kasztanowym cieście, kasztanowych tartaletkach z owocami, może gofrach? Poźniej do głowy przyszedł mi pomysł na chlebek kasztanowy. A zaraz potem pomyslałam: "Kuczę! Czemu mam się ograniczać do słodkosci? Czyż makaron kasztanowy, albo gnocchi kasztanowe np. z masłem szałwiowym nie brzmią kusząco?" I tak kilka dni upłynęło mi na myśleniu o kasztanowych smakołykach. W końcu wpadłam na genialny pomysł. Neleśniki! Moje(...)sładniki łączymy w jednym naczyniu, mieszamy za pomocą rózgi lub miksera, aż powstanie jednolite, rzadkie ciasto bez grudek. Niewielkie porcje cista rozprowadzamy na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni i smażymy ok 1,5-2 minut. Naleśniki z mąki kasztanowej są bardzo kruche i delikatne, więc bardzo ostrożnie przekładamy je na druga stronę i smażymy jeszcze ok 40s. Podajemy od razu
Zawsze głodna!Proste do zrobienia włoskie kluski z serem ricotta. Przepis Gennaro Contaldo znalazłam tutaj . Dobre z każdym sosem. składniki ( dla 4 osób) kluski 200g
Stare GaryPieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami Pyszne ! Tyle mogę powiedzieć , a do tego, ziemniaki , apetycznie wyglądają i obłędnie pachną . Jest to proste danie , a w zasadzie dodatek
Ogrodnik w podróżyrzut idą jednak pieczarki. Krem pieczarkowy jest bardzo gęsty przez co nadaje się idealnie na chłodniejsze dni. Chrupiący dodatek stanowią czosnkowe grzanki, ale możecie podać go z groszkiem ptysiowym, makaronem lub z czymkolwiek zapragniecie. Dlaczego akurat krem pieczarkowy? Po pierwsze, bardzo lubię pieczarki w każdej postaci ;D Po drugie, kilka tygodni temu kupiłam kostkę do domowej uprawy pieczarek. Kostka jest(...)gładki krem chcecie uzyskać tym bardziej musimy go zblendować, ja jednak lubię gdy w pieczarkowej są wyczuwalne kawałki grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczywo kroimy w małą kostkę. Smażymy je na oliwie lub maśle na dobrze rozgrzanej patelni. Dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku (najlepiej nieobrane) i dodajemy majeranek. Ważne jest żeby co jakiś czas przemieszać grzanki, aby równomiernie się podpiekły
PatiGotujepotraw z makaronem czy ryżem, zawsze dobry - SOS SEROWY: 100-200 g sera pleśniowego łyżeczka masła odrobina białego, wytrawnego wina około 50ml 50ml śmietanki słodkiej i gęstej18% sól, pieprz do smaku bazylia WYKONANIE: Ser wkładamy do rondelka, na dno wlewam odrobinę wody i masło, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy(pamiętajmy że ser może szybko przywrzeć(...)vegety WYKONANIE: grzyby czyścimy, myjemy, następnie gotujemy około 1/2h z dodatkiem warzyw, masło rozpuszczamy, wkładamy grzybki i drobno posiekaną cebulę, warzywa kroimy bardzo drobno, dodajemy do sosu, przyprawiamy, smażymy podlewając wywarem z grzybów kolejne 1/2 h, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, gotujemy około 5 min. i gotowe
Kuchnia Beatyprzekonam ;) Porcja na 4 osoby. Składniki: Ciasto makaronowe: 250g mąki pszennej 2 jajka woda jeśli potrzebna łyżka oleju sól, pieprz Nadzienie: 150g wątróbki drobiowej mała cebula tymianek masło do smażenia żółtko sól, pieprz Sos szpinakowy: łyżka mąki pół szklanki mleka łyżka masła 100g posiekanego szpinaku 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę soli(...)przed podaniem trochę je podsmażymy (ale to nie jest konieczne). Podajemy polane sosem. Jako dodatek polecam glazurowane pieczone buraczki :) SMACZNEGO!!! :) Przepis, z niewielkimi modyfikacjami, pochodzi z książki "Doskonałe Ciasto- Makaron" - Maurice Kirsch
Czerwona PorzeczkaPowoli w lasach kończą się kurki. Nie lubią chłodnych poranków i wieczorów późnego wrześniowego lata. Jeszcze tydzień lub dwa i będziemy musieli poczekać do następnego roku, aby przygotować makaron z kurkami . Dzisiaj proponuję Wam grzybowe placuszki z kurkami. Nie jest tu dużo grzybów - tylko 75 g , lecz placuszki wychodzą naprawdę dobre. Kurki są tutaj składnikiem ciasta, tak jak jabłka(...)czasu do czasu. Odstawić do przestygnięcia. Suche składniki ciasta wymieszać w misce, dodać mleko i jajko i wymieszać rózgą lub mątewką. Dodać kurki z cebulką i razem wszystko wymieszać. Smażyć placuszki na minimalnej ilości tłuszczu na rumiano z obu stron. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016
Posadzone i zjedzoneNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosiodpowiednie warunki: odpowiednią temperaturę i ilość światła. Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą, z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi 😊. Parę słów o pysznej pieczarce Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych i cenione są tylko(...)jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki
Kulinarne przygody GatityUwielbiam tuńczyka, właściwie mogłabym go jeść bez przerwy. Smakuje równie dobrze od tak sam, jako dodatek do makaronów , sałatek, ryżu, tortilli i wielu innych dań. Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny omlet z tuńczykiem i zielonymi dodatkami. Spróbujcie. Omlet z tuńczykiem i zielonymi dodatkami. Użyłam tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym Graal. Omlet z tuńczykiem i zielonymi dodatkami(...)otwieramy, odlewamy olej. Samego tuńczyka lekko rozdrabniamy widelcem i przekładamy do jajek. Całość lekko mieszamy. Na wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego lub oliwy z oliwek patelnię wylewamy naszą masę. Omlet smażymy na mały ogniu. Gdy góra zacznie się lekko ścinać patelnię przykrywamy pokrywką. Smażymy do ścięcia. Omlet przekładamy na talerz. Wierzch posypujemy kiełkami rzodkiewki i zieloną pietruszką. Smacznego By Magdalena beta
Słodkie okruszkimną, dostał mały słoiczek oryginalnej mieszanki przypraw, którą stosują kucharze w tymże hotelu. Oczywiście, to co panowie ugotowali na scenie, poszło w obieg po widowni. Poczęstowano nas MAKARONEM PO TAJSKU Z KORZENNĄ KACZKĄ. Oraz KORZENNĄ POLĘDWICZKĘ Z KACZKI NA PUREE Z BATATÓW. Trafiłam też na koziołki poznańskie, które o 12.00 trykając się główkami, pozdrawiały turystów. Chadzał pomiędzy straganami kosztując(...)Dodatkowo miała przyjemność kroić cebulę z samym szefem. burak gotowany z serem kozim. a oto nasz pijany "kolega", bezdomny, który nieźle rozrabiał pod sceną ;] był ubaw, oj był. smażony pstrąg. polędwiczka na sosie winno-śliwkowym Na dodatek w konkursie ziołowym wygrałyśmy kartonik ziół, w którym znajdowały się po dwie doniczki kolendry, melisy i bazylii purpurowej. Na końcu udało się
W kuchni Karmel-itkichcemy oddawać dużej części doby na przygotowywanie skomplikowanych posiłków. Ja zauważyłam ostatnio, że im mniej wyszukana potrawa tym bardziej mi smakuje. Lubię proste dania, takie jak na przykład makaron spaghetti z czosnkiem i oliwą, z pesto, albo po prostu ugotowany kalafior polany sosem warzywnym. Pyszne. Do takich szybkich prostych i smacznych dań należy zielona afgańska frittata (pewnie(...)rozbić i dokładnie wymieszać. Kolendrę, dymkę oraz szpinak dodać do jajek wraz z ziemniakami, papryczką i kurkumą. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysmarować oliwą naczynie, którym będziemy smażyć i piec frittatę. Rozgrzać, wylać masę i smażyć na średnim ogniu przez 6 - 8 minut. Następnie wstawić do piekarnika włączonego na opcji grill i piec, aż góra całkowicie się zetnie
Moja Mama GotujeKiedy moja rodzina je spaghetti z sosem bolońskim, równolegle dla siebie przyrządzam danie tylko w połowie podobne do ich obiadu. Zamiast makaronu na moim talerzu zagościł bakłażan, do którego mam wielką słabość, ale niestety w moim zachwycie pozostaję osamotniona. Przede mną weekend pełen gości, bo Franek za tydzień kończy trzy lata i tak pomyślałam... może taki zapiekany bakłażan byłby(...)godziny. W tym czasie przygotowujemy sos. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Kiedy jest już złota, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż będzie brązowe, od czasu do czasu mieszamy łopatką, żeby nie przywarło do patelni. Na końcu wlewamy sos pomidorowy z kartonika. Dodajemy przyprawy i chwilę gotujemy. Plastry bakłażana myjemy
bistro mamażółtkami 600 g mąki pszennej „00” *, 10 żółtek, 40 ml oleju, 2 łyżeczki od kawy soli, ciepła woda – około 160 ml, nadzienie: 2 kg ogonów wołowych, tłuszcz do smażenia, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego wina Proponuję pierogi(...)wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju – 2-3 łyżki. Gotować 5-6 minut. *Mąka włoska „00″ – mąka nie określana zawartością białka, ciężka, stosowana do wypieku chleba i makaronu zastawa
królestwo garówChoć kuskus powszechnie uznawany jest za kaszę, w rzeczywistości jest bardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem w diecie wegetariańskiej. Jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się(...)arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Następnie smażymy kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie go ugniatamy i wyciskamy, żeby pozbyć się
Smakowity Blog Kulinarny