mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:47/60)

Mini-piadine 141

Piadina, czyli  popularny włoski placek  z mąki pszennej  doskonale zatępuje pieczywo. Dziś  w wersji mini . Składniki: 250 g mąki pszennej /użyłam orkiszowej /+ do podsypania/ 5 łyżek oliwy z oliwek ok.120 ml  wody ½  łyżeczki sody oczyszczonej sól /do smaku oraz : twarożek, wędlina w plasterkach, zielona sałatka, pomidor itp. Wykonanie:  -Składniki na ciasto zagnieść

Zakamarki mojej kuchni
Wegańskie DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 171

pokruszone drożdże - 1/4 kostki 100-gramowej - oraz kopiastą łyżkę cukru (albo dwie, jak lubicie bardzo słodkie) i mieszamy na gładką masę. Do miski na ciasto wsypujemy kubek mąki (pszennej ale z orkiszowej wychodzą też wspaniałe),  do tego wlewamy mieszaninę z drożdżami oraz pół kubka mleka sojowego i mieszamy porządnie, żeby nie było grudek. Jeśli trzeba, można dolać trochę więcej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kluski z serem 165

było zjeść porządne śniadanie. Przepyszne, mięciutkie i delikatne w smaku kluski twarogowe z wiśniami :) ~  Kluski z serem podane z wiśniami ~ Składniki: 200g mielonego twarogu 2 łyżki mąki (u mnie razowa orkiszowa) 1 jajko 1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego + dowolne dodatki, pasować będą zarówno słodkie jak i wytrawne  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę

Kuchenny Skrawek Nieba
Kwiecień z Sophie Dahl - babeczki z cukinią 166

przepis, babeczki okazują się być bardzo smakowite. Są dobrym pomysłem na śniadanie do pracy. Zdecydowanie muszę zagłębić się w przepisy muffinek na słono. Składniki (9 babeczek): 230g mąki pszennej (może być orkiszowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60ml oliwy 170ml mleka 1 jajko 80-100g startego parmezanu lub grana padano 125g cukinii (gdy dawałam 350g ciasto się nie upiekło

W kuchni wieczorem
Współpraca z firmą Symbio - producentem zdrowej, ekologicznej żywności 224

oraz w szeregu dobrych sklepów specjalistycznych jak SMAK NATURY, ORGANIC FARMA ZDROWIA i wielu innych. Oto co znalazłam w paczce: 1. Ekologiczny pęczak jęczmienny 2. Ekologiczny makaron orkiszowy razowy 3. Ekologiczna mąka gryczana 4. Ekologiczna mąka kukurydziana 5. Ekologiczna fasola adzuki 6. Ekologiczna mąka pszenna typ 500 7. Ekologiczna kasza jaglana 8. Orzechy nerkowca 100% organic 9. Cukier trzcinowy Demerata

Szefowa kuchni
CHLEB 100% ŻYTNI, NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 233

dolewamy wodę. Ja mieszam na początku drewnianą łopatką (mąka strasznie pyli), gdy dodam już całą wodę, wówczas dopiero uruchamiam mikser. Całość dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Mąka żytnia tak jak i orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania. Wymieszane ciasto przełożyć do dwóch form (ja używam silikonowych, ale ponieważ są już naznaczone zębem czasu delikatnie smaruję je olejem kokosowym, wówczas(...)mąką żytnią (jasną).  Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrastania (ja przykrywam ręcznikami papierowymi). Chlebki wyrastają ok.3-4h. Czas zależny od świeżości użytego zakwasu (czym świeższy tym ciasto szybciej wyrasta i odwrotnie na starszym wyrasta dłużej, ale nie zdarzyło się by nie wyrósł wcale). Chleby na samym żytnim zakwasie wyrastają dużo szybciej niż na zakwasie mieszanym (żytnim i orkiszowym

Smaczne Zdrowe
Pszenno - orkiszowy chleb z ziemniakami i suszonymi pomidorami 134

Tłuszczowe "Kruszwica" , producent margaryny "Smakowita". Z danego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Składniki: 150 g ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę lub przetartych przez sito 300 g mąki pszennej 150 g maki orkiszowej 250 ml wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli 5 g suchych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski Dodatkowo(...)posypania Sposób wykonania: Jeżeli mamy drożdże świeże to należy z drożdży,   wody i odrobiny cukru zrobić zaczyn aby drożdże ruszyły, natomiast jeżeli dodajemy suszonych należy pominąć tę czynność. Mąkę połączyć z ziemniakami a następnie dodać zaczyn, wodę, oliwę \i resztę składników. Zagnieść dokładnie jednolite ciasto i przełożyć do koszyka do wyrastania podsypanego mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrastania

Na słodko lub wytrawnie
CIASTO Z JABŁKAMI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) 353

sklepu, wygrzebałam z czeluści lodówki ukryte mascarpone:) Dodałam je do ciasta i wyszła... bajka!:)  Przepis zaczerpnęłam z blogu Cake Time . Bardzo polecam!  SKŁADNIKI: 2.5 szklanki mąki pszennej (może być też orkiszowa) 250 g masła (tylko lekko schłodzonego, by nie było zbyt twarde) 2/3 szklanki cukru pudru  200 g serka homogenizowanego waniliowego (lub mascarcpone) 1 opakowanie cukru(...)Blachę o wymiarach 20-30 cm wysmaruj lekko olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz większą blachę, po prostu nie wykładaj ciastem blachy do końca. W misce wymieszaj mąkę,  cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło,  zagnieć ręką gładkie ciasto. Na koniec dorzuć serek waniliowy lub mascarpone i znowu

Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 209

pracy przy wyrabianiu. Jest to przepis na 3 bochenki, średniej wielkości. - łyżka miodu - 10 g drożdży, dla wzmocnienia zakwasu - zakwas trzy tygodniowy - łyżka soli - ok. 300 g mąki razowej i 1000 g orkiszowej Zakwas zrobiłam w/g tego przepisu  http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/zakwas-na-chleb.html     Od tego czasu minęło około 3 tygodni. Raz już chlebek wyrobiłam, przepis jest(...)chleba. Pół szklanki ciepłej wody wlewamy do miski, dodajemy drożdże i miód. Rozpuszczamy. Teraz dorzucamy zakwas ze słoika, trochę zostawiamy na dnie i dokarmiamy. Do tej masy dodajemy szklankę mąki pełnoziarnistej razowej i mieszamy, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 40 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie pojawią się pęcherzyki powietrza. Zakwas lekko powinien pachnieć kwasem i być

Pasje Jolki
BISZKOPT BEZGLUTENOWY, NA MĄCE RYŻOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA I BEZ CUKRU 445

wychodzą super puszyste i wilgotne (nigdy ich niczym nie skrapiam gdyż nie ma takiej potrzeby). Kiedyś były to biszkopty pszenne, od jakiegoś czasu są to biszkopty orkiszowe, a dzisiejszy jest na mące ryżowej. Przyznam szczerze iż nie wiedziałam, że z mąki ryżowej da się upiec biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, jakoś tak mąka ryżowa mnie nie przekonywała, do czasu

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 235

należy zbyt długo wyrabiać, gdyż chleb może stać się gliniasty. Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku. Rodzaj mąki można dowolnie zmieniać, można użyć żytniej, pszennej razowej czy orkiszowej, przy czym początkujący piekarze powinni piec chleb z przewagą mąki pszennej, gdyż łatwiej wyrasta. Można użyć  domowego zakwasu na żurek  jak również użyć

Gospodyni Miejska
Czas na śniadanie! #10 - Placuszki z bananami 353

ciasta i delikatnie wymieszać.  3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć placki na złoty kolor.  Placuszki są słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania cukru. Mąkę pszenną można zastąpić np. orkiszową.    insertCookd("756b4caf91d7ce2fe8a34a9f8a37ae9d

Pasja Smaku
Gęsta owsianka migdałowa z owocem kaki i ziarenkami :) 204

owsianka momentalnie z postaci płynnej przeszła w stałą :) Całość - PYCHA! :) Wyszło i kremowo i chrupiąco :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych (u mnie mix owsianych i orkiszowych) 300 ml mleka 1,5 łyżki mąki migdałowej Fresano  1/3 łyżeczki stewi  kaki ziarenka Euforia  Przygotowanie: Płatki zalej wrzątkiem na 10 minut. Odlej pozostałą wodą, zagotuj mleko i wsyp namoczone płatki

Zdrowie na języku :P
Chleb na młodym zakwasie 163

zakwasu z litrowego słoika (do reszty zakwasu dodaj ponownie pół szklanki wody i mąki. Szczegóły w linku powyżej) - 1 kilo mieszanej mąki ja wykorzystałam 400 g mąki chlebowej bez dodatku drożdży, 400 g orkiszowej  i 200 g razowej typ 2000. Ty użyj dowolnie, jak Tobie smakuje. - 20 g drożdży - nieco więcej niż pół szklanki wody przegotowanej - łyżka soli Niecały

Pasje Jolki
chlebki na maślance 126

mało kwaśna, dodaję ją więc podczas pieczenia  chleba.  I co tu mam? - szklanka ciepłej wody (razem 0,5 l) - szklanka maślanki - 1 kilo mąki (u mnie to jest 0,5 kilo orkiszowej i 0,5 kilo tortowej) ale to dowolnie - Płaska łyżka soli - 30 g drożdży Drożdże mieszam z wodą , na to wsypuję mąkę, na mąkę maślankę

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania