 Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 128
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 128W majowej piekarni pieczemy chleb wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife. Przepis pochodzi z bloga Trufla.Nie ukrywam, że bardzo się ucieszyłam na ta propozycję
Polska Zupa Chleb na zakwasie pieczony w naczyniu żaroodpornym 271
Chleb na zakwasie pieczony w naczyniu żaroodpornym 271Chlebek tak upieczony ma bardzo chrupiącą skórkę,jest lekko kwaśny i nie jest trudny w przygotowaniu. Na naczynie średniej wielkości 4-5 l potrzebujesz: - 1300 g mąki mieszanej ( białej, orkiszowej, żytniej ..) - 500 g zakwasu z mąki razowej - 20 g drożdży - 300 g wody - 1 łyżka miodu - 2 łyżeczki soli Zakwas , drożdże , miód i letnią wodę wymieszaj razem. Dodaj
Pasje Jolki O waznym Dniu i Szarlotka sliwkowa czyli Slodki Czwartek odc.60 198
O waznym Dniu i Szarlotka sliwkowa czyli Slodki Czwartek odc.60 198kwaskowa jednocześnie a śliwka wcale w niej nie dominuje. Szarlotka śliwkowa nałożenie: 2 kg jabłek 1 kg węgierek 1 szkl. cukru 1 łyżeczka cynamonu ciasto: 400 g mąki (pszennej, orkiszowej, wg uznania) 200 g zimnego masła
Dzieje kuchennej Wiewióry Wege murzynek – chlebek bananowy, czyli jak uratować czarne banany od wyrzucenia… 280
Wege murzynek – chlebek bananowy, czyli jak uratować czarne banany od wyrzucenia… 280Tak jak już wcześniej pisałam o zabójczym wpływie glutenu na organizm człowieka we wpisie o chlebie orkiszowym, dalej próbuję swoich sił w świecie bezglutenowym. Nigdy nie
Nie Bo Piekło Fantastyczne bezglutenowe ciasto z ciecierzycy bez cukru 297
Fantastyczne bezglutenowe ciasto z ciecierzycy bez cukru 297wymiarach 25x16cm: 140 g suchej ciecierzycy 35 g kakao 5 łyżek syropu z agawy (można zastąpić miodem) 2 łyżki mąki bezglutenowej (w wersji glutenowej może być oczywiście mąka pszenna, orkiszowa, żytnia itd) 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej. Najlepiej zostawić ją w wodzie
Ze smakiem i z pasją SERNIK ZEBRA(CZEKOLADOWY) 601
SERNIK ZEBRA(CZEKOLADOWY) 601Kolejny wypiek z tej strony i kolejny, który "powala na kolana". Dosłownie. Super wygląd, a smak...jeszcze lepszy. Połączenie białej i gorzkiej czekolady z sernikiem, wprost
Smaczne Zdrowe Najprostsze ciasto jabłkowe 186
Najprostsze ciasto jabłkowe 186całość wymieszać. Przelać do małej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką) i piec przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Smacznego! :) * Użyłam mąki oraz otrębów orkiszowych. Ciasto można również zrobić z samej mąki, pomijając otręby, jednak wtedy należy zwiększyć jej ilość o te 1/2 szklanki
Kraina Miodem Płynąca CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 239
CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 239bowiem zasmakował. To taki typowy chleb razowy, pełnoziarnista żytnia mąka, dodatek otrębów żytnich lub owsianych, ziaren amarantusa (dzięki zawartości skwalenu, mają właściwości odtruwające), który przemycam praktycznie do wszystkich swoich chlebów, no i oczywiście zakwas. Najlepiej sam żytni, ale można dać zarówno sam żytni, jak i część żytniego i część orkiszowego(...)właśnie robię). Do tego chlebka idealnie smakuje świeżutki smalec i ogóry małosolne ... mniam, pyszności... :-) Piekłam w dwóch formach o wym.24x8cm. Składniki: - 1kg mąki żytniej pełnoziarnistej - 300g zakwasu żytniego (lub 200g żytniego i 100g orkiszowego ) - 30g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g ziaren ziaren amarantusa - 30g otrębów żytnich lub owsianych - ok.950ml (g) wody źródlanej lub filtrowanej W misie miksera umieścić mąkę
Smaczne Zdrowe Wegańskie śniadanie - NALEŚNIKI Z BANANAMI :) 263
Wegańskie śniadanie - NALEŚNIKI Z BANANAMI :) 263szybko, więc naprawdę łatwo smaży się w ten sposób. Oczywiście, NAJWAŻNIEJSZA JEST PATELNIA ale to każdy naleśnikożerca wie i ma odpowiednią :) I teraz ważna uwaga - jeśli użyjemy mąki pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej czy innej "grubej", trzeba dolać trochę więcej wody, bo te mąki jakby więcej "piją". Najlepiej dolewać po trochu, mieszać i sprawdzać czy ciasto jest już
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 181
Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 181się więcej rozpisywać. Zapraszam do stołu! Ale może zacznijmy najpierw od kuchni! W końcu musicie wiedzieć, jak ją zrobić. :D Ciasto na pizzę (1 duża blacha) : 250 g mąki (u mnie orkiszowa biała) 150 ml letniej wody 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Mąkę wymieszaj z cukrem, solą
Food Square Jesienny pulower i ziemniaki z ogniska. Rieska, fiński chleb. 230
Jesienny pulower i ziemniaki z ogniska. Rieska, fiński chleb. 230dodał im wyjątkowego aromatu. Składniki na 4 chlebki 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków - u mnie ziemniaki były wcześniej upieczone w ognisku - ziemniaki powinny być wystudzone 100 g mąki - u mnie orkiszowa 1 jajko szczypta soli Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Przełożyć do miski wszystkie składniki i zagnieść na gładką masę. Jeśli będzie zbyt lepka, można dosypać więcej
