Przepisów na omlet jest mnóstwo. Każdy robi go wg swoich upodobań. Jedni dodają do niego mąkę, a inni przyrządzają go z samych jaj i mleka. Ja również przygotowuję go różnie, w zależności od tego czy jest na słodko czy słono. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję wytrawną, idealną na szybkie i syte śniadanie. Dostarczy nam wiele energii na cały dzień(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 1 omleta smażonego na niedużej patelni: 1 jajko 1 łyżka mleka 1 płaska łyżka mąki Sól Pieprz Tymianek Plaster szynki pokrojony w kostkę Odrobina cebuli skrojona w kostkę ¼ małego pomidora Masło Przygotowanie: Jajko wbić do miski, dodać do niego mleko. Wymieszać trzepaczką. Dodać do masy
Fabryka pomysłówwykorzystać, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi. Zmniejszyłam także ilość cukru i masła w masie. Składniki: na kakaowy biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Przygotowanie I: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić(...)sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 40 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. na mleczną
Fabryka pomysłówłyżki śmietany – u mnie 18% 600 ml bulionu drobiowego Liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego Sól Pieprz 0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis lub inne ulubione zioła Mąka pszenna Olej Przygotowanie: Czosnek posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać na patelnię szpinak (świeży drobno pokroić, mrożony poczekać aż się rozmrozi). Dusić kilka minut. Na koniec dodać jedną dużą łyżkę(...)smaku i jeszcze chwilę dusić. Schab rozbić na cienkie kotlety. Opruszyć solą i pieprzem z obu stron. Nakładać na brzeg kotleta farsz szpinakowy i zwijać. Obtoczyć w mące. Roladki obsmażyć z obu stron na złoty kolor (na oleju). Przełożyć do rondla i podlać bulionem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić przyprawą włoską. Dusić do miękkości około
Fabryka pomysłówmusi być to wcale prawdą, wystarczy przygotować ciasto w wersji light. Mój dzisiejszy placek nie zawiera ani grama tłuszczu oraz posiada otręby, możecie go natomiast jeszcze bardziej uzdrowić, używając mąki pełnoziarnistej oraz brązowego cukru. Przepis na ciasto pochodzi z bloga AZgotuj! Ps. przepraszam, że ostatnio rzadko zajmuję się swoim blogiem, lecz mimo ukończenia uczelni mam na głowie parę innych zajęć(...)Nadrobię też zaległości u Was! Składniki na blaszkę 22x24cm: 0,5 kg czereśni 1 szklanka mąki 1 szklanka pszennych otrąb 5 łyżek drobnego cukru 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Czereśnie umyj i przekrój na pół usuwając pestkę. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec
Fabryka pomysłówtaniej, a po drugie mogę przygotować farsze, które nie zawsze możemy dostać w sklepach. Dzisiejszy przepis został przeze mnie kiedyś znaleziony na portalu Onet.pl Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru + 2-4 łyżki do nadzienia 1/3 kostki masła 5 dkg drożdży 0,5 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta) 0,25 kg śliwek(...)łyżeczki cynamonu szklanka mleka na kruszonkę : 2 łyżki masła, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki 0,5 szklanki mleka 2 łyżki bułki tartej Kruszonka przygotowana z połowy porcji - klik Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, poczekać, aż zapączkują. Do rozczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać, na końcu wlać rozpuszczone letnie masło, wyrobić ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i łatwo
Fabryka pomysłówwilgoci. Przepis znalazłam na blogu Coolinarna strefa . Składniki na keksówkę: 3 jajka 200g cukru lub trochę mniej w zależności jak słodkie lubicie 150 g margaryny 250 g mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kisiel cytrynowy(najlepiej bez cukru) 250 g serka homogenizowanego (dałam Danio waniliowe) 1 cukier wanilinowy skórka starta z 1/2 cytryny(...)połowy cytryny Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować. Mąkę wymieszać z kisielem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając, wsypywać po łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Następnie dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować. Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką
Fabryka pomysłówŚwiętach, chciałabym Wam, moim Czytelnikom, złożyć życzenia: zdrowych, wesołych i ciepłych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych odpoczynku i chwil wytchnienia oraz wielu pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku. Składniki: Ciasto: 300g mąki 1/3 opakowania świeżych drożdży ½ łyżeczki soli – do smaku ½ łyżeczki cukru- do smaku 2 łyżki oleju ½ szklanki ciepłej wody – ewentualnie ciut więcej Farsz: 2 ćwiartki ugotowane z rosołu 1-2 marchewki(...)Kilka łyżek bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Słodka papryka Ostra papryka – szczypta Przygotowanie: Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce do rozpuszczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól, rozpuszczone drożdże i wodę. Z podanych składników zagnieść ciasto, które ma być elastyczne (ewentualnie podsypać mąką lub dodać ciut więcej wody). Odstawić przykryte do wyrośnięcia
