makaron smażony - 5576 przepisów (strona:263/372)

Kiełbasiara, czyli baba ziemniaczana z kiełbasą 149

wiele składników korzystnych dla naszego organizmu. Bo to nie ziemniaki tuczą tylko tłuste sosy i mięsa, z którymi je podajemy. Tuczy też złe ich przyrządzanie, na przykład jako frytki smażone w głębokim tłuszczu. W ziemniaku najcenniejsza jest skórka, która zawiera węglowodany, białka, składniki mineralne i witaminę C. Aby nie stracić tych cennych składników zawartych również w miąższu, musimy odpowiednio przyrządzać(...)wstawiamy na gaz. Błąd. Ziemniaków nie powinno się moczyć w wodzie, a do gotowania wrzucać bezpośrednio na wrzątek. I pamiętajmy, ziemniaki gotujemy w niewielkiej iloci wody, w przeciwieństwie do makaronu. A teraz czas na przepis:       Potrzebujemy: 2 kg ziemniaków 300 g cienkiej kiełbasy 1 cebula (posiekana w drobną kostkę) 3 ząbki czosnku 3 jajka sól, pieprz tłuszcz

Marder&Marder Manufacture
ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU 172

plastry marchwi, pietruszki i kawałek pora. Część pora pokroiłam na plasterki. Umyłam i podgotowałam jarmuż. Umyłam brokuły. Włożyłam je do zupy. Podsmażyłam na patelni pokrojoną cebulę. Pod koniec jej smażenia dodałam starte ząbki czosnku. Dodałam ją do zupy. Następnie do garnka powędrował podgotowany jarmuż. Przyprawiłam przyprawami i gotowałam wszystko, aż warzywa były miękkie. Wyjęłam liście laurowe, ziele angielskie i mięso(...)bardzo łatwo przyrządzić. Bułkę pokroiłam na małe kawałeczki. Podpiekłam na suchej patelni. Posypałam ziołami prowansalskimi,granulowanym czosnkiem z odrobiną soli. Polałam niewielką ilością oliwy z oliwek. Smacznego! Zapraszam na MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO SEROWYM

potrawyregionalne
Kotlety mielone z indyka w sosie pomidorowym 196

mleko (lub woda) do namoczenia bułki     sól i pieprz,estragon ,ziola Marioli    kasza kukurydziana .lub sezam do obtaczania     olej do smażenia  sposób przygotowania: Bułkę namaczamy  w mleku lub w wodzie. Cebulę obieramy , drobno siekamy. Mięso wkladamy do miski ,dodajemy cebulę ,odciśnięta bułkę.Wbijamy jajka,dosypujemy przyprawy i dokladnie  wyrabiamy(...)zaostrzyć smak kotletów dodając łyżeczkę musztardy lub pół łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki.Opieczone kotlety owijamy paskami ciasta- na spód pizzy-i  wstawiamy do piekarnika na 10 minut.Gotowe podajemy z makaronem i sosem pomidorowym.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Cukinia zapiekana z grzybami 221

sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej.  Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami.  Cukinia zapiekana z grzybami Składniki  na 4 porcje Czas przygotowania(...)łyżeczka gałki  muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z cukinii odcinamy górę, kapelusik

Kulinarne przygody Gatity
Stroganow 259

łyżką śmietany kwaśnej – będzie ona w miarę zbliżona do „tradycyjnego” boeuf Strogonowa. Stroganow 2014-12-11 15:11:00 Strogonowa można podać w różnej formie – np. z ryżem lub makaronem. Przepis ten zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co nie jest do końca klasycznym podejściem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek(...)minut. Cebula powinna się zeszklić, ale raczej nie ściemnieć. Mięso z cebulą przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować nasze danie, pozostawiając jednak na patelni sos ze smażenia. Na nim z kolei podsmażamy przez chwilę pieczarki – powinny wchłonąć cały płyn z patelni i lekko się zezłocić. Pieczarki dorzucamy do mięsa i zalewamy całość bulionem, najlepiej ciepłym. Podgrzewamy dość intensywnie

Kulinarna Pokusa
Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska 199

Dąbrowskiej – wymieniamy się doświadczeniami . Przepis jest niezwykle prosty i urzekł mnie szybkością wykonania i smakiem rzecz jasna! Robiłam już kilka wersji i myślę że ten warzywny „makaron” na stałe wkradnie się do mojej kuchni. Składniki na dwie porcje: 1 średnia cukinia (około 30-40 cm długości) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 puszka pomidorów(...)pojawią się ziarenka cukinii. Cebulę, czosnek obieram, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę zeszklić na suchej patelni, dodać czosnek. Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i smażyć 2-3 minuty. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść, wymieszać z papryką, przyprawami, podsmażyć 2 minuty, dodać cukinię, delikatnie wymieszać, podsmażyć aby cukinia się zagrzała. Zdjąć z ognia. Przełożyć na talerz

moj przepis na
Kurki na maśle z natką pietruszki 185

patelni przygotować samodzielne danie obiadowe, wystarczy do kurek na patelni dołożyć ugotowany al dente makaron, wlać słodką śmietankę i zagotować, utworzy się pyszny sos kurkowy ze śmietaną i makaronem. Podobny przepis na letnie kurki z pietruszką znalazłam przeglądając ostatnio książkę „Smaki z Fjällbacki” Camilli Läckberg mojej ulubionej skandynawskiej autorki kryminałów. Ta książka nie jest kryminałem, jest typową książką(...)identyczne letnie kurki na maśle z natką pietruszki jak szwedzki szef kuchni to mogę się nazwać Kucharzem Roku Mojego Domu 2016 😉     Przepis na letnie kurki z patelni smażone na maśle z dodatkiem natki pietruszki. Składniki: 100 g masła 2 cebule 1 ząbek czosnek 500 g – świeże kurki natka pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kurki oczyszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśnikowe wegańskie canelloni 213

posypałam wegańskim parmezanem i w 10 minut był obiad ( tu znajdziecie przykład ). A przed chwilą zrobiłam obiad na jutro i jednocześnie na pojutrze (do pozostałego sosu dodam kukurydzę, ugotuję makaron i voila, będzie kolejny obiad).   Składniki na 3-4 porcje + sos na kolejny obiad: 6-8 naleśników (przepis na naleśniki znajdziecie tu ) 2 puszki po 400 g czerwonej fasoli(...)można pominąć lub zastąpić 2 gałązkami selera naciowego) przyprawy po łyżeczce: soli, pieprzu, papryki, czosnku granulowanego 400 ml soku pomidorowego 50 g wegańskiego sera 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój w drobną 5 mm kostkę. Fasolę odcedź. Przez 5 minut podsmaż cebulę, dodaj bakłażana. Smaż razem około 3 minut. Dodaj paprykę, wymieszaj, smaż razem przez

greenscarf
Polędwiczki z kurkami w winie 149

gąbką i krótko płuczę je pod bieżącą wodą, a następnie suszę owijając ściereczkami). Podsmażyć 3 minuty, aż zrobią się błyszczące i troszkę się skurczą. Dodać posiekaną cebulkę dymkę i smażyć jeszcze przez minutkę wszystko mieszając. Posolić, dodać rozmaryn i szczyptę pieprzu. Wlać na patelnię wino, wymieszać wszystko i gotować przez kolejne 2-3 minuty. Zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum(...)mieszając. Dodać polędwiczki i gotować pod przykryciem jeszcze przez 5 minut, aby mięso doszło. Skontrolować smak i doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem

Kulinarne Inspiracje
Zupa-krem z zielonych szparagów 190

dolne końcówki i wyrzucamy. Odkrawamy główki i odkładamy na bok. Szparagi obieramy. 2. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, żeby się zeszkliła. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Wlewamy bulion i wrzucamy obrane szparagi. Dusimy około 15 minut. 3. W między czasie blanszujemy główki szparagów - około 5 minut, następnie przelewamy je zimną wodą. Odstawiamy(...)szparagów. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. 5. Na sam koniec dodajemy żółtko, cały czas mieszając. 6. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i kilkoma kawałkami sera. Możemy również dodać "makaron" z marchewki (cienkie paseczki surowej marchewki, które otrzymujemy przy pomocy obieraczki). Smacznego

My Culinary Art
Zapiekanka z tortellini i kurczaka 292

cukinii 1 mała puszka groszku 1 średni por 200 ml słodkiej 18% śmietanki 15 dag sera żółtego najlepszy jest cheddar-może być też gouda 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprzno smaku Zioła prowansalskie do smaku Sposób przygotowania: Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu-uważać żeby nie rozgotować, odcedzić(...)pół krążki, pieczarki na plasterki, dodać do mięsa , razem z pokrojoną na kawałki cukinią, poddusić do miękkości, wlać śmietankę i dusić do momentu  aż zacznie gęstnieć, dodać do makaronu, razem z osączonym z zalewy groszkiem, wymieszać. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem i zapiec. Przed podaniem można posypać ulubioną zieleniną. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Łazanki z kapustą i kiełbasą 167

Danie jest bardzo proste i tanie. Można je wzbogacić o pieczarki a kiełbasę zastąpić wędzonym boczkiem. składniki: 500 g kiszonej kapusty 400 g dobrej cienkiej wiejskiej kiełbasy 250 g makaronu łazanki 1 duża cebula 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek angielskiego ziela olej sól,pieprz woda Kiszoną kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa razy. Następnie kapustę pokroić(...)druszlaku. Cienką kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem smażyć aż kiełbasa ładnie się przyrumieni. Łazanki ugotować al'dente. Do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodać ugotowaną wczesniej kapustę oraz łazanki. Dokładnie wymieszać, wszystko razem podgrzać, doprawić do smaku sola

Monia miesza i gotuje
Pesto ze szpinakiem 142

Pesto ze szpinakiem to dodatek idealny do makaronu jak i chleba. Proste połączenie składników, banalne wykonanie :) Wystarczy wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Jeżeli macie ochotę na inne pasty to zachęcam do przygotowania pesto z rukoli lub z jarmużu .  Składniki na 1 mały słoik: 150 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 niepełna(...)osuszyć. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miseczki. Na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy z oliwek. Przesmażyć plasterki czosnku. Na sam koniec dodać szpinak. Całość chwilę smażyć. Do kielicha blendera dodać lekko podsmażony szpinak, dodać pestki dyni oraz niepełną łyżeczkę soli. Całość zmiksować na gładką masę. Ewentualnie pod koniec dolać 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowaną

Ugotować
Gulasz z baraniny 226

grubym dnem wlać 3 łyżki oleju. Obsmażać  mięso partiami na dużym ogniu, przełożyć  łyżką cedzakową na talerz. Do garnka dolać oleju, dodać cebulę, posypać trochę solą i smażyć na małym ogniu aż zmięknie. Dodać czosnek, tymianek i oregano. Po kilku minutach , gdy poczujemy zapach czosnku i ziół,  dodać mięso, liście laurowe, marchew, pomidory i wino. Płyn powinien(...)ogniu. Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Usunąć marchewki  i listki laurowe, doprawić  do smaku solą i pieprzem. Mięso podawać z kaszą , ryżem lub drobnym makaronem, posypane pokruszoną fetą , pietruszką lub oregano. Smacznego

Stare Gary
Francuskie kluseczki ze szpinakiem, sosem figowym i piersią kaczki 223

także prostych i świeżych smaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami.   Składniki: 200g makaronu risoni 20g masła 200g młodziutkich liści szpinaku 1 cebula, drobno posiekana 6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki 250ml porto 250ml bulionu z kurczaka 20g masła, dodatkowo 4 filety(...)przykrywamy, żeby nie stygły.   Palcami robimy kieszeń pomiędzy skórą i tłuszczem w piersiach kaczki. Do każdej wkładamy po gałązce rozmarynu i liściu laurowym. Widelcem nakłuwamy skórę i smażymy na oliwie około 8 minut skórą do dołu na dużej rozgrzanej patelni. Filety obracamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut, aż mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia. Zdejmujemy z patelni

Smakowity Blog Kulinarny