mąka - 10440 przepisów (strona:503/696)

Jabłkowe pancakes z miodem 196

zrobić tradycyjnie, czyli  mieszając po prostu wszystko razem i też będzie dobrze:) Składniki na jedną porcję, czyli ok. 5 placuszków: * 50 ml wody źródlanej/mineralnej (sn) * 1 łyżka mąki pszennej - typ 1850 u mnie (k) * 2 szczypty kurkumy (g) *  łyżeczka cukru/fruktozy lub nawet mniej (sł) * 1 jajko (sł) * 50 ml mleka (sł) * 2 łyżki zmiksowanych płatków owsianych

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krajanka owsiana z różnościami 207

Suche składniki, czyli: płatki owsiane, sezam, słonecznik i otręby podprażyłam lekko na patelni. Dodałam przyprawy, bakalie, starte jabłko, wymieszałam dokładnie i przełożyłam do foremki uprzednio posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ugniotłam masę i wstawiłam na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 170 0 C. Po wyjęciu chwilę przestudziłam i przystąpiłam do sprawdzania konsystencji, czyli ukrojenia kawałka krajanki. Udało się! Trochę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zamiast pop-cornu albo chipsów - pikantne chrupki z ciecierzycy! 860

twoja dieta ?) , do piekarnika na 190° tez ok 40 minut az beda rumiane sowa_nie_sowa 2012/02/12 10:22:57 Basiu , a mnie soja kojarzyła się z mlekiem i mąką, hehe Dzięki za przepis, pewnie wypróbuję:) basia3005 2012/02/12 10:46:47 no i mimo, ze zaznaczylam opcje "powiadamiaj mnie o nowych komentarzach" to nic nie dostalam -:( wogole to jest bardzo

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jednoosobowa pełnoziarnista orkiszowa tarta (?) z cukinią - genialna! 197

jeszcze bardziej ją dopracowałam i jeszcze bardziej mi smakowała, aż moja córka się śmiała, że tak wzdycham nad jej genialnością;) Składniki na jedną osobę/porcję*: Ciasto: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (k) 1/3 łyżeczki lubczyku (g) 2 szczypty kurkumy (g) 50 g masła zimnego w małych kawałkach (sł) 1/2 jajka rozkłóconego (sł) - za drugim razem nie dodałam czosnek niedźwiedzi

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ziarna orkiszu na słodko! 183

Mąka orkiszowa i takież płatki na dobre zadomowiły się w mojej kuchni.  Ale do tej pory, mimo, że już jakiś czas temu zakupiłam, nie próbowałam całych ziaren orkiszu, podobno najzdrowszych. No to przyszła na nie pora. Zaczęłam, tak jak przy kaszy jaglanej ( z tym, że z kaszą jestem dalej na tym etapie) od dań na słodko:) Przygotowałam dwie wersje

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bezglutenowe ciasto kakaowe z cukinią i kokosem 196

Kolejne ciasto z gatunku zdrowych wypieków, tym razem bezglutenowe, bo na mące jaglanej:) Takiego jeszcze nie piekłam, ale od niedawna jestem zainteresowana tematem, gdyż spotkałam się z opinią, że nietolerancja glutenu jest bardziej powszechna niż się uważa. Oprócz chorych na celiakię jest mnóstwo osób, które nawet nie wiedzą, że im gluten nie służy. Chyba podobnie jest z mlekiem... Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasteczka z bakaliami w pełni owsiane:) 219

Dawno nie robiłam owsianych ciasteczek, a nigdy dotąd nie robiłam takich, żeby miały w swoim składzie oprócz płatków owsianych również owsianą mąkę. A te są właśnie takie - w pełni owsiane! Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowy krem owsiany z bakaliami 281

Kasza jaglana na śniadanie towarzyszyła mi na tyle długo, że zapragnęłam zmian - napatoczył się owies;) Mąki owsianej używam już od jakiegoś czasu, mleko odkryłam niedawno (i bardzo mi jego smak pasuje), a ostatnio zakupiłam również kaszkę owsianą, którą dorzucam do miksowanych owoców na zmianę z otrębami i siemieniem lnianym. Taki mam teraz owsiany czas;) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kurczak zapiekany pod pierzynką z kalafiora 207

zachwycie ciasteczkami na mące migdałowej przyszła kolej na następne danie inspirowane książką "Kuchnia bez pszenicy". Zapiekanki nie są zbyt popularnymi daniami w mojej kuchni, robię je rzadko, choć jak zrobię, to z chęcią wszyscy jedzą. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasteczka jaglane z figami i tahini 235

Dopadło mnie ciasteczkowe uzależnienie! Tak bardzo mi smakują te kruche bezglutenowe ciasteczka w różnych smakowych kombinacjach, że piekę je już po raz kolejny. Dzisiaj z mąką jaglaną i figami, a także z dodatkiem następnego składnika, który mnie uzależnił, czyli pasty tahini. Od kiedy kupiłam gotową po prostu nie mogę się jej oprzeć: dodaję ją do koktajli, jaglanki, sosów i zastanawiam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 187

oraz wyroby waflowe. Pierwsza paczka już napoczęta.  Moje dziewczynki od razu chciały otworzyć kokosowe ciastka, chyba zachęciła je do tego sympatyczna małpka widniejąca na opakowaniu CIASTKA KOKOSOWE: Skład: mąka pszenna, tłuszcz roślinny, wiórki kokosowe ( 16,5%), cukier, jaja, aromat identyczny z naturalnym. Masa netto: 145 g Wartość odżywcza w 100g produktu - 2237,7kJ/ 532,8kcal MOJA OPINIA: Ciastka kruchutkie

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 211

cukier - 3/4 szkl. Śliwki zasypać cukrem, odstawić na min. 3 godziny, by puściły sok. CIASTO: 1 margaryna lub masło 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru mąka - ile się wgniecie Ciasto schłodzić w lodówce min. 30 min. Czekolada gorzka - tabliczka Czekoladę zetrzeć na tarce WYKONANIE: 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Śliwko odsączyć - ułożyć na cieście. Posypać

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 176

kwiaty gryki. Mód bardzo smaczny, aromatyczny. Sprawdza się zarówno w wypiekach jak i do herbaty :) Zapraszam na zakupy: http://www.krolewskie-miody.pl/oferta.html MIODOWY PRZEKŁADANIEC składniki:  50 dag maki 2 jajka 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru. Ciasto wyrobić, podzielić na 3 części. Piec w 180 stopniach C, przez ok. 15 minut. Jabłka

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 167

pokrojone na dość duże kawałki pieczarki - udusić. Doprawić solą i pieprzem Makaron ugotować w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu - odcedzić. Wszystkie skłądniki połączyć. Doprawić do smaku. Można zagęścić mąką. Smacznego !!! Zapraszam na stronę Makaronów Wielickich  tutaj Szukajcie ich także

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 186

Świąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla migdałowo-nugatowa -przepis Składniki:  500 g twarogu 2 jaja 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta gałki muszkatołowej 120 g kremu nugatowego, np. nutelli 100 g mielonych migdałów małą garść płatków migdałowych Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto

kolorowotorcikowo