Fabryka pomysłówbloga Magdy – Brulion Spadachroniarza , na którym możecie znaleźć także wiele innych, ciekawych i słodkich pomysłów. Ps. Gotowanie zagłosowanie trwa! Składniki na formę 20x21cm: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych (górskich) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 150g masła ½ szklanki łuskanych orzechów włoskich 100g mlecznej czekolady Opcjonalnie garść suszonych owoców(...)żurawina, śliwki (przełamują słodycz) Przygotowanie: Mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem. Orzechy i czekoladę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mąki i wymieszać wszystko razem. Masło roztopić w garnuszku, dodać go do suchych składników. Wszystko wymieszać do uzyskania gęstej masy. Wyłożyć do formy silikonowej (u mnie 20x21cm) lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Fabryka pomysłówSkładniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos : 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: Można dodawać to co każdy lubi :) U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy(...)zwykły ser żółty to też nie będzie źle :)) cebula ogórek kiszony salami oliwki zielone oregano Wykonanie: Do kubeczka wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy - mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatamy około
Czerwona PorzeczkaSkładniki na 16 małych rogalików: 250 - 300 g mąki 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 125 ml ciepłego mleka 80 g cukru szczypta soli 80 g roztopionego, przestudzonego masła cukier waniliowy małe opakowanie Nutelli Wykonanie: Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia(...)miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy żółtka. Następnie wlewamy drożdżowy zaczyn i łączymy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy masło. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąkę. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, po czym dzielimy
Czerwona PorzeczkaSkładniki na 16 bułeczek: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 4 łyżki ciepłego mleka szklanka ciepłej wody Do posmarowania: 2 łyżki masła łyżka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dolewamy(...)mąki. Dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na małe kuleczki i z każdej formujemy wałeczki o długości około 20cm. Wałeczek zawijamy w supełek, a pozostałe końce zawijamy, jeden do góry drugi na dół supełka. Bułeczki układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia
Czerwona Porzeczkasmażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie: Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju, gdy się zarumieni przerzucamy do bulionu. Kiełbasę kroimy w paski, obtaczamy(...)odrobinie mąki, podsmażamy i dorzucamy do mięsa. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę. Po tym czasie ogórki kroimy w paseczki i dorzucamy do garnka, dodajemy też koncentrat pomidorowy. Gotujemy 15 minut. Na koniec
Czerwona PorzeczkaSkładniki na formę o średnicy 24cm: ciasto ciemne: 75 g gorzkiej czekolady 75g masła 75g cukru 3 jajka 75g mąki łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia ciasto jasne: 75g białej czekolady 75g masła 75g cukru 3 jajka 75g mąki łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia krem: 500 ml gęstej śmietany 36% 3 łyżki kawy(...)żółtek. Białka ubijamy na gęstą pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, ciągle ubijając. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Czekoladę z masłem wlewamy strużką do jajek i ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przełożenie: Po schłodzeniu krem ubijamy końcówkami do ubijania
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Muffiny: Składniki suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego Nadzienie: 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Wykonanie: Nadzienie: Serek, cukier(...)mąkę i białko jajka mieszamy razem na gładką masę i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Muffiny: Składniki suche mieszamy razem w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Następnie łączymy składniki suche i mokre i delikatnie mieszamy aż powstanie gładka masa. Do foremek nakładamy najpierw ciasto do 1/3 wysokości ( około 1 łyżka ciasta), następnie 1 łyżeczka nadzienia
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 4-5 łyżek cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko szklanka mleka 2 łyżki oleju Budyń: 1 i 3/4 opakowania budyniu waniliowego (opakowania po 40 gramów) 1,5 szklanki mleka Dodatkowo: rodzynki 100g Wykonanie: Budyń gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy(...)niego drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę, jajka, olej,resztę cukru i przygotowany wcześniej zaczyn mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy budyniem i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w 2cm paski. Układamy na blasze wyłożonej
Czerwona Porzeczka