makaron smażony - 5576 przepisów (strona:272/372)

Sałatka z nachos 214

Chciałaby Wam zaproponować sałatkę  nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie

Kuchnia Pełna Pasji
Czosnek niedźwiedzi. Sos niedźwiedzi z kopytkami. 152

zwykłego i podobno zdrowszy ze względu między innymi na związki siarki w nim zawarty. Wymyśliłam sobie  tej wiosny pyszny sos z czosnkiem niedźwiedzim. Smakuje świetnie zarówno z makaronem jak i kopytkami.  Sos niedźwiedzi z kopytkami kopytka: 500 g ugotowanych ziemniaków ok. 150 g pszennej mąki 1 jajo szczypta soli sos: pęczek czosnku niedźwiedziego 15 dag boczku wędzonego(...)Wyrób ciasto. Wmieszaj dokładnie. Przykryj ciasto ściereczką i zajmij się sosem. Nastaw wodę do gotowania kluseczek. Umyj , osusz liście czosnku po czym posiekaj je drobno. Pokrój boczek w kostkę. Smaż boczek na patelni do chwili aż będzie rumiany a tłuszcz się wytopi. Dodaj posiekana drobno cebulę - zeszklij ją. Na końcu dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i śmietankę.  Zagotuj sos. Zagęść

Gotuj Sam!
Kurczak z marchewką, kuskusem i pesto z jarmużu i rukoli :) 172

gotowanie, ani chęci, ani sił nie mam. Taki obiadek był na weekendzie. Zostało mi trochę jarmużu, miałam trochę rukoli i tak powstało pesto, które wyszło pyszne. jedliśmy już z makaronem i tym razem z kuskusem, do tego kurczak podsmażony z marchewką i cebulką i danie wyszło pyszne :) Udanego dnia Wam życzę :) Składniki na pesto z jarmużu i rukoli: garść jarmużu(...)wymieszałam. Filety myjemy, kroimy na mniejsze porcje. Marchewki obrałam, starłam na tarce, cebule pokroiłam w piórka.  Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, wrzuciłam marchewkę i cebulę, następnie kurczaka. Smażyłam do momentu, aż kurczak był upieczony. Doprawiłam solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam kuskus z pesto, na to położyłam kurczaka i dodatkowo jarmuż i pomidorki

kruche babeczki
Caramelle z mozzarellą w pomidorach 121

jaja  1/2 łyżeczka soli  1. Zagnieść ciasto na makaron, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na kwadrans aby odpoczęło. 2. Ciasto wałkujemy bardzo cienko jak na makaron, kroimy na prostokąty. Mozzarellę odcedzamy i najlepiej osuszamy ręcznikiem papierowym, aby pozbawić ją wilgoci. Na każdy kawałek ciasta nakładamy kulkę sera, rozmąconym jajkiem smarujemy ciasto tak jak na zdjęciu, zwijamy(...)ciągnąca. Nadzienie: 2 opakowania mozzarelli mini Dodatkowo: 1 rozmącone jajo do smarowania Sos pomidorowy: 4 średnie pomidory  2 ząbki czosnku 1 duża cebula oliwa lub olej rzepakowy do smażenia sól pieprz świeża bazylia 1. Pomidory myjemy, a następnie zalewany wrzątkiem, aby łatwiej ściągnąć z nich skórkę. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, gdy się

Apetyczna babeczka
Trójkolorowy makaron z sosem pomidorowym w dwu wersjach 185

będzie szybkie i nie będzie wymagało gotowania dwu obiadów i pobrudzenia podwójnej ilości garnków. Efekt mięsno - wegetariańskich starań poniżej. Wersja dla mięsożerców: Wersja dla mięsoopornych: Składniki: 30 dkg makaronu pomidorowo-szpinakowego 4 średni pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku cukier do smaku garść świeżej bazylii Pulpety z indyka: 40 dkg piersi z indyka cebula garść natki(...)cebula przepuściłam przez maszynkę do mięsa. Dodałam natkę pietruszki sól i pieprz i wymieszała. Uformowałam nieduże pulpety i obtoczyłam w mące. Rozgrzałam patelnię z mała ilością oleju i smażyłam około 10 minut obracając aby zarumieniły się z każdej strony. Biały ser rozdrobniłam widelcem dodałam bryndzę, jajko pietruszkę, doprawiłam sola i pieprzem i  wyrobiłam szybciutko na masę Pasa nie powinna

Magiczna kuchnia Darii
Karkówka w porach z piekarnika 204

Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki. Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies 263

Dziś przedstawiam przepis na pierogi z kaczką i figami, które stanowią doskonałą alternatywę dla tych tradycyjnych z mięsem. Suszone figi są już szeroko dostępne a ich

karmelowy
Risotto z kurkami i z boczkiem 167

rumianych kawałków ściągamy je z tłuszczu do miseczki. Do rondla wkładamy resztę masła, szklimy cebulkę, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu. Do zeszklonej dodajemy posiekane kurki i czosnek. Smażymy grzyby z cebulą, mieszając, około 6 minut. Puszczą trochę wody która zaraz odparuje. Wrzucamy do rondla suchy ryż, dodajemy wysmażony boczek i całość dokładnie mieszamy. Wlewamy 2- 3 łyżki wazowe(...)przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu — ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej mieć go więcej niż potem dorabiać. Wlewamy tłustą śmietankę, wsypujemy starty ser i posiekaną pietruszkę, mieszamy

Karo in the Kitchen
Sos Słodko-Kwaśny 143

kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem. Sos Słodko-Kwaśny -  Składniki: pomidory z puszki duża cebula połowa papryki      (używam konserwowej) 150 g kukurydzy z puszki 100 g krojonych ananasów z puszki 2 małe marchewki(...)drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę zeszklić, wsypać czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę smażyć, po czym połączyć z pomidorami i dusić pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut

Słodka Strona
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym 276

pieczarki w półplasterki. Na patelnię wrzucamy cebulę i przesmażamy ją do miękkości. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy do niej pieczarki. Całość lekko solimy, by pieczarki puściły wodę. Smażymy do momentu odparowania całego płynu. Po tym czasie na patelnię wlewamy szklankę buliony i zagotowujemy całość. Następnie wlewamy całą śmietankę, mieszamy i zagotowujemy sos. Dodajemy paprykę, cukier, gałkę muszkatołową, pietruszkę oraz(...)wyschnięty na wiór. Krótki czas duszenia w sosie sprawia, że jest on idealnie miękki i soczysty. Sos możecie podać z ziemniakami, plackami ziemniaczanymi czy ryżem. My zdecydowaliśmy się na makaron penne i muszę przyznać, że smakowało wyśmienicie! Nawet Dominik, który nie przepada za makaronem zajadał się daniem. Wiem, że nie ze względu na makaron, a sos, ale i tak się

Cooking Monster
Pulpeciki mięsne w sosie serowo-koperkowym 200

Proste w wykonaniu aromatyczne kuleczki mięsne. Do tego ulubiony sos, makaron, ryż lub ziemniaki i danie gotowe! Dziś u mnie pulpeciki z sosem serowo-koperkowym podane na penne. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 czerstwa kajzerka szklanka mleka 1 średnia cebula 1 jajko ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 3 ziarna ziela angielskiego liść(...)miski włóż mięso, dodaj cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, wymoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę w mleku oraz połowę posiekanego koperku (drugą połowę zostaw do sosu), przypraw. Utwórz kuleczki, smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia. W garnuszku rozgrzej śmietanę, dodaj pokrojone w malutkie kawałeczki sery, roztapiaj, mieszaj ciągle. Gdy sos ładnie się połączy dodaj pulpeciki, duś chwilę. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Sos serowo-szczypiorkowy - do warzyw, ryżu, makaronu 311

niego odejść. Nawet ostatnio jakby bardziej go polubiła. Ale żyję i mam się dobrze :) Innym razem spróbuję ze startym żółtym serem. Sos super pasuje do warzyw, do ryżu, makaronu, zapiekanek... Sam/a sprawdź, z czym skomponuje się najlepiej! I nie przejmuj się, gdy po odleżeniu w garnku zrobi się na nim kożuszek i mocno zgęstnieje. Wystarczy dobrze wymieszaj, podgrzać i podawać(...)jest wskazana ilość, którą widzisz na zdjęciu. Dodałam cały taki związany pęczek.  Przygotowanie: Szczypiorek umyj, odkrój nieładne końcówki i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Dodaj szczypiorek i smaż na średnim ogniu ok 1 minutkę, często mieszając. Dodaj mąkę, wymieszaj i po kilku sekundach zdejmij z palnika. W kubku wymieszaj gorącą przegotowaną wodę ze śmietaną. Wlej do garnka

Anioszek w kuchni
Marzec - kuchnia chińska 187

takich, dla których składniki można dostać be większego problemu. Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna. Występują w niej przeróżne mięsa i owoce morza. W jednych regionach popularne są dania z makaronem w innych króluje ryż. Zaryzykuję, więc stwierdzenie, że każdy może w niej znaleźć coś dla siebie. Mojemu sercu najbliższa jest kuchni pekińska. Stamtąd pochodzi sławetna kaczka, ale również pyszne(...)swojej kuchni posiadać 2 sprzęty, które pozwolą nam się w pełni cieszyć przygotowywaniem chińskich dań - wok i bambusowy parnik . Wok możemy zastąpić patelnią, ale jego specyficzny kształt pozwala smażyć szybciej i inaczej pracować rozgrzanemu do wysokich temperatur olejowi, który gromadzi się na jego dnie. Parnik to koszyki bambusowe z przykrywką, które stawiamy na woku lub garnku z gotującą się wodą

W kuchni wieczorem
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 169

odpowiednią odmianę do planowanej potrawy.  Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak. Bez wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :). Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego sprzedawcy nadal(...)sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki, do zup i smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B  - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania

SzczyptaSmaQ
Zielone szparagi z krewetkami 164

Kolejne danie z serii: "dania studenckie naprędce" :) Jeszcze szybsze niż  Makaron z sosem pomidorowym , idealne na lekką kolację po dniu spędzonym na uczelni :) Składniki: 200g zielonych szparagów 9 krewetek tygrysich pół pomidora 1 łyżeczka twardego sera np. parmezanu świeżo mielony pieprz,  sól ziołowa,  oliwa z oliwek "Przyprawa do ryb i owoców morza" Drogheria Alimentari Do dzieła: Umyte(...)będą miękkie i zdejmujemy z ognia. Myjemy szparagi i odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli ziołowej. Smażymy je ok. 10 minut, powinny być wilgotne i aromatyczne - ale nadal chrupiące. Na kilka minut przed zdjęciem szparagów z patelni wrzucamy do nich krewetki, a w między czasie kroimy pomidora

Spektrum Smaku

Proponowane wyszukiwania