makaron smażony - 5576 przepisów (strona:274/372)

Klopsiki w sosie koperkowym 338

dokładnie wyrabiamy rękoma lub w malakserze. Następnie z mięsa formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego (można też robić trochę większe). Obtaczamy je dokładnie w mące lub bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor. Usmażone klopsiki przekładamy do garnka z zagotowaną wodą (ok. 2 litrów). Zmniejszamy płomień, garnek przykrywamy i mieszając od czasu do czasu gotujemy przez(...)sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chilli. Możemy dodać także posiekaną drobno żurawinę. Na koniec wrzucamy koperek. Klopsiki bardzo dobrze smakują z ryżem, ale można także podać je z makaronem lub tłuczonymi ziemniakami. Smacznego

MyCookBook.pl
Cannelloni z farszem szpinakowo-serowym pod beszamelem 153

Makaron cannelloni z przepysznym farszem szpinakowo-serowym to idealna propozycja na weekendowy obiad. Oprócz szpinaku z dużą ilością czosnku, cannelloni wypełnione są dwoma rodzajami sera: delikatną i kremową włoską ricottą oraz słoną fetą, która nadaje nadzieniu bardziej zdecydowanego charakteru. Całość została zapieczona pod białym, beszamelowym sosem i posypana odrobiną parmezanu. Smakuje wybornie! Przekonajcie się sami :) Składniki: ok. 20 rurek cannelloni(...)mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki duża szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki soli pieprz Dodatkowo: 2 łyżki tartego parmezanu Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy mrożony szpinak. Smażymy tak długo, aby zdążył się rozmrozić i odparować z nadmiaru wody. Pod koniec dodajemy posiekany drobno czosnek. Szpinak przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy ricottę i pokruszoną

MyCookBook.pl
Zapiekane zraziki 145

Jednak nie zawsze taki  może być. Prawda? Jak na niedzielę przystało i mięso się przygotowało. No dobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko(...)mleku i doprawiamy majerankiem , solą i pieprzem. Wszystko wyrabiamy na gładką masę mięsną. Formujemy z mięsa zrazy. (mi wyszło 8 sztuka). Każdy oprószamy mąką . Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy zrazy na rumiano z dwóch stron. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Wodę mieszamy z ketchupem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy mięso. Sos W mleku rozrobić mąkę

O kuchni z uczuciem
Sos kurkowy 159

żółtą gorczycę, szukajcie więc białej gorczycy jak chcecie by sos kurkowy z prażoną gorczycą był smaczny. Polecam Wam Przepis na sos kurkowy z prażoną gorczycą i serkiem mascarpone makaronem farfalle bo był pyszny, Składniki: 30 dag kurek 1 mała cebula 4 łyżki sera mascarpone (opcjonalnie śmietana 36 %) 2 łyżki gorczycy 50 g masła sól, biały pieprz do smaku Przygotowanie: Oczyszczone(...)się roztopi. Na patelnię z masłem i gorczycą wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, którą szklimy na niewielkim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładajemy odciśnięte kurki. Smażymy kurki pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek mascarpone (opcjonalnie kremówkę), dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sos solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomidorowa po włosku 168

Pomidorowa trochę w innym wydaniu ale zapewniam że jest bardzo dobra. Naleśniki bazyliowe zamiast makaronu czemu nie. W sezonie pomidorowym można zaszaleć i zaskoczyć rodzinę. zupa: 1 kg pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 0,75 litra bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany 18 % olej naleśniki: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 pęczek bazylii sól(...)blenderem. Dolewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Naleśniki: Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję jako, liście bazylii, ale zostawiam ich część,  mleko, sól , łyżkę oliwy i miksuje blenderem. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Smaruję serem feta, układam liście bazylii i zwijam w rulon. Kroję na małe kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Zupę podaję z serem feta i szaszłykami

wesoła kuchnia
Jutro znowu będzie pomidorowa... 151

Super, gdyby był to parmezan albo mozzarella pokrojona w kostkę. U mnie był tylko zwykły żółty "gouda", ale też dał radę :) Jeśli ktoś się bardzo uprze, to można dodać ryż, makaron albo lane kluski. Zupa jest kwaśna, dzieci ją bardzo lubią i jak słyszą, że na obiad pomidorowa to wydają z siebie takie dziwne ciumkające odgłosy, które oznaczają, że moja propozycja(...)Przygotowanie:  Cebulę kroimy w kostkę. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, topimy masło i dusimy na nim cebulę, aż będzie miękka (nie musi być złota). Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek.  Dodajemy pomidory lub przecier  pomidorowy, cukier i gotujemy przez ok. 10 minut. Już na tym etapie miksujemy całość na gładką masę

bistro mama
Makaron z grillowanym łososiem i fasolką szparagową 283

wykorzystanie produktów z lodówki/spiżarki. Efekt? Pyszny makaron z grillowanym łososiem w lekko słodkiej marynacie w towarzystwie żółtej fasolki i zielonego groszku. Dacie się namówić? Składniki: 2 gniazdka makaronu wstążki garść mrożonego zielonego groszku garść mrożonej mieszanki papryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej  garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli  2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 filet(...)Zdjąć skórę i usunąć brązową część, która jest pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić łososia widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać fasolkę szparagową, groszek i paprykę. Smażyć przez kilka minut. Dodać dwa ząbki zmiażdżonego czosnku i łososia. Wymieszać i doprawić do smaku. Smacznego

Pasja Smaku
ZAPIEKANKA Z CHLEBA,PIECZAREK I KIEŁBASY 241

Pierwszy raz jadłam ja na spotkaniu z koleżankami podczas urlopu w Polsce. Była pyszna, i nie sądziłam, że jest aż taka prosta! Zobaczcie sami: S kładniki

Walijskie Pichcenie
Prosty kurczak z cytrusami i imbirem w sosie pomidorowym. 120

szklanki keczupu łyżeczka skórki z cytryny Czyste mięso dobrze osuszamy i tniemy na mniejsze kawałki. Ja tak średnio tnę na trzy. Lepiej przechodzi marynatą i szybciej się smaży. Mandarynki dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w plastry. Wkładamy je do naczynia, zasypujemy imbirem, pieprzem, solą i cukrem. Dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Taką właśnie marynatą nacieramy mięso(...)keczup i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy, gotujemy pod przykryciem jakieś pięć minut, aby nam wszystko odmokło i powstał aromatyczny sos. Podajemy z czym tam kto lubi...surówka, ryż, makaron czy też ziemniaki. Delikatny kurczak bardzo mocno zyskuje na smaku dzięki przyprawom, choć nadal to delikatne mięso. Za to sos jest kwintesencją całości, w nim zawarte jest wszystko

Dieta moja pasja
PULPETY W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM 163

koperku lub zielonej pietruszki 3-4 łyżki śmietany 2-3 łyżki mąki np.kukurydzianej masło ziele angielskie,liście laurowe bulion Mięso zmieliłam. Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam. Pod koniec smażenia dodałam starte ząbki czosnku. Dodałam je do mięsa. Wsypałam tartą bułkę. Dodałam mleko i jajko. Przyprawiłam solą,pieprzem i dokładnie wymieszałam. Dosypałam do mięsa jeszcze trochę koperku lub zielonej pietruszki. Formowałam(...)śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam i potrzebną ilość dodałam do pulpetów. Pogotowałam jeszcze chwilę i gotowe. Pulpety można podawać z różnymi kaszami np.gryczaną,jęczmienną, bądź wedle uznania z makaronem. Smacznego

