Sałatka z kolorowego makaronu z szynką i pomidorami suszonymi to idealna kompozycja na przyjęcie w gronie najbliższych ale również pomysł na zdrowe i pożywne danie dla
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przypadkowe, o nie, ono miało być w zamyśle (błyskawicznym) chińskie i (jak na mój gust) takie właśnie wyszło. Prosto, szybko, lekko chrupiąco i bardzo smacznie. Poproszę (samego siebie) o dokładkę! PS Koniecznie zwróćcie uwagę na jakość sosu sojowego - kupcie taki trochę lepszy. ;) Składniki (na 2 osoby): 100g błyskawicznego pszennego makaronu do smażenia w woku (np. chow mein
zadanie-gotowaniełyżki przyprawa chińska 5 smaków – 1 łyżeczka brzoskwinie w puszce – 1 puszka (410g) cebula – 1 sztuka papryka – 2 sztuki marchewka – 1 sztuka czosnek – 4 ząbki imbir – kawałek 3 cm mielona ostra papryka – ½ łyżeczki mrożony zielony groszek – 150g kapusta pak choi – 1 sztuka makaron ryżowy – 200g olej do smażenia
wiecejwarzyw.plpodsmażyć. Gdy będzie prawie gotowy dodać do niego mieszankę chińską. Podlać wodą i przykryć pokrywką.Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku: solą, pieprzem i chili. Jeśli sos jest za rzadki należy łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić z wodą i zagęścić go. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja SmakuPrzypuszczam, że narażę się tu kilku osobom, ale muszę to powiedzieć: nasz tradycyjnie serwowany rosół, choćby przyrządzany na najlepszym mięsie, nie może równać się do tego we wschodnim stylu. Chiński rosół z dodatkiem delikatnych warzyw, to istna witaminowa i smakowa bonanza. Wystarczający dowód na to, że można przyrządzić wyśmienity i bardzo aromatyczny bulion warzywny, nie dodając do niego zbędnego mięsa(...)Cię to nie odstrasza - dodaj kilka młodych szparagów, fasolkę szparagową, garść kiełków lub pokrojonych w paseczki bądź plasterki dymek. Jeżeli trudno Ci znaleźć te cudowne paczuszki z prawie gotowym makaronem Udon, nie przejmuj się. Możesz go zastąpić przeźroczystym makaronem ryżowym, chow-mien, gryczanym, spaghetti albo linguine. Przepis poniżej to tylko propozycja. Sięgając po taką zupę oczekujemy pokrzepienia, a nie frustracji
Roślinna - blog wegańskiTym razem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!KURCZAKIEM I SZPARAGAMI! ZIEMNIAKI W MUNDURKACH, KURCZAK, SZPARAGI! MAKARON SOBA Z TUŃCZYKIEM I KURCZAKIEM W SOSIE SOJOWO-ANYŻOWYM! KURCZAK PO WŁOSKU Z ZIEMNIAKAMI! ROLADKI Z KURCZAKA Z SOSEM ŻURAWINOWO- SZPARAGOWYM PIECZONY KURCZAK W MAŚLE Z JABŁKAMI! KURCZAK Z ROŻNA! CHIŃCZYK Z ORZESZKAMI Z NERKOWCA! KURCZAK Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU! PRZEPYSZNY! SAŁATKA Z KURCZAKIEM I FIGAMI KURCZAK W SOSIE Z TAMARYNDOWCA
SMYKWKUCHNImiso z tofu i makaronem mie z bloga Kuchnia tajska wg Dagmary 3. zupa meksykańska z bloga Wędrówki po kuchni 4. francuska zupa cebulowa z bloga czary gary 5. rosyjski rassolnik z bloga pyszne.blox.pl 6. chłodnik z migdałów/ gazpacho bianco z bloga Healty Plate 7. chińska zupa ostro- kwaśna
bastalenaszybkie. Pierś z kaczki to jedno z moich ulubionych rodzajów mięsa. W słodko-kwaśnym sosie z pomarańczy smakują cudownie – warto korzystać póki mamy słodkie pomarańcze. Do kaczki podałam makaron i duszony jarmuż – w takiej postaci jarmuż jest zdecydowanie bardziej charakterny. Zamiast jarmużu można użyć szpinaku lub podać kaczkę z ulubionym puree. Piersi kaczki w sosie pomarańczowym: 2 piersi(...)pomarańczy (125 ml) 1/2 szklanki bulionu drobiowego (125 ml) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki Duszony jarmuż po chińsku: 200 g pociętych listków jarmużu 125 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 2 ząbki czosnku 1 niepełna łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka oleju sezamowego
Poezja smakuświata na wolnym ogniu. Jagnięcina, wieprzowina z sosem chińskim, kolombo ze słodkimi ziemniakami lub kurczak z grzybami, wszystko mu pasuje! Idealnie, materiał ten dostosowuje się do wszystkich energii gotowania (gazowej, ceramicznej, indukcyjnej). W naczyniu piekarnika XXL wykonanym z powlekanej teflonem stali nierdzewnej, możesz w nim gotować posiłki swojej rodziny! Twój wybór: makaron lub zapiekanka warzywna, lasagne lub ryba. Należy jednak
ProstePesto.plrozgrzanym oleju (1-2 minuty, to tzw. chińska metoda smażenia). Następnie zmniejsz ogień i dodaj ulubione warzywa (u mnie: pieczarki, brokuł i marchewka na parze, czarne oliwki, pomidory z puszki, groszek z puszki). Duś kilka/kilkanaście minut. Dodaj ulubione przyprawy i zioła (u mnie prowansalskie). Podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego! Bardzo smaczne jedzenie w Zielonej Bazie
Qlinarnie i Qlinarniesprawę jaką jest: zamówić pizze,żyć na zupkach chińskich czy kanapkach? Albo też sprawę z serii: rozmyślam co zjem na obiad zamiast się uczyć... Składniki cebula puszka pomidorów/dwa duże pomidory puszka drobnej białej fasolki 3/4szklanki groszku mrożonego albo świeżego 2 małe marchewki 150gram wędliny/boczku/kurczaka(odpowiednie wybrać,resztę pominąć) drobny makaron Przyprawy sól pieprz imbir majeranek natka pietruszki(świeża
Fiolka w kuchnijeśli ktoś woli użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni chińskiej). Zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy cukier. (Aby pogłębić kolor sosu i wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego ) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu
głodny alergikProste, szybkie i lekkie danie idealne na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Składniki: 200 gram piersi kurczaka 250 gram brokuł, dzielimy na
Mango PapajaUwielbiamy krewetki ,w wersji z chow mein w asyście zmielonych nasion kopru włoskiego ,szalotki i masła ,smakuje wybornie. Sos pikantny nadaje potrawie charakteru. Składniki 150 g
R'n'G Kitchen