przy niedzieli, moj pierwszy w zyciu makowiec Ciasto:ok. 3 ,5 szklanki maki 180 ml letniego mleka 150 g masla, roztopionego, ochlodzonego 6 zoltek 45 g 21 g suchych 6 łyzek cukru 1,5 łyzki oleju pol lyzeczki soli 1,5 łyzki spirytusu ( np. wodki) 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) Wszystkie skladniki laczymy. Ciasto odstawiamy
Smaki EdytyKtoz z nas nie pamieta gniazdek z cukierni :) Ten smak, ten zapach...ochh wspomnienia..Dzisiaj postaram się przenieść Was w czas gniazdek I malutkich cukierni :)Zaczynamy
Smaki EdytyA na deser ptysie 400 gr maki200 gr maslaszczypta soli2 szkl wody8 jajekMaslo rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sol, zmniejszamy ogien I dodajemy make.Po ostudzeniu , wbijamy
Smaki Edytyzostal nam deser Po wczorajszej napoleonce- kremowce zostalo mi bialko- Wiec na zamowienie mojej rodzinki zrobilam bezy Ubilam piane z 6 bialek , dodajac 250gr cukru pudru, lyzeczki maki ziemniaczanej i lyzeczki octu ryzowegoSzpryca cukiernicza wycisnelam bezy na blache.Pieklam w nagrzanym piekarniku do 120C najpierw 25 min, pozniej suszylam 45 min na 100 C. Smacznego i milego wieczoru
Smaki EdytyZapraszam na moja wariacje nt ciasta marchewkowego- czyli carrot cake W misce laczymy 4 jajka1.5 szkl brazowego cukru1.5 szkl olejuDodajemy 2 lyzeczki proszku do pieczenia2 szkl maki- miksujemy razem Dodajemy 2 szkl startej marchwirodzynki, orzechy Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C ok 40-45 min Ubijamy mala kremowke, dodajemy cukier puder ok 6-7 lyzek, serek marscapone. Smacznego
Smaki EdytyDzisiaj moj syn konczy 3 latka , postanowilam poszalec- lubie robic torty , ale bawienie sie masa z marcepanu , to przyszlo mi sie zmierzyc pierwszy raz. Mysle, ze
Smaki EdytyZapraszam na smaki meksykanskie-Michoacán beef- czyli meksykanski gulasz z Michoacán Okolo 1 kg wolowiny kroimy w kostke. Doprawiamy sola, pieprzem I opruszamy maka. Smazymy na duzym ogniu ok5-10 min. Dodajemy: skrojone 2 cebule, 5 sprasowanych zabkow czosnku, puszke pomidorow, 0.5 lyzeczki przyprawy red chilli flakes, szczypte papryki cayenne, ok 0.7 l rosolu wolowego. Dusimy na malym ogniu
Smaki EdytyZapraszam na uszka wigilijne. Ile gospodyn tyle przepisow. Z barszczem - niezapomniany smak.A to sa moje :)Farsz:Grzyby suszone - 2 szklanki1 cebulapieprz , sol Grzyby obgotowujemy. Cebulke
Smaki EdytyZapraszam na ciasteczka do kawy, Poniewaz po marcepanowych ciastkach zostaly mi zoltka-poszlam za ciosem I napieklam kruchych ciastek.Skladniki:3 zoltka300 gr maki80 gr cukru pudru150
Smaki EdytySernik ktory zawsze sie udaje :)Skladniki :1 maslo 1 kg startego sera8 jaj1 1/3 szkl cukru3-4 lyzki maki ziemniaczanejbakalie wdlg uznania Wykonanie:Bialka - ubijamy, na sztywna piane.Zoltka , cukier, maslo I make ziemniaczaną - ubijamy na puszysta mase Bialka - ubijamy, na sztywna piane.Do masy zoltkowej dodajemy powoli ser, caly czas ubijajac .Gdy polaczymy mase z serem
Smaki EdytyCiasto z jablkami , co moge powiedzec o nim :) zawsze sie udaje- by go zrobic potrzeba tylko ok 10 min. Warto sprobowac, a dodajac kulke lodow smietankowych
Smaki EdytyNajprostszy przepis- a ile sprawia radości. By je zrobić potrzebujemy ok 15 min- pieczemy 20 min. Proste? myśle , że tak- a do tego przepyszne. Składniki: 200g mąki 100g cukru 50g brązowego cukru 2 1/2 łyżeczki proszku
Smaki EdytyDzisiaj czekoladowe muffiny. Szybko I przepysznie- palce lizać. Można podawać z bitą śmietaną Składniki: 200g mąki 100g cukru 50g brązowego cukru 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smaki EdytyTiramisu, to klasyka włoskiego cukiernictwa. Dzisiaj zapraszam na tiramisu - z ciastem I kremem. Składniki: 3 jajka 140 gr drobnego cukru (golden caster sugar) 90 gr mąki- self raising flour 1 łyżka kakao 150 ml czarnej kawy 2 łyżki rumu- lub esencji rumowej Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy make I kakao I powoli mieszamy łyżka
Smaki Edytysłowa Barney -use your imagination :) Naleśniki: 2 szkl maki 2 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki oliwy sól Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka. Smażymy na niewielkiej ilości oleju . W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Kroimy na drobną kosteczke cebulę I podsmażamy na oleju. Do ziemniaków dodajemy cebulkę z tłuszczem
Smaki Edyty