mąka - 10440 przepisów (strona:213/696)

Omlet z szynką i pomidorem 189

Przepisów na omlet jest mnóstwo. Każdy robi go wg swoich upodobań. Jedni dodają do niego mąkę, a inni przyrządzają go z samych jaj i mleka. Ja również przygotowuję go różnie, w zależności od tego czy jest na słodko czy słono. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję wytrawną, idealną na szybkie i syte śniadanie. Dostarczy nam wiele energii na cały dzień(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 1 omleta smażonego na niedużej patelni: 1 jajko 1 łyżka mleka 1 płaska łyżka mąki Sól Pieprz Tymianek Plaster szynki pokrojony w kostkę Odrobina cebuli skrojona w kostkę ¼ małego pomidora Masło Przygotowanie: Jajko wbić do miski, dodać do niego mleko. Wymieszać trzepaczką.   Dodać do masy

Fabryka pomysłów
Mleczna kanapka/Milkyway 2925

wykorzystać, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi. Zmniejszyłam także ilość cukru i masła w masie. Składniki: na kakaowy biszkopt:   6 jajek   3/4 szklanki cukru   pół szklanki mąki pszennej   pół szklanki mąki ziemniaczanej   1 łyżeczka proszku do pieczenia   3 łyżki kakao   2 łyżki oleju Przygotowanie I: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić(...)sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować.   Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 40 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. na mleczną

Fabryka pomysłów
Schabowe roladki ze szpinakiem duszone w sosie śmietanowym 257

łyżki śmietany – u mnie 18% 600 ml bulionu drobiowego Liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego Sól Pieprz 0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis lub inne ulubione zioła Mąka pszenna Olej   Przygotowanie: Czosnek posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać na patelnię szpinak (świeży drobno pokroić, mrożony poczekać aż się rozmrozi). Dusić kilka minut. Na koniec dodać jedną dużą łyżkę(...)smaku i jeszcze chwilę dusić. Schab rozbić na cienkie kotlety. Opruszyć solą i pieprzem z obu stron. Nakładać   na brzeg kotleta farsz szpinakowy i zwijać. Obtoczyć w mące. Roladki obsmażyć z obu stron na złoty kolor (na oleju). Przełożyć   do rondla i podlać bulionem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić przyprawą włoską. Dusić do miękkości około

Fabryka pomysłów
Otrębowy placek z czereśniami (bez tłuszczu) 149

musi być to wcale prawdą, wystarczy przygotować ciasto w wersji light. Mój dzisiejszy placek nie zawiera ani grama tłuszczu oraz posiada otręby, możecie go natomiast jeszcze bardziej uzdrowić, używając mąki pełnoziarnistej oraz brązowego cukru. Przepis na ciasto pochodzi z bloga AZgotuj! Ps. przepraszam, że ostatnio rzadko zajmuję się swoim blogiem, lecz mimo ukończenia uczelni mam na głowie parę innych zajęć(...)Nadrobię też zaległości u Was! Składniki na blaszkę 22x24cm: 0,5 kg czereśni 1 szklanka mąki 1 szklanka pszennych otrąb 5 łyżek drobnego cukru 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Czereśnie umyj i przekrój na pół usuwając pestkę.  Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec

Fabryka pomysłów
Zawijaniec drożdżowy śliwkowo-jabłkowy 265

taniej, a po drugie mogę przygotować farsze, które nie zawsze możemy dostać w sklepach. Dzisiejszy przepis został przeze mnie kiedyś znaleziony na portalu Onet.pl Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru + 2-4 łyżki do nadzienia 1/3 kostki masła 5 dkg drożdży 0,5 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta) 0,25 kg śliwek(...)łyżeczki cynamonu szklanka mleka na kruszonkę : 2 łyżki masła, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki 0,5 szklanki mleka 2 łyżki bułki tartej Kruszonka przygotowana z połowy porcji - klik Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, poczekać, aż zapączkują. Do rozczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać, na końcu wlać rozpuszczone letnie masło, wyrobić ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i łatwo

Fabryka pomysłów
Ciasto serowo-cytrynowe 440

wilgoci. Przepis znalazłam na blogu Coolinarna strefa .  Składniki na keksówkę:   3 jajka 200g cukru lub trochę mniej w zależności jak słodkie lubicie 150 g margaryny 250 g mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1 kisiel cytrynowy(najlepiej bez cukru) 250 g serka homogenizowanego (dałam Danio waniliowe) 1 cukier wanilinowy skórka starta z 1/2 cytryny(...)połowy cytryny Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować.  Mąkę wymieszać z kisielem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając, wsypywać po łyżce przygotowaną mieszankę z mąki.   Następnie dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.  Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką

Fabryka pomysłów
Drożdżowe paszteciki z mięsem 258

Świętach, chciałabym Wam, moim Czytelnikom, złożyć życzenia: zdrowych, wesołych i ciepłych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych odpoczynku i chwil wytchnienia oraz wielu pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku. Składniki: Ciasto: 300g mąki 1/3 opakowania świeżych drożdży ½ łyżeczki soli – do smaku ½ łyżeczki cukru- do smaku 2 łyżki oleju ½ szklanki ciepłej wody – ewentualnie ciut więcej Farsz: 2 ćwiartki ugotowane z rosołu 1-2 marchewki(...)Kilka łyżek bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Słodka papryka Ostra papryka – szczypta Przygotowanie: Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce do rozpuszczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól, rozpuszczone drożdże i wodę. Z podanych składników zagnieść ciasto, które ma być elastyczne (ewentualnie podsypać mąką lub dodać ciut więcej wody). Odstawić przykryte do wyrośnięcia

Fabryka pomysłów
Owsiana krajanka vel. owsiane batoniki z orzechami i czekoladą 198

bloga Magdy –  Brulion  Spadachroniarza ,  na którym możecie znaleźć także wiele innych, ciekawych i słodkich pomysłów. Ps. Gotowanie zagłosowanie trwa! Składniki na formę 20x21cm: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych (górskich) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 150g masła ½ szklanki łuskanych orzechów włoskich 100g mlecznej czekolady Opcjonalnie garść suszonych owoców(...)żurawina, śliwki (przełamują słodycz) Przygotowanie: Mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem. Orzechy i czekoladę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mąki i wymieszać wszystko razem.  Masło roztopić w garnuszku, dodać go do suchych składników. Wszystko wymieszać do uzyskania gęstej masy. Wyłożyć do formy silikonowej (u mnie 20x21cm) lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

Fabryka pomysłów
Pizza na chrupiącym, cienkim cieście :) 240

Składniki   Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli   Sos :  250 ml przecieru pomidorowego  3-4 łyżki ketchupu  łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: Można dodawać to co każdy lubi :) U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy(...)zwykły ser żółty to też nie będzie źle :))  cebula ogórek kiszony salami oliwki zielone oregano Wykonanie: Do kubeczka wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy - mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatamy około

Czerwona Porzeczka
Rogaliki z Nutella ;) 378

Składniki na 16 małych rogalików: 250 - 300 g mąki  20 g świeżych drożdży  2 żółtka  125 ml ciepłego mleka  80 g cukru  szczypta soli  80 g roztopionego, przestudzonego masła cukier waniliowy małe opakowanie Nutelli   Wykonanie: Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy  na 10 minut do wyrośnięcia(...)miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy żółtka. Następnie wlewamy drożdżowy zaczyn i łączymy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy masło. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąkę. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk.  Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, po czym dzielimy

Czerwona Porzeczka
Garlic Knots- aromatyczne bułeczki 203

Składniki na 16 bułeczek: 3 szklanki  mąki pszennej 3 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli   2 łyżki oliwy  4 łyżki ciepłego mleka szklanka ciepłej wody Do posmarowania: 2 łyżki masła łyżka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dolewamy(...)mąki. Dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na małe kuleczki i z każdej formujemy wałeczki o długości około 20cm. Wałeczek zawijamy w supełek, a pozostałe końce zawijamy, jeden do góry drugi na dół supełka. Bułeczki układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia

Czerwona Porzeczka
Forszmak lubelski ;) 651

smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy,  łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie: Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju, gdy się zarumieni przerzucamy do bulionu. Kiełbasę kroimy w paski, obtaczamy(...)odrobinie mąki, podsmażamy i dorzucamy do mięsa. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę. Po tym czasie ogórki kroimy w paseczki i dorzucamy do garnka, dodajemy też koncentrat pomidorowy. Gotujemy 15 minut. Na koniec

Czerwona Porzeczka
Tort czekoladowo- czekoladowy ;) 279

Składniki na formę o średnicy 24cm:   ciasto ciemne: 75 g gorzkiej czekolady 75g masła 75g cukru 3 jajka 75g mąki łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia   ciasto jasne: 75g białej czekolady 75g masła 75g cukru 3 jajka 75g mąki łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia krem: 500 ml gęstej śmietany 36% 3 łyżki kawy(...)żółtek. Białka ubijamy na gęstą pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, ciągle ubijając. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Czekoladę z masłem wlewamy strużką do jajek i ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przełożenie: Po schłodzeniu krem ubijamy końcówkami do ubijania

Czerwona Porzeczka
Muffiny czekoladowe z nadzieniem ;) 190

Składniki: Muffiny: Składniki suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego   Nadzienie: 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko   Wykonanie: Nadzienie: Serek, cukier(...)mąkę i białko jajka mieszamy razem na gładką masę i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Muffiny: Składniki suche mieszamy razem w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Następnie łączymy składniki suche i mokre i delikatnie mieszamy aż powstanie gładka masa.  Do foremek nakładamy najpierw ciasto do 1/3 wysokości ( około 1 łyżka ciasta), następnie 1 łyżeczka nadzienia

Czerwona Porzeczka
Bułeczki drożdżowe z budyniem ;) 235

Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 4-5 łyżek cukru  3 szklanki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko  szklanka mleka  2 łyżki oleju Budyń: 1 i 3/4 opakowania budyniu waniliowego (opakowania po 40 gramów) 1,5 szklanki mleka   Dodatkowo: rodzynki 100g  Wykonanie: Budyń gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy(...)niego drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę, jajka, olej,resztę cukru i przygotowany wcześniej zaczyn mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy budyniem i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w 2cm paski. Układamy na blasze wyłożonej

Czerwona Porzeczka