mąka - 10440 przepisów (strona:74/696)

Rolada waflowa Rafaello 348

kremem (bitą śmietaną), które też bardzo lubię :)     Składniki na 1 opakowanie wafli (kwadratowych lub prostokątnych) Masa budyniowa:   100g masła 82% 200ml mleka 1 płaska łyżka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 150g kokosu Masa herbatnikowa: 170g herbatników 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru Nadzienie: 150ml kremówki 1 ½ łyżeczki żelatyny lub 1 śmietan(...)łyżeczka cukru waniliowego 50g białej czekolady (potartej)   Z 200ML mleka odlewamy około pół szklanki, w niej rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zwykłą. Resztę mleka zagotowujemy, po czym dodajemy do niego najpierw cukier, a gdy się rozpuści zawiesinę z obu mąk i ciągle mieszając ponownie zagotowujemy. Ugotowany budyń pozostawiamy do wystygnięcia pod przykryciem w zimnym miejscu. Herbatniki mielimy lub miażdżymy

Smakowy Raj
Maślane ciasto drożdżowe z borówkami amerykańskimi i kruszonką 204

cudownym smakiem, ma dodatkową zaletę – dłużej utrzymuje świeżość.   Drożdżowe ciasto idealnie sprawdza się pod różnego rodzaju owoce, a z borówkami amerykańskimi stanowi doskonały duet :) Ciasto drożdżowe: 65 dag mąki  ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 dag świeżych drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 2 szklanki mleka 2 jajka 170g masła 2 łyżki oliwy Kruszonka: 2 szklanki(...)mąki ¾ szklanki cukru 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego 170g masła Szczypta soli Dodatkowo: Około 70dag borówek amerykańskich Borówki amerykańskie myjemy zimną wodą i pozostawiamy, by wyschły. Następnie robimy kruszonkę. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, wsypujemy razem do głębokiego naczynia, po czym dodajemy pokrojone z kosteczkę masło. Całość zagniatamy i odstawiamy. Składniki na ciasto drożdżowe, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy

Smakowy Raj
Rafaello z kremem budyniowym na herbatnikach 274

każdym 10 herbatników, czyli 80 sztuk herbatników) 200g kokosu 300g masła 82% 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem budyniowy: 1250 ml mleka 3,2% 5 płaskich łyżek mąki pszennej 5 mocno czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 żółtka 1 1/3 szklanki cukru Do dekoracji: Kokos, migdałowe płatki, całe migdały Litr mleka zagotowujemy. W 250ml mleka mieszamy żółtka z obiema mąkami(...)było grudek. Jeśli ciężko jest się pozbyć grudek, najlepiej przelać zawiesinę przez sito. Do gotującego się mleka wsypujemy cukier, mieszamy by się rozpuścił, a następnie wlewamy mieszaninę z obu mąk. Budyń dobrze mieszamy, aż się zagotuje. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. Jeśli gotował się w garnku z grubym dnem najlepiej przelać go do innego naczynia, by szybciej przestygł. Miękkie masło

Smakowy Raj
Kartacze – kluski tarte z mięsem 279

rejony z których słyną, na pewno je spróbuję, a tymczasem podaję przepis :) Kluski tarte: Około 1 kg ugotowanych ziemniaków Około ½ kg surowych ziemniaków  1 jajko 4 – 8 łyżek mąki pszennej (dałam 6 łyżek – około 15 dag) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczka soli Farsz: Ok. ½ kg mięsa wieprzowego (karczek lub łopatka) gotowanego lub surowego 1 jajko 1 średnia cebula Sól(...)około 15 minut, by skrobia opadły na dno. Następnie sok delikatnie zlewamy, a pozostałe na dnie skrobia dodajemy do tartych ziemniaków. Surowe i ugotowane ziemniaki, skrobia, jajko, obie mąki i sól wyrabiamy razem na jednolitą masę. Ilość mąki pszennej zależy od rodzaju ziemniaków, więc na początek dodajemy około 4 łyżek, a później w razie potrzeby dosypujemy więcej. Ciasto ma być

Smakowy Raj
Babka cytrusowa 191

druga kwestia: nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia, by babka nie upadła. Składniki: 35 dag margaryny lub masła 82% 1 ¾ szklanki cukru 7 dużych jajek 60 dag mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju Po około ½ buteleczki olejku cytrynowego i pomarańczowego (lub jeden z nich) Ewentualnie skórka otarta z pomarańczy i/lub cytryny 1 niepełna łyżka kakao (gorzkiego(...)mąki odsypujemy ¾ szklanki, a do reszty dodajemy proszek do pieczenia. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy na wysokich obrotach miksera. Po dodaniu wszystkich jajek, miksujemy jeszcze kilka minut na najwyższych obrotach, po czym zmniejszamy na wolne obroty i dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W międzyczasie dodajemy

Smakowy Raj
Chleb na zakwasie z jabłkiem i gruszką 187

ciemny ale zapewniam, że nie jest. Ponadto chleb zachowuje długo świeżość a według mnie jeszcze lepszy był drugiego i trzeciego dnia. Składniki: Zaczyn 85 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g wody 150 g startej gruszki (z skórką) 150 g startego jabłka (z skórką) Ciasto właściwe cały zaczyn 280 g mąki orkiszowej(...)Młyn Kopytowa 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g letniej wody 80 g zmiksowanej gruszki 80 g zmiksowanego jabłka 0,5 łyżki octu jabłkowego 20 g soli morskiej Przygotowanie: Dzień wcześniej w szklanej misce wymieszać wszystkie składniki na zaczyn, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin. Do misy miksera przesiać mąki, dodać

Ala piecze i gotuje
Chleb pszenno żytni na zakwasie 150

Wieczorem 1-2 łyżki dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu 150 g mąki żytniej (najlepiej takiej przeznaczonej do pieczenia chleba) 150 ml wody(...)łyżki  zakwasu dodajemy  do 150 g mąki żytniej i 150 ml wody.Mieszamy wszystko i odstawiamy na ok.16 godzin – tak powstaje zaczyn                          Rano następnego dnia po 14-16 godzinach 270 g mąki orkiszowej

w mojej kuchni
Komu babeczkę? 187

terapię na skołatane nerwy. a babeczki? No cóż... musicie sami upiec by przekonać się jakie są dobre. Mini babeczki pomarańczowo-kakaowe składniki na 20 babeczek: 1 jajko 30 g mąki migdałowej 100 g mąki pszennej 60 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/4 pomarańczy starta skórka z całej pomarańczy 1 łyżeczka kakao 100 ml mleka(...)łyżka esencji waniliowej  oliwa do wysmarowania foremek wykonanie: Jajko ubijamy mikserem z cukrem, wanilią, skórką i sokiem z pomarańczy, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i 1 łyżkę mleka.  Wysmarowane oliwą foremki napełniamy ciastem. Najpierw białawym, potem

Przysmaki Karolki
Babka cytrynowa wilgotna 228

można znaleźć w lewym bocznym pasku! Babka cytrynowa Nasza babka polana obficie lukrem. Składniki : 4 jajka  ¾ szklanki cukru ( ½ szklanki cukru do żółtek, ¼ szklanki cukru do białek) 1 szklanka mąki ( 5 łyżek pszennej, 3 łyżki kartoflanej) 1 cytryna ( oparzyć i zetrzeć skórkę na tarce) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny Pół łyżeczki cukru waniliowego Bułka tarta Lukier(...)białka na sztywno). B. Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu w garczku i zostawiamy do ostygnięcia. C. Do ubitych żółtek dodajemy sok z jednej cytryny, skórkę startą z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia na całość wlewamy margarynę i miksujemy na jednolita masę około 10 min. D. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, cukier waniliowy i miksujemy dokładnie około

Sprawdzone przepisy kulinarne
Lemon 'n' ricotta Bar 239

Ciasto: 1,25 kubka mąki 0,5 kubka cukru 1 filiżanka mąki   kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 12 łyżek masła szczypta soli Nadzienie: 1 op serka typu ricotta 4 duże jajka 1 kubek cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki skórki z cytryny 2/3 szklanki soku z cytryny z 3 do 4 dużych cytryn 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Piec(...)lekkiego zarumienienia, około 20 minut.  Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę, z białek ubijamy pianę, do żółtek dokładamy ricottę, skórkę z cytryny i mąkę, a następnie mieszamy ze skórką i sokiem z cytryny i delikatnie dokładamy pianę z białek.  Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni. Wlewamy krem pieczemy jeszcze około 30 minut

Luźna Kuchnia
Drożdżówki Z Herbatą Matcha, Konfiturą Figową i Malinami 164

genialnie, dla mojego małego "Ramseya" (czyt. syna)  niestety. Smak pochwalił, ale skrytykował kolor i użył porównania, którego tutaj nie użyję :) Mnie się podobają, a co! :) Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 2 płaskie łyżki herbaty Matcha Dodatkowo: konfitura figowa(...)garść malin, mogą być mrożone cukier perlisty Wykonanie: Do mniejszej miseczki wsypałam cukier, wkruszyłam drożdże, wlałam ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymieszałam, na końcu dodałam 100 g mąki, wymieszałam i rozczyn przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypałam sól, przesiałam mąkę, herbatę Matcha i wymieszałam wszystko. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość wlałam go do mąki, dodałam roztrzepane

Blondynka Gotuje
Zaplątane bułeczki 103

Dziś prosto na śniadanie serwujemy świeże, pachnące, zaplątane bułeczki. Zwykłe wydawałoby się pieczywo pszenno - żytnie, a jednak w nietypowym kształcie. Zaplątane bułeczki SKŁADNIKI: 190g mąki pszennej 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej 40 ml oliwy 20 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 żółtko 1 łyżka mleka łyżka zarodków pszennych Drożdże pokruszyć i włożyć(...)kubka. Zalać letnim mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce wymieszać ze sobą 2 rodzaje mąki z solą. Dodać drożdże i wyrabiać ciasto, ewentualnie można dolać odrobinę mleka jeśli ciasto nie chce się lepić. Na koniec dodać oliwę i wyrabiać, aż ciasto będzie zwarte i gładkie. Gotowe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - piernikowe choinki 190

później, o ile oczywiście do Świąt dotrzymają, bo czując ich zapach i próbując raz ich smaku ciężko się oprzeć żeby nie chrupać... Piernikowe choinki SKŁADNIKI na pierniczki: 1100 g mąki pszennej + do podsypania 800 g miodu prawdziwego 200 g cukru pudru 300 g masła 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g przyprawy do piernika(...)łyżeczki kakao SKŁADNIKI na lukier 2białka 2,5 szklanki cukru pudru szczypta soli DODATKOWO: cukrowe ozdoby, perełki, kolorowy cukier Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy do piernika i kakao - suche składniki wymieszać. Miód podgrzewamy, masło roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka oraz ostudzone masło i miód - zagniatamy ciasto.  Ciasto dzielimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - babka herbaciana 158

pyszna. Babka, którą dziś proponuję jest miękka i puszysta, z rodzynkami w środku, a na zewnątrz chrupiącymi migdałami i oblana słodkim lukrem z mascarpone. Babka herbaciana SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 80 g masła 2 żółtka jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek 2 saszetki herbaty smakowej (u mnie mieszanka Winter Time) 2 łyżki płatków(...)kostki czekolady gorzkiej cukrowe perełki do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Dwie saszetki herbaty zalewamy szklanką wody i zaparzamy. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Rodzynki mieszamy z łyżką mąki. Resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła naprzemiennie wsypując mąkę i wlewając ostudzoną herbatę i cały czas miksujemy. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy rodzynki i mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie Środy - Leśny mech z owocami granatu 353

słodkich wypiekach można "przemycić" szpinak :) Sami oceńcie jak wygląda i koniecznie skuście się by je przygotować ... będziecie zadowoleni. Leśny mech z owocami granatu  SKŁADNIKI: 1 ½ szklanki mąki krupczatki ¾ szklanki mąki tortowej 3 jajka 1 szklanka cukru białego 1 1/3 szklanki oleju  2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g szpinaku mrożonego 350 ml śmietany(...)łyżki cukru pudru 1 owoc granatu   PRZYGOTOWANIE: Szpinak przekładamy na sito i dokładnie odsączamy. Do miski wbijamy jajka, ucieramy je dodając cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej i mieszamy.  Na koniec dodajemy szpinak i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki