zmieszaj, połącz :) Wszystko razem mieszamy w garnku. Tu musimy teraz dobrze zamieszać. Wyżyć się można za wszystkie czasy, gdy trzeba było w język się ugryźć. 7. Gotujemy ryż, ewentualnie makaron ryżowy. My najbardziej lubimy z dzikim ryżem. Oczywiście w oryginale, potrawę przygotowuje się w woku, ale, ponieważ nie każdy wok ma, a zwykła patelnia ma swe miejsce w każdym domu(...)się nie przypalało. Bo spalić chińszczyznę to grzech ciężki. Domownicy nie znaliby takich uczuć jak wybaczenie. Serio, serio. Oto właśnie, do rąk waszych przekazujemy bilet do świata orientu. Chińskie smaki możecie poznawać we własnym domu i nie musicie męczyć się z pałeczkami. Chiny nie widzą, widelcem można jeść. Powiemy Wam, że w tą podróż udajemy się
Wypisz Wymalujkawałek selera po 1/4 papryki czerwonej i zielonej 4 średnie pieczarki 2 suszone grzyby lesne 1 średnia cebula najlepiej czerwona przyprawy:sól,pieprz,papryka czerwona ostra, przyprawa do potraw chińskich,sos sojowy ciemny, ocet balsamiczny, 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła klarowanego olej około szklanki bulionu drobiowego lub rosołu(ja użyłam rosołu) WYKONANIE: grzyby leśne moczymy(...)tłuszczu smarzymy pokrojone w ciękkie plasterki pieczarki i grzyby leśne, łączymy mięso,warzywa i grzyby i smażymy razem około 10 min. podlewając wodą od moczenia grzybów i rosołem , gotujemy makaron ryżowy lub nudle, łączymy z mięsem i warzywamy, smażymy razem około 5 min., pod koniec smażena dodajemy mąkę ziemniaczaną, danie będzie lekko zagęszczone i szkliste
Kuchnia BeatyWspółcześnie albo jemy głównie tradycyjnie w sensie PRL-u, czyli właśnie mięso, ziemniaki, surówka, tudzież produkty mączne – pierogi, naleśniki, trochę oczywiście jest wpływ kuchni włoskiej, więc różnego rodzaju makarony, pizze, szczególnie jak ktoś je na mieście. Ale także mamy dużo większe możliwości zjedzenia kuchni niepolskiej. Czyli co chwilę otwierają się w Krakowie restauracje indyjskie, tej kuchni wschodniej też jest(...)poznają nowe smaki, które następnie przenoszą do swojej codziennej diety. Poza tym, obecnie mamy większą dostępność produktów. Już praktycznie w każdym sklepie możemy dostać produkty typowe dla kuchni włoskiej, chińskiej, czy też wielu innych, co oczywiście sprzyja eksperymentom kulinarnym. Poeksperymentujemy w kuchni? Jeśli chodzi o powszechność kulinarnych eksperymentów to obecnie zwraca się uwagę na coraz częstsze eksperymentowanie z nowymi składnikami
365 dni dookoła kuchniinspirowany klasycznym chińskim sosem grzybowym, z drobnymi modyfikacjami ;) Zamiast orzechów ziemnych użyłam mniej alergizujących nerkowców, a zamiast grzybów shitake - podgrzybków i borowików. Składniki: filet z indyka 500 g cebula 2 szt grzyby około 500 g olej około 4 łyżki orzechy nerkowca lub piniowe 1/4 szklanki sól, pieprz, kolendra mielona do smaku skrobia kukurydziana lub inna(...)gotować aż mięso będzie miękkie. Orzechy zmiksować w blenderze, dodać do sosu. Skrobię rozprowadzić w małej ilości zimnej wody, dolać do sosu i gotować do zgęstnienia. Serwować z makaronem z fasoli mung, soi lub tapioki, można posypać sezamem
głodny alergikjakoś dziwnie wszystko poznikało :P) Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam ryż dziki a do sosu dodałam mieszankę warzyw na patelnię (chińska mieszanka) Składniki na 3 osoby: 2 piersi z kurczaka 2 woreczki ryżu dzikiego 1 słoik sosu tajskie zielone curry 150g mieszanki warzyw na patelnię 2 łyżki oleju z orzechów(...)leniuchów (czyt. dla mnie) :P Ostatnim produktem z tej serii jest sos z bazylią i trawą cytrynową Postanowiłam go zestawić z trochę standardową już piersią z kurczaka i makaronem ryżowym. Składniki na 2 osoby: 1 pierś z kurczaka 1/2 op. makaronu ryżowego (wstążki) ok. 100g 1 op. sosu z bazylią u trawą cytrynową 1 papryka 1 łyżka sezamu 1 łyżka
Emcia PichciShanghai wok – warzywa z woka Kuchnia chińska , wraca na nasz stół jak bumerang , a to dzięki temu ,że mój starszy syn ją uwielbia . Na szczęście to proste i szybkie w przygotowaniu dania . Zawierające dużo warzyw , których pod inna postacią nie sposób przemycić , tak żeby dzieci zjadły . I to właśnie magia , w tych potrawach , warzywa jakby stawały się dla dzieci(...)height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Całość krótko smażona , więc nie taka najgorsza pod względem zdrowotnym ,a sama potrawa pyszna , szczególnie makaron undon – naprawdę wyjątkowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 małe paczki, surowego makaronu undon ( można
Ogrodnik w podróżyWołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami to klasyczne danie serwowane w wielu chińskich i tajskich restauracjach. Ja je wprost uwielbiam. Połączenie mięciutkiego, wołowego mięsa, smażonej papryki, słonawego sosu ostrygowego i chrupiących nerkowców jest po prostu genialne. Jeśli lubicie ostre jedzenie, możecie wzbogacić potrawę o posiekaną, świeżą papryczkę chilli. Ja tym razem wybrałam wersję łagodną. Taka wołowina najlepiej smakuje podana(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobii) 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sezamu zielone części dymki do podania: ryż jaśminowy lub inny albo makaron ryżowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 steki wołowe z rostbefu (każdy po ok. 250 g) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 szklanki orzechów nerkowca (można
Poezja smakulimonki, soli i pieprzu. Pierś indyka w marynacie umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek piersi indyka w tempurze (najlepiej specjalnej do potraw chińskich) i smażymy w Woku na bardzo dobrze nagrzanym oleju sezamowym po kilka minut z każdej strony. Wyciągamy pierś z indyka na talerz. Wylewamy stary olej z Woka i ponownie na zimny(...)czas aby wrzucić naszego indyka w tempurze. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, lecz na bardzo dużym ogniu. Teraz nasze danie jest już gotowe. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Smacznego
Mango PapajaSałatek czas – sałatka z kiełkami soi Chcąc zadbać o swoje zdrowie, każdy kto choć raz spróbował przyjrzeć się wartościowej diecie na pewno zauważył, że we
sierotka maRysia w kuchniŁosoś to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Droga, ale uważam, że warto od czasu do czasu wydać więcej i zjeść pyszną rybę, której smak na
Ostra na Słodkoskład shichimi togarashi wchodzą grubo zmielone:pieprz czarny i pieprz syczuański chilli, skórka mandarynkowa, czarny i biały sezam, glony nori i imbir. Shichimi togarashi można stosować do zup, makaronu, ryżu i wszystkich rodzajów mięsa. Pyszny japoński gulasz wołowy nikujaga z ziemniakami, marchewką, cebulą i sosem sojowym będzie odpowiednim daniem zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Japoński gulasz wołowy(...)szczypta shichimi togarashi lub płatków chili do smaku Uwaga: składniki takie jak mirin, mieszanka shichimi togarashi i wiele innych przypraw charakterystycznych dla kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu zwłaszcza japońskiej, chińskiej, koreańskiej i indyjskiej można kupić w sklepach internetowych takich jak np. Kuchnie Świata Japoński gulasz wołowy - przepis Ziemniaki (lub bataty) i marchewkę kroję w średniej wielkości kostkę, wołowinę
Cztery FajeryMąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane z mąki sojowej w trakcie pieczenia lekko brązowieją. Większość mąk sojowych nie zawiera glutenu. Mąka sojowa służy do wyrobu m.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek. Mąka sojowa posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym zagęszcza się nią zupy i sosy. Używana jest także do wyrobu mleka i past sojowych(...)jest lekkie i aromatyczne. Mąka kukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy do zagęszczania sosów, zup i potraw chińskich. Powszechnie używana jest w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli, nachos, tacos
NaKońcuJęzykaSłodko-kwaśny kurczak w aromatycznej sezamowej glazurze. Super proste, klasyczne danie kuchni chińskiej na wynos. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 KyrKu Słodko-kwasny kurczak jest bratem bliźniakiem chrupiącego kurczaka w pomarańczowej glazurze , którego opisywaliśmy wczoraj. Obydwa dania pochodzą z Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny i są przykłądem na to, jak z tych samych(...)kurczaki mają podobny, słodki smak, ale każdy jest inny. My obydwa dania uważamy za wręcz genialne, są bardzo łatwe do zrobienia i szybkie. Do kurczaka wystarczy ugotować ryż, albo makaron ryżowy, albo, jak na zdjęciu, kaszę – w naszym przypadku to orkisz – dorzucić warzywa i obiad, kolacja, gotowe. Przepis pochodzi z serwisu seriouseats.com Składniki: 0,5 piersi z kurczaka
Niedzielny kucharzSłodko-kwaśny kurczak w aromatycznej sezamowej glazurze. Super proste, klasyczne danie kuchni chińskiej na wynos. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 KyrKu Słodko-kwasny kurczak jest bratem bliźniakiem chrupiącego kurczaka w pomarańczowej glazurze , którego opisywaliśmy wczoraj. Obydwa dania pochodzą z Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny i są przykłądem na to, jak z tych samych(...)kurczaki mają podobny, słodki smak, ale każdy jest inny. My obydwa dania uważamy za wręcz genialne, są bardzo łatwe do zrobienia i szybkie. Do kurczaka wystarczy ugotować ryż, albo makaron ryżowy, albo, jak na zdjęciu, kaszę – w naszym przypadku to orkisz – dorzucić warzywa i obiad, kolacja, gotowe. Przepis pochodzi z serwisu seriouseats.com Składniki: 0,5 piersi z kurczaka
Niedzielny kucharzDuszony w aromatycznym sosie kurczak three-cup jest mięciutki i soczysty. Czas: 25 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Jedno z najbardziej znanych chińskich dań, szczególnie popularne na Tajwanie. Sanbeji to nazwa chińska, three-cup chicken – to tłumaczenie na angielski. A po polsku? Kurczak trzy kubki? Albo raczej trzy miarki. Do końca właściwie nie wiadomo skąd ta nazwa(...)niezależnie, którą wersję przyjmiemy za właściwą, kurczak three-cup zrobiony z sosem trzech szklanek sosu sojowego, oleju, wina/cukru, jest absolutnie niestrawny, co przyznają wszyscy kucharze, specjalizujący się w kuchni chińskiej. Proporcje należy zachować zupełnie inne, a wtedy powstaje wspaniałe, aromatyczne danie, przy tym bardzo łatwe do zrobienia. Kurczak na cześć bohatera Legenda głosi, że przepis powstał w głębokim średniowieczu, kiedy
Niedzielny kucharz