szukałam. Jestem tak nim zachwycona, że mam zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt. Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon (niekoniecznie) 1/3 łyżeczki Przygotowanie: Batata(...)około 30 minut) Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, cynamon i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt
głodny alergikSkładniki: 7 dag drożdży Łyżka cukru 750 ml letniej wody 1 kg mąki pszennej 7 łyżek płatków owsianych górskich Łyżka kminku lub czarnuszki 2 łyżeczki soli 2 łyżki wody 2 łyżki mąki Ziarno sezamowe do posypania Z drożdży ,cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Mąkę przesiej do miski , dodaj płatki owsiane ,kminek
Anioły w kuchniSkładniki; 10 dag drożdży , łyżeczka cukru , 700 ml ciepłej wody 30 dag mąki żytniej ,1kg mąki pszennej ½ szklanki otrębów pszennych 2 łyżki suszonej Bazyli ,łyżeczka soli Szklanka startego miąższu z dyni 2-3 łyżki oliwy Wykonanie: Drożdże rozetrzyj z cukrem , rozpuść w 8 łyżkach wody i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .W dużej misce wymieszaj(...)obie mąki z otrębami pszennymi , bazylią i solą .Dodaj drożdże ,startą dynię i oliwę .Wodę dolewaj małymi partiami .Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło .Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło .Podzielna pól i wygniatając na połówki uformuj dwa chleby .wierzch można posypać Pestami dyni .Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni .Przełóż
Anioły w kuchniLekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i bananów. Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka mąka ryżowa 1 szklanka mąka kukurydziana 0,5 szklanki cukier puder 0,5 szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1,5 szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki otarta skórka(...)szklanki banany 2 szt galaretka cytrynowa 1 torebka żelatyna 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się
głodny alergikgotując do momentu zgęstnienia (chwilę). Jabłka odstawiamy na bok do ostygnięcia i przygotowujemy ciasto. Składniki na ciasto 200 g serka waniliowego homogenizowanego ok. 3/4 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo 1 jajo (do posmarowania wierzchu ciasta) ok. 2 łyżki konfitury z róży(...)domowa) Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy serek mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone drobno masło i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt klejące należy dodać odrobinę mąki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto (niezbyt cienko) i wykładamy nim tortownicę- dno, a także brzegi. Smarujemy
Symfonia Smakówrobiłam Ambasadora i jestem zachwycona smakiem. Jest wykwintny, elegancki i rozpływa się w ustach :)Ciasto - biszkopt na tortownicę 26-28 cm : 4 jaja 1/2 szk cukru kryształu 1/2 szk mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do prawie zupełnego rozpuszczenia. Dodać żółtka - wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować(...)wystygnięcia. Krem: 40 dag masła 1 szk cukru kryształu 600 ml mleka 5 żółtek budyń śmietankowy lub waniliowy cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią od www.owocowyraj.eu 2 łyżki mąki pszennej 2 kieliszki spirytusu lub amaretto 4 łyżki dobrego gorzkiego kakao 7-10 dag dobrej gorzkiej czekolady 10 dag rodzynek 10 dag orzechów 1 puszka ananasów Sprawdzone bakalie
Apetyczna babeczkaPieczenie chleba to ostatnio moja pasja,dziś aromatyczny chleb z bazylią….Składniki; 4 dag świeżych drożdży 300 ml mleka łyżeczka cukru 50 dag mąki pszennej łyżeczka soli duży pęczek świeżej bazylii lub w zastępstwie opakowanie suszonej od www.skworcu.com.pl2 łyżki oliwy jajko łyżka mleka 2 łyżki otrębów pszennych Drożdże rozkrusz i rozmieszaj(...)ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z pozostałym ciepłym mlekiem,(zostaw łyżkę mleka), solą i wyrośniętym rozczynem. Wyrób jednolite, gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Bazylie dokładnie opłucz, osusz, oberwij listki, posiekaj i zmiksuj z oliwą z oliwek. Ciasto wyrób, podziel
Apetyczna babeczkaAfrykańczyk jest pyszny, zdecydowanie ścisła czołówka moich ulubionych ciast! Mak znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl.Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 1 mała łyżeczka kakao 30 dag maku 4 płaskie mąki pszennej 1 łyżeczka sody Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony(...)mak. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Upiec 2 placki w tem 170 C przez ok. 25-30 minut.Placek biały: 6 białek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki maki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet
Apetyczna babeczkalodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stop, do zrumienienia ciasta. MASA MAKOWA Mak sparzyć, osączyć, zemleć 2 razy. Białka oddzielić od żółtek, do żółtek dodać cukier, utrzeć z makiem. Do utartego maku z żółtkami dodać bułkę tartą, aromat i bakalie, wymieszać
Kuchnia Danusipójdzie wam to bardzo sprawnie. Z ciasta na makaron możemy zrobić np. spaghetti, płaty na lasagne i wiele innych, a smakować będzie naprawdę lepiej niż kupny. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 zółtko sól Przygotowanie: Do jaj dodajemy mąkę i sól, zagniatamy przez ok. 5-10 minut i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do odpoczęcia. Ja ciasto(...)zagniatałem w mikserze planetarnym dlatego nie sprawiło mi to dużo kłopot. Po tym na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na bardzo cienki płat o grubości mniej więcej 1 mm. Następnie podsypujemy mąką i zwijamy w rulon, potem kroimy na pożądaną szerokość gotowego makaronu. Taki makaron możemy ugotować od razu w bardzo słonej wodzie przez ok. 2-3 minuty lub zamrozić
Kuchnia Łukaszarobi, ale moja ciocia powiedziała mi przepis na chleb przypominający go, robi się on na zakwasie żytnim, który także dostałem od mojej cioci. Także do przygotowania będziemy potrzebowali pełnoziarnistej mąki żytniej, u nas to się nazywa ,,rupaus malimo ruginiai miltai". Jest na prawdę pyszny. Z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem, a kiedy będziecie go piec zapach będzie się unosił(...)całą kuchnię. Zachęcam do przygotowania. Składniki: 1 kg pełoziarnistej mąki żytniej 70 g zakwasu żytniego 1 litr wody 100 g cukru 3-4 łyżki otrąb 100 g płatków owsianych duża łyżka soli Przygotowanie: Przygotowanie takiego chlebka najlepiej zacząć rano, bo chleb musi dochodzić ok. 12 godzin. Do zakwasu dodajemy szklankę ciepłej wody i dokładnie mieszamy,aby nie było grudek
Kuchnia Łukaszaszybsza w przygotowaniu niż babka maślana lub drożdżowe, ale to nie oznacza, że prostsza w smaku. Składniki: 5 białek 5 żółtek szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 150 g mąki pszennej lukier Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i miksujemy do powstania pierwszej piany. Po tym po trochę dodajemy połowę cukru i na najwyższych obrotach ubijamy(...)pyszną pianę. Żółtka na parze wodnej ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na pyszną biało-żółtą masę. Do ubitych żółtek dodajemy mąkę i mieszamy łyżką do powstania gęstej, kleistej masy. Następnie w trzy podejścia dodajemy ubite białka, mieszamy bardzo ostrożnie, aby masa pozostawała nadal bardzo pyszna. Formę na babę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki, nadmiar
Kuchnia Łukaszalubi te pyszne placuszki, ale robimy je dość rzadko, bo ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tych pysznych placuszków. Składniki: 1 kg ziemniaków 9 łyżek mąki jajko 400 g-owa pierś z kurczaka lub inne mięso 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: We wrzącej wodzie gotujemy pierś, następnie lekko studzimy kroimy w mniejsze(...)cebulkę, solimy, pieprzymy i wyrabiamy rękoma na bardziej gładką masę. We wrzącej wodzie gotujemy oczyszczone i w mniejsze kawałeczki pokrojone ziemniaki. Po ugotowaniu tłuczkiem mielimy ziemniaki, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i zagniatamy miękkie ciasto, ciasto będzie się przylepiało do rąk, ale nie należy dodawać mąki. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy na oliwą posmarowanej ręce
Kuchnia Łukaszawarty wypróbowania! Składniki: Nadzienie: 3 duże jabłka 200 g cukru 2 łyżki cynamonu Rozczyn: 200 ml mleka 200 ml wody 7 g drożdży instant 150 g cukru 250 g mąki Ciasto: Rozczyn 500 g mąki 120 g masła szczypta soli Przygotowanie: Jabłka myjemy kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem, i odstawiamy w durszlaku, na całą(...)Mleko i wodę mieszamy i nagrzewamy do 50 stopni, dodajemy cukier drożdże, mąkę i mieszamy wszystko do powstanie gęstej, klejącej się masy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Do raniej przygotowanego rozczynu dodajemy: przesianą mąkę i sól, zagniatamy twarde ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Po wyrośnięciu
Kuchnia Łukaszabardzo przydatne w dni kiedy chcemy czegoś słodkiego, a nie mamy dużo czasu. Składniki: Ciasto pół-kruche: 200 g masła 2 łyżki miodu 75 g cukru jajko 300 g mąki 150 g śmietany Krem: 200 g śmietany 3 jaja 100 g cukru 2 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka szczypta soli Dodatkowo: 3 jabłka 100 g cukru 2 łyżki cynamonu(...)żółte kiwi (dekoracja) Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem i miodem na jasny krem. Dodajemy śmietanę, jajko i ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy rękoma bardzo miękkie ciasto (ciasto będzie kleiste dlatego podczas wyrabiania ciasto należy lekko posypywać mąką). Odstawiamy do lodówki na 10 min. Jabłka kroimy w ósemki, układamy w misie dodajemy cukier, cynamon i odstawiamy
Kuchnia Łukasza