mąka orkiszowa - 900 przepisów (strona:39/60)

Muffiny piernikowe renifery 304

reniferów. Pachną i smakują lepiej niż niejeden piernik. Są miękkie, aromatyczne i nie za słodkie. Wesołych Świąt! Składniki na 12 muffinek: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika szczypta soli 0,5 szklanki(...)gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej) lukier plastyczny czarny i biały (oczy) czerwone cukierki M&Ms (noski) precelki (poroże) Przygotowanie: W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 245

moimi małymi modyfikacjami. U mnie danie dla 5-6 osób. Składniki: - 10 plastrów schabu (u mnie łącznie 700g) - 500g pieczarek pokrojonych w talarki - 250ml mleka - 250ml wody - 40g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 40g masła - ser Emmentaler starty na drobnych oczkach 160g (dałam Cheddar ) - 2 łyżki sera Grana Padano lub Parmezanu - oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka - sól(...)łyżki octu jabłkowego(lub winnego) - 4 łyżki oliwy z oliwek - szczypta soli i pieprzu Sos beszamel: Ser ścieramy na drobnej tarce do miseczki. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy po trochu mleko i wodę, cały czas mieszając. Można połączyć mleko z wodą i dodawać razem. Ważne żeby cały czas mieszać, inaczej zrobią nam się kluchy. Mieszamy

Smaczne Zdrowe
Piernik z powidłami i masą kokosową 680

łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 250 ml mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej typ 500 50 mąki orkiszowej typ  650   Masa kokosowa 200 g kokosu 3/4 szkl cukru 1 szkl mleka 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki zimnej wody Polewa 3 łyżki margaryny Palma z Bielmar(...)rozpuszczalną,cynamon i kakao. Całość podgrzewać chwilę na wolnym ogniu mieszając. Zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać. Mieszając dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30*11 cm. Piec w 180 stopniach około

Ala piecze i gotuje
Jednoosobowa pełnoziarnista orkiszowa tarta (?) z cukinią - genialna! 188

jeszcze bardziej ją dopracowałam i jeszcze bardziej mi smakowała, aż moja córka się śmiała, że tak wzdycham nad jej genialnością;) Składniki na jedną osobę/porcję*: Ciasto: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (k) 1/3 łyżeczki lubczyku (g) 2 szczypty kurkumy (g) 50 g masła zimnego w małych kawałkach (sł) 1/2 jajka rozkłóconego (sł) - za drugim razem nie dodałam czosnek niedźwiedzi

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pizza-kości na Halloween 168

paczki).Moje są zdrowszą wersją ,ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej.Aaaa...im cieńsze kości,tym bardziej chrupiące.Zapraszam do przepisu! Składniki na 12 kości: 380 g mąki orkiszowej(250 g orkiszowej 700 i 130 g pełnoziarnistej) 250 g letniej wody 2 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki  suchych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru na sos:200g(...)posmarowania:1 żółtko+ 2 łyżki mleka Wykonanie: składniki na pizzę umieścić w misie robota i zagnieść gładkie,lśniące ciasto.Może odrobinę się lepić,ponieważ podczas wałkownia będzie jeszcze podsypywane mąką.Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w międzyczasie przygotować sos pomidorowy.Przecier pomidorowy umieścić w ronelku,dodać przyprawy i podgrzewać 5-10 minut,by odparować nadmiar wody ciasto ponownie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rabarbar z jabłkami pod wegańską migdałową kruszonką 219

Składniki: 6-7 łodyg rabarbaru (ok. 650 g) 2 jabłka (ok. 300 g) 2 łyżki ekstraktu waniliowego ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki mielonych migdałów Na kruszonkę: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki (ok. 75 g) schłodzonej, wegańskiej margaryny (np. ALSAN-bio) 50 g posiekanych migdałów  1/3 szklanki cukru demerara Do podania:  migdałowa śmietanka syrop(...)kostkę. Roślinną mieszankę przełóż do naczynia do zapiekania (30 x 20 cm), skrop ekstraktem waniliowym, posyp cukrem i mielonymi migdałami. Potrząśnij naczyniem, aby składniki się wymieszały. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zimną margarynę pokrój w małe kosteczki, wrzuć do miski i palcami wetrzyj ją w mieszaninę mąki i proszku (nie za długo, powinno to zając

Roślinna - blog wegański
Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem 222

miękka. Do wypieku chlebka jak również dokarmienia zakwasu użyłam mąk z Młynu Kopytowa. składniki: 150 g  zakwasu żytniego 300 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki orkiszowej typ 500 300 ml letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżka soli 3/4 szklanki słonecznika Na początku jak przy wypieku każdego chlebka na zakwasie trzeba dokarmić zakwas. A więc mój śpiący(...)pojawią sie w nim bombelki powietrza dokarmiam go taką ilością składników ile potrzebuję zakwasu. W tym przypadku potrzebuję 150 g zakwasu więc dokarmiam go mniej więcej 65 g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 85 ml letniej wody. Odstawiam na kolejne 2-3 godziny aby zakwas ponownie zaczął pracować i pojawią się w nim bombelki. Taki zakwas potem mieszam, pobieram

Monia miesza i gotuje
Ciasto marchewkowo-kokosowe 271

imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka soli 4 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy 120 ml naturalnego jogurtu 400 g marchewki, startej na grubej tarce 400 g mąki orkiszowej (użyłam pszennej) 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na polewę: 250 ml gęstej śmietany kremówki (użyłam serka mascarpone) 2 łyżki cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: owoce(...)każdym razem dokładnie miksując. Dodajemy przyprawy, sól i jogurt naturalny. Zmniejszamy obroty do minimum i powoli dodajemy marchewkę i skórkę pomarańczy. Miksujemy jeszcze przez chwilę. W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy łyżką. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Spód formy o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki

My Culinary Art
Wesołych Świąt 161

następny rok:) A tutaj daje Wam przepis na domowe świąteczne ciasteczka, które możecie zrobić z rodzinką lub ukochaną osobą. Kruche Ciasteczka korzenne  Ciasteczka; mąka pszenna 160 g mąka orkiszowa 140 g (można zastąpić ją pszenna takimi samymi proporcjami) cukier puder 100 g żółtka z jajka 2 sztuki margaryna 240 g ( można zastąpić Masłem) przyprawa korzenna całe opakowanie Lukier(...)pisaki (sprzedawane w paczkach po 4 sztuki) sos fioletowy wg uznania 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę czasu 2. Na stole wysypujemy troszkę mąki i rozwałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wyciąć foremką ciasteczka 3.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni około 15 min 4. Lukier ubijamy jajka, cukier i sok z cytryny

pichciszto
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 167

pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych(...)dynię potraktowałam blenderem. Do tego dodałam startą cebulę i czosnek i bardzo drobno pokrojone żółte chilli. Do tego wbiłam jajko i wymieszałam łyżką. Potem zakasałam rękawy i dodając stopniowo mąkę wyrobiłam ciasto. Ciasto ma być lekkie i zwarte i ma się dać łatwo uformować wałek. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na chwilę, jakieś 10 min. Po tym czasie zrobiłam wałeczki, lekko

ladykitchen
Podpłomyki (?) - nie wiem jak to nazwać, ale dobre:) 164

zrobiłam 4, a nie 2 placki, a następnym razem (będzie na pewno!) zrobię jeszcze mniejsze. Składniki na 4 placki: * szklanka mąki żytniej razowej * 1/2 szklanki mąki ryżowej * 1/2 szklanki mąki orkiszowej graham * 1/2 szklanki zimnej wody * 1/ 3 szklanki oliwy - dałam olej ryżowy (mniej, bo było 1/2 szklanki w przepisie) * 1/2 łyżeczki (albo więcej) soli * lubczyk , czosnek niedźwiedzi * czarnuszka(...)ugniata nie ciast a ręką na stolnicy - żadne wałkowanie nie wchodzi w grę;) Ugniotłam tak 4 placki, posypałam kminkiem i czarnuszką, ponakłuwałam widelcem  i rozłożyłam na blasze posypanej mąką ( troch ę przesadziłam z tym posypaniem;) , po czym włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180* C.  Trzymałam je tam 25 min (funkcja termoobieg), choć w przepisie było podane, żeby piec

Zdrowa Kuchnia Sowy
KWASITKO, ZUPA SŁODKO-KWAŚNA NA GOLONKACH 275

wówczas ze schłodzonego wywaru łatwiej zdjąć tłuszcz (ja zbieram prawie cały, zupa ma mieć tylko posmak golonek, nie ma być tłusta). Ja zagęszczam swoją skrobią kukurydzianą ale można użyć mąki orkiszowej lub pszennej, wówczas zupa będzie bardziej biała, taka mleczna. Tę zupę podajemy z gotowanymi ziemniakami. Ja uwielbiam ją także samą, tak do popicia w bulionówce. Polecam wszystkim wielbicielom(...)wywaru od gotowania golonek - 2-3 łyżki octu - 3-4 łyżki dobrej, aromatycznej majeranki - 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru (lub dowolnie) - ok.4 łyżek skrobi kukurydzianej lub mniejsza ilość zwykłej mąki Przygotowanie wywaru: Golonki po umyciu przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i doprowadzam do wrzenia. Po zszumowaniu (usunięciu ściętego białka z powierzchni wody) garnek przykrywam i gotuję na małym palniku

Smaczne Zdrowe
Chleb sezamowy 177

czasami się poświęcić i posmakować domowego chleba :) Składniki 3 i 1/5 szklanki mąki pszennej lub 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 3 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 350 - 400 ml wody o temperaturze około 45 stopni 7 g drożdży instant ( w Polsce najczęściej tyle jest w jednym opakowaniu chociaż np. Delecta ma opakowania(...)gorzki. Ziarna powinny mieć bardzo jasno złotawy kolor. Jeżeli używamy do dekoracji czarnego sezamu, to prażymy go na oddzielnej patelni nie dłużej niż minutę. W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę, sól, drożdże i cukier (jeśli zamiast cukru używamy syropu klonowego, to należy dodać go do wody). Dodać miękkie masło i stopniowo dolewać wodę o temperaturze około 45 stopni (jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb orkiszowy z pestkami dyni 216

Odmierzyłam 1/3 szklanki pestek dyni i podprażyłam je na suchej patelni. Odstawiłam do przestygnięcia. A dalej to już tak : Do niedużej miski  przesiałam 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ 850, wsypałam 1/2 szklanki otrąb pszennych i dolałam : szklankę maślanki ( zwykłej) i 1/2 szklanki wody - całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Potem dodałam pestki dyni, płaską łyżkę

apetytnapieczenie
Chlebek orkiszowy z pestkami dyni 199

jeszcze pokombinuję, co by w nim zmienić. Na razie podaję przepis podstawowy, być  może Tobie takie połączenie posmakuje. Zaczęłam około godziny 22 - giej. Do miski przesiałam 2 szklanki mąki orkiszowej typ 850 i dolałam 240 ml ciepłej wody - wymieszałam całość i odstawiłam na 20 minut. W tym czasie na suchej patelni uprażyłam 1/2 szklanki pestek dyni - pestki strzelają

apetytnapieczenie
Pappardelle z sosem spaghetti i kotlecikami 150

Klopsiki w sosie spaghetti z przepysznym makaronem   Fabijańscy.       Wykonanym z ekologicznej mąki orkiszowej i wody żródlanej. Makarony Fabijańscy dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością , zapraszam do ich zakupu :) Składniki : 300 g makaronu  Pappardelle   Fabijańscy 2 słoiczki sosu spaghetti Łowicz po 520 g 1lub 2  szklanki przegotowanej wody(...)nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Usmażone kotleciki przekładamy do sosu pomidorowego. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente . Ja swoich kotlecików nie obtaczałam ani w bułce ani w mące i bardzo ładnie się usmażyły . Pyszne i proste danie :) Smacznego . http://www.bio-fabijanscy.pl

Sama słodycz i szczypta chili