kefiru lub jogurtu; 250 ml mleka; 1 łyżka soli; 2-3 łyżki cukru; 2 żółtka; 1 cukier waniliowy (8g); 70g świeżych drożdży (lub 2 op.drożdży suszonych); 1 kg mąki pszennej; Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na bok, by zaczęły pracować i lekko podrosły. W misce wymieszać olej, kefir lub jogurt(...)sól, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dodać rozczyn i ponownie wszystkie składniki wymieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę (trochę zostawić do podsypania na stolnicę) i zarobić ciasto. Zarobione ciasto wyłożyć na posypaną resztą mąki stolnicę i dobrze je wyrobić na gładkie i lśniące. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe nie klei się do rąk. Gotowe ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką
In my kitchenherbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli lubicie nieprzesłodzone ciasta to zapraszam. Do przygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła 1 serek mascarpone (200g lub 250g(...)łyżki kakao oraz 1,5 szklanki cukru i kilka kropel czerwonego barwnika, do przygotowania karmelu. Na początku oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę z cukrem. Mąki mieszamy razem i przesiewamy do ubitej na sztywno piany z białek, dodajemy żółtka oraz wyskrobane nożem ziarenka z laski wanilii. Dokładnie mieszamy wszystko, na niskich obrotach miksera. Tak przygotowane ciasto
Kuba Gotujejeszcze samemu upiec. Tak więc podpatrzony wczoraj w telewizji i oczywiście zmodyfikowany przeze mnie przepis na jabłka pod biszkoptem. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 5 jajek 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na jabłkowy spód ciasta potrzebne są: 2-3 cm imbiru 1 łyżeczka cynamonu(...)ręka mieszamy jabłka. Biszkopt, czyli białka ubijamy na sztywną pianę, zaczynając na odrobinie soli potem dodajemy stopniowo po łyżce cukru, do sztywnej piany kolejno dodajemy żółtka podczas miksowania, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, na sam koniec dodajemy do ciasta miód i delikatnie już mieszamy ciasto mikserem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko podsypujemy spód mąką lub cukrem pudrem
Kuba Gotujeupiekłam z niego rogaliki i dziś chciałam je Wam zaprezentować. Mam nadzieję, że się skusicie :) Składniki na rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi: 350 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki puree z dyni 1 żółtko z dużego jajka 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego(...)cukru szczypta soli 50 g roztopionego masła powidła śliwkowe Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru w ciepłym mleku i całość wlewamy do mąki. Miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 10 minut, żeby rozczyn podwoił objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy puree z dyni, żółtko, cukier waniliowy, sól
Rozpustne gotowaniesię je w różne kształty, od tradycyjnego kopytkowego, po nieco bardziej płaskie i większe kluski z odznaczonym na nich widelcem. 2-3 małe buraczki ok. 250g ziemniaków ok. 70g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko do podania: oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku sok z cytryny sól szczypiorek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, pozostawiamy do przestudzenia. Przeciskamy przez(...)było grudek. Buraczki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i dodajemy do ziemniaków. Do warzyw wbijamy jajko i mieszając dosypujemy mąkę ziemniaczaną. W zależności od tego, jaki gatunek ziemniaków wybraliśmy, takiej ilości mąki pszennej będzie potrzebować ciasto. Jednak najważniejszą sprawą jest, by nie wyrabiać go zbyt długo. Powinno być gładkie
Kuchenna Kontrrewolucyaciasto, proste w wykonaniu, smakowite, miodowo-karmelowe z chrupiącymi orzechami, no i ten budyń dodający mu wilgoci i kruchości z każdym dniem czyniąc go smaczniejszym..... Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kostki margaryny 2 łyżki mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 3 łyżeczki sody Masa budyniowa 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki mąki pszennej 1,5 kostki margaryny 3 cukry waniliowe Karmel orzechowy 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki miodu 25 dag orzechów włoskich Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez
kgwjanczewouwielbiają smażone przekąski na słodko. Pączusie przed podaniem posypcie cukrem pudrem :) Składniki na 1 duży talerz (dla 2-3 osób): 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 4 łyżki zwykłego cukru 2,5 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego* 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli olej(...)smażenia Do miski wsypać mąkę, sodę, cukier zwykły i waniliowy, wbić jajka, dodać pokruszony twaróg, śmietanę i wlać ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera składniki połączyć ze sobą. Powstanie gęsta i dosyć lepka masa. Przełożyć ją na posypany mąką blat. Wyrobić ciasto, lekko podsypując mąką. Podzielić na 2 części. Rozwałkować na 1,5 cm grubości. Za pomocą kieliszka wyciąć
Ugotowaćwszystko i on dobiega powoli do końca. Spieszmy się więc, by udało nam się zrobić jeszcze teraz, kruche ciasto ze świeżymi śliwkami. składniki 400 g śliwek 300 g mąki 2/3 kostki masła 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao sposób przygotowania W misce z mąki, masła, czterech żółtek(...)czasie śliwki kroimy w ćwiartki, wyjmujemy z nich pestki i układamy na wypieczonym spodzie ciasta. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich ( stopniowo) pozostały cukier, oraz mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę przelewamy do tortownicy na ułożone ćwiartki śliwek. Z zamrażarki wyjmujemy kulę ciasta i trzemy ją na tarce, o dużych oczkach. Startą masą posypujemy nasze ciasto, wyrównujemy
Miód i pieprztemat. Fakt – jabłecznik może być szarlotką, ale nie każda szarlotka może być jabłecznikiem (tylko ta z jabłkami). Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: - ok.2(...)łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem szarlotki. Ja zawsze zagniatam z 1 kg mąki, zużywam połowę, a drugą zamrażam i wykorzystuję do następnego wypieku. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy
mojewypiekiinietylkojest imponujący. Jeśli zrobimy go w tortownicy - otrzymamy smaczny torcik. Składniki: Ciasto orzechowe: 8 jajek 1 szklanka cukru 150 g zmielonych orzechów 200 g margaryny 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. Do masy dodajemy wymieszane obie mąki i proszek(...)zmielone orzechy. Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik: 1 kg białego sera 8 jajek 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g margaryny 450 g cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Ucierając dodajemy ser i wymieszane
Salonik smakówzewnątrz i mokre w wilgotne w środku. Są świetnym pomysłem nie tylko na deser, ale również drugie śniadanie! Koniecznie je wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 8 sztuk ) * puree dyniowe – 150 g * mąka razowa – 50 g * mąka migdałowa – 10 g * mąka pszenna – 25 g * cukier trzcinowy – 30-40 g * małe jajko – 1 szt * cynamon – 1 łyżeczka * proszek(...)pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ugotowaną dynię blendujemy. Do miski przesiewamy mąki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodajemy jajko, olejek i dyniowe puree – mieszamy, przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 35 minut / 180C. Smacznego
Ostra na Słodkomożna sobie pozwolić na coś słodszego. Kolejnym razem spróbuję ubić białka z ksylitolem i zobaczę, co z tego wyjdzie ;) I tak ciasto pięknie rośnie, mimo że jest na samej mące orkiszowej pełnoziarnistej, co uważam za wielki plus :) Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 4 białka niecałe 0,5 szklanki curku trzcinowego 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)oliwek (nie extra virgin) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka karobu w proszku Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do osiągnięcia sztywnej masy. Mąkę zmieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać do mąki, a następnie suche składniki dosypywać partiami do białek, na przemian z olejem, lekko mieszając łopatką albo łyżką. Ciasto przełożyć
FitKotJakiś czas temu robiłam sernik z 3 składników , dzisiaj zrobiłam rogaliki z 3 składników- tylko z mąki, śmietany i masła. Ciasto idealnie sprawdza się do nadzienia wytrawnego czy słodkiego. Moje rogaliki nadziałam słodkimi powidłami i polałam lukrem jabłkowym. Jeśli macie mniej słodkie nadzienie to możecie dodać troszkę cukru do ciasta. Składniki: 3 szklanki mąki, 330 g śmietany(...)masła, lukier: cukier puder + sok jabłkowy Ogrody Sabinu , posypka- Wiosenna łąka Dr Oetker. Przygotowanie: W misce zagniatamy składniki na ciasto: mąka, masło i śmietana. Po zagnieceniu ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy ok. 20 minut. Ciasto dzielimy na 4 części, lekko podsypując mąką jak się klei. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 6 trójkątów. Nakładamy
Aga w kuchnirozrobiłam wieczorem i zostawiam do rana. Śniadanie było pyszne, taka bułka z masełkiem , szyneczką i sałatą, oj pycha Do garnuszka włożyć pokruszone drożdże, wlać połowę letniego mleka. Dodać łyżkę mąki, szczyptę soli i łyżkę miodu, wymieszać, przykryć ręczniczkiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić dołek i wlać wyrośnięte drożdże,pozostałe mleko, dodać oliwę i resztę(...)piec 30 minut. zdjąć z blaszki i położyć na raszkach do ostudzenia. Thermomix – do naczynia miksującego dodać drożdże, połowę letniego mleka, szczyptę soli, miód, łyżkę mąki, czas 1 minuta, temp 37, obroty 1 – dodać pozostałe składniki , czas 3,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał – reszta jak wyżej
Kuchnia Pokoleńczyni pistrza postanowiłam go przygotować i oto jest pyszne ciasto bananowo-orzechowe z nutką wanilii. Ciasto jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu i smakuje wybornie. Polecam! Składniki: Baza: 125g mąki 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 2,5 łyżki brązowego cukru 60g masła (niesolonego) 2 żółtka Masa bananowa: 60g masła (niesolonego) 60g brązowego cukru 1 duży banan 1 jajko(...)mielonych orzechów laskowych 30g mąki 0,5-1 łyżeczka aromatu waniliowego Ponadto: 1-2 banany 30g orzechów laskowych cukier puder do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Uwaga! Ciasto przewidziane jest na małą foremkę! U mnie 20x30cm, ale może być nieco mniejsza. Ciasto: Mąkę, przyprawę do piernika i cukier umieścić w mikserze i lekko zmiksować. Dodać masło i miksować do otrzymania
Codzienne Gotowanie