mąka - 10440 przepisów (strona:75/696)

Wielkanocna babka majonezowa 324

takie babki robię głównie na Wielkanoc. Wielkanocna babka majonezowa SKŁADNIKI: 4 jajka 4 duże czubate łyżki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 niepełna szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki maku dowolne polewy i dekoracje Przygotowanie:   Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z solą na sztywną(...)pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy majonez i dalej ucieramy (miksujemy). Mąki mieszamy ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Mąki dodajemy stopniowo do jajek i miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na trzy części, do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawiamy czystą. Przekładamy do foremki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Wielkanocna babka cytrynowa 363

jeszcze dodatkowo podaję ją ozdobioną cytrynami w lukrze. W związku z tym słodycz przeplata się w niej z kwaskowatą nutą. Wielkanocna babka cytrynowa Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 180 ml mleka szczypta soli 2 cytryny cukier puder(...)białka od żółtek i ubić je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym , skórką startą z cytryny i połową soku z cytryny. Obie mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do miksera z żółtkami mleko, mąkę oraz roztopioną margarynę. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 299

czasu, nie jest ona pracochłonna, a z pewnością znajdzie wielu zwolenników.   Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym SKŁADNIKI : Ciasto na naleśniki: 300 ml mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli Sos beszamelowy: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki tartego(...)parówki 4 plastry szynki ogonówki 2 łyżki tartego sera 3 łyżki bułki tartej 4-6 pomidorków koktajlowych szczypior do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy naleśniki. Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek.  Z ciasta smażymy naleśniki - pieczemy z jednej strony.  Parówki owijamy szynką. Następnie zawijamy je naleśnikami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą 189

mascarpone z bitą śmietaną, czekoladą i owocami jest idealną kompozycją na przepyszną słodkość.  Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą  SKŁADNIKI:  na biszkopt: 7 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na tort: 1 puszka  brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml śmietany(...)uzyskały temperaturę pomieszczenia, następnie oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę następnie na przemian dodajemy łyżkę cukru i jedno żółtko stale miksując, na koniec dodajemy po łyżce mąki (mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do jednego naczynia) - miksujemy na najmniejszych obrotach, wylewamy do formy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy w nagrzanym do około 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Magdalenki z mielonymi migdałami 195

przygotowania mielone migdały, które otrzymałyśmy od SKWORCU.   Babeczki te wyszły mięciutkie i delikatne w smaku, zdecydowanie godne polecenia.   Magdalenki z mielonymi migdałami  SKŁADNIKI: 150 g mąki 20 g mielonych migdałów SKWORCU 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 120 g cukru 3 jajka szczypta soli cukier puder do posypania  PRZYGOTOWANIE: Masło roztapiam i studzę(...)oddzielam białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijam na sztywną pianę. Następnie do tej piany dodaję po jednym żółtku i łyżce cukru i dalej miksuję.  Mąkę mieszam  z proszkiem, szczyptą soli oraz mielonymi migdałami. Powoli dosypuję mąkę do jajek i mieszam.  Na koniec dodaję roztopione masło, mieszam i wstawiam na 20 minut do lodówki. Foremki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Sernik dyniowy z pajęczyną 377

Sernik dyniowy z pajęczyną   SKŁADNIKI: Spód: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g rozpuszczonej czekolady 1 czubata szklanka mąki pszennej  Masa serowo-dyniowa 1 kg sera na sernik 1,5 szklanki puree z dyni (do przygotowania około 1kg świeżej dynii) 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka(...)łyżki cukru pudru 50 g roztopionej czekolady    PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto.  Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i  miksujemy.  Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy.  Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy i podwyższamy brzegi, wkładamy do lodówki.  Przygotowujemy masę serowo-dyniową. na początku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli 187

makreli  firmy GRALL . Pizza zniknęła bardzo szybko i polecam taką wariację smakową.  Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli  SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru 2 łyżki oliwy 250 ml letniej przegotowanej wody Dodatki: 500 g sera mozzarella w bloku 2 puszki makreli w oleju GRAAL(...)mała puszka kukurydzy kilkanaście czarnych oliwek ketchup P RZYGOTOWANIE: Kamień do pizzy należy wcześniej nagrzać przez około 30 minut w 230 stopniach.  Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, wymieszać. W letniej wodzie rozrobić drożdże, odstawić na 10 minut po czym wlać do mąki i wyrobić jednolite ciasto – wyrabiamy około 10 minut. Polewamy ciasto oliwą i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Pełnoziarniste pierniczki - choinki 153

muszę upiec naprawdę dużą ilość, aby zostało coś do Świąt. Większość znika kiedy są jeszcze nie udekorowane, w niewyjaśnionych okolicznościach ;-). Pierniczki, na które dziś zapraszamy są z dodatkiem mąki żytniej pełnoziarnistej i wychodzą trochę mniej słodkie w smaku niż tradycyjne. Pełnoziarniste pierniczki - choinki SKŁADNIKI: Na pierniczki: 350 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 250 g miodu prawdziwego(...)łyżeczki kakao szczypta soli 40 g przyprawy do pierników Do dekoracji: barwniki spożywcze 1 białko szklanka cukru pudru  cukrowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od wymieszania ze sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chałka drożdżowa 183

jest domowa chałka. Pieczona ona była przeważnie w piątek i podawana z masłem i kubkiem pysznego mleka bądź kawy zbożowej... Chałka drożdżowa SKŁADNIKI: Przepis na 2 chałki 500 g mąki 8 g drożdży suchych 50 g masła 100 ml mleka 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 1 jajko 200 g jogurtu greckiego    kruszonka(...)masła 50 g cukru pudru 100 g mąki PRZYGOTOWANIE:  Masło roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.  Dzielimy ciasto na pół.  Każdą połówkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zrazy mielone w sosie cebulowym 247

łopatki 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej sól i pieprz do smaku 1 czerstwa bułka bułka tarta 5 małych ogórków kiszonych lub konserwowych 5 plastrów polędwicy surowej musztarda mąka pszenna olej do smażenia sos: 2 duże cebule 1 łyżka oleju 1 kostka bulionowa wołowa 70 ml śmietany  1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy(...)masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy,  tak by ogórek był w ich środku.  Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zrazy i podsmażamy do zarumienianie z dwóch stron.  Podsmażone zrazy przekładamy do bulionu z cebulą, zmniejszamy grzanie,  przykrywamy pokrywką i gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym 363

Dziś zapraszamy na ekspresowy pełnowartościowy obiad, do tego w wersji fit. Do przygotowania użyłyśmy makaronu z mąki z pełnego przemiału, chudego mięsa z kurczaka oraz pomidorów. Pomidory dziś co prawda z puszki, w sezonie warto je zastąpić świeżymi, jednak w zimie pomidory świeże nie smakują jak dla mnie tak dobrze.  Takie obiady przygotowuję kiedy mam mało czasu a chce(...)zjeść coś domowego i zdrowego. Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym SKŁADNIKI (propozycja na 2 porcje): 100 g makaronu świderki Czaniecki z mąki z pełnego przemiału 1 filet z kurczaka (ok 260-280g) 1 puszka pomidorów bez skórki 1 cebula 1 łyżka oliwy kilka suszonych pomidorów sól , pieprz natka pietruszki   PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Afrodyta 2316

upieczecie je ukochanej osobie z okazji Walentynek. Ciasto pełne afrodyzjaków: truskawki, cynamon, czekolada- czego chcieć więcej? SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki cynamonu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki proszku(...)kieliszek spirytusu, Dodatkowo: polewa czekoladowa, 1/2 tabliczki białej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 25x35 cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2 . Biszkopt jasny: Białka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sękacz jabłkowo - bananowy. 168

Sękacz jabłkowo - bananowy. Składniki - ciasto : 0,5 kg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Dodatkowo przygotowujemy : 1 łyżka kakao 1 kg jabłek  2 banany kasza manna ( około 5-7 dkg ) cynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna  ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek 1 szklanka(...)cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania :   Jabłka obieramy,wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Z mąki,margaryny,smalcu,żółtek,cukru oraz proszku do pieczenia robimy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Jedną część ciasta wałkujemy na szerokość blachy jaką mamy do pieczenia. Blaszkę wykładamy specjalnym papierem do pieczenia i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. 158

mąki pszennej                         32 dkg 13 dkg mąki ziemniaczanej                20 dkg 1 łyżka kakao ciemnego(...)minut. Następnie dodajemy po 2 jajka i ucieramy ,tak aby się nam połączyły z tłuszczem. Nie dodawajmy wszystkich jajek od razu,wtedy nie będą chciały nam się dokładnie połączyć! Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko na papier i wsypujemy na końcu do naszego ciasta. Lekko mieszamy na jednolitą masę. Teraz dzielimy masę na 2 połowy

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto biszkoptowe " Camargo " 573

Ciasto biszkoptowe " Camargo " Składniki : 17 żółtek 3 całe jajka 22 dkg cukru 20 dkg margaryny ( np. Palma ) 22 dkg mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania :  Żółtka i całe jajka ubić na ciepło ( np. na prze lub malutkim ogniu ) wraz z cukrem na sztywną pianę. Gdy piana będzie już ubita ( ma mieć około 35-40 C ) zdjąć(...)niewielkim ogniu tak aby tylko się nam roztopiła i miała płynną konsystencję. Nie wolno jej zagotować !! Następnie wlewamy ją po woli małym strumieniem do ubitej masy jajecznej i mieszamy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy na sitko. Bierzemy sitko z mąką i stopniowo przesiewamy mąkę wprost do masy biszkoptowej cały czas delikatnie mieszając, uważając aby nie zrobiły

Przepisy i porady kulinarne