popularnie zwana była banią. Jej historia tutaj sięga czasów starożytnych – słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus (117–56 r. p.n.e.) podawał na swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy podawali natomiast świeżo utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom. W XV w. dynia przypłynęła na statkach Kolumba – on sam zresztą odnotował w swoim pamiętniku(...)deserów. Dynia makaronowa Pochodzi ona ze Stanów Zjednoczonych, a jej owoce ważą zwykle od 2-4 kg. Po ugotowaniu jej miąższ rozpada się na pasemka, które wyglądem przypominają makaron. Najlepiej nadaje się do sosów, a także do przygotowania dyni w occie. . JAK OBIERAĆ DYNIĘ Dynię należy przekroić na pół, wydrążyć nasiona i całość pokroić na mniejsze kawałki. Następnie za pomocą
Ostra na Słodkopowiedział, w życiu nie jadł tak dobrze, jakby chciał. Oczywiście, gdzie najlepiej zjeść? We Włoszech! I właśnie tam oparta jest akcja dotycząca jedzenia. Pizza, makaron, oliwa z oliwek... Litry wina, wieczne szczęście i wspaniali ludzie, czyli uczta niezastąpiona i z pewnością udana! Cały film natomiast traktuje o przygodach pewnej Amerykanki. Liz, prawie czterdziestoletnia kobieta, nieszczęśliwa(...)Jeśli jednak uda mi się gdzieś je "dorwać", na pewno je przybliżę. Nie sądziłam, że tle może być filmów o tematyce gastronomicznej! "Kucharze historii" (2009) "Zaklęte rewiry" (1975) "Smażone zielone pomidory" (1991) "Vatel" (2000) "Volver" (2006) "Przepiórki w płatkach róży" (1992) "Wielkie otwarcie" (1996) "Kobieta na topie" (2000) "Ratatuj" (2007) "Podróż na sto stóp" (2015) "Moje wielkie greckie wesele
W kuchni Karmel-itki