mąka - 10440 przepisów (strona:215/696)

Placek z rabarbarem 469

Polsce jest już dostępny rabarbar dlatego z tej okazji postanowiliśmy upiec szybki placek z rabarbarem. Ciasto to jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia  3 jajka 120 g miękkiego masła opakowanie cukru waniliowego 2 łodygi rabarbaru Kruszonka: 25 g masła 25 g cukru 40 g mąki pszennej(...)obrany rabarbar kroimy na plasterki i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Po 30 minutach odsączamy sok.  Miękkie masło mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i układamy na nim przygotowany wcześniej rabarbar.  Posypujemy wierzch ciasta przygotowaną kruszonką. Pieczemy w 180'C przez 45 minut. Smacznego

cookpl
Rolada z truskawkami 405

wspaniałe owoce, mnie zainteresowały truskawki. Postanowiłam upiec coś lekkiego, szybkiego i pysznego, aby te słoneczne dni zagościły u mnie w domu. Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki  3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml śmietanka kremówka cukier waniliowy 200 g truskawek Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier(...)ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wylewamy na największą prostokątną blaszkę (na spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy w 180'C przez ok. 10 min. ( ważne aby pilnować przez ten czas naszego biszkoptu).  Upieczone zostawiamy do ostygnięcia

cookpl
Szpinakowe kopytka (szpinakowe gnocchi) z sosem śmietanowo-cebulowym / Gnocchi di patate e spinaci / Potato and Spinach Gnocchi 369

obranych ziemniaków, 1 jajko, 20 dag mrożonego szpinaku, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, oliwa. Ziemniaki gotujemy i studzimy. Szpinak wrzucamy do rondelka z oliwą i chwilę przesmażamy na wolnym ogniu, aż woda odparuje, a następnie studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy szpinak, mąki, jajko i wszytko dokładnie mieszamy. Formujemy wałek i kroimy na kawałki o długości

Delicious Titbits
Kruche ciasteczka z żurawiną i rodzynkami 195

połowy porcji. Pewnie zastanawiacie się, dlaczego wśród składników jest smalec? ...a no dzięki niemu ciasteczka są kruchutkie. Ten sposób na kruche ciasteczka podpowiedziała mi teściowa :)   Składniki: 1/2 kg mąki, 3 jajka, 2 łyżki miękkiego smalcu, 250 g masła (lub margaryny), 250 g cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, porządna garść żurawiny :) porządna garść rodzynek :) Bakalie należy wcześniej sparzyć(...)stolnicę przesiać mąkę, dodać jajka, masło pokrojone w kostkę i smalec oraz posiekane bakalie. Zagnieść i następnie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i... można wycinać. Podczas wałkowania można delikatnie posypywać mąką, ale nie za dużo. Ciasto nie może być zbyt grube, bo ciasteczka jeszcze urosną. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez

Delicious Titbits
Tort truskawkowy 178

truskawki pomogły mi podjąć decyzję :) No i tort truskawkowy okazał się hitem... wszyscy zjedli z dokładką, a najbardziej, co najważniejsze, smakowało dzieciom:) Biszkopt rzucany: 6 jaj, 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Nasączenie biszkoptu: sok z 1 pomarańczy + tyle wody, aby razem z sokiem było 1/2 szklanki(...)ubijamy na sztywno dodając cukier łyżka po łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy po kolei olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę należy wymieszać ręcznie lub, jeśli się nie boicie, mikserem na wolnych obrotach. Wylewamy ciasto na formę o średnicy 30 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą

Delicious Titbits
Mini tarty z zielonym farszem 287

Kolejny szpinakowy przepis. Tym razem małe tarty z zielonym nadzieniem. Do farszu użyłam mieszanki różnych listków ale można również użyć samego szpinaku. składniki: kruche ciasto 125 g mąki pszennej 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g margaryny lub masła 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 400 g młodych liści pokrzywy,szpinaku,mizuny i lebiody (komosa biała) + dodatkowo 2 garście szpinaku(...)ricotty 2 jajka sól z pieprzem Kamis gałka muszkatołowa Kamis olej lub masło do smażenia Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę lub masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i wylepić

Monia miesza i gotuje
Ciasto z rabarbarem 225

ciasto z rabarbarem z kruszonką na wierzchu. Polecam je do herbatki. Zamiast rabarbaru można użyć dowolnych owoców. składniki: 1 kostka margaryny lub masła 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 600 g rabarbaru kruszonka 1/3 kostki margaryny lub masła 2/3 szklanki maki 1/3 szklanki cukru Przygotować kruszonkę. Margarynę rozgnieść(...)palcach z mąką i cukrem, odstawić. W rondelku rozpuścić margarynę i wystudzić. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem a na końcu roztopioną margarynę. Dużą blachę wyłożyć papierem i przelać ciasto. Rabarbar pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec

Monia miesza i gotuje
Makowiec 686

Narodzenia. Pomimo opinii, że jest to ciężkie ciasto do zrobienia postanowiłam wypróbować :). Wyszło lepiej niż oczekiwałam. Przepis ze stronki Pani Doroty: mojewypieki.com Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek  45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych(...)łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn ). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy lnianym ręczniczkiem. Odstawiamy

Pudełko rozmaitości
Sos beszamelowy 198

Sprawdza się jako dodatek do warzyw np. kalafiora, brokuła itp. ale także do past i cannelloni. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta ale może być też mielona) W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło na małym ogniu i dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Pozostawiamy(...)momentu spienienia- wtedy mamy pewność, że mąka nie jest surowa. Dolewamy mleko ( można je wstępnie podgrzać dzięki czemu zyskamy jedwabisty sos)- mieszamy. Co jakiś czas mieszamy i kontrolujemy, aby nie wykipiało. Dodajemy pieprz, sól i gałkę do smaku ( ok. pół łyżeczki soli i gałki + trochę mielonego czarnego pieprzu do podkreślenia smaku). Gotujemy do momentu zgęstnienia. Aby uniknąć tworzenia się

Pudełko rozmaitości
Mini babeczki wielkanocne ;) 450

upiec w dużej formie.  U mnie wersja mini. Z podanej porcji wychodzi 20 małych babeczek :)  Takie kolorowe babeczki ucieszą na pewno każdego :) Składniki: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej, dopełnić do 3/4 kaszą manną 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 200g masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia czekolada kolorowe groszki ( u mnie Smarties) dwa małe opakowania(...)tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Masło roztapiamy, studzimy i dodajemy do ciasta. Mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy z ciastem.  Foremki natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do foremek i pieczemy

Czerwona Porzeczka
Sznycel po wiedeńsku 173

zwał..no i schaboszczak z jajkiem sadzonym to świetny pomysł.. 60 dag mięsa z szynki, schabu 4 jajka do smażenia 2-3 jajka do panierowania bułka tarta, mąka 3 łyżki masła do smażenia Mięso pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.Obtoczyć w mące, zanurzyć w miseczce z jajkiem a potem obtoczyć w bułce tartej.S mażyć

Moje domowe kucharzenie
Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym 245

powinien się denerwować przy wycinaniu kształtów ;) Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym 60 g cukru kokosowego 30 g syropu klonowego 25 g masła 25 g oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 jajko W rondelku podgrzać cukier, masło i syrop. Gotować ok. 2 minut, ostudzić(...)misy miksera włożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, przyprawy korzenne, jajko. Dodać płynne składniki z rondelka, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wykrawać foremkami kształty pierniczków. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

FitKot
Owsiane pieczone gofry 233

uprzyjemnić sobie życie czymś co przypomina mi wakacje. Gofry z poniższego przepisu są sycące i bardzo zdrowe. Jedynie dodatki nie są "fit" :) Składniki na 12 "trójkącików": 250 g mąki owsianej 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Ewentualnie coś do posłodzenia (u mnie dodatki były wystarczająco słodkie) Przygotowanie: Mąkę, olej i proszek miksujemy ze sobą. Białka

Czarnawisienka
Chleb z ciecierzycy z garnka na drożdżach 243

kolejny mój chleb pieczony w garnku żeliwnym. Chleby pieczone w garnku żeliwnym mają chrupiącą, przypieczoną skórkę i miękki miękisz, są wyśmienite. Zachęcam do pieczenia własnego pieczywa i eksperymentów z mąkami. Mój chleb tym razem ma dodatek mąki z ciecierzycy, która jest zdrowa, ma cudny kolor i nadaje wypiekom charakterystycznego aromatu, trzeba spróbować aby poczuć ten smak. Polecam gorąco własny wypiek

Moje Małe Czarowanie
Piernikowe brownie – choinki 201

przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 6 Wielkość blachy: 23cm średnicy Składniki: 115g masła* 90g gorzkiej czekolady (tabliczka) 2 jajka 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/4 łyżeczki soli Ozdobienie: Cukier puder Zielony barwnik Trzy kolorowe słomki albo patyczki do lodów (mogą być(...)malutkie pierniki) *masło powinno być w temperaturze pokojowej Masło wkładamy do małego garnuszka i delikatnie podgrzewamy, aż się rozpuści. Dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na bok. Do miseczki przesiewamy mąkę oraz kakao i dodajemy przyprawy.  W misce miksera krótko miksujemy jajka wraz z cukrem i wanilią. Dodajemy pomieszany sos czekoladowy i suche składniki, ponownie krótko miksujemu. Okrągłą foremkę wykładamy

Kolizje Smaków