mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:47/60)

Otrębowe placuszki 236

brzuszka, jajko doda nam białka, maślanka wzbogaci nas o wapń, a odpowiednio dobrane mąki dostarczą zdrowych węglowodanów. Składniki na 1 porcję: 1/2 szkl. mieszanki otrąb 3 łyżki mąki (u mnie kokosowa, orkiszowa i kukurydziana) 1/2 szkl. maślanki 1 jajko Odrobina sody Cukier puder do posypania Przygotowanie: Do miski wbić jajko i roztrzepać. Dodać maślankę. Otręby wymieszać z sodą i mąką

Czarnawisienka
Placki pełnoziarniste na kefirze i oleju rzepakowym z sosem jagodowym 133

uzupełniły jagody, ale możecie wybrać inne owoce i jogurt, bardziej światowo syrop klonowy lub lokalnie cudowny płynny miód. ;) Składniki na ok. 20 placków: 2 szklanki drobnej mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki cukru pudru ¼ łyżeczki soli 2 jaja 4 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do posmarowania patelni 2 szklanki kefiru Suche składniki

Pełny talerz
Czekoladowe muffiny dyniowe 202

płatki owsiane, dynia, cynamon.  Czego chcieć więcej?  Chyba nawet można przymknąć oko na tę odrobinę cukru.      Składniki (12 - 14 sztuk): 200 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej) 150 g płatków owsianych 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 250 ml puree dyniowego

Sto kolorów kuchni
Warkocz drożdżowy 173

Podparłam się przepisem Marzeny, trochę musiałam zmodyfikować ze względu na minimalny niuans braku konkretnych składników w domu. Orginalny przepis jest tutaj Składniki: ciasto: - 280 g mąki pszennej 500 i orkiszowej 650 – pół na pół  Młyn Kopytowa - 45 g cukru drobnego do wypieków - 45 g roztopionej margaryny Palma, może być masło. Ja akurat nie miałam w lodówce - 1 jajko - szczypta

Z Kuchni Do Kuchni
Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 206

pyszną kandyzowaną marchewką. Takie babeczki marchewkowe to świetna propozycja na małe co nieco czy słodkie do kawki.   Składniki: 4 średnie marchewki (2 szklanki startej) 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki maki orkiszowej 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)mniejsze 2/3 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200ml śmietanki kremówki (36%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 marchewka 1 szklanka wody 1 cukru Sposób przygotowania: Babeczki: Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odmierzyć dwie szklanki. W misie miksera na małych obrotach ubić białka jajek ze szczyptą

Pyry na Gaz
ZaKwas na ChleB 195

potem...no właśnie, tu jest największy problem, i dlatego ja przeprowadzę Cię przez ten proces krok po kroku, bez udziwnień i tajemniczych haseł. Potrzebujesz: Dobrą, grubo zmieloną mąkę żytnią razową czy orkiszową typu 2000 lub 1850. BARDZO WAŻNE. Im mniej przemielona, tym lepiej. SŁOIK . K oniecznie wyparzony i wystudzony. Słoik powinien być 1 litrowy, lub większy, a najlepiej taki(...)niego wodę, osusz. Teraz potrzebujesz szklankę przegotowanej letniej wody. W tym celu zagotuj szklankę wody i przelej do szklanki, poczekaj aż się ochłodzi. Woda powinna być letnia. Szklankę mąki wsyp do słoika i zalej w/m wodą. Dobrze wymieszaj!!!  DREWNIANĄ LUB PLASTIKOWĄ ŁYŻKĄ .!!!!Nigdy metalową, gdyż drożdże wchodzą w reakcję chemiczną z metalem, która powoduje zanik fermentacji. Tak przygotowany rozczyn

Pasje Jolki
CHLEB TOSTOWY PSZENNY 158

uwielbia wszystko co chrupie- chlebek tostowy (z którego uwielbia "telegrzanki"- to z Teletubbies, do których niekiedy powraca). Dzisiejsze tosty w wersji pszennej, by "wyczuć" konsystencję ciasta, następne będą już orkiszowe. Te choć z niezbyt zdrowej pszennicy i tak zdrowsze są od tych kupnych, gdzie oprócz pszenicy jest mnóstwo innych dziwnych dodatków. Dlatego ich nie kupuję. Najczęściej opiekam Córci kawałki chleba(...)tutaj . Ja dodatkowo wzbogaciłam go o ziarna siemienia lnianego- uwielbiamy ziarenka. :-) Składniki:  - 350g mąki pszennej (u mnie zwykła typ650) - 60g semoliny drobno mielonej (dałam odpowiednik orkiszowy, myślę iż można zastąpić również mąką pszenną) - 250ml ciepłej wody - 20g świeżych drożdży (lub łyżeczka suchych) - 50ml oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli (dałam płaską) - 1-2 łyżeczki miodu (dałam 1 łyżeczkę syropu

Smaczne Zdrowe
Ciasto marchewkowo-orkiszowe 104

jest dobrym kompromisem między ochotą na coś słodkiego oraz chęcią zdrowego odżywiania się. Jeżeli macie taką możliwość - wykorzystajcie świeże marchewki prosto z ogrodu. Ciasto przygotowałam na bazie mąki pszennej wymieszanej z orkiszową, na osłodę - tylko ksylitol. Dla aromatu - zmielony cynamon. Ciasto będzie Wam smakowało do kawy ale dzięki zwartej konsystencji możecie śmiało zapakować kawałek na przekąskę do pracy

Milion Smaków
Szarlotka bezglutenowa 97

różnego rodzaju ulubionych bakalii. U mnie są to: migdały, orzechy, pestki słonecznika oraz płatki migdałowe. Warstwa ciasta jest nie za gruba i zrobiona ze zdrowych rodzajów mąk: gryczanej, jaglanej i orkiszowej, a smaku całości dodaje oczywiście cynamon, którego nie mogło zabraknąć w połączeniu z jabłkami. Przepis podpatrzony ze strony www.makelifefit.pl i zmodyfikowany na moje potrzeby

Milion Smaków
Mini-piadine 128

Piadina, czyli  popularny włoski placek  z mąki pszennej  doskonale zatępuje pieczywo. Dziś  w wersji mini . Składniki: 250 g mąki pszennej /użyłam orkiszowej /+ do podsypania/ 5 łyżek oliwy z oliwek ok.120 ml  wody ½  łyżeczki sody oczyszczonej sól /do smaku oraz : twarożek, wędlina w plasterkach, zielona sałatka, pomidor itp. Wykonanie:  -Składniki na ciasto zagnieść

Zakamarki mojej kuchni
Wegańskie DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 158

pokruszone drożdże - 1/4 kostki 100-gramowej - oraz kopiastą łyżkę cukru (albo dwie, jak lubicie bardzo słodkie) i mieszamy na gładką masę. Do miski na ciasto wsypujemy kubek mąki (pszennej ale z orkiszowej wychodzą też wspaniałe),  do tego wlewamy mieszaninę z drożdżami oraz pół kubka mleka sojowego i mieszamy porządnie, żeby nie było grudek. Jeśli trzeba, można dolać trochę więcej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kluski z serem 148

było zjeść porządne śniadanie. Przepyszne, mięciutkie i delikatne w smaku kluski twarogowe z wiśniami :) ~  Kluski z serem podane z wiśniami ~ Składniki: 200g mielonego twarogu 2 łyżki mąki (u mnie razowa orkiszowa) 1 jajko 1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego + dowolne dodatki, pasować będą zarówno słodkie jak i wytrawne  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę

Kuchenny Skrawek Nieba
Kwiecień z Sophie Dahl - babeczki z cukinią 151

przepis, babeczki okazują się być bardzo smakowite. Są dobrym pomysłem na śniadanie do pracy. Zdecydowanie muszę zagłębić się w przepisy muffinek na słono. Składniki (9 babeczek): 230g mąki pszennej (może być orkiszowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60ml oliwy 170ml mleka 1 jajko 80-100g startego parmezanu lub grana padano 125g cukinii (gdy dawałam 350g ciasto się nie upiekło

W kuchni wieczorem
Współpraca z firmą Symbio - producentem zdrowej, ekologicznej żywności 209

oraz w szeregu dobrych sklepów specjalistycznych jak SMAK NATURY, ORGANIC FARMA ZDROWIA i wielu innych. Oto co znalazłam w paczce: 1. Ekologiczny pęczak jęczmienny 2. Ekologiczny makaron orkiszowy razowy 3. Ekologiczna mąka gryczana 4. Ekologiczna mąka kukurydziana 5. Ekologiczna fasola adzuki 6. Ekologiczna mąka pszenna typ 500 7. Ekologiczna kasza jaglana 8. Orzechy nerkowca 100% organic 9. Cukier trzcinowy Demerata

Szefowa kuchni
CHLEB 100% ŻYTNI, NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 216

dolewamy wodę. Ja mieszam na początku drewnianą łopatką (mąka strasznie pyli), gdy dodam już całą wodę, wówczas dopiero uruchamiam mikser. Całość dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Mąka żytnia tak jak i orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania. Wymieszane ciasto przełożyć do dwóch form (ja używam silikonowych, ale ponieważ są już naznaczone zębem czasu delikatnie smaruję je olejem kokosowym, wówczas(...)mąką żytnią (jasną).  Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrastania (ja przykrywam ręcznikami papierowymi). Chlebki wyrastają ok.3-4h. Czas zależny od świeżości użytego zakwasu (czym świeższy tym ciasto szybciej wyrasta i odwrotnie na starszym wyrasta dłużej, ale nie zdarzyło się by nie wyrósł wcale). Chleby na samym żytnim zakwasie wyrastają dużo szybciej niż na zakwasie mieszanym (żytnim i orkiszowym

Smaczne Zdrowe