mąka - 10440 przepisów (strona:503/696)

Muffinki keksowe 285

kolejna propozycja na świąteczny stół. Keksu w domu nie robię, ale muffinki bardzo chętnie. Te w wydaniu świątecznym z mieszanką keksową. Pyszne. Składniki: 225 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 150 g cukru pudru 2 jajka 170 ml oleju 150 ml mleka opakowanie mieszanki keksowej Wykonanie: Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre

Pasja Smaku
Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami 202

przedstawiałam. Tym razem zdecydowałam się na zupełnie inny farsz. Wędzony na ciepło łosoś bardzo dobrze komponuje się z suszonymi pomidorami i oliwą.  Składniki: Ciasto: 2 czubate szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki ciepłej wody sól Farsz: 40 dag łososia wędzonego na ciepło 1 cebula kilka suszonych pomidorów ząbek czosnku łyżka oleju biały pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Z podanych składników

Pasja Smaku
SZYNKA WIELKANOCNA PIECZONA W CHLEBIE 221

spodzie blaszki. Na to położyć szynkę, przykryć płatem ciasta chlebowego i bardzo dokładnie połączyć dół z górą, tak by nie było żadnej szpary.  Górę można lekko oprószyć mąką lub otrębami i szczelnie obwinąć kilkoma warstwami folii. Wkładać do nagrzanego do 250 *C piekarnika i piec w tej temperaturze 1,5-2 godziny ( program góra-dół). Następnie zmniejszyć temperaturę

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI KAJZERKI - PSZENNE 220

opisania! Polecam bardzo mocno, bo warto. Zdrowe, "zgrabne" bułeczki idealne na lekkie wiosenne śniadanko-jak i nie tylko:) Składniki: -1 łyżka masła -1 łyżka oleju kokosowego -3 szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki wody -1,5 łyżeczki suchych drożdży(6g) lub 12g drożdży świeżych -1 jajko -1 niepełna łyżeczka soli Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie

Smaczne Zdrowe
QUICHE Z SERKIEM KOZIM I POMIDORKAMI 239

Wersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 648

starte na grubych oczkach jabłka ( najlepiej winne) oraz Amaretto lub aromat migdałowy. Całość wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy , wyłożonej papierem do pieczenia, boki posmarowane i obsypane kaszką manną lub mąką.  Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50-55 minut ( termoobieg)- do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać mielonym ksylitolem lub polać przygotowaną polewą z cukru trzcinowego i kremówki z kilkoma

Smaczne Zdrowe
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 222

zamiennik cukru ,  słodzik * Tylko jeżeli użyjemy dużo drożdży. Tak na prawdę drożdże do wzrostu potrzebują skrobię a nie cukier. Wszystkie chleby, bułki, pizze nie potrzebują cukru, wystarczy im mąka,  a ksylitol im nie szkodzi

Smaczne Zdrowe
JOGURTOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z MALINAMI I ERYTRYTOLEM 497

Był śmietanowiec na mące orkiszowej z ksylitolem , następny był śmietanowiec z ksylitolem i stewią , teraz przyszła kolej na jogurtowiec (gdyż zamiast śmietany użyłam jogurt), a zamiast ksylitolu dałam moje najnowsze odkrycie- erytrytol. Idealny odpowiednik cukru dla dbających o linię, równie zdrowy jak ksylitol a nie ma prawie wcale kalorii. Dla porównania 100g erytrytolu ma 20 kcal, ksylitolu 240 kcal

Smaczne Zdrowe
DOMOWY KISIEL BARDZO OWOCOWY 228

350g owoców (u mnie mrożone czarne i czerwone porzeczki, maliny i jeżyny) - 500ml wody - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)  lub 4 łyżki erytrytolu - 35-40g skrobi (nie mąki) kukurydzianej - meizena Do garnka wsypujemy owoce, dodajemy ok.1,5 szklanki zimnej wody, ksylitol lub cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W kubeczku z pozostałą wodą (ok.1/2 szklanki) rozrabiamy skrobię kukurydzianą

Smaczne Zdrowe
Zielony chleb cukiniowy 262

łyżeczki soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 1 cukinia (250g) świeże zioła - u mnie po łyżce drobno posiekanego estragonu, bazylii i oregano Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę i stopniowo wodę.   Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć

Grunt to przepis!
Knekkebrød - chleb norweski 255

chlebki wyszły bardzo smaczne;)) pierwszy raz robiłam samodzielnie coś takiego. Zdecydowanie bardziej przypominają chrupkie pieczywo i smakują naprawdę pysznie! Składniki: 200ml otrębów pszennych,  200ml płatków owsianych,  200ml mąki żytniej pełnoziarnistej,   200ml ziaren słonecznika,  200ml pestek dyni,  100ml siemienia lnianego,  100ml sezamu,  30g zarodków pszennych,  50g żurawiny,  2 łyżeczki soli, 450ml

Z miłości do słodkości
Czerwone kokardki :) 365

Makarony mają to do siebie, że w krótkim czasie można przygotować z nich nieprzyzwoicie pyszne potrawy. A jeśli sami pokusimy się, żeby mąkę zagnieść z żółtkami na płaski placek, a później powycinać z niego fantazyjne kształty nasze danie zyska nie tylko smak - ba - stanie się arcydziełem kulinarnym! :) Jeśli tak bardzo jak ja lubicie wołowinę w połączeniu z pomidorami i całą

Sajkofanka smaku
Wątróbka drobiowa z jabłuszkiem i malinami 266

pieprz - sól - łyżka cząbru suszonego Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem, w którym przechowujemy około godziny. Po godzinie wylewamy mleko, wątróbkę osuszamy i obtaczamy delikatnie w mące.    Cebulkę kroimy w kosteczkę, po czym przesmażamy na masełku. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Dorzucamy do zeszklonej cebulki, podsmażamy, po czym zmniejszamy ogień

Sajkofanka smaku
Plastry schabu z zieloną fasolką 259

czasu do czasu mieszając. Na koniec lekko zagęszczamy miąższem z kromki chleba razowego. Ja najbardziej lubię, gdy ze schabu wycieka sosik, który sam się wytworzył, bez dodatku śmietany czy mąki. Fasolka: Fasolkę wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy chwilę do miękkości, po czym odlewamy. Natychmiast wrzucamy do zimnej wody i hartujemy około 2 minut, by zachować ładny zielony kolor. Następnie

Sajkofanka smaku
Dorsz z zasmażaną kapustą kiszoną z miodem i kminkiem 269

miodem i kminkiem, dodając odrobię soku z cytryny, soli i pieprzu. Dorsz po godzinie był gotowy do dalszej obróbki. Rozgrzałam na patelni odpowiednią ilość oleju. Rybę obtoczyłam delikatnie w mące, po czym wrzuciłam na rozgrzany olej. Smażenie zaczęłam od strony ze skórą. Smażymy tak długo, aż ryba zrobi się odpowiednio rumiana i chrupiąca, po czym przekładamy na drugą stronę

Sajkofanka smaku