krewetkami Składniki: 4 -5 porcji 250 g chow mein makaronu, noodles 400 g piersi z kurczaka 1 łyżka kukurydzianej mąki 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy 1 por średniej wielkości 3 ząbki czosnku 1 żółte chili 1 jalapeno 2-3 łyżki jasnej soi 2 łyżki ryżowego octu 1 pęczek kolendry 250 g pieczarek 2 pak choi(...)pokrój na cienkie paski. Chili, jalapeno i por pokrój w krążki, czosnek w plasterki. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki. Grubo posiekaj kolendrę. Pokrój pak choi w paski. Umieść makaron w dużej misce i zalej wrzątkiem. Rozgrzej olej w woke i wrzuć pieczarki. Smaż cały czas mieszając. Następnie dodaj wszystkie warzywa i część kolendry. Liście zachowaj do posypania. Wokuj
codojedzeniaSkładniki: 3 szklanki pełnoziarnistego pszennego makaronu (lub innego) ¼ szkl. drobno pokrojonej czerwonej cebuli 2 ½ szkl. pomidorków koktajlowych 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy ½ szkl. liści świeżej bazylii 2 awokado 1 ½ szkl. kukurydzy z puszki ¼ szkl. domowego wegańskiego majonezu sól morska Majonez: 1 kostka naturalnego tofu ¼ szkl. nerkowców 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu ryżowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka
Roślinna - blog wegańskitajskiej, ale niezbyt dosłowny, raczej z przymrużeniem oka. Przepis na krewetki w sosie kokosowym, jest przede wszystkim bardzo prosty i szybki. Całość zrobicie w czasie kiedy będzie się gotował makaron. Ja uwielbiam właśnie takie szybkie gotowanie. Sos jest kremowy i aromatyczny, a surówka to totalny sztos. Lubię kiedy jakoś wpadam na takie pomysły, z których potem jestem na maxa duma(...)łyżeczka zalewy z marynowanego imbiru - sok z cytryny do smaku (w zastępstwie ocet ryżowy) Ogórki, mango i gruszkę obierz ze skórki, potnij na mandolinie, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj odstaw na czas przygotowania potrawy. Krewetki w sosie kokosowym z orzechami nerkowca. składniki: - 2 porcje dowolnego makaronu (u mnie z mąki durum kokardki, ale jakbym miała w domu spaghetti
SMYKWKUCHNIgarść namoczonych wcześniej grzybów Mun 1/2 szklanki pędów bambusa 1/2 szklanki kiełków sojowych 2 szklanki pokrojonego makaronu sojowego, uprzednio zalanego wrzątkiem 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 jajka 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego sól, pieprz 10 krążków papieru ryżowego olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z 2 łyżkami sosu
Kulinarne przygody Gatitystrukturze jest trochę inny niż makaron zawierający gluten, nam jednak bardzo smakował, szczególnie z pastą z pieczonej papryki, posypany natką pietruszki. Składniki na 4 porcje: 2,5 szklanki mąki z ciecierzycy 2 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody szczypta soli Dowolna mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu np. ryżowa Przygotowanie: Z mąki z ciecierzycy, jajek, oliwy, szczypty(...)przekroić na dwa kawałki. Jeden przykryć ścierką, a drugi cienko rozwałkować. Pokroić nożem na cienkie paski. Ciasto przykryć ścierką, aby nie wyschło. Zagotować wodę, lekko posolić, wrzucić do niej makaron i od wypłynięcia gotować około 2-3 minuty. Do gotowania makaronu możesz dodać ciut oliwy, wtedy nie będzie się sklejał. Odcedzić. Podawać np. z pastą z papryki. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówtakiego, który pogodziłby różne zachcianki. Starsze córki chciały pulpeciki sosem i chlebkiem naan , młodsza pulpeciki z makaronem natomiast ja i mąż mieliśmy ochotę na pulpeciki z sosem masala i makaronem z cukinii. Na szczęście udało się pogodzić wymagania wszystkich i każdy dostał, to co chciał, a bazą był te same pulpeciki! Przygotowane z kaszy jaglanej, puree z dyni i gotowanej(...)pieczenia Przy pomocy łyżki do lodów nałożyć kuleczki, kulki można obtoczyć w mące ryżowej ale nie jest to konieczne, pulpeciki układać na blaszce Blachę z pulpecikami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25 minut lub do przyrumienienia się kuleczek Po upieczeniu podawać z makaronem i sosami lub sałatką Smacznego! Notes Pulpeciki po upieczeniu i wystudzeniu można zamknąć w plastikowym pojemniku
SprawdzonaKuchnia.pldań typu stir fry. Ten patent pochodzi z serwisu seriuoseats.com . Składniki: Opakowanie makaronu chińskiego 0,5 kg polędwiczki wieprzowej lub żeberek wieprzowych (bez kości) 1 łyżeczka sody Sos 3 łyżki cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu (najlepiej ryżowego) 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)tłuszczu i błonek. Pokrój w paski grubości około centymetra. Rozpuść łyżeczkę sody w szklance zimnej wody i zalej miksturą mięso. Odstaw na 15 minut. Krok 2 W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą. Krok 3 Wymieszaj w miseczce 3 łyżki cukru, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki sosu ostrygowego, 3 łyżki octu balsamicznego
Niedzielny kucharzdań typu stir fry. Ten patent pochodzi z serwisu seriuoseats.com . Składniki: Opakowanie makaronu chińskiego 0,5 kg polędwiczki wieprzowej lub żeberek wieprzowych (bez kości) 1 łyżeczka sody Sos 3 łyżki cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu (najlepiej ryżowego) 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)tłuszczu i błonek. Pokrój w paski grubości około centymetra. Rozpuść łyżeczkę sody w szklance zimnej wody i zalej miksturą mięso. Odstaw na 15 minut. Krok 2 W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą. Krok 3 Wymieszaj w miseczce 3 łyżki cukru, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki sosu ostrygowego, 3 łyżki octu balsamicznego
Niedzielny kucharzZapraszam do usmażenia naleśników według mojej propozycji, na "słono" czyli wytrawnych oraz bezglutenowych. Przepis na ciasto naleśnikowe jest absolutnie mojego autorstwa, naleśniki fajnie się smażą, są
Kawa z mlekiemZrobienie tych ciasteczek jest bardzo proste i szybkie, a znikają jeszcze ciepłe :) Składniki: 1 opakowanie kleiku ryżowego 1szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka
kuchnia doskiprzenika a danie jest sycące i pyszne! SKŁADNIKI: 200g makaronu (u mnie małe muszelki) 500g piersi z kurczaka duża cebula 3 gałązki selera naciowego 5-6 pieczarek oliwa do smażenia ½ kalafiora sos: 200ml słodkiej śmietanki 12% 450ml wody 1-2 łyżki oleju kokosowego 30g mąki pszennej lub ryżowej łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny sól, czarny pieprz, słodka(...)piórka cebulę a pieczarki i seler naciowy w plasterki. Seler z cebula i grzybami dodajemy do kurczaka i przesmażamy kilka minut aż warzywa zmiękną. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy drobny makaron. Na nim układamy kawałki surowego kalafiora oraz kurczaka podsmażonego z warzywami. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Dolewamy wodę z śmietanką
Pyry na Gazprzygotowanie pasty z przypraw i kleiku ryżowego. Trzeci ostatni to wymieszanie, odczekanie przynajmniej 2 dni i zajadanie. Jednak ponoć pełnię smaku kimchi uzyskuje dopiero po 1 miesiącu. Jak jeść przygotowaną kiszonkę? Do dań mięsnych, rybnych i owoców morza to ognisty, wyrazisty w smaku dodatek i oryginalna jarzynka. Doskonale smakuje z ryżem i makaronem. Można wykorzystać do przygotowania zup i gulaszy(...)szczypiorem 15 g imbiru 2 ząbki czosnku 25 ml sosu rybnego 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka płatków chili składniki na kleik ryżowy: 1,5 łyżki brązowego cukru trzcinowego 300 ml wody 2 łyżki mączki ryżowej (ewentualnie ziemniaczanej) składniki na solankę: 2 litry wody 5 łyżek soli morskiej Wykonanie: kapustę pokroić całkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawartość glutenu. G lutenowe: * pszenna – najpowszechniej sza , uzyskiwana z pszenicy, występuje w różnych typach określających zawartość substancji mineralnych (patrz wyżej), * semolina – uzyskiwana z pszenicy twardej, wykorzystywana do produkcji makaronów, * orkiszowa – istnieją takie odmiany pszenicy, których uprawia się niewiele (głównie ze względu na niską wydajność uprawy), dzięki czemu są czyste, pierwotne i zawierają najwięcej wartościowych minerałów i witamin. Do takich rodzajów(...)nadaje się do wypieku pasztetów oraz w łączeniu z innymi mąkami do innych wypieków, * ryżowa – doskonały bezglutenowy substytut mąki pszennej, znakomita do wypieków, sosów, bardzo powszechna w kuchni japońskiej, * gryczana – wartościowa odżywczo, stosowana w Indiach jako mąka chlebowa, a w kuchni chińskiej używana do wyrobu makaronów, * kukurydziana – mąka, która nadaje potrawom słodkawy smak, powszechnie znana w kuchni meksykańskiej do wyrobu
Pyry na GazDziś przepis na naszą ulubioną wersję dania ryżowego, oczywiście bezglutenowego. W sieci jest wiele przepisów na ryż po kantońsku, mój pochodzi z programu kulinarnego w telewizji
Kawa z mlekiemGrahamka , sztuka , mała - 50 gram - 129 kcal Pieczywo Tostowe Pszenne , kromka 20 gram - 61 kcal Pieczywo Ryżowe , wafel - 11 gram - 41 kcal Pieczywo Chrupkie lekkie , kromka - 6.5 gram - 25 kcal Bułka Maślana , sztuka - 85 gram - 277 kcal Pumpernikiel , kromka - 40 gram - 101 kcal Makaron Pszenny 2-jajeczny gotowany , szklanka -200 gram -248 kcal Kasza Gryczana gotowana , łyżka - 15 gram
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki