mąka - 10440 przepisów (strona:493/696)

SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA 229

budyniem . Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa  jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie : Masa jabłkowa : jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać

RAROSSA
CIASTO Z GRUSZKAMI KARMELIZOWANYMI 161

brakuje, a że ciasta z gruszkami jeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu. Składniki 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie czekoladowe z cukrem 500 ml mleka 3 gruszki Ponadto karmelizowane gruszki

RAROSSA
KROKIETY ZIEMNIACZANE 195

lubię gorące prosto z patelnie z keczupem. Szybki prosty sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki mąki sól , pieprz do smaku bułka tarta olej Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić drobno i podsmażyć, do ziemniaków dodać cebule, jajka, sól oraz pieprz. Ciasto dokładnie wyrobić, następnie

RAROSSA
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM 152

ułatwiłam sobie prace i użyłam formy do wycinania pierogów. Dzięki czemu pierogi  robi się znacznie szybciej, niże te tradycyjnie lepione ręcznie, które robi mama. Ciasto: 2-3 szklanki mąki  1 szklanka ciepłej wody 1 żółtko 2-3 łyżki oleju sól do smaku Farsz: 40 dag białego sera 1 torebka kaszy gryczanej 2 cebule sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę

RAROSSA
PIEROGI RUSKIE 145

sprawia żadnego problemu. Po ugotowaniu są niemal aksamitne w smaku, co świetnie uzupełnia pikantny farsz.  Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody Farsz: 5 dużych ziemniaków 40 dag białego sera 2 duże cebule sól, pieprz wykonanie Farsz:  Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez

RAROSSA
SERNIK ANIELSKI MIX 288

straciły ze swojego smaku i świeżości, a w serniku po prostu rozpływały się w ustach. W sam raz na zbliżające się święta. Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pól szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła Masa serowa 1 kg białego sera 20 dag masła 30 dag cukru 6 żółtek 2 budynie waniliowe

RAROSSA
PIERNICZKI STAROPOLSKIE 149

ciasto jest dość twarde i ciężko wyjmuje się z miski, ale po chwili robi się już miękkie i bardzo dobrze się wałkuje. Przy wałkowaniu należy dość sporo posypywać mąkę ponieważ ciasto potrafi przyklejać się do wałka. Pierniczki piekłam 15 minut a zapach przy ich pieczeniu jest po prostu obłędny        rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Muffinki czekoladowo-migdałowe 108

mądry w słowach, bądź mądry w czynach. Przysłowie żydowskie      Wyszły mi, wyszły! Po raz pierwszy muffiny wyszły dokładnie takie, jak chciałam. Składniki: Suche: 2 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, z orkiszu, żytniej) 8 łyżeczek cukru trzcinowego (łasuchom radzę dodać znacznie więcej, osobiście przyzwyczaiłam się już do zredukowanych ilości cukru) 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki kakao

Weganizm infantylny
Pełnoziarniste muffiny z borówką amerykańską 154

ciszy twoje serce znajdzie odpowiedzi, których rozum znaleźć nie potrafi. Phil Bosmans Składniki: Suche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyłam pszennej, z orkiszu i żytniej w równych proporcjach) 10 łyżeczek cukru trzcinowego nierafinowanego (wedle życzenia można dodać więcej) 2 łyżeczki cukru z wanilią szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mokre: 1 i 1/4 szklanki mleka (użyłam

Weganizm infantylny
Herbaciane muffiny 152

niej występujący przekształca się, tworząc przyswajalny przez organizm związek zwany cytrynianem glinu , który, gromadzony w mózgu, podobno przyczynia się do występowania choroby Alzheimera.  Składniki: suche: 2 szklanki mąki (użyłam pszennej białej i pszennej pełnoziarnistej w równych proporcjach) 1/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego (można dodać więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli mokre

Weganizm infantylny
Muffiny brzoskwiniowe 180

Ciągle mówimy, by nic nie powiedzieć. Anna Kamieńska Składniki: suche: 2.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1.5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia   0.5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli mokre: 3/4 szklanki mleka sojowego 1/2 szklanki oleju kilka kropel aromatu śmietankowego dodatkowo: 3-4 brzoskwinie cynamon (opcjonalnie) sos czekoladowy (opcjonalnie

Weganizm infantylny
Czekoladowe Muffiny 197

mamy dużo czasu na popis w kuchni. Proponuję czekoladowe muffiny do kawy, przepis jest łatwy szybki w przyrządzeniu, a muffiny są pyszne. Na 12 muffin potrzebne jest : - 300 g mąki - 1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao - 165 g cukru - 1 cukier waniliowy mały - 140 g masła ( może być margaryna) - 2duże jaja - 170 ml mleka - 1 tabliczka

Niezły Młynek
Drożdżówka z rabarbarem 172

teraz tak wygląda, że zjadam je oczami. Przygotujmy więc ciasto z rabarbarem i kruszonką, idealne wieczorem do mleka i dobrego filmu. Jakich składników potrzebujemy Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki cukry 0,5 szklanki mleka 1 jajko 5 deg. drożdży (pół kostki) 63 g masła 0,5 kg rabarbaru Kruszonka: 0,5 szklanki maki 6 łyżek dużych cukru

Niezły Młynek
Ciasto cytrynowo - morelowe 225

tego wyjdzie? No i wyszło zacne ciacho.  Nie słodkie za to idealne na upalne dni. Przepis jest bardzo prosty.  Składniki na ciasto: 600 g mąki 300 g margaryny 1 jajko 4 żółtka 160 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 8 cytryn 6 świeżych  moreli (albo paczka suszonych) 500 g cukru Sposób

Niezły Młynek
Tarta czekoladowo - kokosowo - malinowa 241

Kochani pieczemy tartę :) Jest naprawdę przepyszna i szybka w wykonaniu.  Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ( uniwersalnej) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła drobno pokrojonego 2 duże żółtka Masa:  150 g białej czekolady 2 łyżki żelatyny w prożku 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki  cukru 500 g kremowego

Niezły Młynek