makaron smażony - 5576 przepisów (strona:254/372)

Dietetyczna lasagne z grillowaną cukinią 182

Powiem szczerze, że wcale mi nie brakowało w tej lasagne makaronu i beszamelu. Pyszne i aromatyczne danie. Na pewno jeszcze nie raz ją przygotuję. Wygląd nie zachęca, ale mam nadzieję, że to Was nie odrzuci to ;) Naprawdę warto spróbować. Składniki (2-3 porcje): - 1 cukinia - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - kilka dużych pieczarek - 400 g zmielonego mięsa (u mnie(...)wieprzowe) - 300 g przecieru pomidorowego - 3 łyżki startego parmezanu* - sól, pieprz do smaku, bazylia, papryka słodka, ostra, oregano, szczypta cukru - olej rzepakowy do smażenia Cebulę, pieczarki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pieczarki. Po 4 minutach dodaj czosnek, po chwili dodaj mięso. Podsmażaj wszystko kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem

Corner With Recipes
Domowy sos pomidorowy 157

można znaleźć w gotowych sosach instant do makaronów? Cukier, skrobię modyfikowaną, mąkę pszenną i tłuszcz palmowy. Pomidorów jest nie więcej niż 40 proc., a przypraw praktycznie śladowe ilości. Dobry sos pomidorowy można szybko zrobić w domu.  Składniki 1 puszka pomidorów całych bez skóry 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka oliwy z oliwek sól Czosnek(...)obieramy z łupin i ścieramy na tarce lub bardzo dobrno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając. Dokładamy pomidory z puszki. Doprawiamy bazylią, oregano i solą. Całość mieszamy i parę minut gotujemy. Rondel zestawiamy z ognia. Ostawiamy na parę minut do ostygnięcia. Następnie blendujemy i gotowe. Sos będzie gęstszy jeżeli

My Chcemy Jeść
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 156

jesteś mistrzem karate, to przeciwnicy odłożą pistolety i pozwolą ci się zmasakrować, no i w tych filmach jest jedzenie w pudełkach, konkretnie makarony. Panie i Pany przed Państwem makaron z krewetkami za zł 28. Tu zaczęłam żałować, że nie mamy takiego sprzętu jak w CSI. Możesz powiększać do ukitranej śmierci, żeby zobaczyć jakiś szczegół. Może to pozwoliłoby nam dogrzebać się(...)pani w Urzędzie skarbowym. Jedynie frytki zacne. Co prawda przy frytkach trafił mnie szlag najjaśniejszy. Miła dziewczyna mówi do pana, że jest wegetarianką i na jakim tłuszczu frytki są smażone? pan bez zająknięcia rzecze, że na roślinnym, panienka rozpromienia się jak poranek, bierze frytki i idzie. Napis drobnymi literkami, że frytki na tłuszczu wołowym i taką odpowiedź otrzymujemy my. Więc

ladykitchen
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 196

kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza . W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo , choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań(...)Castilla la Mancha i Madrytu.  W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami ( pavo trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle . Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche

Chilli Czosnek i Oliwa
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 152

Przechadzając się dziś po wrocławskiej Hali Targowej, udało mi się natrafić na świeże kwiaty karczochów, pyszniące się fioletem ze straganu. Zmotywowało mnie to do wykorzystania ich

Food Square
Smaki Włoch 179

waha się w zależności od lokalu pomiędzy 7-10 Euro. Można jeść, ile się chce! :) Otwarty bufet w tych godzinach uzupełniany jest na bieżąco. Składa się z ciepłych ( rożnego rodzaju makarony, rissotto, sałatki, duszone warzywa, kawałki kurczaka itp.) i zimnych przekąsek ( lokalne sery, wędliny, suszone pomidory, oliwki itp. ), deserów i owoców. Naviglio Grande - w dzień Naviglio Grande - wieczorem :) dzielnica Brera Panzerotti(...)panzerotti, to niewielki lokal w bocznej uliczce blisko Piazza del Duomo. Panzerotti to rodzaj pieroga/pączka na ciepło z nadzieniem. Do wyboru wersja na słodko lub słono, pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Wybraliśmy wersje słone: z mozzarellą i pomidorami/mozzarellą i ostrą salami - koszt 2,70 Euro/szt. Uwaga: Przed wejściem długie kolejki - ok godz. 12 czekaliśmy 20 min. Zdecydowanie

Atlas Smaków
Mule po tajsku / Thai mussels 212

garść posiekanej tajskiej lub klasycznej bazylii Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej porządnie olej, włóż cebulę i czosnek i smaż do zeszklenia, przez koło 3 minuty. Dodaj pastę curry i smaż mieszając, aż poczujesz jej intensywny aromat, przez około 30 sekund. Wlej wino, gotuj aż 1/3 odparuje, po czym dodaj mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki lub cytryny, cukier(...)przez około 5 minut. Następnie wmieszaj kolendrę i bazylię i dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z cytrusów lub cukrem jeżeli to konieczne. Podawaj danie z chrupiącym chlebkiem lub makaronem ryżowym. Smacznego! English version Thai mussels (4 servings) Ingredients: 2 tbsp coconut oil (or any vegetable oil) 1 onion, thinly sliced 2 garlic cloves, minced 3 tbsp Thai red curry

karmelowy
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 196

wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę i kroimy w paski. Tarhonya Do mąki dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron). Dłonie obtaczamy w mące. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie od 1,5 do 2 minut w zależności od wielkości klusek(...)garnku rozgrzewamy smalec. Zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy zawartości lekko przestygnąć. Następnie dodajemy 3 łyżki papryki wędzonej łagodnej, mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu, powoli doprowadzają do ponownego smażenia się smalcu. Dodajemy cebulę, zamarynowane mięso i mieszamy. Podsmażamy chwilę, następnie zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, zmniejszamy ogień i gotujemy. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki, pokrojone pomidory i wędzoną

Wędrówki po kuchni
Wołowina po arabsku! 234

SKŁADNIKI: - 300 g wołowiny- rostbef - 2 cebule szalotki - 2 ząbki czosnku - 2 garście włoszczyzny gotowej (marchew, pietruszka, seler, por w słupkach) - duża czerwona papryka - 1/2 małej cukinii pokrojonej jak makaron- na cieniutki paseczki - przyprawa sumak - 2 łyżeczki płaskie - przyprawa zatar hala-bi  - 2 łyżeczki płaskie - czerwona papryka słodka - 1 łyżeczka  - przyprawa harissa - 1/2 łyżeczki - przyprawa "7 przypraw(...)świata, na stoiskach z przyprawami - chleb pita W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmażaj przez 1 minutę, dodaj wołowinę pokrojoną na paseczki. Smażymy 2 minuty. Dodajemy włoszczyznę, paprykę pokrojoną w paseczki, ciągle mieszając smażymy 5 minut. Następnie doprawiamy wszystkimi przyprawami, zalewamy szklanką wody, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy cukinię, dusimy 4 minuty

SMYKWKUCHNI
Faszerowana papryka zapiekana 189

Taka papryka może być daniem obiadowym, ale również smaczną kolacją. Smakuje naprawdę wyśmienicie, ale najlepiej sprawdźcie sami :) Polecam! Składniki: 4 duże papryki lub 6 małych 500g

kuchnia doski
Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i oliwą ze szczawiku zajęczego 183

łykowate i nie nadają się do zmiksowania, można na nich zrobić wywar, szparagi kroimy na 3 cm kawałki 2. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone szparagi, bez główek, smażymy chwilę, mieszamy od czasu do czasu 3. Dolewamy bulion i gotujemy, wrzucamy główki szparagów, gotujemy ok 4 minuty, dolewamy śmietanę i miksujemy na krem, sugeruję przecedzić przez sito, doprawiamy solą(...)połączą się z oliwą  6. Farsz - ser kozi mieszamy z pieprzem i listkami świeżego tymianku, nie solimy  7. Ciasto makaronowe rozwałkowujemy bardzo cienko, ja używam maszynki do makaronu, potrzebujemy pas o szerokości ok 5 cm, nakładamy małą łyżeczkę farszu w odległościach ok 1 cm od siebie, farsz układamy mniej więcej do połowy długości pasa, następnie smarujemy ciasto

Słodki Kompromis
Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym 178

ketchupu 3 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu sól do smaku 125g sera mozzarella 3 ząbki czosnku łyżeczka cukru kartonik przecieru pomidorowego koperek olej do smażenia Przepis 1 Do "mięsa" mielonego dodajemy ketchup, paprykę, zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy z niego kuleczki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Między pulpety wkładamy kawałki sera(...)aromatu czosnku, doprawiamy cukrem i solą. Całość podgrzewamy do zagotowania. 3 Następnie zalewamy pulpeciki sosem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut. 4 Całość posypujemy koperkiem i podajemy z makaronem, ryżem, bądź ziemniakami. Porady Jeżeli nie przepadacie za czosnkiem, nie musicie dodawać go do sosu. Sos możecie doprawić dowolnymi ziołami. Artykuł Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Kurczak po myśliwsku 158

następnie dodajemy boczek. Przesmażamy do momentu aż uzyska nieco koloru i wtedy dorzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy wszystko do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy zioła i chwilę smażymy. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do boczku i warzyw na patelni, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy sól. Przesmażamy chwilę aż kurczak zmieni kolor. Na patelnię wlewamy wino i zagotowujemy całość(...)minut. Następnie próbujemy sosu i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. Odcedzamy fasolę i dodajemy ją do kurczaka, mieszamy wszystko razem i podajemy. Kurczaka można podać z makaronem, ryżem lub bagietką. Ze wszystkim smakuje wyśmienicie. To bardzo sycące i treściwe danie idealne na jesienne dni. Spróbujcie koniecznie

Cooking Monster
SZPINAK Z CZOSNKIEM I SZYNKĄ 172

jest najprzyjemniejszy, stąd też pewnie  wiele osób na samą myśl o nim myśli bleee, ale jest rzesza, która kocha go miłością bezgraniczną.  Podajemy go najczęściej z makaronem, serem pleśniowym, w naleśnikach lub pierogach - a ja jeśli już go przygotowuję to bardzo klasycznie:  podsmażając z czosnkiem, szynką i odrobiną śmietany :)) i podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce(...)szynki Wykonanie: Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany czosnek, a następnie dodajemy umyty i obrany z twardszych ogonków szpinak. Podsmażamy go mieszając.  W trakcie smażenia szpinak puszcza dużo wody, smażymy do momentu, kiedy woda odparuje. Na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Pysznie komponuje się z jajkiem sadzonym

Walijskie Pichcenie
Sos chiński z kurczakiem (bez glutenu, jajek i mleka) 463

trzeba namoczyć je we wrzątku i gdy zmiękną pokroić w paski.  Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka z pozostałymi składnikami, dolać wodę. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i imbirem (lub jeśli ktoś woli użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni(...)wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego ) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania