokim ogniu 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia. Dorzucamy makaron, mieszamy, opcjonalnie dodajemy 2-3 łyżki śmietanki 18% oraz posypujemy świeżo startym serem długo-dojrzewającym (również opcjonalnie). Smaczności

BaRepas