Przepis na takie bułeczki widziałam na wielu blogach..w końcu zrobiłam i ja..pyszne, mięciutkie..polecam.. 4 łyżki ricotty 225 ml wody 450 g mąki pszennej, chlebowej 3 łyżki mleka w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 25 g masła 1 łyżeczka suchych drożdży Wypiekacz(...)łyżką wody świeżo zmielony pieprz Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie przenieść na lekko obsypany mąką blat, chwilę zagnieść i podzielić na 12 części. Każdą część zrolować w 25 cm długości wałek. Uformować supełki i przełożyć na natłuszczoną blachę. Zostawić do podwojenia objętości,pod przykryciem na około
Moje domowe kucharzeniezakręcone].Następnym razem wypróbuję nadzienie [ z ziemniaków, orzechów, rodzynek itd]..jak dla to trochę nietypowe..ale warto kiedy spróbować..A może ktoś już takie robił ?? 75 dkg mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 2 jaja 2 żółtka 1/2 szkl.cukru 5 dkg drożdży 1/2 szkl.mleka Dowolne nadzienie u mnie krem czekoladowy Z mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn(...)wyrośnięciu dodać jaja, mąkę i roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto , przełożyć do torebki i włożyć na godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć w rogal. Ułożyć na blasze i piec około 15 minut – do zarumienienia w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzeniePyszne placuszki... 250 g serka ricotta 125 ml mleka 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka szczypta soli Żółtka oddzielić od białek.Z białek ubić pianę. Ser ricotta, mleko i żółtka razem wymieszać [ najlepiej mikserem].Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Ubitą pianę z białek
Moje domowe kucharzeniemielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek 1/2 przecieru pomidorowego 1 l wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać(...)oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. i piec lub gotować.[ u mnie były pieczone] .Na koniec dodać śmietanę i mąkę, koperek
Moje domowe kucharzeniepierwszych 5 osób dostanie jeszcze dodatkowo pomarańcze w syropie.. 5 jajek 1 szkl. cukru cukier wanilinowy 20 dkg margaryny 6 łyżek miodu 1 i 1/2 szkl. mąki 1 i 1/2 łyżeczki sody około 300 ml kwaśnej śmietany 18-22% Całe jajka ubić z cukrem. Miękką margarynę utrzeć, wlać ubite jajka i razem wymieszać.Następnie dodać(...)mąkę i znów wszystko razem wymieszać.Miód podgrzać, wsypać do miodu sodę [ spieni się na biało] i energicznie wymieszać i dodać do ciasta .Całość razem wymieszać.Upiec 3 placki lub jeden a potem przekroić na trzy części. Piec w 170 stopniach około 15 minut. Ciasto podczas pieczenia jest przez dłuższy czas ciągle blade, a dopiero w ostatnich kilku minutach nabiera
Moje domowe kucharzeniezioła, susze warzyw w różnych proporcjach [ cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, kminek, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia] sól, preparat aromatyczny czosnku i suszony hydrolizat białka roślinnego. schab mąka jajka bułka tarta przyprawa Szeherezada Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z przyprawą.Kotlety obtoczyć w mące, jajkach, a następnie w bułce tartej i usmażyć
Moje domowe kucharzenieKiedyś już robiłam solanki , ale na zakwasie...tym razem skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj. 50 dkg mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 żółtko 1/2 szkl. letniego mleka 1/2 szkl. letniej wody 1 płaska łyżeczka drożdży suchych Do smarowania przed zwinięciem: 1 łyżka oleju Do smarowania przed pieczeniem: 1 białko sól morska opcjonalnie kminek(...)Wymieszać mąkę, drożdże i sól. Dodać mleko z woda i żółtko. Ciasto wyrobić (powinno być podobnej konsystencji jak na pizzę) i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę (albo do podwojenia objętości). Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego ile i jakiej wielkości solanki chcemy uzyskać) i rozwałkować na okrągłe placki grubości
Moje domowe kucharzeniektóra wróciła ze szkoły razem z koleżanką..a na obiad schabowe ...haha..a to były jednak ryby ..smażone jak schabowe.. dowolna ryba przyprawa do ryby mąka jajka sól, wegeta bułka tarta Rybę pokroić na kawałki,natrzeć przyprawą, panierować w mące, jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce tartej .smażyć na rumiano z obu stron
Moje domowe kucharzeniemalinowy..Ta porcja ciasta wystarcza na 9 mufinek..więc jak ktoś chce zrobić więcej lub mniej to trza zmienić proporcje..ja oczywiście zrobiłam z większej porcji.. 120 g mąki pszennej 75 g miodu 30 g cukru pudru 1 łyżeczka sody 50 g orzechów włoskich 150 g musu jabłkowego 20 g drożdży 1 łyżka kardamonu kilka kropli olejku arakowego(...)jednolitej masy. Przelać do miski, dodać mus jabłkowy (zrobiony z 1 jabłka) i wymieszać, żeby wszystko ładnie się połączyło. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Na końcu dodać mąkę i pokrojone orzechy i dokładnie zmiksować [ mieszałam łyżką] .Napełnić ciastem foremki na muffinki i zostawić na godzinę [ u mnie tylko 20 minut] do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około
Moje domowe kucharzeniemiesiące na kawowe eksperymenty.. U mnie na początek proste ciasto z przepisu Dorotki. 60 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru do wypieków 2 jajka 220 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao 2 łyżeczki kawy granulowanej (instant) 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego i kremowego(...)greckiego Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę, proszek i sodę przesiać, odłożyć.Wszystkie składniki umieścić w mikserze (w dowolnej kolejności) i zmiksować na gładką masę (nie dłużej).Wlać do przygotowanej formy .Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka
Moje domowe kucharzenieorzechowo-migdałowa..polecam..Piany z białek jest dużo i według mnie było za dużo..więc z części piany zrobiłam coś innego..o tym w następnym wpisie.. 30 dkg mąki 15 dkg masła 15 dkg cukru 3 jajka 2 łyżki śmietany 15 dkg zmielonych orzechów lub migdałów drożdże [ kawałek wielkości orzecha włoskiego] sól Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek
Moje domowe kucharzeniepieprz.Wymieszać. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. 3 łyżki masła lub oliwy 3 łyżki mąki 1,5 szklanki wrzątku cebula pomidory-płatki wegeta Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie,dodać płatki pomidorów. Nastepnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Mieszając wlewać wodę
Moje domowe kucharzenieroku na wigilię...zapomniałam wtedy dodać wpis....pomysł podpatrzyłam u Aleex ..polecam.. karp cebula przyprawa do ryb papryka słodka w proszku sól mąka oliwa do smażenia Sprawionego karpia opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na dzwonka. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Dzwonka ryby, posolić. Posolone kawałki karpia natrzeć przyprawą(...)szczelnie przykryć. Rybę odstawić w chłodne miejsce na około 8 godzin. Po upływie tego czasu strząsnąć cebulę z ryby. Rozgrzać oliwę na patelni. Dzwonka karpia obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor
Moje domowe kucharzenieotrzymają .........25 % zniżkę...ja właśnie do tej ryby wykorzystałam kilka produktów dostępnych w tym sklepie...gorąco polecam , bo warto.. dowolna ryba sok z cytryny 2 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta sól morska pieprz czarny Sos 0,5 kg pieczarek 4 cebule kilka łyżek ketchupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub pomidory rozdrobnione olej z ryżu 1 łyżka(...)octu listek laurowy , ziele angielskie sól różowy pieprz ziarnisty w zalewie Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą.Kawałki ryby panierować w mące , jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki w plasterki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju,dodać pieczarki i dusić około 20 minut na wolnym
Moje domowe kucharzeniePlacki ziemniaczane z dodatkiem przyprawy myśliwskiej ..smażone na oleju z ryżu.. .mniam..pycha.. 1 kg ziemniaków sól,pieprz przyprawa myśliwska 1 cebula 2 jajka 1 -2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany olej z ryżu Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym
Moje domowe kucharzenie