mąka - 10440 przepisów (strona:89/696)

Babskie ule, pszczoły bąki i inne owady 215

pokryłam polewą, a tu niespodzianka bo polewa pochodzi z przepisu Usta Adama. W ten sposób Adam spotkał Karolinę i uprzyjemnił mi plotkowanie w babskim towarzystwie.  Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag miodu jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej powidła śliwkowe 3 łyżki śmietany kwaśnej Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki orzechów 1/2  szklanki skórki(...)pomarańczy 2 łyżki miodu masa:  1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny Okrągłe biszkopty Wykonanie.  Składniki na ciasto łączymy ze sobą i ugniatamy na jednolitą kulę. Wykładamy połową ciasta brytfannę. Składniki na ule podgrzewamy na ogniu z miodem tak aby wszystkie się zlepiły ze sobą. Z pozostałego ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort orzechowo- kawowy 255

wypominał, że jak mogłam zrobić tak mały tort, że dla niego brakło. Następnym razem więc    nie robiłam już takich „mikrusów”. Składniki ciasto: 8 jajek 1,5 szklanki mąki szklanka cukru 20 dag orzechów mielonych łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki(...)margaryny  kakao i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  W szklance mleka rozpuszczamy budynie i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z  cukrem i dodajemy rozpuszczone

ciastkarnia na kruchym spodzie
Torcik waniliowy 160

większej ilości postów:) Jedynym niezadowolonym z tej całej sytuacji był mój łasuch gdyż dostał po łapach gdy próbował skubnąć kawałek ciasta:) Składniki: ciasto: 4 jajka szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia olejek waniliowy szklanka cukru masa: margaryna budyń czekoladowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 0,5 l mleka Wykonanie: Ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier(...)żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  Margarynę ucieramy z cukrem na puch. Budyń gotujemy na mleku i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Ostudzony budyń dodajemy stopniowo do utartej margaryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ostudzone ciasto dzielimy na 3 krążki

ciastkarnia na kruchym spodzie
bułeczki megamaślane 123

postanowiłam skorzystać z przepisu na bułeczki maślane. Rewelacja! bułeczki zdominowały moją kuchnie totalnie. Zdarzyłam je zrobić już w kilku wersjach, z rodzynkami, z nadzieniem owocowym,  na mące pszennej i razowej. Zdjęcia na dole są z wersji z płatkami owsianymi i mąką razową. polecam  Składniki: 40 g drożdży 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)szklanka mleka 2 jajka 70 g masła 600 g mąki pszennej szczypta soli Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać wszystkie składniki a na końcu mąkę. Wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od garnka.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę. Z gotowego ciasta ulepić kulki i ułożyć je na formie. Ja skorzystałam z formy do chlebków. Następnie posmarować

ciastkarnia na kruchym spodzie
babeczki miodowo- ajerkoniakowe. 190

babeczki umieściłam masę karmelową, poezja:D Takie babeczki mogę wcinać na okrągło:) polecam bardzo zaawansowanym łasuchom, w końcu trzeba zacząć już pomału trening przed świętami Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 15 dag margaryny 10 dag miodu jajko 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej masa: kostka margaryny szklanka mąki pszennej i ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru(...)Wszystkie składniki ciasta połączyć na stolnicy i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć je do foremek na babeczki i piec 20 minut w 150 stopniach.  W szklance mleka rozpuścić mąkę a pozostałą część mleka zagotować. Gdy mleko zawrze dodać rozpuszczoną mąkę i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu.Gotową masę ostudzić. W tym czasie utrzeć margarynę na puch i dodawać stopniowo

ciastkarnia na kruchym spodzie
Długo oczekiwany sernik na czekoladowym spodzie 216

sernik to bardzo dobry." Chociaż w zasadzie jak nie lubi serników to ja się prosić nie będę więcej dla mnie zostanie:)  Składniki: Spód: 150 g margaryny 200 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia jajko 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg mielonego twarogu przyprawa do sernika 4 żółtka 4 łyzki cukru pudru dwa budynie śmietankowe(...)pianka na wierzch: opakowanie wiórków kokosowych 4 białka 4 łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Na stolnice wyspać kopczyk przesianej mąki, dodać margarynę kakao i proszek do pieczenia, Zrobić otwór wewnątrz kopczyka i wlać w niego jajko. Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto i wyłożyć nią spód i brzegi tortownicy. Piec 10 minut w 180 stopniach. Utrzeć żółtka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto cytrynowe z makiem 234

ocenione na smaczne i zniknęło dosyć szybko. No i czego chcieć więcej? a wiem, słońca!   Składniki: 2 duże cytryny 5 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g masła 1/2 szklanki maku przepis na formę 24 cm na 24 cm albo małą keksówkę Wykonanie: Jajka miksujemy(...)cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy. Z oby cytryn ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach a sok wyciskamy. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko.  Masło roztapiamy w rondelku na piecu, należy uważać aby się nie zagotowało i zostawiamy do ostygnięcia. Masę jajeczną miksujemy dalej i pomału dodajemy po łyżce przesiane wcześniej mąki. Następnie wlewamy ostudzone

ciastkarnia na kruchym spodzie
Słodka kostka czyli ciasto architekta 235

smakowały.  Polecam wszystkim cierpliwym zapaleńcom sztuki cukierniczej i wszystkim łasuchom. A ja zabieram się tym czasem za wypieki świąteczne:)  Składniki: Biszkopt ciemny: 5 jajek 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa:  1 litr mleka(...)łyżki kakao 4 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru dodatkowo: banany Wykonanie: Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy ją do masy jajecznej delikatnie mieszając.  Gotową masę wlewamy do brytfanki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt ciemny:  białka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Biszkoptowy przekładaniec czyli wariacja czekoladowo - rumowa 185

smakowało. Bardzo lubię takie połączenia czekolady i rumu:) Chyba zacznę lubić również swoje improwizacje kuchenne jeśli dalej będą mi takie wychodzić.  Składniki: biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru biszkopt ciemny: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki kakao szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 łyżki rumu(...)Wykonanie:  Biszkopt jasny: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywno i w końcowej fazie ubijania dodajemy cukier a następnie po jednym jajku. Do gotowej masy wsypujemy delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przelewamy do przygotowanej wcześniej brytfanki i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Biszkopt ciemny: Wykonujemy dokładnie  te same czynności, tylko do mąki dodajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernikowa krówka 245

cieszyć się z życia. Składniki (na dużą blachę): czekoladowe ciasto: 0,5 szkl. mleka 1,5 szkl. cukru 4 jajka 2 łyżki kakao tabliczka gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany  150 g cukru pudru 1 cukier waniliowy puszka masy krówkowej(...)wszystko razem mieszamy. Gotową masę zostawiamy do ostygnięcia. W następnej kolejności ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do zimnej masy. Gdy jest gotowa wsypujemy do niej ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do prostokątnej formy i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.  Sernik:  Żółtka miksujemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Muffinki straciatella 160

smakuje, chyba najlepsza jaką jadłam (najbardziej byłam rozczarowana belgijską) tym bardziej więc polecam do wypróbowania: Składniki na 12 sztuk: 2 jajka szklanka jogurtu naturalnego 35 ml oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru tabliczka czekolady mlecznej posypka: 50 g masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: jajka ubijamy z cukrem aż się rozpuści(...)dodajemy jogurt oraz olej i wszystko mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy do powstania gęstego ciasta. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy ją do ciasta. Gotową masę przekładamy do foremek.  Masło rozpuszczamy i dodajemy cukier z mąką. Mieszamy dokładnie aż powstają nam grudki. Taką posypkę

ciastkarnia na kruchym spodzie
ucierane ciasto z śliwkami pod kruszonką 155

coś takiego na wakacje. Zobaczymy. Na razie zostałam szczęśliwą posiadaczką śliwek i upiekłam z nich pyszne ciacho z kruszonką. Polecam Składniki na keksówkę 60 cm 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 250 g masła śliwki kruszonka: 50 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki Wykonanie: Żółtka ucieramy(...)cukrem, dodajemy masło. Wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Następnie wlewamy jogurt. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, delikatnie dodajemy je do masy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do keksówki. Śliwki myjemy i przedzielamy na pół a następnie kładziemy na ciasto blisko siebie. w osobnej misce wsypujemy mąkę z cukrem i dodajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Zebra - prosto i smacznie 147

tylko zebra. Proste smaczne ciasto i przede wszystkim bardzo efektowne. Polecam Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm 5 jajek  szklanka wody mineralnej gazowanej szklanka cukru trzy szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka oleju słonecznikowego  aromat rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy wodę i olej. Wszystko(...)razem miksujemy mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystko razem wymieszamy na jednolitą masę przelewamy ją równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej dwie łyżki mąki, i mieszamy dokładnie obie masy. Do gotowej tortownicy dajemy na zmianę po łyżce ciemnego i jasnego ciasta. Gotowego przekładańca pieczemy 45 minut w 70 stopniach. Gotowy należy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką 263

owocami do woli więc wykorzystuje to maksymalnie. W końcu zimą pozostaną mi już tylko mrożone a to przecież nie to samo. Składniki na blaszkę 35 * 30 cm: 500 g mąki  2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szklanka mleka 300 g borówek kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 200 g mąki Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy(...)ciepłym mleku. Przelewamy je do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Następnie dodajemy cukier i olej. Wszystko dokładnie mieszkamy. Na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie ono sprężyste i przestanie się lepić do brzegów naczynia przykrywamy go ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice, lekko rozwałkowujemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 267

bakaliami, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy w pełni, więc jeśli nie macie pomysłu na te owoce, to warto wypróbować przepis na taką zakręconą drożdżówkę. Drożdżówka: 400 g mąki pszennej (2 i 4/5 szklanki) 100 g masła (pół standardowej kostki) 150 ml mleka (mniej niż 2/3 szklanki) 20 g świeżych drożdży (1/5 kostki) 60 g cukru (1/3 szklanki(...)kropla aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 700 g śliwek węgierek cukier do posypania śliwek cukier puder do posypania ciasta listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciasto drożdżowe: Mąkę wraz z solą wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem i wylewamy na mąkę. Odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły rosnąć. Następnie dodajemy żółtko

Poezja smaku