Kiedyś robiłam ten deser (przekąskę?) dość często, zazwyczaj w niedzielę, kiedy przychodziła ochota na "coś słodkiego" :) Potem zapomniałam o nim na ... długie lata. Dziś
Walijskie Pichceniełyżeczki miodu, najlepiej gryczanego (ciemny i aromatyczny) – opcjonalnie: – ser feta Wykonanie: Quinoę wypłukać, zalać wodą (ok. 1,25 szklanki), zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć gaz i gotować komosę ryżową jeszcze 10 minut. Wyłączyć, zostawić pod przykryciem na 5 minut (woda się wchłonie), zamieszać i wystudzić. Do miski wrzucić warzywa i zioła. Dodać wystudzoną quinoę. Polać oliwą, sokiem z cytryny(...)posypać serem feta. Jak wspomniałam, tabbouleh libańska sałatka z bobem, quinoą i ziołami jest nie tylko świetny samodzielnie, ale stanowi przepyszny, odświeżający dodatek do grillowanych mięs. Podobne przepisy Makaron z owocami morza Lemoniada truskawkowa pomidorowa fasolka z bankietówkami Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height
Pociąg Do KuchniBardzo lubię wszelkiego rodzaju naleśniki, nie wyłączając amerykańskich pancakes. Konieczność przejścia na dietę bezglutenową wymusiła na mnie poszukiwanie bezglutenowych wersji moich ulubionych mącznych potraw. Ze zdumieniem
Kawa z mlekiemDietetyczny sos paprykowy z czerwoną fasolą jest idealnym dodatkiem do mięs, makaronów czy placków ziemniaczanych. Jego konsystencja jest dosyć gęsta i zwarta, przez co można go również używać do zapiekanek zamiast zwykłego sosu pomidorowego. Przygotowanie tego sosu nie jest trudne a smak powala na kolan, sam możesz o tym się przekonać DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY: 0,5kg mięsa mielonego 1 papryka(...)czerwona 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 domowa kostka rosołowa ( przepis TU ) 2 łyżki mąki ryżowej przyprawy ( pieprz, sól, papryka czerwona, papryka chilli ) Cebulę kroimy w kosteczkę, razem z mięsem mielonym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na patelni. Po ok 10min dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażymy. W szklance z wodą mieszamy mąkę
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiikuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem. Sos Słodko-Kwaśny - Składniki: pomidory z puszki duża cebula połowa papryki (używam konserwowej) 150 g kukurydzy z puszki 100 g krojonych ananasów z puszki 2 małe marchewki(...)jabłka 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej ok z połowy cytryny słodka papryka odrobina ostrej papryki 1,5 łyżki cukru ok. 4 łyżki syropu spod ananasów łyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie) pieprz odrobina soli Sos Słodko-Kwaśny - Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę zeszklić, wsypać czosnek i chwilę razem
Słodka StronaDanie dla leniwych, mało wprawnych kucharzy, którzy uwielbiają japoński przysmak i nie przyjdzie im nawet do głowy, e shusi można łatwo zrobić w domu. Zobacz przepis Środa: Soba salad Makaron soba ma dość pospolity wygląd, kiedy jest nieugotowany. Ugotowany zmienia się nie do poznania: jest pachnący, jędrny, choć elastyczny. Tu stanowi bazę sałatki wyładowanej warzywami. Czwartek: Smażony ser z botwinką(...)uwielbia buraczki, a buraczkom dobrze w towarzystwie sera. Prosta i zdrowa sałatka, z delikatnym, winnym dresingiem. Piątek: Świeże sajgonki Misternie i delikatne jak mgiełka krokieciki zawijane w papier ryżowy, pełne warzyw i smaków. Takie są sajgonki, albo raczej spring rolls- angielskie tłumaczenie lepiej oddaje istotę tego dania. Przepisy na kolejne dni będziemy dodawać codziennie rano. Pozdrawiamy i życzymy miłego tygodnia
Niedzielny kucharzI kolejny przepis sprzed lat, z PRL'u , kryzysowy , gdy nie było nic w lodówce, takie cuda się wtedy wyczarowywało . Uwielbiam te stare przepisy z
Kawa z mlekiemkuchnię orientalną. Sama pracując kilka lat w restauracji polsko - koreańskiej, trochę nasiąkłam tą kulturą i tymi smakami i się nimi zaraziłam. Lubię od czasu do czasu zjeść jakąś zupę, makaron chiński czy pierożki. Jednak jak wiadomo jedzenie na mieście trochę kosztuje, a poza tym nie zawsze mamy możliwość wyjścia do restauracji. Dlatego możemy niektóre dania przygotować sami w domu(...)swojej kuchni, ale zawsze można trochę poimprowizować. I taką improwizację i wariację na temat sajgonek postanowiłam dziś zrobić. Oto mój przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 18 arkuszy papieru ryżowego 300g mięsa mielonego wieprzowego 150g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki ostrej przyprawy do grilla olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób
Waniliowe Improwizacjeszczególnie gdy jest się weganką... W dalszej części znajdziemy przepisy kulinarne. Podzielone są one na śniadania i dania główne, a w nich między innymi znajdziemy przepisy na hummusy, chleby, makarony, koktajle czy pyszne i zdrowe desery. Ja przygotowałam jeden z nich, niżej będzie przepis. Na końcu znajdziemy wolne miejsce na swoje notatki a także spis sezonowych warzyw(...)najbardziej warta polecenia, mnie przypadła bardzo do gustu, polecam! Tytuł; Mama na roślinach. Autor; Asja Michnicka Wydawnictwo; Buchmann Ilość stron ; 265 stron Oprawa; miekka Kulki mocy z komosą ryżową. Składniki; 1/2 szkl. suszonych daktyli Skworcu 1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej Sworcu 1/2 szkl. wiórków kokosowych Skworcu 1 szkl. nasion słonecznika Skworcu dodatkowe wiórki do obtoczenia
Radość kipiąca uśmiechem.Na imprezowym stole nie może zabraknąć różnych przekąsek, przegryzek i oczywiście sałatek. Ilość i różnorodność zależy od naszych możliwości i ilości gości. Ale przynajmniej jedna micha
Smaczna Pyzasię groszek. Swoją drogą jadłam takową pierwszy raz i bardzo mi smakowała. Do tego pomidorki koktajlowe. Jeżeli interesuje Was jaka to była konkretnie pasta zapraszam TUTAJ . OBIAD ⇨ Makaron z tuńczykiem w warzywnym sosie Pomysł na te danie zaczerpnęłam z jadłospisu od Green Box'a. Szczerze, na początku byłam do niego nastawiona sceptycznie, bo jakoś tuńczyk nie pasował(...)takie połączenie zaproponowano także w jadłospisie od Green Box. Na co dzień nie jem kaszy jęczmiennej, tym bardziej odmiany pęczak, gdyż preferuję inne rodzaj zbóż (szczególnie gryka, proso, komosa ryżowa), dlatego było to dla mnie coś w miarę nowego, dzięki czemu mogłam sobie przypomnieć dawno zapomniany smak. Jednak myślę, że na chwilę obecną ten rodzaj kasz nadal pozostanie przeze mnie
Zdrowie na języku :Pmoże zauważyliście, coraz więcej gości na moim blogu. :) Oferta jest bardzo szeroka, więc zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. Możemy wybierać spośród kilkunastu kategorii: » Sosy Pomidorowe » Pesto » Makarony i ryż » Polenta » Zupy i risotto » Oliwki » Przekąski » Bruschetty i kremy warzywne » Warzywa strączkowe » Przetwory owocowe i miody » Octy i oliwy z oliwek » Kawa i ciastka Wśród nich znajdują się popularne(...)najmłodszych. Dlaczego? Bo zwykle są zdrowsze, smaczniejsze i milsze dla oka. Z całej gamy miałam okazję próbować chrupkiego chlebka oraz bananowych gwiazdek. Tych drugich skład przedstawia się następująco: mąka ryżowa*, mąka kukurydziana*, mąka owsiana*, proszek bananowy* 12%, koncentrat jabłkowy*, wanilia* 0,2%, witamina B1 *produkt pochodzenia organicznego Chyba sami przyznacie, że lepszego składu chyba nie można oczekiwać! Gwiazdki przeznaczone
Poranek na słodkosię coraz większym uznaniem. Możemy stosować go jako samodzielną marynatę lub jako składnik marynat do wszelkiego rodzaju mięs. Niewielki dodatek sosu sojowego świetnie podkreśla smak zup i sosów, dań z makaronem, gulaszy i potraw jednogarnkowych, w tym bigosu, ułatwiając przy tym trawienie. Naturalnie warzony sos sojowy z powodzeniem zastępuje sól, może być też używany jako zamiennik maggi. Sos sojowy dobrze komponuje(...)być może zaskakujące z czekoladą, jako składnik deserów. Czym jest Ponzu Dostępny od niedawna na polskim rynku cytrusowy sos Ponzu produkowany z użyciem cytrusów, mirinu, octu ryżowego i dashi idealnie nadaje się jako gotowa przyprawa do wielu dań, zwłaszcza sałatek, świeżych warzyw, ryb, grillowanych steków, owoców morza, sushi i sahimi. Zmieszany z olejem lub oliwą pozwoli szybko wyczarować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzybkie i pyszne danie które lubi chyba każdy :) Pierogi leniwe tym razem w wersji bezglutenowej. Przyznam szczerze, że smakowały nam bardziej niż te tradycyjne z mąką
Mienta blogteż: – placek po węgiersku – tatar wołowy – Boeuf bourguignon – Boeuf Strogonow – Tacos ze stekiem – Wołowina duszona w ciemnym piwie – Kanapka ze stekiem – Makaron z polędwiczką pikantny STEK Z ANTRYKOTU Ilość porcji: 1 Przygotowanie: 10 minut Składniki: – 1 stek z antrykotu 150-200 g – 1 łyżka masła – sól i pieprz – pół limonki(...)szklanki listków oregano (opcjonalnie) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka drobno pogojonej zielonej papryczki chilli lub jalapeno 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina lub octu ryżowego sól i pieprz Przygotuj sos chimichurri. Wszystkie składniki najlepiej dodać do blendera i wszystko połączyć na jednolity sos, ale nie blendować zbyt długo aby były wyczuwalne poszczególne elementy. Mięso wyjmij wcześniej
nietylkopasta.pl