makaron smażony - 5576 przepisów (strona:123/372)

Makaron Cannelloni z kurczakiem 169

wymaga cierpliwości ale efekt końcowy jest tego wart. Zapraszam! Składniki 2 piersi kurczaka 1 puszka pomidorów w puszce makaron cannelloni (nieugotowany) 150 ml mleka 150 ml wody 1 mozzarella 1 szklanka tartego sera emmentaler (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka drobno kroimy i smażymy na patelni, doprawiamy curry, kurkumą, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryką. Dodajemy pomidory w puszce i gotujemy przez

Delusional Trine
Łazanki 201

domu, nie ma dla mnie znaczenia jaki ma kształt (choć nie ukrywam, że najbardziej do łazanek pasują mi rurki [pióra] :) ). Składniki: 1/4 główki białej kapusty cebula 2 średnie szt. makaron ok 200 g  (u mnie Lubella Pióra nr 17)  kiełbasa 1-2 pętka  sól, pieprz  Makron gotuję według przepisu na opakowaniu.  Kapustę kroję w kostkę(...)smażę aż się pięknie przyrumieni i wykładam do dużej miski. Teraz kolej na cebulę, wrzucam na patelnie, obficie posypuję pieprzem i smażę aż będzie miękka i złocista. Również przekładam ją do miski. Na koniec do miski dodaję makaron i całość mieszam.  Przed podaniem warto podsmażyć, ja lubię też polać delikatnie keczupem :) Smacznego

Kuchnia Viki
Makaron z kurkami w sosie serowo-śmietanowym 169

odsączamy. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę - szklimy na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki i pod przykryciem smażymy razem jeszcze około 10-15 minut (w razie konieczności dodajemy trochę wody). W tym czasie gotujemy makaron według wskazań z opakowania. Do cebuli i kurek dodajemy ser gorgonzola i często mieszając czekamy aż się rozpuści. Śmietanę lekko solimy

peggiwkuchni
Pierś z kurczaka w sosie z mascarpone i suszonymi pomidorami 308

kurczaka kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek i cebulę, po kilku minutach dodajemy kurczaka i całość smażymy, dodajemy pokrojone pomidory i wszystko mieszamy. Dodajemy mascarpone i mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na ugotowany makaron i gotowe :) Smacznego !!!           Pierś z kurczaka w sosie z mascarpone i suszonymi pomidorami

Kuchnia na wzgórzu
Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i pieczarkami 193

mrożonego 10 pieczarek 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 20 dag śmietany 18% olej sól, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa - do smaku makaron wstążki Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy i razem smażymy do zeszklenia.  Kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do cebuli. Gdy mięso będzie usmażone doprawiamy je solą(...)Następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy  gałkę muszkatołową, solą i pieprzem. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry, rumienimy na rozgrzanej patelni  i dodajemy do sosu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente) i dodajemy do sosu. Całość delikatnie mieszamy, cały czas podgrzewając

Qchnia po prostu
Orecchiette z brukselką i wędzonym boczkiem 180

ćwiartki. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy roztarty czosnek oraz oregano i smażymy ok. 1 minuty. Następnie wrzucamy brukselkę i smażymy ok. 5-10 minut żeby brukselka nam zmiękła. Teraz wlewamy śmietankę i sok z cytryny. Na koniec dodajemy ugotowany makaron al dente. Na talerz wykładamy makaron, a na wierzch kładziemy kawałki boczku i posypujemy parmezanem jeżeli oczywiście mamy

Kuchenne Wariacje
Szybki obiad na wieczorny głód. 357

mascarpone. Całość dokładnie mieszam. W woku rozgrzewam oliwę wrzucam posiekany czosnek i posiekaną chilli. Mieszam. Następnie dodaję krewetki i smażę przez minutę). Podlewam winem i gotuję. Gdy troszkę odparuję dodaję wcześniej przygotowany sos. Mieszam, aż będzie gorący. Odcedzam niedokładnie makaron i dodaję do sosu. Chwilkę podgrzewam. Zdejmuję z ognia dodaję masło pokrojone w małe kawałki. Mieszam aż masło się rozpuści

Brzuszki Łakomczuszki
Spaghetti 167

przyprawy, pomieszać żeby się wszystko ładnie połączyło ( ja lubię dodać więcej papryki słodkiej, wtedy nie czuć tak kwasku pomidorów ) smażyć, aż cebula zmięknie. Dodać pomidory w puszce razem z sosem, redukować ( nie za dużo ). Dodać pokrojone suszone pomidory lub całe. Makaron wrzucić do wrzątku na 10 min, odcedzić przełożyć na talerze polać sosem, posypać drobno startym parmezanem i ......... Smacznego

Gaździnka warzy
Pasta alla norma (siciliana) 115

ząbki czosnku oliwa 50g twardej słonej ricotty albo sera capri sól pieprz bazylia garść oliwek 200g makaronu (np. penne, rigatoni, fusilli) Bakłażan pokroić w 1cm kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, z cebulą zeszklić na oliwie. Dodać bakłażan, smażyć często mieszając. Wlać pomidory, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu ok 7 minut. Sos doprawić do smaku solą

Obiad gotowy
SPAGHETTI CARBONARA 159

Cebulkę i chudy wędzony boczek pokroiłam i podsmażyłam na patelni. Pod koniec smażenia dodałam dwa starte ząbki czosnku. W miseczce rozmieszałam pół opakowania śmietany 18%, dwa żółtka i starty parmezan. Sos posoliłam,dodałam pieprz i przyprawę do spaghetti carbonara firmy KAMIS. Makaron do spaghetti ugotowałam al dente. Do podsmażonego boczku i cebuli dodałam sos  i wymieszałam

potrawyregionalne
Makaron penne ze szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym 225

oliwy z oliwek 1 – 2 łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Szpinak przepłucz pod wodą, osusz i usuń twarde łodyżki. Makaron ugotuj al dente. Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Całość gotuj na małym ogniu 5 minut, następnie zblenduj

Moja pasja smaku
Ravioli z trzema rodzajami sera 221

łyżeczki majeranku - 2 łyżki oliwy z oliwek - starta skórka z 1 cytryny - sól, pieprz - oliwa z oliwek do smażenia - kilka listków świeżej szałwi Zaczynamy od zagniecenia ciasta na ravioli (po sposób przygotowania zajrzyj: tutaj )  Źródło: internet W czasie gdy makaron "odpoczywa" w lodówce, zabieramy się za nadzienie do naszego ravioli. W misce mieszamy ricottę, parmezan, pecorino, majeranek, oliwę(...)kwadraciki (w miejscach łączenia się placków). Tak samo postępujemy z pozostałymi plackami makaronowymi. Pierożki gotujemy około 4 minut w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy listki szałwi. Gdy staną się one chrupiące, przekładamy na papier kuchenny. Na patelnię wrzucamy ugotowane pierożki, podlewamy 3 łyżkami wody i posypujemy łyżeczką startego sera pecorino. Ravioli smażymy kilka minut

W mojej holenderskiej kuchni
Makaron alla bolognese 129

500g cebula, 1 duża sztuka koncentrat pomidorowy, 3 łyżki śmietanka 12%, 100g mąka pszenna, 3 łyżeczki sól ,pieprz, bazylia Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, smażymy 10-15 minut. Po tym czasie dolewamy szklankę wody, przykrywamy patelnię i dusimy

Gotowanie moimi oczami
Weekend u Mamy: Makaron z cukinią i pomidorami 232

włoskie świeża poszatkowana bazylia (1 łyżka) świeży rozmaryn (1/2 łyżeczki) 1 łyżka oleju oliwa z oliwek (2 łyżki) makaron (tutaj: makaron szpinakowy) 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i ząbek czosnku w całości (ma jedynie oddać smak). Smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory pokrojone w małą kostkę (ze skórką). Smażymy na mocniejszym ogniu do momentu, aż utworzy(...)odrobinę zgęstnieje. Dodajemy cukinię pokrojoną w krążki. Smażymy dalej, aż cukinia będzie miękka (ok. 10 minut). Często mieszamy. 2. Dodajemy szczyptę ziół włoskich, bazylię, rozmaryn i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i wyciągamy ząbek czosnku. Podajemy z makaronem, najlepiej szpinakowym lub spaghetti. Smacznego! :) Jeśli spodobał Ci się

My Culinary Art
Spaghetti carbonara 214

Ciągnący się makaron oblepiony śmietanowo-jajecznym sosem. W towarzystwie złocistej cebulki i chrupiącego boczku. Delikatnie oprószony potartym, twardym serem. Aksamitny i wyrazisty w smaku. Zapraszam do stołu! Składniki: 250g makaronu spaghetti; 1 duża cebula; 100g wędzonego boczku; 2 ząbki czosnku; oliwa; 200ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 1 jajo; 2 łyżki startego, twardego, dojrzewającego sera np. parmezanu + odrobina(...)cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez krótką chwilę razem podsmażać. Do cebuli z czosnkiem dodać boczek i smażyć razem, aż tłuszcz z boczku się wytopi i będzie delikatnie chrupiący. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podsmażoną cebulę, czosnek i boczek zdjąć z ognia i dodać do nich sos. Dokładnie wymieszać. Makaron odcedzić

Gospodyni Miejska