zrobić tradycyjnie, czyli mieszając po prostu wszystko razem i też będzie dobrze:) Składniki na jedną porcję, czyli ok. 5 placuszków: * 50 ml wody źródlanej/mineralnej (sn) * 1 łyżka mąki pszennej - typ 1850 u mnie (k) * 2 szczypty kurkumy (g) * łyżeczka cukru/fruktozy lub nawet mniej (sł) * 1 jajko (sł) * 50 ml mleka (sł) * 2 łyżki zmiksowanych płatków owsianych
Zdrowa Kuchnia SowySuche składniki, czyli: płatki owsiane, sezam, słonecznik i otręby podprażyłam lekko na patelni. Dodałam przyprawy, bakalie, starte jabłko, wymieszałam dokładnie i przełożyłam do foremki uprzednio posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ugniotłam masę i wstawiłam na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 170 0 C. Po wyjęciu chwilę przestudziłam i przystąpiłam do sprawdzania konsystencji, czyli ukrojenia kawałka krajanki. Udało się! Trochę
Zdrowa Kuchnia Sowytwoja dieta ?) , do piekarnika na 190° tez ok 40 minut az beda rumiane sowa_nie_sowa 2012/02/12 10:22:57 Basiu , a mnie soja kojarzyła się z mlekiem i mąką, hehe Dzięki za przepis, pewnie wypróbuję:) basia3005 2012/02/12 10:46:47 no i mimo, ze zaznaczylam opcje "powiadamiaj mnie o nowych komentarzach" to nic nie dostalam -:( wogole to jest bardzo
Zdrowa Kuchnia Sowyjeszcze bardziej ją dopracowałam i jeszcze bardziej mi smakowała, aż moja córka się śmiała, że tak wzdycham nad jej genialnością;) Składniki na jedną osobę/porcję*: Ciasto: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (k) 1/3 łyżeczki lubczyku (g) 2 szczypty kurkumy (g) 50 g masła zimnego w małych kawałkach (sł) 1/2 jajka rozkłóconego (sł) - za drugim razem nie dodałam czosnek niedźwiedzi
Zdrowa Kuchnia SowyMąka orkiszowa i takież płatki na dobre zadomowiły się w mojej kuchni. Ale do tej pory, mimo, że już jakiś czas temu zakupiłam, nie próbowałam całych ziaren orkiszu, podobno najzdrowszych. No to przyszła na nie pora. Zaczęłam, tak jak przy kaszy jaglanej ( z tym, że z kaszą jestem dalej na tym etapie) od dań na słodko:) Przygotowałam dwie wersje
Zdrowa Kuchnia SowyKolejne ciasto z gatunku zdrowych wypieków, tym razem bezglutenowe, bo na mące jaglanej:) Takiego jeszcze nie piekłam, ale od niedawna jestem zainteresowana tematem, gdyż spotkałam się z opinią, że nietolerancja glutenu jest bardziej powszechna niż się uważa. Oprócz chorych na celiakię jest mnóstwo osób, które nawet nie wiedzą, że im gluten nie służy. Chyba podobnie jest z mlekiem... Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam owsianych ciasteczek, a nigdy dotąd nie robiłam takich, żeby miały w swoim składzie oprócz płatków owsianych również owsianą mąkę. A te są właśnie takie - w pełni owsiane! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKasza jaglana na śniadanie towarzyszyła mi na tyle długo, że zapragnęłam zmian - napatoczył się owies;) Mąki owsianej używam już od jakiegoś czasu, mleko odkryłam niedawno (i bardzo mi jego smak pasuje), a ostatnio zakupiłam również kaszkę owsianą, którą dorzucam do miksowanych owoców na zmianę z otrębami i siemieniem lnianym. Taki mam teraz owsiany czas;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyzachwycie ciasteczkami na mące migdałowej przyszła kolej na następne danie inspirowane książką "Kuchnia bez pszenicy". Zapiekanki nie są zbyt popularnymi daniami w mojej kuchni, robię je rzadko, choć jak zrobię, to z chęcią wszyscy jedzą. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDopadło mnie ciasteczkowe uzależnienie! Tak bardzo mi smakują te kruche bezglutenowe ciasteczka w różnych smakowych kombinacjach, że piekę je już po raz kolejny. Dzisiaj z mąką jaglaną i figami, a także z dodatkiem następnego składnika, który mnie uzależnił, czyli pasty tahini. Od kiedy kupiłam gotową po prostu nie mogę się jej oprzeć: dodaję ją do koktajli, jaglanki, sosów i zastanawiam
Zdrowa Kuchnia Sowyoraz wyroby waflowe. Pierwsza paczka już napoczęta. Moje dziewczynki od razu chciały otworzyć kokosowe ciastka, chyba zachęciła je do tego sympatyczna małpka widniejąca na opakowaniu CIASTKA KOKOSOWE: Skład: mąka pszenna, tłuszcz roślinny, wiórki kokosowe ( 16,5%), cukier, jaja, aromat identyczny z naturalnym. Masa netto: 145 g Wartość odżywcza w 100g produktu - 2237,7kJ/ 532,8kcal MOJA OPINIA: Ciastka kruchutkie
kolorowotorcikowocukier - 3/4 szkl. Śliwki zasypać cukrem, odstawić na min. 3 godziny, by puściły sok. CIASTO: 1 margaryna lub masło 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru mąka - ile się wgniecie Ciasto schłodzić w lodówce min. 30 min. Czekolada gorzka - tabliczka Czekoladę zetrzeć na tarce WYKONANIE: 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Śliwko odsączyć - ułożyć na cieście. Posypać
kolorowotorcikowokwiaty gryki. Mód bardzo smaczny, aromatyczny. Sprawdza się zarówno w wypiekach jak i do herbaty :) Zapraszam na zakupy: http://www.krolewskie-miody.pl/oferta.html MIODOWY PRZEKŁADANIEC składniki: 50 dag maki 2 jajka 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru. Ciasto wyrobić, podzielić na 3 części. Piec w 180 stopniach C, przez ok. 15 minut. Jabłka
kolorowotorcikowopokrojone na dość duże kawałki pieczarki - udusić. Doprawić solą i pieprzem Makaron ugotować w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu - odcedzić. Wszystkie skłądniki połączyć. Doprawić do smaku. Można zagęścić mąką. Smacznego !!! Zapraszam na stronę Makaronów Wielickich tutaj Szukajcie ich także
kolorowotorcikowoŚwiąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla migdałowo-nugatowa -przepis Składniki: 500 g twarogu 2 jaja 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta gałki muszkatołowej 120 g kremu nugatowego, np. nutelli 100 g mielonych migdałów małą garść płatków migdałowych Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto
kolorowotorcikowo