makaron smażony - 5576 przepisów (strona:264/372)

DROBIOWY GULASZ Z PIECZARKAMI 187

drobiowy to szybki i bardzo prosty pomysł na smakowity obiad. Można go urozmaicić pieczarkami (tak ja zrobiłam) i wtedy powstanie pyszny pieczarkowy sosik.  Z ziemniakami, kluskami, ryżem czy makaronem stworzy nam pożywne, ale nie obciążające żołądka danie obiadowe. Składniki: 500g filetu z kurczaka 300g brązowych pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liść laurowy olej śmietana(...)podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, dość mocno podsmażamy całość ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko sie zrumieni dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie a bulion w większości

Walijskie Pichcenie
Irańska ryba smażona 180

łyżeczka curry  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty kolor na oleju. Kurkuma  nazywana jest też „ostryżem” i „szafranem indyjskim”. Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych i występuje w ok. 70 gatunkach na terenie m.in. Indii i Australii(...)niszczenia białka, które utrudnia przewodzenie sygnałów nerwowych i prowadzi do Alzhaimera. Zastosowanie w kuchni: •    Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. •    Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu. •    Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran”, co zauważył słynny

Moje domowe kucharzenie
PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. 282

również siekam. Dodaję wszystko do mięsa, wrzucam przyprawy, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym formuję pulpety.  Na patelni rozgrzewam cienką warstwę oleju, smażę uformowane pulpety z obydwu stron, aż smakowicie zbrązowieją. Odstawiam na bok. sos pomidorowo-ziołowy: 2 opakowania sosu pomidorowego Winiary 500 ml wody 100 ml śmietanki 12% bazylia suszona, oregano suszone(...)zaczyna powolutku pyrtać na gazie, wrzucam zioła, dodaję śmietankę i zagotowuję razem. Do bulgoczącego sosu wrzucam pulpeciki, gotuję chwilkę (ok. 3 minut)  i podaję. Serwuję z ugotowanym makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 242

blogu zdecydowanie brakuje tego typu potraw. Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka(...)papryka chili, gałka muszkatołowa, curry - oliwa z oliwek Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Gdy będzie już przesmażona dodać również pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smażyć około 5 minut i przełożyć do miseczki lub innego naczynia. Patelnię zostawić do smażenia kurczaka. Mięso umyć, wysuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki

Zgrabne Gotowanie
Pierś z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym 343

coś jeść w końcu trzeba. Postawiłam tym razem na klasykę, pierś z kurczaka połączona z pomidorami i papryczką chili. Jest to zgrany zestaw, który pasuje do ziemniaków, ryżu czy makaronu. Ps. przypominam, że akcja gotowanie za głosowanie trwa do jutra (piątek) do godziny 22. Składniki na 2-3 porcje: Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 400g świeżych pomidorów(...)łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Przygotowanie: Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę pozbywając się nasienia. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę i w paseczki papryczkę chili (można pozbyć się pestek – zależy jak ostro lubicie). Zeszklić. Następnie dodać pomidory, podlać

Fabryka pomysłów
Kąski z kurczaka z sosem czosnkowym 1149

Przekąska idealna na imprezę, bądz na wieczór przy lampce wina oraz przy filmie:) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka, 2 jajka, płatki kukurydziane, mąka, olej, gyros

Kuchnia Pełna Pasji
Penne z sosem szpinakowym, kurczakiem i pomidorkami cherry (Penne with spinach sauce, chicken and cherry tomatoes) 228

this case, spinach. Base to this spinach sauce is fresh, green spinach, and not this frozen something that doesn’t even remind of spinach! Składniki (I ngredients ) 300g makaronu penne (300g of penne) 200g świeżego szpinaku (200g of fresh spinach) 200ml śmietanki 30% (200ml of cream) 1 filet z kurczaka (1 chicken breast fillet) 2 łyżki oleju(...)into the fridge for a few minutes. Ocet? Ocet? Tak, ocet! Dodatek octu do marynaty sprawia, że białko ulega ścięciu, przez co proces obróbki termicznej jest krótszy. Ponadto, podczas smażenia wszystkie soki zostają w mięsie, przez co jest ono nie tylko kruche, ale i soczyste. Vinegar? Vinegar? Yes, vinegar! Adding vinegar to marinate makes albumin coagulate. That shortens frying time

Jacob Tastes
Zupa krem z zielonymi szparagami 133

pasty curry. Uważajcie z jej dozowaniem, bo jest mega pikantna, i ciut za dużo dodane do zupy, zepsuje jej smak. A jeśli nie zupa, to co ? Może tarta, risotto, makaron ? PRZEPISY oczywiście na blogu. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z ZIELONYMI SZPARAGAMI Składniki na zupę krem z zielonymi szparagami: 350 g zielonych szparagów 1 korzeń pietruszki ( średniej wielkości ) 1 mała cukinia(...)piórka, cukinię w półtalarki, pietruszkę w kostkę. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, pokroić szparagi na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, smażyć 2-3 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę pietruszkę -smażyć, aż warzywa lekko się zrumienią. Następnie do garnka dodać pokrojone szaragi i cukinię - smażyć 3-4 minuty. Podsmażone warzywa zalać wodą

kolorowotorcikowo
Krewetki z czosnkiem i pietruszką 207

krewetki na maśle z dużą ilością czosnku i pietruszki są jednym z moich ulubionych dań.   Krewetki takie idealnie pasują do świeżej, chrupiącej bagietki. Równie dobrze smakują z makaronem tagliatelle.   Jednak polecam do nich bagietkę. Można ją maczać w maślano- czosnkowym sosie. Pycha!!!   Już mi ślinka cieknie na samą myśl o nich. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg krewetek(...)papryczkę. Podsmażamy przez kilka minut. Bardzo ważne aby nie przypalić czosnku ponieważ zrobi się bardzo gorzki. Następnie dodajemy krewetki. Solimy   ewentualnie dodajemy pieprz jeżeli ktoś lubi ostrzejsze potrawy. Smażymy, aż krewetki będą miękkie. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.   Smacznego

Passion of Cooking
Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem 636

Zapiekanki to świetne wtedy rozwiązanie, gdy nie mamy czasu codzienne pichcenie. Stąd na blogu pokazywałam Wam już kilka/kilkanaście różnych propozycji, od wersji z ziemniakami, po makarony, czy kaszę. Pora na wersję ryżową :) Poza tym na zapiekanki mam jeszcze kilka pomysłów/inspiracji, które kiedyś pewnie Wam jeszcze pokażę :) Składniki na 4 porcje: 40 dag piersi z kurczaka(...)gyros 2 jajka 10-12 dag sera żółtego Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju z solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Dodać warzywa. Smażyć do miękkości. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Połączyć z warzywami i kurczakiem. Sos: śmietanę wymieszać z jajkami, 1/3 startego sera żółtego oraz przyprawą kebab – gyros. Sos połączyć z ryżem

Fabryka pomysłów
Domowe hamburgery 179

Cos na ząb dla pasjonatów fast foodów, myślę że również coś dla dzieciaków, które uwielbiają "niezdrowe" jedzenie;-) Składniki: Bułka z sezamem, mięso mielone, np .wieprzowe, cebula

Kuchnia Pełna Pasji
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 239

osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy – i to bez względu na opinię producenta. Z drugiej strony nie mówimy o jakimś długim gotowaniu – starczą ok. 3 minuty. Zbyt miękki makaron może bowiem sprawiać problemy podczas wypełniania farszem, a nawet się wówczas rozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem(...)drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę lub dynię. Smażymy przez kilka minut często mieszając. Do warzyw dodajemy niewielkimi porcjami wołowinę dokładnie mieszając składniki i pilnując, aby mięso było dobrze rozdrobnione. W międzyczasie solimy (ok. 1 płaskiej łyżeczki) i dodajemy

Kulinarna Pokusa
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 156

Tokio jest replika amerykańskiej Statuy Wolności, która spogląda na port przyległy do parku i wieżę Tokio Tower wzorowaną paryską wieżą Eiffla. Dania z mięsem Prefektura Shizuoka – Gyudon: miska ryżu, smażona wołowina z cebulą w słodkawym sosie. Domowe jedzenie z kuchni japońskiej. Obiad w zajeździe na 5. stacji szlaku Subashiri na górę Fuji. Kioto   – Shoyu ramen: rosół z dodatkiem sosu(...)Ramen podawany jest z mięsem. Restauracja Ichiran Osaka – Tonkotsu ramen: zupa gotowana na wieprzowych kościach z dodatkiem warzyw, ma gęstą i dość tłustą konsystencję. Podawany jest z mięsem i makaronem. Ramen to powszechnie spożywana potrawa w Japonii. Restauracja Ichiran. Fukuoka  – Tonkotsu ramen z mięsem, zieloną cebulką i makaronem. Dzielnica Hakata. Kioto – stek z japońskiej wołowiny Wagyu. Restauracja

Kuchcik gotuje
Tajski ramen z kurczakiem i warzywami 375

fragmenty, odkładamy. ZUPA W tym samym garnku znowu rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w zapałki obraną marchew i pokrojoną w półcentymetrowe paski umyta i oczyszczoną paprykę. Smażymy warzywa mieszając, do zeszklenia. Dodajemy 1/3 lub ½ opakowania zielonej pasty curry, dokładnie mieszamy. Niech Was nie kusi dodanie całego opakowania, bo zupa będzie nie do zjedzenia !   Rozprowadzamy zawartość garnka(...)wlewamy sos rybny. Wszystko razem zagotowujemy, dodajemy groszek cukrowy i kiełki fasoli mung. Całość gotujemy na małym ogniu 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. PODANIE Zupę podajemy z makaronem – pasuje tu zarówno gryczana soba, makaron błyskawiczny wonton (identyczny jak w zupkach chińskich z paczki), makaron ryżowy czy z tapioki, a także świeży, paczkowany makaron do ramenu.   Porcję makaronu

Karo in the Kitchen
Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietrusz 236

robi go już od bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go na placku ziemniaczanym. Oczywiście jeśli ktoś woli, może go podać z chlebem, makaronem, kaszą czy ryżem. Ja polecam wypróbowanie w oryginale, czyli na placku :) Na początek przyrządzamy Strogonowa, gdyż jego można potem podgrzać, a z plackami jest już gorzej. Składniki: 75 dag polędwicy(...)kroimy w podłużne, cienkie kawałeczki. Cebulę kroimy w ząbki, a następnie rzucamy na rozgrzany olej, by się zeszkliła. Zeszkloną cebulkę przekładamy do rondla lub brytfanki, a na oleju smażymy partiami polędwicę. Każdą część smażymy około 5 minut, po czym przekładamy ją do naczynia z cebulą. Usmażoną polędwicę doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, podlewamy około 100ml śmietanki, dodajemy koncentrat pomidorowy

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania