temat kurczaka po chińsku, bo jest on bardziej po polsku, oczywiście możecie dodać do niego bardziej orientalnych składników jak grzybki mun czy pędy bambusa. Ja przedstawiam wersję na co dzień, na obiad dla każdego, z ogólnodostępnych składników. Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 papryka 1-2 cebule 1 mała cukinia 2 marchewki makaron sojowy sos sojowy czarny sezam Marynata
Dobra karmapodróżach możemy pomarzyć, z wielu przyziemnych powodów, wtedy warto szukać tych "innych" smaków w książkach, publikacjach miejscowych w internecie, bądź nie bać się eksperymentować. Jeszcze pięć lat temu kuchnia chińska, tajska czy dalekowchodnia kojarzyła mi się tylko negatywnie, z czymś brzydko pachnącym, niezdrowym i na pewno niedobrym ;-))) Dziś mam z tego ubaw po pachy, uwielbiam tą kuchnię, przede wszystkim(...)kwaśnym a słodkim, za wyjątkowy smak imbiru, limonki, kolendry, curry i za odkrywanie setek składników, o których wcześniej nie miałam pojęcia. Dzisiaj przepyszna zupa na boczniakach z kukurydzą i makaronem ryżowym, zrobisz ją w 15 -20 minut, a pokochasz już na zawsze ;-) Smacznego! PRZEPIS NA ZUPĘ Z BOCZNIAKÓW, KUKURYDZY I CURRY PODANĄ Z MAKARONEM RYŻOWYM SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIByła sałatka z zupek chińskich, niech będzie i zapiekanka :) Wiem. To niezdrowe, ale myślę, że raz na jakiś czas, można sobie pozwolić. Ja zrobiłam, bo zaciekawił mnie przepis. Znalazłam go, na jednej z grup kulinarnych. Wprowadziłam drobne modyfikacje. W oryginalnym przepisie, była kukurydza. Majonez też częściowo wymieniłam na jogurt. Jeśli nie lubicie kaparów, to dodajcie kukurydzę. W przepisie była cała(...)Składniki: 3 zupki chińskie 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawy (sól, pieprz, papryka) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3 łyżki kaparów 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 250 g. sera żółtego Wykonanie: Piersi pokroić w kostkę. Przyprawić solą pieprzem i papryką. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ser zetrzeć na tarce, o grubych oczkach. Makaron pokruszyć, wrzucić do miski
Agusiowe smakołykiolej, wrzucić mrożonkę chińską, pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja Smakudwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą jaglaną. Gdy wszystko było gotowe wystarczyło już tylko połączyć składniki, zblendować zupę(...)tydzień będziesz jeść to samo (spójrz na nasze menu – raczej nie wieje w nim kulinarną nudą). Żongluj składnikami – dwa zestawy pieczonych warzyw, dwa rodzaje mięsa, inne dodatki – np. kasze, makarony, ryż – to daje Ci sporo możliwości. Korzystaj z przypraw – to one decydują jaki charakter będzie miała dana potrawa. W tym menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań
Niedzielny kucharzdwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą jaglaną. Gdy wszystko było gotowe wystarczyło już tylko połączyć składniki, zblendować zupę(...)tydzień będziesz jeść to samo (spójrz na nasze menu – raczej nie wieje w nim kulinarną nudą). Żongluj składnikami – dwa zestawy pieczonych warzyw, dwa rodzaje mięsa, inne dodatki – np. kasze, makarony, ryż – to daje Ci sporo możliwości. Korzystaj z przypraw – to one decydują jaki charakter będzie miała dana potrawa. W tym menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań
Niedzielny kucharzBłyskawiczna sałatka do dań z grilla to propozycja dodatku jaki możemy podać na grillu. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje wiele czasu, a z całą pewnością idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mieszankę warzyw chińskich. Wlewam 0.5 l wody. Duszę ok 5 min dolewam mleczko kokosowe. Duszę jeszcze ok 15 min co jakiś czas mieszając. Doprawiam przyprawą curry, dodaję 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego i jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem do smaku. Natkę pietruszki myję i drobno siekam dodaję do garnka z gulaszem. Podaję z ryżem lub makaronem. smacznego
Gotowanie Patkistylu chińskim - nie, nie z torebki ;) SKŁADNIKI: - 800 gr wołowiny, łopatki wieprzowej lub kurczaka ( ja użyłam wieprzowiny) - 4-5 szklanek wody - 1 gwiazdka anyżu - 5 cm korzenia imbiru - 5 cm korzenia galangalu - 4 kapusty bok choy - 60 ml sosu sojowego - 4 małe suszone papryczki "whole chillies" - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego "szechuan pepper" - 2 cebulki dymki + szczypiorek - makaron ryżowy - sól
Zainspiruj się kuchniąkurczaka , makaron i dodatki. I to właśnie te ostatnie nadają zupie jej cudowny, niepowtarzalny smak. Jeśli lubicie kuchnię azjatycką wypróbujcie też koniecznie przepis na japoński gulasz wołowy Zupa ramen z kurczakiem - przepis Cztery Fajery Kiedyś myślałam, że aby zrobić japońską zupę ramen trzeba wydać majątek na składniki, a samo przygotowanie okaże się bardzo trudne. Nic bardziej mylnego. Makaron ramen, udon(...)porcję makaronu, podsmażone mięso z kurczaka i uzupełniam bulionem. Na koniec wkładam ugotowane i przekrojone na pół jajko, posypuję bardzo obficie natką kolendry, posiekaną dymką i uprażonym sezamem. Co to jest ramen Zupa ramen czyli azjatycki rosół wbrew pozorom nie wywodzi się z Japonii. Legenda głosi, że ramen dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni około 1660 roku dzięki chińskiemu uczonemu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka z awokado i pomidorkami to danie składające się praktycznie z 4 składników – awokado, pomidorków koktajlowych oraz cebulki i natki pietruszki. Szybkie, smaczne i bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Irlandii 6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo byś wybrała/wybrał? Mój mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto(...)dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz :) A to pytania od Ady I Patryka: 1. Ryż czy makaron? Makaron 2. Ulubiony owoc? Gruszka 3. Ulubiony kucharz? Mąż 4. To straszne ale nie umiem ... Jezdzic na nartach 5. Moja ulubiona pora roku to... Wiosna
Smaki EdytyJest to mała porcja, jeśli chcesz większą trzeba podwoić składniki. Bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo prosta. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut
Kuchnia PokoleńLekka, smaczna i bardzo prosta chińska zupa o specyficznym ostro kwaśnym aromacie. U mnie wersja z piersią kurczaka, który wegetarianie mogą zastąpić serem tofu. Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego pierś z kurczaka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka grzybów mun 50 g bambusa z zalewy jajko mała cebula 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu(...)ryżowego szczypta (lub więcej) chilli sól dodatkowo: makaron sojowy szczypior Cebulę posiekać, kurczaka i pędy bambusa pokroić w paseczki, grzyby mun namoczyć i również pokroić. W garnku rozgrzać olej sezamowy i zeszklić na nim cebulę. Wlać bulion. Wrzucić kurczaka i grzyby mun i pędy bambusa. Doprowadzić do wrzenia i gotować
wyzwania kuchenne