dziś wiadomo, że kocham chińską kuchnię. Ale nie tą ekspresową- hipermarketową! Kocham chrupiące warzywa i sajgonki, które nie ociekają toną tłuszczu a w środku poza nim nie ma już nic ( zdarza się makaron, ale warzyw, które tak kocham, jak na lekarstwo). W końcu mojego ukochanego kurczaka w sosie słodko- kwaśnym (ale nie takim z butli, tylko robionym przez osobę, która
Wielki apetytOstatnio robiłam sałatkę warzywną i z zupkami chińskimi , zbliżał się Sylwester więc trzeba było znowu coś przygotować :) postanowiła dla odmiany zrobić sałatkę z makaronem :) wyszła naprawdę pyszna
Sama słodycz i szczypta chilikrewetek mamy tutaj i zieloną fasolkę szparagową, i zieloną paprykę, makaron sojowy, który swoją drogą jest bardzo lekkostrawny i mango. Takie cudowne uwieńczenie mojego przepisu. Ano i bym zapomniała! Wspaniałe kiełki, które dodają świeżości. W ogóle mam takie wrażenie, że są przyprawy i produkty bez których dobra kuchnia chińskie nie istnieje. Dla mnie taką bazą jest kilka produktów(...)chcemy. Ananas, mango, mandarynka... to są te słodkie kwestie. Ale ryba, czy kurczak albo owoce morza? Warzywa- papryka, cebulka, kalafior? Orzechy? Kombinujemy dokładnie jak chcemy aby uzyskać nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :) Składniki: pierś z kurczaka 150 gram krewetek koktajlowych mała garstka kiełków rzodkiewki pół mango 100 gram zielonej fasolki szparagowej zielona papryka jedna, mała
Mango PapajaGdy nie mam pomysłu na obiad najczęściej robię jakiś szybki makaron albo szybką domową chińszczyznę w oparciu o dwa dodatki sos sojowy i olej sezamowy. Nie
Bernika - moj kulinarny pamietnikczyli mieszaj i smaż to technika gotowania w której produkty są krótko smażone ( na mocno rozgrzanym oleju) i często mieszane. Tym razem zgodnie z tą zasadą przygotowałam szeroki makaron ryżowy z marynowanymi kawałkami kurczaka, cieniutkimi paskami marchewki, czerwonej słodkiej papryki i kiełkami fasoli mung. Dzień wcześniej możemy zamarynować kurczaka i pokroić warzywa, a następnego dnia po pracy w 15 minut(...)warzyw np. TAKICH WYKONANIE MAKARON gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 3-4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku. FILETY Z KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na małe, cieniutkie kawałki, przekładamy na półmisek. Nacieramy szczyptą soli, pieprzem, ostrą papryką oraz chińską przyprawą 5 smaków. Mieszamy z sosem
cool and mintyCurry, czy ja potrafię żyć bez tej przyprawy? Haha, chyba nie. Uwielbiam takie szybkie jednogarnkowe dania, curry zawsze robię w woku lub na dużej patelni
SMYKWKUCHNIOpis: Sajgonki to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej. Najbardziej popularne są sajgonki z mięsem wołowym, rzadziej z kurczakiem. Coraz większą popularnością cieszą się również sajgonki wegetariańskie. Sajgonki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewypadałoby już zjeść. Albo w jakiś sposób przetworzyć, by do spożycia się nadały. Na pierwszy ogień poszła sałatka z zupek chińskich, którą w kolejnych postach gdzieś umieszczę. No tak, ale co w takim razi z pozostałymi paczkami? - Zjadłbym jakiś makaron, taki wiesz, smażony, jak czasem robisz. - Dajże spokój, widzisz, że mamy mnóstwo zupek do pozbycia się. -...? - Jasne, już wiem
W kuchni Karmel-itkiPierś z kurczaka w stylu chińskim to szybka potrawa na letnie dni. To paleta smaków i aromatów mieszanki warzyw, przypraw oraz ziół. Składniki : 1 pierś z kurczaka 150 g pieczarek 3 łyżki grzybów mun 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 mała cukinia 2-3 ząbki czosnku imbir (około 3cm) 2 pomarańcze 400 ml przecieru pomidorowego 5 łyżek(...)sosu sojowego 2 łyżki miodu kiełki na patelnie stir- fry 1 łyżka sezamu kilka listków kolendry makaron spaghetti Sposób przyrządzenia : mięso kroimy i marynujemy w 1 łyżce miodu i 2 łyżkach sosu sojowego resztę miodu mieszamy z sokiem z pomarańczy, resztą soku sojowego i przecierem pomidorowym warzywa kroimy w paski grzyby mun lekko podgotowujemy na 2 łyżkach oleju kolejno smażymy
zobacz ich smakzaspokaja glod i wystarcza na dluzej, niz porcja frytek, po ktorej robie sie glodna juz po godzinie! Śniadanie: Omlet chiński (3 jajka roztrzepane z 1 łyżką sosu sojowego) i sałatka rozmaitości (sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka, dymka). Lunch: Makaron z brokułem - makaron i brokuła ugotować al dente, na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać 150g
Codzienne GotowanieFrancji- podobno droższe niż smardze ), a mianowicie grzyby o nazwie #LEJKOWIEC #Dęty #należące do rodziny pieprznikowatych. Strukturą przypominają namoczone chińskie grzyby Moon. Ciekawa jestem jak będą smakowały.... Przeczytałam, że można je dusić, suszyć, marynować, dodawać do pierogów , makaronów, zup, jajecznicy a nawet sałatek :) Nie omieszkam pokombinować na tych okazach. Dodatkowo zebraliśmy piękne prawdziwki ( mniam ), maślaki, kanie, opieńki, opieńki miodowe
Jemy PijemySKŁADNIKI: 30 dkg schabu wieprzowego pół czerwonej papryki 1 marchewka 1 ostra papryczka chili "garść" pędów bambusa w zalewie "garść" chińskich grzybów "mun" około 5 łyżek sosu sojowego mąka ziemniaczana (ok. 3 łyżki) 2 ząbki czosnku pół opakowania makaronu sojowego KROK 1: Podstawą jest przygotowanie składników, w tym wypadku pokrojenie wszystkiego w bardzo cienkie paski Grzybki mun (tzw. uszatki :))można
smacznieinatematSałatka z zupek chińskich z kurczakiem... Słodkie ziarna kukurydzy i chrupiące kosteczki papryki. Kwaśne kawałeczki ogórków i ostre wiórki cebuli. Połączone makaronem i przyprawami z zupek Amino. Oblepione mieszanką jogurtu naturalnego z majonezem. Niestandardowe, ale pyszne połączenie smaków. Polecam! Składniki: 250 g filetów z piersi kurczaka (1 średnia pierś); 1 kostka rosołowa; Odrobina oleju; 3 zupki rosół pikantny Amino
Gospodyni Miejskatradycyjny ale o smaku orientu, z dużą ilością mięsa, warzyw i makaronu ryżowego. Gęsty, pożywny i sam się gotuje. Doskonały jako główny posiłek jednodaniowy. Bardzo wszystkim nam smakował i pomimo dużego ganka zniknął bardzo szybko. Do rosołu chińskiego można dodać również pędy bambusa, a prawdziwki zamienić na grzybki mun. Składniki: • indyk(...)pieprz do smaku • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego • 2 liście szałwii • 3 liście laurowe • kilka nasion ziela angielskiego • kilka grzybów suszonych, u mnie prawdziwki • pęczek zielonej pietruszki • makaron ryżowy nitki 200 g Wykonanie: • Mięso indyka umyć, zalać zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. • Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora oraz obrane i przekrojone
To co kocham