Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem, filetem z kurczaka i gorgonzolą zapiekane w sosie pomidorowym. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. To dane na
Moja Galeria Smakuodparowania płynu. Warzywa przekładamy do miseczki i odkładamy na bok. Mięso pokrojone w kostkę oprószamy 2 łyżkami mąki i dokładnie w niej obtaczamy. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wrzucamy na nią mięso. Obsmażamy do momentu uzyskania ładnego koloru. Gdy mięso uzyska już pożądany kolor, to wtedy na patelnię wlewamy całe piwo(...)często, żeby zapobiec przypaleniu. Spróbujcie i w razie potrzeby dodajcie sól i pieprz. Gulasz możecie podać z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami śląskimi czy tak jak ja z pełnoziarnistym makaronem. Najlepszy jest zawsze następnego dnia, ale i w dniu przygotowania smakuje pysznie. Boczek dodaje dodatkowego smaku, a gatunek piwa, którego użyjecie wpłynie na smak dania, więc możecie stworzyć pyszny gulasz
Cooking Monsterkcal Pieczywo Ryżowe , wafel - 11 gram - 41 kcal Pieczywo Chrupkie lekkie , kromka - 6.5 gram - 25 kcal Bułka Maślana , sztuka - 85 gram - 277 kcal Pumpernikiel , kromka - 40 gram - 101 kcal Makaron Pszenny 2-jajeczny gotowany , szklanka -200 gram -248 kcal Kasza Gryczana gotowana , łyżka - 15 gram - 20 kcal Ryż Biały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca Muesli z Owocami , łyżka(...)Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka - 100 gram - 155 kcal Antrykot Wołowy smażony , sztuka - 100 gram - 159 kcal Schab Pieczony bez tłuszczu - 100 gram - 174 kcal Dorsz po Grecku - 110 gram - 129 kcal Dorsz Wędzony - 100 gram - 56 kcal Pulpety Rybne
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimoje kupowanie "na wszelki wypadek" zakończyło się totalnym zawaleniem spiżarni. W związku z tym podjęłam postanowienie - w najbliższym czasie żadnych zakupów, oczywiście poza świątecznymi, które wzbogaciłyby moją obszerną kolekcję makaronów, torebek ryżu, puszek z ananasem itp. Jedynie świeżyzna: owoce, warzywa, ser, wędlina... Muszę koniecznie odświeżyć zapasy :/ Dzisiejsza zupa to wynik powyższego postanowienia, ugotowałam ją z tego co miałam w szafce(...)ogniu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, kabanosy w ukośne grube plasterki, cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam kiełbasę, obsmażyłam ją, po czym dodałam cebulę i smażyłam do momentu, aż się lekko zrumieniła. Zawartość patelni dodałam do rondla, następnie dołożyłam do niego kabanosy, fasolę z częścią zalewy, koncentrat pomidorowy i pokrojoną w kosteczkę marynowaną paprykę – ja swoją
Kuchenne zapiski EdytyMakaron w postaci dużych, prostokątnych płatów, zapieczony z farszem pod sosem beszamelowym to idealna potrawa na obiad we dwoje lub kolację ze znajomymi. Włosi kochają lasagne bolognese i napoli, każdą. My pokusiliśmy się o zrobienie zupełnie nowej, wiosennej, zielonej wersji tej sycącej włoskiej potrawy. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 300 gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz(...)upływie czasu rozwałkowujemy ciasto i formujemy z niego prostokątne płaty. Przygotowujemy beszamel – Rozpuszczamy masło z mąką, dodajemy mleko i przyprawy. Boczek kroimy i razem z posiekanymi warzywami smażmy na maśle, następnie dodajemy mielone mięso, bulion oraz passatę i goździki. Płaty ciasta gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Naczynie żaroodporne albo blachę prostokątną
Bon Ton Italiapieprz estragon, papryka mielona ostra, majeranek śmietana Przygotowanie: Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju i wsypałam zawartość torebki : brokuł, marchew, fasolkę szparagową, paprykę czerwoną, kiełki fasoli "Mung"i kukurydzę Smażyłam do momentu, aż warzywa rozmroziły się zupełnie ( miałam jeszcze pora i tez go tu dodałam) Do garnka wlałam około 5 szklanek wody, wrzuciłam do tego liść laurowy i 3 ziarnka(...)mące małe okruszki i wrzucać na wrzącą zupę, aż będą miękkie. W zupie zacierki urosną. Zupy starczyło dla 5 głodnych osób... Taką mieszankę można też przyrządzić z drobnym makaronem, który ugotujemy według przepisu na opakowaniu. Smacznego
Proste PotrawyUfff.. jak gorąco.. Nie przepadam za taką pogodą, wolę chłodniejsze klimaty. Na razie szukam cienia i w kuchni nie chce mi się za bardzo
Na słodko lub wytrawniegotowania makaronu- dodając zbyt dużo makaronu do małego garnka stosunek wody do ilości makaronu jest za mały, co powoduje, że woda obniża swoją temperaturę i przestaje wrzeć. Efekt: powstały makaron jest „gumowaty” i mało sprężysty 4. Zamieniamy składniki przepisu na mniej kaloryczne lub bardziej „fit”- często chcąc „odchudzić” przepis na własną rękę zamieniamy kluczowe składniki : np. cukier na słodzik, mąkę(...)doprowadzić do zważenia i powstania grudek najlepiej odlać część zupy, zabielić w osobnym pojemniku, roztrzepać i powoli dodać do zupy. Następnie lekko zagotować. 9. Zbyt długo gotujemy, pieczemy, smażymy- często boimy się, że nasze potrawy będą niedogotowane, surowe.. Chcąc tego uniknąć zbyt długo je przygotowujemy, co w efekcie daje odwrotny rezultat: potrawy są suche, twarde albo rozmoknięte- jednym słowem
Tradycyjna KuchniaMoja rodzina bardzo lubi zapiekanki, ale z kaszy nigdy wcześniej nie robiłam. Kaszy bulgur też wcześniej nie znałam. Kiedy zobaczyłam ją na półce w sklepie to
kuchnia doskiOkazuje się, że całe życie żyłam w nieświadomości... otóż, zawsze uważałam, że kluski leniwe składają się z ziemniaków, sera, mąki i jajek gdy tymczasem okazało się
Czary - gary w kuchnidłużej tym lepiej. W między czasie kroimy warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki. Krok następny: Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy Gdy mięso jest dobre dodajemy pokrojoną marchew,i tak podsmażamy około 10 minut. Zalewamy mięso bulionem Następnie rozgrzewamy patelnię dodajemy masło(...)małym ogniu. Dodajemy majeranek otarty w naszych dłoniach wtedy wydziela się intensywniejszy zapach, Dodajemy słodką paprykę ja zawsze daję jej sporo bo lubię jak gulasz ma ciemniejszy kolor. Wstawiamy makaron do zimnej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. I gotujemy. Ważne by makaron nasz zachartować pod zimną bierzącą woda dzieki temu nie bedzie nam się sklejał,odcedzamy i tyle . Smacznego
Viola cooks with passionMożna z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca(...)chrupiąca i soczysta. Niedoceniany przez nas koper włoski zwany fenkułem, dostarcza wielu składników mineralnych i witamin. Z koprem włoskim przyrządzałam już: KURCZAK Z FENKUŁEM I KAPARAMI MAKARON Z FENKUŁEM Składniki: bulwa kopru włoskiego połowa świeżej czerwonej papryki 2-3 garście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej papryki Ja nie dodałam
potrawyregionalnewyrazista, a co najważniejsze całość przygotujemy z kilku składników w ciągu pół godziny! Mnie osobiście danie najlepiej smakuje z sypkim ryżem, choć równie dobrze możemy podać ślimaczki z makaronem lub ulubioną kaszą np. pęczakiem. Głównym składnikiem (oprócz piersi z kurczaka oczywiście) jest bazyliowe pesto – najlepiej użyć tego domowego, które robi się błyskawicznie, ale z kupnym dobrej jakości także(...)Każdy paseczek smarujemy z jednej strony odrobiną pesto. Zwijamy paseczki tworząc „ślimaczki” – każdy nabijamy na wykałaczkę. Łyżkę oliwy rozprowadzamy na nieprzywierającej patelni. Rozgrzewamy dość mocno i smażymy ślimaczki po około 1 minucie z każdej strony (mają się przyrumienić, mogą być surowe w środku). Zdejmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, zmniejszamy ogień i wlewamy sos przygotowany na początku
Poezja smakusię pieczone mięso na świątecznym obiedzie, lub też szukacie fajnego pomysłu na przyjęcie - zróbcie tę lasagne. Będzie smakować każdemu:) Lasagne bożonarodzeniowa na podstawie tego przepisu Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagna ( używam takiego, którego nie trzeba wcześniej gotować ) 125 g sera mozzarella, startej lub posiekanej parmezan do posypania wierzchu na sos pomidorowy: 400 g surowej kiełbasy, włoskiej lub innej ( ja używam(...)wysokich ściankach na średnim ogniu. Wrzuć na nią mieloną wołowinę oraz kiełbasę wyjętą z flaka (jeżeli mięso nie da się wyjąć z flaka, po prostu je posiekaj) i smaż, cały czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Jeżeli nie będzie dość tłuste, aby samo się smażyć, podlej trochę oliwą. Pamiętaj, aby rozbijać grudki mięsa łyżką. Wmieszaj posiekane pieczarki i przyprawy. Smaż
Chilli Czosnek i Oliwa