KUCHARNIA Owsiane placuszki cynamonowe z twarożkiem i gruszką 176
Owsiane placuszki cynamonowe z twarożkiem i gruszką 176Jest sobota, są placuszki :) Ostatnio zaopatrzyłam się w spore ilości mąki owsianej i orkiszowej, dlatego na blogu znajdziecie dużo przepisów z ich wykorzystaniem. Dzisiejsze placuszki są puszyste, miękkie i bardzo aromatyczne, dzięki dodatkowi cynamonu. Polecam podać je z wiejskim twarożkiem i soczystą gruszką :) Smacznego! Składniki : 3 łyżki mąki owsianej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Chocolate Muffin Blog Ciacho malinowo-kakaowe 207
Ciacho malinowo-kakaowe 207wkładam całe jaja na ok.pół godziny do ciepłej wody) Mąka - 360 gr miękkiego masła - 15 łyżek cukru (można więcej jak lubimy bardzo słodko) - 30 łyżek przesianej mąki (ja dałam orkiszową, ale może być każda z drobnego przemiału - 4.5 łyżeczki (nie kopiastej) proszku do pieczenia (również przesiewamy) - szczypta soli - 1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao - Bułka tarta
Pasje Jolki SERNIK Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM NA KAKAOWYM SPODZIE 351
SERNIK Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM NA KAKAOWYM SPODZIE 351wypróbujcie mój przepis w tym sezonie rabarbarowym, a poza nim śmiało możecie użyć innych, ulubionych owoców! :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,75 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 100 g masła zimnego, posiekanego w drobną kostkę 0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego) 2 żółtka 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku(...)SEROWĄ: 600 g twarogu z wiaderka (użyłam Delfiko) 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki mleka 3,2% 2 białka 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANY RABARBAR: 350 g rabarbaru (4 łodygi) 1 łyżka masła 2 łyżki brązowego cukru dodatkowo: odrobina mąki
Słodko-Słony Świat Ilony drożdżówki z makiem 203
drożdżówki z makiem 203tylko kto ma na to czas przy takim tempie życia? rozważania na długi elaborat a tym czasem zapraszam na pyszne drożdżówki. Składniki: ( 20 sztuk) 600 g mąki ( ja użyłam orkiszowej, można pszennej lub razowej) 100 g masła 50 g drożdży 250 ml mleka 70 g cukru 2 jajka 1 kg masy makowej (gotowa lub 3-krotnie parzony mak wymieszany(...)cukrem i dodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka a na koniec mąkę. Ciasto wyrabiamy aż do momentu gdy nie będzie się lepić do ścian naczynia. Przykrywamy garnek ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie
ciastkarnia na kruchym spodzie Ciasto dyniowo-jabłkowe 148
Ciasto dyniowo-jabłkowe 148dynię w pełni. To już kolejny deser z tym warzywem na naszym blogu. Tym razem postanowiłam połączyć je z jabłkiem. Postawiłam oczywiście na wersję zdrowotną: zamiast białej mąki użyłam mieszanki orkiszowej, amarantusowej i kokosowej, co dało ciastu ciekawy posmak. Do tego mała ilość cukru i dodatek ksylitolu sprawiają, że wypiek, mimo niepozornego wyglądu (nie wyrasta zbyt dużo) stanowi pyszną
Milion Smaków Pszenno - razowy chleb z orkiszem 218
Pszenno - razowy chleb z orkiszem 218Robiąc szybkie zakupy złapałam za torebkę z orkiszem. W domu ku mem zdziwieniu okazało się, że jest to ziarno orkiszowe a nie mąka. Zastanawiałam się co tu wymyślić i po prostu ugotowałam ziarna i dodałam do ciasta. Chlebek wyszedł smaczny i oczywiście zdrowy. A wiadomo - domowe najlepsze. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 564
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 564stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis
SzczyptaSmaQ Pączki na orkiszu i maślance 260
Pączki na orkiszu i maślance 260wiadomo dziś jest Tłusty Czwartek. ja zrobiłam tym razem pączki ze sprawdzonego mojego przepisu ale lekko go zmodyfikowałam. Po pierwsze dodałam do mleka maślankę, a do mąki pszennej trochę orkiszowej . Pączki wyszły smaczne i puszyste. Jak widać trzeba poeksperymentować z dodatkami. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni Pierniczki wegańskie 210
Pierniczki wegańskie 210jajek i mleka). Na szczęście pierniczki wegańskie nadają się od razu do jedzenia więc zdążycie je jeszcze upiec :)! Pierniczki wegańskie Składniki: 30 dag mąki pszennej – można użyć mieszanki mąki pszennej i orkiszowej pół szklanki cukru trzcinowego 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników 100 g oleju roślinnego – można użyć kokosowego pół łyżeczki sody 1. Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli ciasto nie chce
UgotujmyTo.pl Chleb, który nie miał prawa się udać :) 213
Chleb, który nie miał prawa się udać :) 213Składniki: 500 g zakwasu 650 g wymieszanej mąki pszennej, żytniej, orkiszowej (mniej więcej w takiej samej ilości każdej) 300 ml wody łyżka soli garść pestek ze słonecznika garść pestek dyni Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną
Z butelką mleczka w tle