Zainspirowany przepisem na kluseczki z brukselki , postanowiłem poeksperymentować z marchewką. Tym razem nie są to kopytka, tylko kluseczki na bazie marchewki. Oprócz mąki dodałem trochę bułki tartej. Wyszły bardzo smaczne. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemTaka „zupa nic”, którą kiedyś robiła moja babcia. Aż trudno uwierzyć, że zupa która w składzie ma tylko ziemniaki, mąkę, cebulę i olej może być tak pyszna. W dzieciństwie była to moja ulubiona zupa. Zawsze pomagałem babci robić zacierki – jest to niezła zabawa dla małego szkraba. Teraz też zagoniłem do roboty moje małe szkodniki. Wyszły z tego niezłe kulfony
Gotuj z Misiempieprzem — rondelek wysmarować masłem, wysypać miałką bułeczką i układać na przemian: warstwę kartofli i grzybów z dodaniem miałkiej bułeczki, na wierzchu kartofle—ze smaku grzybów zrobić sos z mąką, masłem i łyżką śmietany. Nasz Dom(Tygodnik mód i powieści), 21/27-06-1913” Źródło: http://100lattemu.pl/index.php/styl-zycia/kulinaria2/88-przepisy/4597-babka-kartoflana-z-grzybkami Czytaj dalej
Gotuj z Misiemwariację na temat dawnej potrawy żydowskiej, o której dzisiaj w naszym mieście już prawie zapomniano, ale gdzieniegdzie można je jeszcze kupić. Od moich cebulaczków różnią się wyglądem i dodatkiem maku, który zresztą jest w przepisie opcjonalny. Bialystoker, a właściwie bialystoker kuchen (czyli "białostockie ciasto") był swego czasu bardzo popularny w Nowym Jorku(*), gdzie trafił wraz z żydowskimi imigrantami
Gotuj z Misiemobficie pieprzem (grzyby lubią dużo pieprzu). Następnie dodać kwaśną śmietanę i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, ja dodaję jeszcze trochę gorącej wody, by sosik śmietanowy był luźniejszy. Nigdy nie zaciągam mąką. Podawać z ulubionymi dodatkami: makaronem, kaszą, ziemniakami lub same. 2) Do podsmażonej cebuli z olejem kokosowym dorzucić podgotowane grzyby i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem
Smaczne Zdrowestartej na tarce o grubych oczkach marchewki * szklanka pokrojonego w kostkę ananasa * pół szklanki posiekanych dowolnych orzechów * 3 jajka * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * łyżka cynamonu * szklanka mąki pszennej * pół szklanki brązowego cukru * łyżeczka sody oczyszczonej * pół łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli Przygotowanie : Dokładnie wymieszać suche składniki w jednej misce. Dokładnie połączyć mokre składniki w drugiej
Magiczne Życie Martywody 3 łyżki oliwy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 szklanki maki 2 łyżeczki suchych drożdży Sposób przygotowania: Drożdże wsypać do letniej wody i odstawić na 5 minut. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Najlepiej zrobić to mikserem z hakami, gdyż ciasto może się nieco kleić. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia
Obiad za dychęjest banalnie prosty, smakuje wyśmienicie. Kto jeszcze nie próbował crumble, musi koniecznie je zrobić! Składniki na dwie porcje: Kruszonka: 2 łyżki zimnego masła 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka wiórków kokosowych 1-1,5 łyżki cukru Owocowy spód: 4 duże śliwki 1 małe jabłko szczypta cynamonu szczypta kardamonu Przygotowanie: Na spód kokilek układamy pokrojone w ćwiartki
Ze smakiem i z pasjąNiecodzienny sposób na podanie naleśników :) Składniki: Ciasto naleśnikowe: ok 150 g mąki tortowej (typ 450) ok 250 ml mleka 1 jajko sok z połowy cytryny 3 łyżki miodu Nadzienie: 150 g jogurtu naturalnego galaretka pomarańczowa + jagody goji i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę należy ugotować w 250 ml wody. Gdy przestygnie zmiksować z jogurtem
Ze smakiem i z pasjąświątecznym stole. Z podanych składników wychodzi małe ciasto, jeśli chcemy upiec dużą blachę należy podwoić ilość wszystkich składników. Składniki na małą blaszkę (20cmx25cm): 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru 2,5 łyżki kakao 1 łyżeczka sody przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu 4 płaskie łyżki konfitury różanej
Ze smakiem i z pasjąwiększych wyrzutów sumienia ;) i pierwsze co przyszło mi na myśl to właśnie ciasteczka z ziarnami. Te ciastka są zdrową alternatywą dla innych łakoci, ponieważ nie dodałam do nich mąki, tłuszczu ani cukru. Posłodziłam je miodem, ale nie są bardzo słodkie (choć jeśli spróbujecie masy przed upieczeniem może Wam się wydawać, że są bardzo słodkie, potem nie czuć
Ze smakiem i z pasjązanadrzu żadnego czekoladowego przepisu. Jednak jeśli macie ochotę suszone morele możecie w muffinkach zastąpić np. kostkami ulubionej czekolady ;) Składniki na 10-11 muffinek: 170g mąki pszennej tortowej 70g cukru 120ml oleju 70ml jogurtu naturalnego 70ml maślanki lub kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 10-11 suszonych moreli płatki migdałów do posypania Przygotowanie: W osobny naczyniach wymieszać suche
Ze smakiem i z pasjąsię, że szparagi i pełnoziarnisty makaron to całkiem zgrany duet a dodając do tego odrobinę oliwy i żółtego sera to dopiero pychota :) Składniki na 2 porcje: 150g makaronu z mąki z pełnego przemiału (u mnie tasiemka "Czaniecki") pęczek zielonych szparagów dwa plastry lub łyżka startego żółtego sera oliwa z oliwek kolorowy pieprz w młynku sól łyżeczka cukru do gotowania
Ze smakiem i z pasjąSzybki i prosty przepis na delikatne ciastka maślano-migdałowe, kruche i rozpływające się w ustach. Składniki na dwie duże blachy ciastek: 220 g mąki tortowej 80 g mielonych migdałów 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na polewę: tabliczka białej czekolady 2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka
Ze smakiem i z pasjąprzesuszyć. Mojej rodzinie bardzo zasmakował. Idealnie komponuje się z wszelkimi kremami, owocami czy galaretkami. Na pierwszy rzut oka trudno nawet rozpoznać, że jest to biszkopt bez dodatku mąki. Składniki na spód biszkoptowy: 100 g drobno zmielonych płatków migdałów 4 jajka L 2 łyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru na krem: 250 g mascarpone 250 ml kremówki 150 g gładkiego twarożku
Ze smakiem i z pasją