potrawyregionalne
Kasza gryczana – inaczej 170

Energetyzująca i pożywna – kasza gryczana jest dostępna przez cały rok i powinna być serwowana zamiennie dla ryżu, makaronu czy ziemniaków. Choć wiele osób uważa, że ​​gryka jest zbożem, to naprawdę związana jest bardziej ze szczawiem i rabarbarem (rodzina rdestowatych). Posiada wiele właściwości zdrowotnych i co również bardzo ważne jest produktem naturalnie bezglutenowym. Kaszę gryczaną – inaczej, robiłam wielokrotnie. Tym razem(...)minut, aby kasza obeschła (w międzyczasie kilkakrotnie mieszamy). Boczniaki dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski, następnie w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy boczniaki, solimy i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia – odstawiamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy podeschniętą kaszę. Smażymy ok. 2-3 min. Wlewamy 750ml wrzątku (uwaga na parę!), solimy. Gotujemy

mojewypiekiinietylko
Szare kluski z okrasą 208

sól do smaku . Całość mieszamy , aż do uzyskania jednolitej masy . Masa powinna być bardzo gęsta . Nastawiamy duży garnek wody i doprowadzamy ją do wrzenia ( wcześniej lekko solimy , jak na makaron " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Testowo sprawdzamy(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po ich wypłynięciu , gotujemy je jeszcze około 4 minut , a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze . Polewamy obficie smażonym boczkiem i podajemy zanim wystygną , Wegetarianie mogą boczuś zastąpić smażoną cebulką – też pychota , a dwa razem to już po prostu rozpusta , która mi się czasem zdarza " class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem 1723

Jednym z moich ulubionych dań są zapiekanki ziemniaczane . Do ziemniaków pasuje niemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i

Kuchnia Pełna Pasji
Tortelloni z sosem botwinkowo śmietanowym. 186

dodatkiem sera ricotta. I te drugie pierożki miałam okazję wypróbować dzięki  firmie  HILCONA , W ofercie znajdziemy wiele wariantów pierożków tortelloni z przeróżnymi farszami, ravioli, gnocchi, gotowy makaron fetuccine , sosy a także warzywne burgery idealne dla wegan. Każdy znajdzie coś dla siebie! Plusem tych dań jest to, że są gotowe do spożycia. Wystarczy podgrzać, przygotować szybki sos i gotowe(...)łyżki masła pół pęczka botwinki razem z burakami 2-3 łyżki pestek dyni sól i pieprz do smaku Przygotowanie; Botwinę oczyszczamy. Na patelnie wkładamy masło, dodajemy pokrojone małe buraczki. Smażymy chwilę, następnie wlewamy śmietanę i dusimy do miękkości buraków. Pod koniec dodajemy posiekane liście botwiny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy tortelloni i chwilkę dusimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Food Pharmacy. Obfitość. Cała obfitość. Nowości książkowe w mojej biblioteczce 225

części: Bulwy i korzenie * Cebulowe * Grzyby * Cukinie i dynie * Papryka * Warzywa kapustne * Majestatyczna oberżyna * Pomidory * Zielenina na gorąco i na surowo * Zielone warzywa * Fasola i bób * Rośliny strączkowe * Ziarno * Makaron, polenta, kuskus * Owoce i sery. Podział bardzo smakowity, prawda ? W książce znajdziecie 120 przepisów na wegetariańskie potrawy. Jednak to książka nie tylko dla wegetarian. To książka idealna dla wszystkich, którzy(...)zdjęcia potraw na całą stronę lub nawet na całe 2. Książka ta ma trochę inny podział niż pierwsza Obfitość: Zmieszane * Na parze * Blanszowane * Gotowane * Duszone * Grillowane * Z pieczonych warzyw * Smażone * Gniecione i mielone * Pieczone z jajkami * Pieczone z warzywami * Słodzone. Cała obfitość to jeszcze szersze spojrzenie na warzywa, kasze i rośliny strączkowe. Znajdziecie tu 150 przepisów na dania wegetariańskie, ułożone

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania