Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenDzisiaj jedna z moich ulubionych zimowych zup. Domowa, bez sztucznych dodatków, ani smakowych ulepszaczy. Ulubiona z dwóch powodów. Pierwszy to taki, że jest pikantna i
Kulinarne przygody Gatitysię ochotę na coś niezdrowego. Moją słabością jest właśnie kuchnia chińska – szybkie i tanie danie na wynos od chińczyka i wio! Warto jednak zrobić sobie domowe danie ‘po chińsku’ – też pyszne, a na pewno zdrowsze! No bo w którym chińczyku używają do smażenia oleju kokosowego, i wybierają najlepszy kawałek wołowiny? No właśnie – w żadnym ;) Aż mi ślinka cieknie jak patrzę(...)znów czekamy aż zgęstnieje. No i jak można się domyślić – dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;) TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania
Jak gotować i nie zwariowaćgdyź on zjechał cały świat wzdłuż i wszerz. Z myślą też o naszych gościach przygotowaliśmy menu kuchni z różnych rejonów globu, nam, kulinarnie, najbliższych. Są więc dania z kuchni chińskiej, wietnamskiej, włoskiej, francuskiej i amerykańskiej. Z myślą o gościach kilka potraw przygotowaliśmy w rozmiarze XXL, czyli tak żeby wystarczyło i na kolację i na lancze do pracy. To dobry(...)stuprocentowy pewniak. Wychodzi zawsze, jest zawsze pyszne, a przy tym wymaga tyle pracy co pokrojenie filetów z kurczaka w kostkę. Usmażone w pysznym sosie mięso można podać z ryżem, makaronem ryżowym lub pszennym. To kolejna potrawa, w której można przemycić warzywa. Piątek: Quishe z paprykami, szpinakiem, truskawkami i fetą Każde dziecko, i nie tylko, lubi torty. To quishe wygląda
Niedzielny kucharzgdyź on zjechał cały świat wzdłuż i wszerz. Z myślą też o naszych gościach przygotowaliśmy menu kuchni z różnych rejonów globu, nam, kulinarnie, najbliższych. Są więc dania z kuchni chińskiej, wietnamskiej, włoskiej, francuskiej i amerykańskiej. Z myślą o gościach kilka potraw przygotowaliśmy w rozmiarze XXL, czyli tak żeby wystarczyło i na kolację i na lancze do pracy. To dobry(...)stuprocentowy pewniak. Wychodzi zawsze, jest zawsze pyszne, a przy tym wymaga tyle pracy co pokrojenie filetów z kurczaka w kostkę. Usmażone w pysznym sosie mięso można podać z ryżem, makaronem ryżowym lub pszennym. To kolejna potrawa, w której można przemycić warzywa. Zobacz przepis Piątek: Quishe z paprykami, szpinakiem, truskawkami i fetą Każde dziecko, i nie tylko, lubi torty. To quishe
Niedzielny kucharzPolecana jest również dla osób na diecie bezglutenowej oraz chory na celiakię. Najpopularniejsze potrawy z udziałem cieciorki to hummus oraz falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów, gulaszu, a także jako farsz do pierogów. Można ją też zmielić na mąkę i użyć do wypieku chleba, ciast, ciasteczek... Ciecierzyca poza walorami smakowymi, posiada również liczne właściwości zdrowotne(...)woda z puszki ciecierzycy to aquafaba - ubija się tak samo jak kurze białko Przepisy z ciecierzycą 1) GULASZ CIECIORKOWY Z DYNIĄ 2) CIECIORKA PO BRETOŃSKU 3) SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH Z CIECIORKĄ
Kuchnia MagdaLenyPolecana jest również dla osób na diecie bezglutenowej oraz chory na celiakię. Najpopularniejsze potrawy z udziałem cieciorki to hummus oraz falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów, gulaszu, a także jako farsz do pierogów. Można ją też zmielić na mąkę i użyć do wypieku chleba, ciast, ciasteczek... Ciecierzyca poza walorami smakowymi, posiada również liczne właściwości zdrowotne(...)woda z puszki ciecierzycy to aquafaba - ubija się tak samo jak kurze białko Przepisy z ciecierzycą 1) GULASZ CIECIORKOWY Z DYNIĄ 2) CIECIORKA PO BRETOŃSKU 3) SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH Z CIECIORKĄ
Kuchnia MagdaLenyryżowy jest bardzo delikatny, zazwyczaj bezbarwny, choć czasami bladożółtawy. Wytwarzany jest z ryżu lub odpadów sake. Ocet ryżowy jest częstym dodatkiem do wielu potraw kuchni azjatyckiej. Jest składnikiem słynnego chińskiego sosu słodko - kwaśnego, tajskiej zupy ostro - kwaśnej i wreszcie japońskiego sushi. Octu ryżowego nie należy zbytnio podgrzewać, gdyż straci swój smak. Najczęściej dodaje się go do przyrządzanej potrawy jako końcowy(...)znacznie gęstszy od sosu rybnego czy sojowego ale za to jaśniejszy. Ma delikatny smak bez posmaku ryb czy owoców morza. Sos ostrygowy świetnie nadaje się do dań mięsnych, makaronów i dań wegetariańskich. Dostępna jest wersja sosu właśnie dla wegetarian, wytwarzana z grzybów zamiast ostryg. Sosu ostrygowego można tylko dodawać do potraw, nie nadaje się on jako
ClauditteMissCookingDomowy kebab z kurczaka Wtorek – Ratatouille z piekarnika w dwóch krokach Środa – Penne z pesto z jarmużu (4 składniki) Czwartek – Czerwona zupa z soczewicy Piątek – Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami Jak gotowaliśmy Planowanie menu na tydzień jak zwykle zaczęliśmy od niedzielnego obiadu. Wybór padł na diabelskie udka z kurczaka robione w ekspresowym tempie(...)menu na osobę na 6 dni kosztuje zatem jedynie 36 zł. Lista zakupów Krewetki 200 g 2 piersi z kurczaka 8 podudzi z kurczaka (pałek) 0,5 kg jarmużu Makaron rurki (penne) Makaron tagliatelle Pół czerwonej kapusty Bakłażan średniej wielkości Cukinia średniej wielkości Mała czerwona papryka Mała żółta papryka Mała zielona papryka Główka średniej wielkości kopru włoskiego Mała cebula Czosnek
Niedzielny kucharzDługo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Smażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i potrawy kuchni europejskiej. Jest to doskonała metoda do przyrządzania owoców morza. Do smażenia używa się niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, najlepszy jest olej arachidowy, sojowy(...)drobno posiekany imbir i smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDomowa shoarma z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań :) Więc jak tylko nadarzy się okazja staram się namówić Madzię aby przygotowała taki obiadek :) Ze względu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżek śmietany. Jeśli w początkowej fazie ciasto nie chce się zlepić – jeszcze 7 i 8 łyżka śmietany. Zagniatamy elastyczne, twarde ciasto – konsystencją i wyglądem będzie przypominało to na makaron. Zagniatamy ciasto w kulę. Ciasto możecie zrobić też w malakserze. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do misy malaksera. Dodajemy pokrojone zimne masło. Całość kilkoma obrotami noży łączymy, żeby masło bardzo drobno(...)tłuszczu – próbujemy na jednym małym faworku czy frytura już jest na pewno ok. Faworek powinien się dość szybko napuszyć i zrumienić. Na drugą stronę przekładamy go długim patykiem, np. chińską pałeczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto zaczyna się palić zmniejszamy płomień pod garnkiem żeby utrzymać optymalną temperaturę. Faworki wkładamy partiami, wkładając po kilka na gorący tłuszcz, tak żeby mogły
Karo in the KitchenWegetariańskie Mapo Tofu (麻 婆 豆腐) czym jest, popularne chińskie danie z prowincji Syczuan. Składa się z tofu gotowanego w ostrym sosie, zazwyczaj rzadkiej, oleistej i jaskrawoczerwonej zawiesiny, opartej na douban, sfermentowanej paście z bobu i chili i douchi, sfermentowanej czarnej fasoli, a także z mięsem mielonym, najczęściej wieprzowym lub wołowym. Istnieją odmiany z innymi składnikami, takimi jak grzyby, orzechy(...)szczypiorek i tofu, delikatnie wymieszaj, gotuj przez 3 -5 minuty. 🛠️ Wlej skrobię wymieszaną z wodą, dodaj olej sezamowy, wymieszaj i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. 🛠️ Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym. 👍Gotowe Smacznego Rok temu założyłem grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni-gotowanie pod wpływem” nie sądziłem, że po roku będzie to najlepsza grupa
RafalCook