kruchym cieście, pyszne połączenie. Chrupiąca sałatka ze świeżej papryki, pomidorka, oliwek, w sosie włoskim i do tego chrupiące płatki migdałowe. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki mąki -2/3 kostki masła - 1 jajo - 1/4 łyżeczki soli - tłuszcz do wysmarowania formy NA MASĘ: - pęczek świeżej botwinki - 5 jajek - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - 100 g serka śmietankowego
SMYKWKUCHNIPiękne i pyszne połączenie. Polecam serdecznie wszystkim zapracowanym ten pomysł na obiad bo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki maki - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - sól Z w/w/ składników szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do zapiekania. NA WIERZCH: -pęczek zielonych szparagów (szparagi obieramy ;-) ) - 1 młoda cebulka
SMYKWKUCHNIsałatkę. Wspaniale nadaje się na imprezy okolicznościowe, czy na kolację. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - 6 ugotowanych jajek - puszka tuńczyka - łyżka posiekanego koperku - paczka drobnego makaronu (najlepiej włoskiego lub z mąki durum) - 3 łyżki kaparów - sól, pieprz kolorowy - majonez (w wersji dietetycznej użyjcie jogurtu greckiego) Jajka kroimy w kostkę, tuńczyka odcedzamy, makaron gotujemy. Wszystkie składniki w/w łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku
SMYKWKUCHNIolejem rzepakowym. Ciasto możecie przygotować z ulubionymi owocami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i długo zachowuje świeżość, na słodki letni deser w sam raz! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 szklanki mąki pszennej - 6 jaj - 2 szklanki cukru - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (czubate) -1/3 łyżeczki kardamonu -1 i 1/2 szklanki oleju - 2 szklanki jagód Jajka ubij za pomocą miksera
SMYKWKUCHNIłyżki kaparów - botwinka pęczek - koperek świeży Małą tortownicę, wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z jogurtem i żółtkami, dodaj pozostałe składniki tj. kapary, kasze mannę, mąkę z płatków, przyprawy i posiekaną botwinkę, wylej na tortownicę. Na wierch ułóż pokrojone pomidorki, i kurki, posyp koperkiem. Zapiekaj 30 minut. Można podawać na gorąco i na zimno! Bardzo smaczne
SMYKWKUCHNIskrywa wszystko co najlepsze, wiśnie nadwiślańskie, czekoladę i bitą śmietanę. Wspaniały tort na letnie dni! Jestem prze-szczęśliwa tort jest obłędny! ZACZNIJMY OD POCZĄTKU... SKŁADNIKI: CIASTO : -25 dag mąki - pół kostki masła - 1/3 szklanki cukru - opakowanie cukru waniliowego - jajo ekologiczne - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto, wylepiamy blaszkę. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy. MASA
SMYKWKUCHNImłodym bobem. Pyszne! SKŁADNIKI: - 2 małe cukinie - 2 młode ziemniaki - 3 jaja - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów - 2 ząbki czosnku - 1/2 młodej cebuli - 2 łyżki kaszy manny - 1 łyżka mąki pszennej - sól, pieprz - natka pietruszki Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki, czosnek i cebulę zmiksuj na muss. W/w składniki wymieszaj na gładką masę. Wypełnij kokilki i upiecz. Czas pieczenia
SMYKWKUCHNImasy na kwadraciki ciasta. Wiśnie wypestkować, odsączyć, rozłożyć na masie serowej, delikatnie je dociskając. Zlepić wszystkie brzegi do środka, tworząc takie sakiewki. Wierzch posmarować drugim rozkłóconym jajkiem. Kruszonka: 25g mąki pszennej, 1,5 łyżki cukru, łyżka masła. Ze składników zagnieść palcami kruszonkę, posypać wierzch ciastek. Piec ok. 25 minut w temp. 180st
Z miłości do słodkoścismaczny razowy chleb, który jedliśmy już na kolację ze świeżym masłem i dżemem z truskawek . To chlebek z rodzaju cięższych i mniej puszystych bo jest w nim dużo razowej mąki. Ale taki jest zdrowszy - oczywiście dla tych, którym nie szkodzi duża ilość błonnika i naturalny zakwas. Zobacz przepisy na inne chleby i bułeczki domowe . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazoltym i mieszamy az sie dokladnie nie rozpusci ser Makron nakladamy na talerze i polewamy sosem Smacznego! Ps Jesli sos jest za bardzo rzadki polecam dodac troche maki do zgestnienia. Pomysl mi wpadl do glowy poniewaz moja corka nie moze jesc pomidorow, wiec musialam cos wymyslec zastepczego
Klaudynkowa kuchniaużyłam do moich placków. Przepis pochodzi ze strony Magazyn Kuchenny , a przepis na sos czosnkowy możecie znaleźć na moim blogu ;) Składniki: 2 niewielkie cukinie łyżeczka soli 0,5 szklanki mąki pół szklanki startego żółtego sera jajko cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy ulubione przyprawy- jeśli ktoś lubi eksperymenty, może próbować przyprawić placki po swojemu :) olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy
Czerwona Porzeczkamleka. Zagniatanie i wyrabianie ciasta mnie uspokaja - męczą się tylko trochę ręce, ale głowa wycisza. Wyrabiam ręcznie właśnie z tego powodu. W tym cieście trochę nakombinowałam - przyznaję bez bicia. Mąka zwykła i trochę razowej bo chciałam zużyć jej resztę z pojemnika. Melasa bo pomyślałam, że nada koloru a kawa dla podkręcenia smaku. Wyszło bardzo ciekawie i smacznie. Pachnący, świeży placek
Smaczna Pyzawymieszać. Dodawać porcjami twaróg i mieszać. Wlać roztopioną zimną margarynę. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do masy serowej. Na końcu 150 g borówek wymieszać z 1 łyżką mąki, dodać do masy serowej i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę serową. 100 g borówek zmiksować w blenderze dosłodzić do smaku
Ala piecze i gotujeminut. Polecam . Zaczynamy: Składniki: ok 700 gr polędwicy wieprzowej 2 cebule 300 gr pieczarek 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki mąki 200 ml kwaśnej smietany 400 ml bulionu kurczakowego sól, pieprz Wykonanie: Polędwice kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju I maśle smażymy na dyżym gazie około 3 min. Wyciągamy mięso na talerz
Smaki Edytyhansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Ciasto kakaowe: ¾ szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem wiśniowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 800 g wiśni świeżych lub mrożonych 5 łyżek cukru 6 łyżeczek żelatyny
Czerwona Porzeczka