mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:44/60)

Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem 189

twardo 150 g piersi z indyka Masa jajeczna: 3 jajka 220 g jogurtu greckiego 9% 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy francuskiej szczypta soli Ciasto kruche: 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, jajko i posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto i uformuj kulę.   Zawiń

Powiedz dietom nie
Naleśniki pełnoziarniste z sosem wiśniowym "MAGIA SMAKU"!!! 321

przekąska, no chyba, że dodacie do tego jeszcze Nutellę - jak mój M;-)  Podstawowy przepis na naleśniki pełnoziarniste (8 sztuk): 2 jajka "0" ma się rozumieć;-) 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (orkiszowej, pszennej, żytniej - jaką tam macie pod ręką) 1 szklanka mąki pszennej zwykłej 1 szklanka mleka (u mnie 1,5%) 1 szklanka wody szczypta soli Wszystko BACH, BACH do miseczki

Restauracyjka Literacka
WIOSENNA BOTWINKA NA WĘDZONCE, Z ORKISZOWYM MAKARONEM 198

    Taka zupka to smak mojego dzieciństwa, myślę iż moich dzieci również. Wszyscy ją wprost uwielbiamy. Delikatna, bardzo warzywna i meeega smaczna. U mnie w

Smaczne Zdrowe
Chleb na zakwasie 231

zagniatania ciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem     Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 50 g  poppingu z amarantusa 50g pestek siemienia lnianego

w mojej kuchni
Z maślanką i amarantusem-chleb 172

SKŁADNIKI: 1 l maślanki 520 g  mąki razowej 140 g orkiszowej 160 g mąki z nasion amarantusa  180 g mąki kukurydzianej 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka octu 10 dkg drożdży 1/4 szkl. oliwy olej i mąka do form

w mojej kuchni
Zakwas na barszcz bialy 129

szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej albo orkiszowej(...)Sposób przygotowania Mąkę i płatki wymieszać w dużym słoju .Zalać ciepłą przegotowaną wodą w takiej ilości, by po wymieszaniu zaczyn na zakwas miał konsystencję nieco rzadszą niż śmietana.Odstawić całość w ciepłym miejscu .Po 2-3 dniach przecedzić i dodać ,ziele ,czosnek ,liść laurowy .Dosypać 2 szklanki mąki ,dolać letniej przegotowanej wody-aby powstała konsystencja gęstej śmietany .Wszystko dokładnie wymieszać

w mojej kuchni
Pomarańczowe ciastka z kremem czekoladowo-śliwkowym 239

zasmakuje. Ciastka najlepsze są na drugi dzień i wtedy też smarujemy je kremem. Zaczynajmy! Porcja dla całej rodziny Czas przygotowania: 2g40min Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka otrębów orkiszowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 250g margaryny Bielmar PALMA 1,5 szklanki miodu 2 jajka otarta skórka z 1 świeżej pomarańczy Krem: 3 łyżki(...)kremówki 30% tł. 100 g gorzkiej czekolady 6-7 łyżek powideł śliwkowych 6-7 łyżek kajmaku Przygotowanie: Ciastka: 1/ Margarynę utrzeć z miodem, następnie dodać dwa jajka 2/ Mąkę pszenną, otręby orkiszowe, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem 3/ Do margaryny dodać wmieszane składniki suche i skórkę z pomarańczy,dobrze wymieszać. Odłożyć na ok. 2h do lodówki 4/ Rozwałkowywać

Kuchnia PROzdrowotna
gofry orkiszowe ze stokrotkami 149

składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej orkiszowej 500 g mleka 70 g oleju 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia włożyć wszystkie składniki oprócz białek. Mikserem wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie za pomocą łyżki drewnianej połączyć z ciastem. Piec w nagrzanej gofrownicy

Domowy Smak Jedzenia
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ 271

Pyszny sernik z brzoskwiniami akurat na letnie wieczory. Idealnie smakuje również jako dodatek do porannej kawy, czy jako drugie śniadanie:) Kruche ciasto: - 3 szkl.mąki orkiszowej

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowy 132

Kolejna propozycja na pyszny domowy chleb. Przepis na pochodzi z książki "Wypieki prawie bez tłuszczu" Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i

Pełny talerz
Keksiki bananowo-kokosowe 145

metodą  mieszania składników mokrych i suchych. Składniki :/ 6 szt/ 2 banany  1 jabłko 1 jajo 1/3 szklanki oleju roślinnego ok. ½ szklanki mleka kokosowego 1 i ½ szklanki mąki /użyłam orkiszowej ¾  szklanki wiórek kokosowych ½ szklanki cukru  trzcinowego 2 łyżki płatków orkiszowych garść bakalii/ np. rodzynki, kandyzowany banan , płatki kokosu 1i1/2  łyżeczki  sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki(...)Banany rozgnieść widelcem, jabłko zetrzeć na grubej tarce. -Jajko, cukier, mleko  i olej wymieszać  w misce. - Dodać banana i jabłko,  ponownie zamieszać.  -Mąkę wymieszać z kokosem, dodać płatki orkiszowe , sodę i bakalie. -Składniki połączyć ze sobą, krótko wymieszać łyżką i przełożyć do foremek / posmarowanych olejem//na 3/4 wysokości/. -Piec ok. 25-30 min./ do suchego patyczka

Zakamarki mojej kuchni
Ryżowo - owsiane ciasteczka z odzysku, czyli drugie życie kleiku ryżowego 149

kleik wodą (żeby bez kitu się obyło) z pewnością poszłoby mniej mąki. Ostatecznie poprzestałam na 7 czubatych łyżkach, ale i ósma by nie zawadziła. Niestety nie miałam zdrowszej mąki (np. orkiszowej albo kukurydzianej). Ciasto wymieszałam na możliwie jednolitą masę. Pozostało rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia i nałożyć łyżką "kupki ciastkowe".   Ciastka piekłam(...)miodem z mniszka lekarskiego i przesmażonymi truskawkami Efekt? Kleik ryżowy w tym wcieleniu urzekł mojego Męża. Już doprasza się o kolejną porcję. I gdyby nie ta mąka można by ciasteczka potraktować jako wartościowy deser dietetyczny. Podane z syropem z mlecza (dużo się mówi o jego zdrowotnych właściwościach) i przesmażonymi bez cukru truskawkami. Na pewno niedługo znów zrobię te ciastka

Kuchnia po mojemu
Szarlotka orkiszowa z kratką 168

 Szarlotka na razowym cieście kruchym z dużą ilością pysznego jabłkowego nadzienia, takiej nie znajdziecie w żadnej cukierni. Doskonała dla tych co liczą kalorie ponieważ największą

maniapieczenia
Czekoladowe babeczki bez cukru 114

sama. Dzisiaj postanowiłam upiec czekoladowe babeczki. To było moje drugie podejście, za pierwszym razem zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :) SKŁADNIKI (8 sztuk) Składniki suche szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta soli Składniki mokre 1 łyżka oleju kokosowego 6 łyżek miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego 3/4 szklanki mleka roślinnego Krem czekoladowy 1 dojrzałe(...)mokre (olej kokosowy najpierw rozpuść w garnku). 3. Suche składniki wsyp do mokrych i delikatnie wymieszaj do połączenia. 4. Ciasto nie może być zbyt płynne, w razie problemów dosyp mąki. 5. Przelej do papilotek (do 3/4 wysokości). 6. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka 7. W tym czasie przygotuj krem - awokado i banana obierz, pokrój

Powiedz dietom nie
Razowe ciasto z marcepanem i jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.80 174

marcepanem i jablkami 2 kwaśne jabłka 1 cytryna 100 g marcepanu 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam) 3 jajka 180 g mąki razowej orkiszowej (u mnie była to mieszanka pół na pól maki pszennej razowej i zwykłej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki migdałów w płatkach Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwamy(...)cukier, dodajemy masło, marcepan, ekstrakt i ubijamy. Powinniśmy otrzymać jasną i kremową masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy, by składniki dobrze się połączyły. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i dalej miksujemy. Otrzymamy dość gęste ciasto. Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem i wyrównujemy wierzch łyżką zamoczoną w zimnej wodzie

Dzieje kuchennej Wiewióry