mąka - 10440 przepisów (strona:88/696)

Ciasto bananowe z jagodami goji 232

ciasto z goji, bananami i płatkami migdałów smakuje delikatnie i kremowo, a samo przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Składniki: 2 jajka pół kostki masła szklanka cukru 2 szklanki mąki 2-3 banany łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru z wanilią garść suszonych jagód goji opcjonalnie: kilka łyżek mleka płatki migdałowe do posypania           Zaczynamy od zalania(...)suszonych jagód wrzątkiem z kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Po 10-15 minutach przerzucamy na sitko, oprószamy mąką i zostawiamy w spokoju.      Masło z cukrem ucieramy, dodajemy żółtka, banany i proszek do pieczenia. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę, uważając, żeby nie było żadnych grudek. Jeśli masa jest zbyt sucha (to zależy od wielkości bananów), możemy pomóc sobie kilkoma łyżkami

sama złodycz
Świąteczne pierniczki 390

najważniejszym dla mnie osobom. Jeśli tak jak ja jesteście upośledzeni emocjonalnie i nie potraficie wyartykułować swoich myśli, upieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki      Masło ucieramy(...)cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy resztę składników poza mąką i miksujemy do ujednolicenia masy. Stopniowo dosypujemy mąkę, za każdym razem dokładnie łącząc ją z zawartością miski. Przekładamy ciasto na blat, dla pewności zagniatamy kilka razy, formujemy kulę, którą owiniętą w folię wkładamy do lodówki do stwardnienia (co najmniej

sama złodycz
Sernik marcepanowy z solonymi migdałami 183

prażonych w soli morskiej migdałów. Rozpływa się w ustach :) Spód: 300 g ciasteczek pół kostki masła Sernik: 500 g twarogu 350 g marcepanu 3 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii Polewa: 50 g marcepanu kartonik śmietany 18% pół szklanki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g migdałów      Masło rozgrzewamy na wolnym(...)temperaturze pokojowej miksujemy z rozdrobnionym marcepanem lub masą marcepanową - może to chwilę potrwać, bo twarde migdały opornie łączą się z serem. Po chwili dodajemy rozbełtane razem jajka, cukier, mąkę i ziarenka z jednej laski wanilii, miksujemy chwilę na wolnych obrotach do połączenia się ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut, pamiętając o wstawieniu na dolną półkę

sama złodycz
Ciasto jabłkowo-budyniowe 345

Składniki: ciasto 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru kryształu 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kg mąki masa budyniowa 1 l mleka 4 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe lub waniliowe do ciasta: jabłka świeże lub ze słoika kasza manna Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę trzemy na tarce(...)jarzyn, na dużych oczkach i dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy składniki. Żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepujemy w śmietanie. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Gotujemy budyń. Kroimy jabłka na osiem części i obtaczamy w kaszy mannej. Do formy wkładamy 1 część ciasta. Na cieście układamy

Gorący kąsek
Ciasto cappuccino 398

szklanka cukru Białka ubijamy z cukrem, dodajemy wiórki. Pieczemy na złoty kolor w temp.160-180 stopni przez około 30 minut. Ciasto kakaowe 8 jajek 250 g cukru 160 g mąki 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i cukier. Delikatnie ubijamy i dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Formę wyłożoną papierem(...)posypujemy bułką tartą. Pieczemy podobnie jak ciasto kokosowe w temp.160-180 stopni przez 30-40 minut. Po upieczeniu przekrawamy na połowę.   Masa 5 żółtek cukier waniliowy 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy  3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 kostki masła 25 g spirytusu 5 łyżek śmietankowego cappuccino w proszku Mleko, cukier, budyń, żółtka, cukier

Moje Kuchenne Rewelacje
Kruche rogaliki drożdżowe 260

kruche rogaliki drożdżowe . Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z dwóch porcji.  Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 szklanki śmietany 8 dag drożdży roztartych z mąką na proszek marmolada owocowa jajko do posmarowania cukier kryształ do posypania Z mąki, margaryny, śmietany i drożdży(...)ciasta robimy kulę i wkładamy do zimnej wody. Ciasto na początku opadnie na dno, a po 30 minutach wypłynie na wierzch. Wówczas wyjmujemy je i kładziemy na posypanej mąką stolnicę. Ciasto porcjami rozmaglowujemy, przykładamy talerz i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części, na każdej z nich kładziemy troszkę marmolady owocowej i zawijamy ciasto formując rogaliki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem

Salonik smaków
Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi 366

podanego przepisu można przygotować 19-20 sztuk ciastek. Inspirację zaczerpnęłam z food-4tots.com . Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi Składniki: 1 białko 2 łyżki (20g) cukru pudru 2 łyżki (25g) mąki pszennej 20g masła 75g sezamu 75g orzechów ziemnych prażonych Wykonanie: - masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia - orzeszki drobno posiekać - sezam uprażyć na suchej patelni do uzyskania lekko złotego koloru, zdjąć z palnika(...)ostudzić - białko roztrzepać, dodać przesiany cukier puder, wymieszać - do masy białkowej dodać rozpuszczony tłuszcz, składniki ponownie lekko ubić (ręczną trzepaczką) - wsypać przesianą mąkę, wszystko wymieszać tak, by masa była gładka - do masy wsypać uprażony sezam i orzeszki, wymieszać - UWAGA! masa powinna być dość sucha, jeśli jest zbyt klejąca (w zależności od wielkości białka czy wilgotności mąki), można dosypać trochę więcej

Smakołyki Bereniki
Kubanka 14657

wypróbowanego przepisu oraz pominęłam nasączanie biszkoptu ponieważ my nie lubimy mokrych biszkoptów. Zachęcam Was do upieczenia bo warto.   Składniki: Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Krem 2 żółtka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej typ 500 Młyn(...)nutelli Bita śmietana 0,5 l kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Dodatkowo herbatniki szkolne powidła śliwkowe kawa mielona czekolada Przygotowanie: Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna dodawać porcjami mąkę z kakao

Ala piecze i gotuje
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 252

uduszoną w białym winie  kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu zielonego ziarnistego, 2 łyżek miodu, 100 ml octu balsamicznego(...)owinąłem folią aluminiową i również umieściłem je w piekarniku. Zimniaki obrałem i ugotowałem do miękkości, a następnie przecisnąłem przez prasę. dodałem do nich 2 jajka, szczyptę kminku, 150 gram mąki pszennej i 50 gram mąki ziemniaczanej. Z całości wyrobiłem gładką masę, którą uformowałem w cienkie wałki, a następnie pokroiłem w kopytka, które odłożyłem na bok. Po godzinie pieczenia wyjąłem gęś

Wyprawy kulinarne
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 348

rejony. Zapraszam do wypróbowania krewetek w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake mojego pomysłu. Do wyprawy w rejony orientu potrzebowałem: 300 gram obranych krewetek królewskich, 150 gram mąki pszennej, 250 gramów chińskiego makaronu mie, 10 sztuk grzybów shitake, około 4 cm korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego(...)zakończeniu smażenia do jej zawartości olej sezamowy. Krewetki obrałem z pancerzyków, opłukałem pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyłem przy użyciu papierowego ręcznika, a następnie delikatnie opruszyłem je niewielką ilością mąki.  We frytkownicy rozgrzałem olej do temperatury 170 stopni. W głębokim talerzu wymieszałem pozostałą mąkę wraz z mocno schłodzoną wodą gazowaną (100 ml wody na 100 gram mąki), 4 łyżeczkami

Wyprawy kulinarne
Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 349

innej okazji. Albo za rok... Do przygotowania kulebiaka potrzebowałem: 1,2 kg kapusty kiszonej, 50 g suszonych grzybów, 2 sporych marchewek, 1 dużej cebuli, 2 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej, 50 gram margaryny, 250 ml mleka, 20 gram drożdży, cukru, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, 2 jajek, oliwy, kminku, ziela angielskiego, lubczyku. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania grzybów, które(...)Kiedy woda odparowała spróbowałem, czy kapusta jest miękka, ponieważ nie była miękka dodałem więcej wody w celu jej ponownego odparowania. W międzyczasie przesiałem przez sitko do miski 500 gram mąki pszennej. Dodałem do niej szczyptę soli i 50 gram roztopionej margaryny. 250 ml mleka lekko podgrzałem, tak aby było letnie. Dodałem do niego 20 gram drożdży i 2 łyżeczki cukru

Wyprawy kulinarne
Placek po węgiersku 208

mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany(...)starłem na tarce o drobnych oczkach, a pozostałą część na tarce o grubych oczkach i włożyłem do miski. Doprawiłem solą i czarnym mielonym pieprzem. Dodałem 2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszałem, do uzyskania w miarę jednorodnej masy.  Paprykę pokroiłem w cienkie paski, a następnie w cząstki i dodałem ją do sosu

Wyprawy kulinarne
Meksykańskie tacos con carne 273

puszki czarnej fasoli (można też użyć czerwonej fasoli), 2 limonek,  1 dojrzałego awokado, 1/2 żółtej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, świeżej natki kolendry, świeżej bazylii, 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, pieprzu catenne, pieprzu cytrynowego, kminu rzymskiego. Przygotowanie dania rozpocząłem od usmażenia placuszków tacos - leniwi, niecierpliwi lub zabiegani mogą użyć gotowych(...)tortilli, jednak, jak wspomniałem na wstępie nie dorównują one smakiem samodzielnie przygotowanymi tacos. Przygotowanie cista na tacos jest banalnie proste. W misce wymieszałem 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej i szczyptę soli. Dodałem 2 łyżki oliwy i 150 ml wody. Całość dokładnie wyrobiłem uzyskując gładkie ciasto, które następnie zawinąłem w folię plastikową i odłożyłem na pół godziny

Wyprawy kulinarne
Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi 236

latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 120 g masła 4 jajka 3 łyżki tartego sera żółtego dojrzewającego 150 g kurek 1 cebula 70 g orzechów włoskich 150 g serka jogurtowego lub śmietankowego, typu Almette(...)śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać jedno jajko, starty żółty ser, szczyptę soli oraz mąkę pełnoziarnistą - szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut. W tym czasie umyć

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania